GSM: Sony-Ericsson Z600
Zo geeft Sony-Ericsson weer wat voor gevoel ze willen oproepen bij deze telefoon. Na wat weken wachten was het voor mij dan zover. Het doosje met de Z600 wordt keurig bezorgd aan de deur.
Uiteraard ben ik zonder de handleiding te lezen meteen aan de slag gegaan met de telefoon, want een handleiding is leuk, maar als je de menu's zonder handleiding eenvoudig kunt doorkomen, dan is de indeling in ieder geval intuïtief.
Eerst de telefoon zelf; de telefoon ziet er op het eerste gezicht wat robuust uit, hij lijkt zwaarder dan hij in werkelijkheid is.
Verder zit er aan de buitenzijde nog een klein display waarop je diverse zaken kan aflezen, zoals de klok, datum, je eigen telefoonnummer, en je batterij- en ontvangststatus. Door op een van de knoppen aan de zijkant te drukken scroll je door het mini-display heen, en kun je diverse info over de telefoon bekijken.
Je kan de buitenkant naar eigen smaak aankleden met de twee verschillende bijgeleverde frontjes (in mijn geval een groene en een zwart-wit geblokte) maar mochten de bijgeleverde frontjes je niet bekoren, kun je uiteraard bij je telefoonwinkel andere frontjes aanschaffen. Dit geeft een leuk, persoonlijk tintje aan de telefoon.
Als je de telefoon opent hoor je een verrassend luide klik van de veer die er voor zorgt dat de klep niet dichtslaat, je kan dus niet eenvoudig in de klas of tijdens een vergadering de telefoon even gebruiken. Bij het aanzetten hoor je een kort polyfoon riedeltje dat nooit storend wordt.
De toetsen zitten lekker bereikbaar op de telefoon, en ook mensen met wat grotere vingers kunnen alle knoppen goed bedienen zonder dat ze meteen twee toetsen tegelijk indrukken.
Naast de numerieke toetsen zijn er toetsen voor aan- en uitzetten, menunavigatie, een sneltoets voor het WAP-netwerk, en aan de zijkanten nog twee knoppen voor het volume, en de cameraknop. Het navigeren door de menu's is prima verzorgd met de centrale navigatiepad, te vergelijken met een joypad, het formaat is goed, en de middenknop is niet te gevoelig.
Een absoluut pluspunt van de telefoon zie je meteen nadat je de klep hebt opengeslagen, want het scherm is heerlijk groot, de complete oppervlakte van het klepje wordt gevuld door het uitermate scherpe display (65.536 kleuren DFT). De 12 icoontjes van het menu zijn goed herkenbaar, en je hebt bijna geen tekstuele uitleg nodig waar ze voor dienen.
De ingebouwde camera is eenvoudig te hanteren, al laat de kwaliteit van de genomen foto's behoorlijk te wensen over. Je kan op twee resoluties foto's nemen (288x352, of 120x160 pixels). Tevens ben je heel erg afhankelijk van het omgevingslicht hoe scherp je foto uiteindelijk wordt. Ook zit er een kleine vertraging tussen het nemen van de foto, en de foto die je te zien krijgt, dus je hebt een behoorlijk vaste hand nodig om de camera fatsoenlijk te hanteren.
De ringtones die zijn meegeleverd moeten je aanspreken. Het zijn bijna allemaal hele lange stukken van housenummers, en die kunnen mij persoonlijk behoorlijk op de zenuwen werken. Daar staat tegenover dat er ook een heerlijk klassieke ringtone tussenzat van een ouderwetse telefoon, dus die heb ik maar genomen. Een ander pluspunt, als je dan toch van grootse muzikale composities houdt, dan kun je met de ringtone-editor je lusten absoluut botvieren. Met een beetje oefening heb je in geen tijd een eigen muziekstuk als ringtone gemaakt.