CD: Alpha - The Sky is Mine

Alpha is een band die men zo in een rijtje met Massive Attack en Portishead zou kunnen plaatsen. Minder bekend dan de twee andere bands, toch bestaat de band al sinds 1996 en zijn ze inmiddels aan hun zesde studioalbum toe. Eerder dit jaar verscheen The Sky is Mine, een album waarop ze het triphop geluid van de jaren negentig wat achter zich hebben gelaten en meer naar Portishead toe zijn gaan hangen. Meer jazz en meer vocalen dan we van de band uit Bristol gewend zijn.

Portishead & Air, maar toch wat flauwtjes
Het eerste nummer 'Stargazing' kan worden beschouwd als een knipoog naar hun eerdere gelijknamige album. Al snel kan echter gezegd worden dat The Sky is Mine het muzikale succes van deze voorganger nauwelijks weet te evenaren. Een band die minder vaak dan Portishead wordt genoemd wanneer Alpha ergens mee wordt vergeleken is Air, en dat is toch een naam die wel heel erg boven komt drijven wanneer we bijvoorbeeld naar het openingsnummer 'Stargazing' of naar 'Brood' luisteren. Fijne, lichte baslijnen met een sfeervol sausje van Rhodes-geluiden er over heen. Het album ademt een fijnvoetige jazzy sfeer, waarop zangeres Wendy Stubbs de luisteraar zwoel toezingt. En dan toch maar weer die vergelijking met Portishead: want Stubbs is nu eenmaal geen Beth Gibbons. Daarvoor klinkt haar stem te vlak en weet ze maar met moeite de aandacht van de luisteraar vast te houden. De eentonige productie van de nummers zorgen er ook voor dat er weinig spannends te beleven is op The Sky is Mine.




Gin-tonic & Witbier
Spannend, dat misschien niet, maar zeker wel aangenaam. Om met deze cd op in het zonnetje te zitten met een Gin-tonic danwel een witbiertje is helemaal geen straf. Een zekere tijdloze schoonheid valt er te ontdekken in het bombastische 'Burn Me Again' en de pianoballad 'Given Time' had zo op de soundtrack van Casablanca gekund, was die film die zestig jaar later gemaakt. En 'For the Wages' is een goed voorbeeld van de vele muzikale invloeden, zoals gospel, die door de band worden meegenomen. The Sky is Mine is ook verkrijgbaar als dubbelalbum, de tweede cd bevat zes remixes van enkele van de nummers. Daarnaast nog een zestal losse instrumentale tracks die een stuk meer elektronisch van toon zijn dan de oorspronkelijke nummers en dan ook een vreemde toevoeging vormen.

The Sky is Mine weet haar volprezen voorganger Stargazing niet te evenaren. Het album mist wat spanning en muzikaal gezien zijn de nummers niet heel erg interessant te noemen. Toch is er op de plaat ideale achtergrondmuziek te vinden voor een loome zomermiddag. Met hier en daar een uitschieter is The Sky is Mine voor de liefhebber van electrojazz en triphop toch zeker de moeite waard te noemen.


Label: Don't Touch Recordings Releasedatum: Februari 2008
Waardering: