Boek: Brenda Shoshanna - In 7 stappen naar peace of mind

In 7 stappen naar peace of mindWe zijn allemaal wel eens een keer bang of angstig. Heb je echter het idee dat je last hebt van irreële angsten die je belemmeren in je groei en ben je spiritueel ingesteld, dan kan het boek In 7 stappen naar peace of mind van dr. Brenda Shoshanna je wellicht helpen.

Spirituele leidraad
Brenda Shoshanna heeft dertig jaar ervaring als psychotherapeut en is daarnaast fanatiek Zen-beoefenaar. Vooral dit laatste heeft een grote stempel op In 7 stappen naar peace of mind gezet. Het boek bevat bekende Zen-citaten en –verhalen waarmee elk hoofdstuk ingeluid wordt of ter illustratie van haar theorie. Shoshanna stelt dat angst niet meer is dan een toxische emotie die ervoor zorgt dat we niet meer helder kunnen denken en die bovendien slecht is voor de gezondheid. Daarom leert ze ons om de angst los te laten, zodat we weer in staat zijn echt gevaar te herkennen in plaats van wat de angst ons voorschotelt als gevaar. Laat je de angst los, dan maak je je los uit zijn grip en ben je weer in staat liefde te geven en te ontvangen. Want dat is waar het volgens Shoshanna om draait in het leven: het geven van liefde. Hiermee bedoelt ze niet alleen liefde in een liefdesrelatie, maar eerder leven in daden van liefde, de mensen om je heen het beste gunnen en daarnaar handelen. Ook al vind je die persoon helemaal niet aardig, wens hem toch het beste toe en doe dit net zo vaak tot je het ook echt voelt. Wat je een ander toewenst krijg je volgens Shoshanna namelijk direct terug. Ze heeft het ook niet zo op fantasieën, die ze omschrijft als een matige vervanging voor bewust in het nu zijn. Shoshanna geeft geen kant en klare tips hoe je met een situatie om moet gaan, maar probeert door middel van oefeningen de lezer bewust te maken van de angsten die hij ervaart. Vervolgens kun je de angsten dan loslaten zodat je zelf de antwoorden in die situaties vindt.

Zwaar zweverig
Dit boek is ondanks dat het zweverig is, zeker niet licht. Eigenlijk is het daardoor juist zwaar. De meeste ruimte is gereserveerd voor uitgebreide voorbeelden van volgens Shoshanna overbodige angsten. Dit gedeelte is op den duur gewoon te lang, het had afgewisseld mogen worden met de oefeningen en uitspraken die verderop in het boek in een apart hoofdstuk staan. Voor wie nuchter van aard is of niet thuis is in Zen en meditatie is dit boek moeilijk te volgen. Het bevat erg veel uitspraken over monniken, zenmeesters en pure liefde en daar moet je toch echt voor open staan wil het  effect hebben. Niet voor iedereen geschikt dus, maar voor spiritueel ingestelde lieden zeker een mooie leidraad naar meer rust in het leven.