Boek: Jens Lapidus - Bloedlink

Deze zomer wordt het eerste boek van Jens Lapidus 'Snel geld' door de uitgever flink in de markt gezet, maar ook zijn tweede boek is in Nederland al verschenen. Bloedlink is het tweede deel van Lapidus' Stockholm trilogie, een drieluik over de Zweedse onderwereld, maar kan goed afzonderlijk gelezen worden, omdat het niet over dezelfde personages gaat. Is het terecht dat Jens Lapidus geprezen wordt als de nieuwe Scandinavische thrillerkoning?

 

In Bloedlink maken we kennis met drie verschillende hoofdpersonen wiens verhaallijnen initieel niets met elkaar te maken lijken te hebben. Zo ontmoeten we kleine crimineel Mahmut die in de problemen is geraakt na een mislukte drugsdeal, corrupte politieagent Thomas die steeds de grenzen van zijn professie opzoekt en ex-huurling Niklas die er sinds zijn terugkomst uit Irak een persoonlijke missie op na houdt. De meeste tijd besteedt Lapidus aan Thomas, die toevallig als eerste agent op de plaats delict is van een verdachte moord en het onderzoek hiernaar niet van zich af kan zetten, zelfs niet als dit ervoor zorgt dat hij wordt overgeplaatst naar de nachtmerrie van elke agent: de verkeerspolitie. Niet meteen is het duidelijk waar de drie verhalen naartoe gaan, maar omdat ze pakkend, met veel geweld en vaart, beschreven worden, stoort dat niet. Naarmate het boek vordert komen de verhalen echter samen als de strakke vlecht van Lara Croft, een knap staaltje vertelkunst van Lapidus. 

Bloedlink laat zich, net als voorganger Snel geld, niet makkelijk vergelijken met andere (Zweedse) boeken. De kwalificatie 'de opvolger van Stieg Larsson' op de achterkant snijdt dan ook geen hout. Lapidus is realistisch en rauw; als je het al ergens mee wilt vergelijken, zouden het politieseries The Shield of The Wire zijn, of een film als Training Day. Lapidus creëert eigenlijk een nieuw genre, het "actieboek" - een actiefilm, maar dan in boekvorm -, waarbij het duidelijk is dat hij zijn verhalen kan putten uit de aanzienlijke kennis van de onderwereld die hij heeft vergaard als advocaat.

 

Minpuntje is het feit dat Lapidus geen keus lijkt te willen maken tussen een thriller en actieboek, waardoor het complot dat inspecteur Thomas probeert te ontrafelen soms een beetje een ondergeschoven kindje is. Maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de ronduit spetterende actiescènes en de realistische onderwereldsetting. In de zee van (Scandinavische) thrillers die anno 2010 wordt uitgebracht is Bloedlink een waar tropisch eiland!