Boek: Roslund & Hellstrom - Het meisje onder de straat

Commissaris Grens heeft het niet makkelijk in Het meisje onder de straat. Zijn vrouw ligt al jarenlang in coma, mede door zijn eigen toedoen. Hij heeft nog 32 lopende zaken die zijn aandacht opeisen. Tot overmaat van ramp worden er 43 verslaafde Roemeense zwerfkinderen op zijn politiebureau afgezet en wordt er een dode vrouw in de kelder van een ziekenhuis gevonden. Ze is om het leven gebracht met 37 messteken en aangevreten door bruine ratten.



Grens en zijn team, de jonge Maria en de stille Sven gaan deze zaken meteen aanpakken. Hierbij stuiten ze op gebruikelijke problemen, zoals een officier van justitie die niet mee wil werken. Maar raken ook verzeild in een internationale samenzwering. En ze ontdekken een hele wereld in de tunnels onder de straat. Prostituees, weggelopen kinderen en psychiatrische patiënten houden zich verscholen in tunnels onder Stockholm. Ze vormen eigenlijk een samenleving en houden er zo hun eigen gebruiken op na.

Spanning
Roslund & Hellström hebben met Het meisje onder de straat een echte thriller afgeleverd. Zoals het hoort bij een goede whodunnit, houdt de vraag 'Wie heeft het gedaan en waarom?' je voortdurend bezig. De schrijfstijl is vlot en het boek bevat een vleugje cynische humor. De hoofdpersoon is een chagrijnige oude commissaris met problemen thuis, die tijdens zijn vele dienstjaren een eigen manier van doen heeft ontwikkeld. En de verrassende ontknoping laat op zich wachten tot de allerlaatste pagina. Alle elementen dus van een spannende, maar clichématig thriller. Is Het meisje onder de straat meer dan dat?

Kippenvel
Een vijftienjarig, verslaafd meisje met een babyzoontje dat kilometers van 'huis' wordt achtergelaten, is een beeld dat je aangrijpt. Roslund & Hellström projecteren die gevoelens goed op de hoofdpersonen. Ook zij zijn verbijsterd; en daarom voelt de lezer zich meteen met ze verbonden. Vooral de jonge vrouwelijke rechercheur kan de zaak niet van zich af zetten en werkt nachtenlang door. Maar ook Grens, de oudere commissaris, voelt zich betrokken bij de zaak en gaat ver, soms te ver, om de schuldigen te vinden. Dit is een mooie manier van de schrijvers om de ernst van de kwestie te benadrukken. Als die ervaren politie-mensen, die toch al van alles hebben meegemaakt, zich zo laten meeslepen, moet het wel een bijzonder ernstige zaak zijn.

Het meisje onder de straat laat je achter met een onbehaaglijk gevoel. Laat onze samenleving echt jonge mensen aan hun lot over? Het boek snijdt een gevoelig onderwerp aan, maar wordt nergens moralistisch. Omdat de hoofdpersonen het niet altijd met elkaar eens zijn, krijg je als lezer verschillende standpunten te zien. Hierdoor behoud je de vrijheid om je eigen mening te vormen. Een boek dat je bij blijft, lang nadat je het hebt weggelegd. En ook nog eens een hele sterke thriller. Deze unieke combinatie wordt beloond met 4,5 sterren!


Uitgever: De Geus ISBN: 978 90 445 1257 1 Pagina's: 346
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.