Boek: Willem van der Does - Met de wetenschap van nu

Psychologie en de actualiteit, dat klinkt als een leuke combinatie. Hoe gebruiken politici psychologische truckjes om kiezer te overtuigen en waarom is het zo moeilijk om een topman te geloven die zijn excuses maakt? In Met de wetenschap van nu bekijkt de Leidse hoogleraar Willem van der Does de actualiteit van de afgelopen jaren met een psychologische bril.

In elf hoofdstukken met thema's als angst, conformisme, achterdocht en spijt neemt van der Does de lezer mee door de psyche van de mens. Wat is spijt precies? Hoe wordt angst gevormd en hoe moeten we ermee omgaan? Door parallellen te trekken tussen bijvoorbeeld hoe psychiaters patienten met paranoide gedachten geruststellen en hoe policiti in een campagne te werk gaan, legt Van der Does de taktieken goed bloot. Ieder aspect van menselijk gedrag wordt in de diepte behandeld. Wat zijn de verschillende vormen van spijt? Hoe moeten we ermee omgaan bij onszelf en bij anderen? Vervolgens wordt de actualiteit erbij betrokken door nieuwsfeiten in het licht van de behandelde emoties te plaatsen. Hoe werd Bos bijvoorbeeld weggezet tijdens de verkiezingen, op welke emoties werd daarbij ingespeeld door de diverse partijen? 

 

In ieder hoofdstuk staan diverse afbeeldingen van Peter van Straaten, bekend om zijn humoristische maar ook cynische cartoons, waarnaar ook in de tekst verwezen wordt. Eigenlijk zijn deze strips niet helemaal op z'n plaats in dit boekje. Het boek heeft een serieuze onderwerp en wordt met een wetenschappelijke inslag verteld en dan is het soms gek om een kwinkslag tussendoor te zien. Hetzelfde kan gezegd worden voor de kaft van het boek, en in mindere mate ook voor de titel. Ze weerspiegelen allemaal niet welk een serieus boek dit is, en dat is jammer. Want de inhoud mag er absoluut zijn; op gerafineerde en wetenschappelijk verantwoorde wijze wordt duidelijk van welke taktieken politici en hoge bestuurders zich bedienen. Daarom is dit boek onmisbaar voor iedereen die een dieper inzicht in deze strategien en het menselijk brein wil krijgen.