CD: Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet

Het is lastig om echt door te breken als je in de hoek van de progressive rock zit de laatste decennia. Porcupine Tree probeert het al bijna twintig jaar, en kwam met het album 'Stupid Dream' nog het dichtst in de buurt van deze echt grote doorbraak in 1999. Maar als je op de straat vraagt naar Porcupine Tree zul je vaak met glazige ogen worden aangekeken. De band gaat gelukkig onverstoord door met musiceren en komt in 2007 met de opvolger van het studio-album 'Deadwing' uit 2005. Twee jaartjes wachten dus voor de fans, en is het wachten de moeite waard geweest, is dan de vraag die deze mensen rest?


Het geluid van Porcupine Tree is door de tanden des tijds ietsje ruwer geworden en hangt wat verder van de psychedelica af tegenwoordig. Niettemin blijft de band uitgesponnen nummers creëren waar experimentele uitstapjes niet in geschuwd worden. Zo ook op het nieuwe album Fear of a Blank Planet, waar het zeventien minuten durende Anesthetize duidelijk bij die groep hoort. Het is een typisch Porcupine Tree nummer, waarin alle invloeden, instrumenten en sferen die de band in zich heeft naar voren komen. Een sterk episch geheel waarin de instrumenten als puzzelstukjes in elkaar vallen en voor veel variatie zorgen.

Het album kent slechts zes nummers, waarvan er vier boven de zeven minuten klokken. Dit zijn tevens de tracks die meer de moeite waard zijn. Steviger en uitgediept, zoals Porcupine Tree behoort te klinken. De twee 'korte' (meer dan vijf minuten) nummers vallen in het niet. De zanglijn klinkt te vlak, fragiel en mist ruggegraat. De spanning zwakt iets te ver af om echt interesse op te wekken.


Even lijkt het erop dat Way Out Of Here door hetzelfde lot bezegeld wordt, maar in deze track slaat het roer om na een kleine minuut en wordt de spanning terug gebracht door vooral de gitaarklanken. De afsluiter van de cd zorgt voor een bevredigend einde, maar toch blijft het knagen dat twee van de zes nummers te summier zijn voor een band van het kaliber van Porcupine Tree. Conclusie: krap vier sterren omdat Anesthetize erg veel goed maakt.


Label: Roadrunner Releasedatum: 16 april 2007
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!