CD: 100x Liefde

De 100x serie van Universal is van vele markten thuis. Laatst verschenen er al twee keer 100x de sixties. In een geheel andere hoek is ook de 100x Liefde box verschenen. De naam is vrij duidelijk, maar slaat die ook ergens op? Is er enige samenhang? En zijn het wel echte lovesongs?


Qua kwantiteit krijg je in ieder geval een grote hoeveelheid tracks voorgeschoteld met deze box. Maar liefst vijf cd's, elk gevuld met 20 nummers. Het aanbod is nogal divers, zo gaat de eerste cd van start met een tweetal top 40 hits van Fergie en Christina Aguilera en verderop komen top 40-acts als Girls Aloud en Mariah Carey voorbij. Il Divo zorgt voor een klassieker tintje, terwijl Mary J. Blidge en Akon wat R&B invloeden verzorgen. Ook aan poprock is gedacht: James Morrison, Maroon 5, Nickelback, Keane en Snow Patrol. De tweede cd gaat verder in die lijn met artiesten als Amy Whinehouse, Counting Crows, Live, Mika en Racoon. De enige echte klassieker op de hele uitgave is eigenlijk Marvin Gaye met het alom geprezen 'Let's Get It On'.


De enige echte klassieker

Voor de rest wordt er meer gebruik gemaakt van recenter materiaal of iets onbekendere namen die niet meteen voor de hand liggen. Dit is dan ook meteen de kracht van de uitgave. Normaliter zie je een Intwine, Maria Mena, Paul Weller en Macy Gray niet meteen terug op een liefdescollectie. Het is dan ook niet een standaard verzameling met lovesongs die we al jaren kennen. Waarschijnlijk een goede zet van de platenmaatschappij, maar het hedendaagse is voor anderen ook weer een nadeel. Veel tracks ken je misschien nog van de radio op het werk of in de file, zijn daar helemaal doodgedraaid en de associatie met een romantisch avondje is ver te zoeken. Daarnaast gaan de genres nogal van de hak op de tak. Het was misschien handiger geweest om een cd per genre te maken waarop de top40 hits, de poprock, de klassiekers en de R&B gebundeld zijn. Een brede smaak is dus vereist bij deze uitgave, anders komen er altijd wel een paar lovesongs voorbij waarmee je totaal niks hebt. Anders is de uitgave in ieder geval wel en daar is ook iets voor te zeggen!


Label: Universal Datum: Januari 2008 Waardering: