Boek: 8fish - Cartoongezichten tekenen

Cartoongezichten tekenenHet is niet de eerste keer dat we bij FOK! een boek over striptekenen bespreken. Dit keer gaat het om Cartoongezichten tekenen van de illustratoren van creatief bureau 8fish, met een cover die het prettig gestoorde karakter van de makers verraadt.

Gekke bekken
In het boek Cartoongezichten tekenen leren we, jawel, hoe we cartoongezichten kunnen tekenen. Het boek begint met een voorstelrondje van de zes illustratoren die hun tips erin delen. Na een bondige uitleg van verschillende materialen en schetstechnieken begint het boek al snel met de basisbeginselen die nodig zijn voor een striphoofd. Op duidelijke wijze leren we hoe een hoofd opgebouwd is en hoe deze er vanuit verschillende hoeken uitziet. Daarna wordt er invulling gegeven aan het hoofd door middel van monden, neuzen, ogen en spieren in het gezicht. Cartoonreviewer1

Het tweede hoofdstuk is origineel en motiverend van aanpak. Hierin wordt aan de hand van een aantal scenario’s verschillende gezichtsuitdrukkingen van eenzelfde figuur stap voor stap beschreven. De heren van 8fish hebben goed begrepen dat juist dat zorgt voor een goed inzicht in het tekenen van uitdrukkingen. Na de verschillende scenario’s volgt vervolgens nog een derde korter hoofdstuk over verhaalsituaties.

Grappige scenario’s
Het hoofdstuk met scenario’s met verschillende gezichtsuitdrukkingen is een hele goede zet van 8fish. Het is vrij lastig om een figuur herkenbaar te kunnen blijven tekenen in verschillende omstandigheden en veel tekenboeken spelen hier niet op in, maar geven de meest uiteenlopende gezichten als verschillend voorbeeld. Cartoonreviewer2Buiten dat zijn de scenario’s ook nog eens grappig omschreven en de stappen duidelijk uitgelegd met voorbeelden. En daar had het boek best mogen eindigen. Het derde en laatste hoofdstuk over verhaalsituaties voegt namelijk niet veel toe aan een boek dat over het tekenen van gezichten gaat. Het tekenen van het lijf wordt in dit hoofdstuk zo summier behandeld, dat het in schril contrast staat met de uitgebreide uitleg van de rest van het boek. Beter maakt 8fish nog zo’n grappig en leerzaam striptekenboek, maar dan puur gericht op verhaalsituaties. Wij blijven ondertussen nog even oefenen op onze kritische gezichtsuitdrukking.