Super Street Fighter IV

Gespeeld op Xbox 360
Ook voor PlayStation 3

Vorig jaar kwam het vechtspel Street Fighter IV uit, dit spel werd een succes en werd geroemd om zijn goede gameplay. Nu komt er traditiewijs een nieuw deel uit van dit spel, namelijk Super Street Fighter IV, welke behalve nieuwe vechters ook nieuwe levels en gameplay-tweaks met zich meebrengt.  Heeft Super Street Fighter IV genoeg omhanden om het zijn prijskaartje van 40 euro waard te laten zijn, of is dit niet meer dan een add-on?

Om deze vraag maar meteen te beantwoorden, Super Street Fighter IV is zijn prijskaartje meer dan waard.  De makers hebben precies de juiste balans gevonden die soms in Street Fighter IV ontbrak. Zo zijn sommige vechters iets minder sterk gemaakt zoals Sagat, en zijn de Ultra’s erg in kracht verminderd. Dit zorgt ervoor dat een gevecht veel meer om skills gaat aangezien je dit keer niet zomaar kan winnen door te verdedigen totdat je je Ultra hebt en deze uitvoert.  Doordat je harder moet werken voor de overwinning zorgt dit bijna altijd voor spannende en vooral leuke potjes.  Ook heeft iedere vechter nieuwe moves gekregen, hierdoor is eigenlijk iedere vechter leuker om mee te spelen. Kon je bijvoorbeeld in Street Fighter IV niet goed met een vechter omgaan door zijn moves, dan zou je dat wellicht nu wel kunnen doordat de vechter nu net iets anders speelt. Hierdoor moet ook de doorgewinterde Street Fighter-fan weer wennen aan de meeste vechters en  dit geeft ook de kans aan de nieuwkomers om niet online meteen voor schut te staan.

SS1

De tien nieuwe vechters passen allen perfect in de game, zo zijn er de nieuwelingen Juri en Hakan. Juri is een vrouw die in de juiste handen dodelijk is, zo word ik online wel eens afgeslacht in twee combo’s als ik tegen een goede Juri moet. Hakan is een Turkse olieworstelaar die al glibberend zijn vijanden tot pulp smijt. De andere acht vechters zijn terugkerende vechters uit het Street Fighter-universum. Zo heb je Deejay en T.Hawk uit Super Street Fighter II, deze spelen grotendeels hetzelfde als in Street Fighter II en hierdoor kunnen de fans meteen aan de slag met hen. Cody en Guy komen terug uit de Final Fight en Street Fighter Alpha-serie. Zo is Cody een verveelde man die is ontsnapt uit de gevangenis, ook vecht hij met een mes en vindt hij het niet erg om de rebel uit te hangen en stenen van de grond te rapen om die naar zijn vijand te gooien. Persoonlijk vond ik Cody een raar personage, zijn ‘verveelde’ personage geeft totaal geen indruk en is ondanks zijn gave moves zeker niet een van mijn meest favoriete nieuwkomers. Adon is de enige die nieuw is uit de originele Street Fighter en Dudley, Ibuki en Makoto zijn de nieuwkomers uit Street Fighter III. Dudley is een rijke bokser die graag met wat klasse vecht.

ss2

Elke vechter bezit nu ook over twee Ultra’s, waarvan je er één kiest voordat je aan het vechten begint. Dit is een zeer interessante toevoeging en de nieuwe Ultra’s zijn ook heel erg tof gedaan. Zo heeft Ryu een Dragon Punch waarbij je de kaak van de andere vechter hoort kraken en dit wordt prachtig in beeld gebracht. Ook zijn er nieuwe verraderlijke Ultra’s zoals die van Abel. Dit is een soort van American Football run, alleen blijft hij stilstaan totdat de speler de knop van de Ultra loslaat, waardoor veel spelers er worden ingeluisd. Zulke Ultra's brengen prachtige taferelen met zich mee.