DVD: The Contractor

Als je over typecasting praat, dan kun je wel stellen dat dit bij Wesley Snipes vaak het geval is. De rol van duistere doch stoere actieheld lijkt voor hem vaak weggelegd te zijn. Zo ook in de film The Contractor die deze maand uitkomt op dvd. De afgelopen paar jaar hoorden we niet veel meer van Snipes. Na toppers als The Fan en Demolition Man zakte de acteur af naar slecht ontvangen films als The Detonator. Nu is hij dus terug en we zullen zien of hij weer in de lift zit, of dat het misschien ver gedaan is met zijn carrière.

In The Contractor speelt Snipes de rol van voormalig CIA-agent James Dial. Vroeger was Dial actief als scherpschutter voor de CIA, maar tegenwoordig tracht hij een rustig bestaan te leiden op zijn paardenranch in Montana. Hij wordt echter benaderd door de Amerikaanse overheid om nog één keer in actie te komen om terroristenleider Ali Mahmoud Jahar te executeren. Deze zit vast in een gevangenis in Londen. James Dial heeft nog een rekening met Jahar te vereffenen. De bedoeling is om hem te elimineren zodra hij bij het gerechtsgebouw arriveert. Hiervoor reist Dial af naar Londen.

Aangekomen in de Engelse hoofdstad weet James de klus te klaren, maar tijdens zijn vlucht op weg naar veiligheid raakt hij gewond. Hierop moet hij voorlopig onderduiken in de stad. Op zijn onderduikadres, een vooraf afgesproken safehouse, ontmoet hij de 12-jarige Emlily, een nieuwsgierig meisje dat bij haar oma woont. Zij werpt zich op om James te verzorgen en raakt op deze manier betrokken bij de hele zaak.


Wesley Snipes als The Contractor


Inmiddels is er een internationale klopjacht op hem geopend: een klopjacht die zorgt voor een strijd tussen de Engelse en de Amerikaanse autoriteiten. Beiden claimen zij het eerste en enige recht te hebben op de arrestatie, levend of dood. Het hele verhaal wordt pas echt bizar als blijkt dat Jeremy Collins, opdrachtgever van Dial, zich op ongeoorloofde wijze in de zaak mengt. Hij schiet zelfs de Engelse leider van het onderzoek neer en probeert Dial hier voor op te laten draaien. Dit geheel leidt uiteindelijk tot een ontknoping waarin Dial zijn naam weet te zuiveren en veilig terug kan keren naar zijn ranch in de VS.

Hoe spectaculair dit ook allemaal mag klinken, de film weet nergens echt spannend te worden. Veel van de acties voel je al van mijlenver aankomen en dat maakt dat je niet echt op het puntje van je stoel zit. De acteerprestaties zijn van een standaard niveau, niet slecht, maar zeker ook niet subliem. Jammer, want Snipes heeft het wel in zich om een film tot een succes te maken. Helaas lukt het dat met The Contractor niet. Het blijft een vrij vlak verhaal met weinig èchte verrassingen. De enige vertedering die de film nog een beetje charme geeft, is de betrokkenheid van de jonge Emily (Eliza Bennet) bij de ontsnappingspoging van Wesley Snipes. Haar acteerprestaties zijn van een niveau dat er voor haar misschien nog wel een grootse carrière in het verschiet kan liggen; mits goed begeleid en er goede rollen langskomen.

Voor wat betreft de release op dvd valt er weinig te zeggen. Op een documentaire A look inside The Contractor na zijn er geen extra's te vinden. Al met al is het een vrij karige uitvoering van een matige film.


Label: Sony Pictures Home EntertainmentReleasedatum: 20 september 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: