Boek: Frederick Forsyth - De Cobra

Na het succes van De Afghaan in 2006 is topthillerauteur Frederick Forsyth nu terug met een nieuwe spionagethriller. In De Cobra is de president van Amerika is vastbesloten om de cocainehandel in zijn land uit te schakelen, waarvoor jij de hulp inroept van Paul Deveraux, alias de Cobra. De Cobra is een soort Jack Bauer-achtig figuur, dat onslagen is door de CIA vanwege een aantal akkefietjes, maar wel de reputatie heeft dat hij alles voor elkaar krijgt. Gaat hij erin slagen om de cocaïnehandel volledig uit te roeien?

 

 

De Cobra zegt toe te helpen, maar daarvoor heeft hij wel een aantal voorwaarden, waaronder anderhalf miljard dollar en toegang tot de meeste geheime documenten. Ook moet cocaïnehandel geklassificeerd worden als terrorisme. Met een gezonde tegenzin zegt de stafchef toe dat de Cobra beschikking krijgt over alles wat hij wil, dus zijn missie kan beginnen. 

Op een zeer gedetailleerde wijze, die ook erg realistisch aanvoelt, legt Forsythe uit welke voorbereidingen en getroffen worden voor het plan van de Cobra. Het is duidelijk dat de schrijver zich goed heeft ingelezen over het onderwerp. De voorbereidingen bestaan onder andere uit het ombouwen van graanschepen, het opleiden van piloten op en het bestellen van kleine gevechtshelikopters. Helaas is het niet altijd even duidelijk wat precies het plan is, ven dat doet iets af aan de spanning. Je moet het allemaal maar een beetje over je heen laten komen in de hoop dat het op het einde allemaal duidelijk wordt.

Wanneer het plot dan eenmaal vaart begint te krijgen en de Cobra zijn missie uit begint te voeren, wordt het boek wat spannender, maar echt bloedstollend wordt het nooit. Daarvoor is de spanning teveel verborgen tussen technische termen en tactische beschrijvingen. Het is jammer dat er niet ietwat meer balans is tussen verhaal en missie. De personages worden wat ondergeschikt gemaakt aan militaire details, waardoor het boek soms aanvoelt als een rapport van het Pentagon.

De ontknoping maakt echter weer veel goed, als de menselijke kant op het nippertje nog benadrukt wordt. Voornamelijk vanwege deze prettige twist eindigt de Cobra toch nog met drie sterren.