Trainz Simulator 2010: Engineers Edition

Je eigen tracé downloaden met 3kb/s

Natuurlijk kan een treinsimulator niet zonder treinen en er zit een gallerij-optie in om alle treinen te bekijken. Er zijn een hoop treinen en die kan je sorteren op bijvoorbeeld naam en land. Je kunt zelfs op een info-knopje drukken en je krijgt info over dat toestel. Helaas zit er hier ook materiaal in, gemaakt door fans uit het buitenland, want er zit soms helemaal geen info bij of de info is in een vreemde taal.

Het idee dat spelers zelf ook dingen kunnen maken is wel leuk en ik ga er ook eens mee aan de slag. Helaas is de uitleg over het maken van een eigen tracé erg summier en zijn de opties erg uitgebreid. Daarnaast is het soms erg onduidelijk welke rails bij welke past en soms zal je heel veel moeite hebben om de rails te krijgen waar je hem zou willen. Als je doorzet en er echt lang voor gaat zitten kan je echt mooie dingen maken, en als ik lang zeg heb ik het niet over 2-3 weken een paar uurtjes per week, maar meer dan dat.

Als je wat gemaakt hebt dan kan je dit delen met de anderen, je registreert jezelf bij de ontwikkelaar van het spel en je kunt content uploaden en downloaden van anderen via de server van de ontwikkelaar. De database met user created content is groot, 150.000 stuks content om te downloaden, van hele tracés tot een eenzame lantaarnpaal. Je mag van de ontwikkelaar 100mb per dag downloaden en items zijn vaak minder dan 1mb groot.

De ontwikkelaar (Australisch) heeft wel een snelheidslimiet van ongeveer 3kb/s, dit moedigt het downloaden van andermans werk dus niet echt aan, als je überhaupt al kunt vinden wat je zoekt. Want mensen geven vaak een wagon of item een eigen naam en dan is het maar geluk hebben of je hem tegenkomt. Mensen boden ook eigen wagons aan, met nieuwe skins, bij uitzoeken hoe je dit zelf kon doen kwam ik erachter dat je dat alleen met een 3D-programma zou kunnen doen. Dus eigen treinen ontwerpen zit er voor de vele treinfans waarschijnlijk niet in.

Trainz

Conclusie

Net als bij de NS zal je bij Trainz een hoop geduld moeten hebben, de simulator kampt met veel onverwachte crashes (compatibiliteitsmodus van windows hielp niet), een vaak te summiere uitleg wat je moet doen en als je iets fout doet word je snel afgestraft. Dit is een game die je alleen moet spelen als je echt fan bent van treinen, een hoop tijd overhebt om in de simulator te steken en je niets liever zou willen doen dan ze rondrijden in een levenloze omgeving. Helaas is de info over de treinen ook summier en vaak genoeg moet je het doen met alleen het uiterlijk van de trein.

Pluspunten Minpunten Eindcijfer
+ Veel treinen - Taalproblemen
3
+ User-content - Onverwachte crashes
  - Summiere uitleg
  - Levenloze omgeving