DVD: Leon van der Zanden - Zwarte Hond

Het was vaste prik als ik na een weekje of wat studeren weer bij mijn ouders kwam in het weekend. De video was ingesteld en ik kon lekker gaan kijken naar twee programma's van Omroep Brabant. De ene was "De Wandeling" met een geflipte historicus en een cameraman die aan de sinas zat, de ander "De Olifantendoders". Dat was een programma met Leon van der Zanden als een van de twee presentatoren. De ander was de geluidsman, Merlijn Passier. Volgens de logica is het wachten dus op het programma van de cameraman en de geluidsman samen. Wie weet.

In dat programma stelden Leon en Merlijn gedurfde vragen over onderwerpen als Aids/HIV, pedofilie, woonwagenbewoners, zelfmoord enzovoort. Een beetje BNN's "Je zal het maar hebben" dus. Zoiets kan je niet rond breien als je zelf niet heel open bent en simpelweg goed luistert. En dat is nu precies wat Leon in zijn derde show "Zwarte Hond" wil doen. Als een hond observeert hij onze samenleving, hij ruikt onze angsten en doorziet onze leugens.

Dat observeren en doorgronden is de basis van de onderwerpen van de show en Leons karakter maakt het geheel af.

Klinkt leuk, maar dat lijkt wel het plan voor elke cabaretier nietwaar? Toch is het echt zo. Leons kracht is zijn ongebreidelde enthousiasme waarmee hij gebeurtenissen uit zijn leven neerzet en analyseert. Nu heeft hij ook wel wat mogelijkheden daarvoor. Hij is Helmonder, heeft een jaartje of twee in Amsterdam gewoond, alleen dat al levert genoeg voer op voor een kritisch verhaaltje. De verschillen tussen Amsterdammers (Zo ben ik nu eenmaal!) en Brabanders is ook zo'n onderwerp. De zelfgebreide trui met taart erop die hij van zijn moeder kreeg. Maar ook simpelweg de vraag waar zo'n spreekwoord als "de kat uit de boom kijken" nu vandaan komt. Geen complexe plotten of typetjes, maar weldoordachte verhalen die je meteen weten te raken. Soms gaat Leon iets te lang door op hetzelfde onderwerp, maar die kritiek kan ook gewoon persoonlijke smaak zijn.


Geen grappen ten koste van iemand anders, maar gewoon een puik verhaal met een twist en scherpe opmerkingen. Eigenlijk is dat ook het belangrijkste verschil tussen "Hollanders" en dat "volkje van beneden de rivieren" en dat komt ook terug in de show. Zuiderlingen zijn gewoon gezellig, noorderlingen gewoon eerlijk. Geef dat maar even een paar minuten bedenktijd.

Nou ja, dat Leon nooit grappen maakt ten koste van anderen, dat klopt ook niet helemaal. Zo nu en dan wordt er ook iemand uit het publiek geplukt. Misschien lag het aan de avond waarop deze DVD is opgenomen, maar Leon is verrekte goed met het omgaan met publiek! Een snelle google leert dat het geen uitzondering is, of het nu een thuiswedstrijd is zoals op deze DVD in Veghel of een uitvoering in Den Haag. Het is goed te merken dat Leon zich ook bezig houdt met stand-up comedy. Door de show heen komt ook Truth or Dare aan bod en daarin geeft hij ook de kans aan het publiek om vragen aan hem te stellen. Wie wel eens in Nederland naar Stand-up is geweest, weet dat het hier al moeilijk is om een ja of een nee los te krijgen. Dat zegt genoeg. Improvisaties rondom plots afgaande mobieltjes of een hinnikende lach zijn een avondvullend programma an sich.

De DVD is verrijkt met een drietal extra's. "Een dag uit het leven van..." is een in scène gezette dag uit het leven van. Dus. Een beetje Jiskefet-achtig zeg maar. Verder komen onder andere zijn moeder en zijn mental coach aan het woord in de minidocu "Leon ontmaskerd". Erg de moeite waard aangezien deze bijzonder goed aansluit bij de registratie van Zwarte Hond. Bepaalde thema's uit die show komen ineens scherper in beeld. Er blijkt vaak meer achter te zitten dan op het eerste gezicht lijkt. De derde extra is een filmpje van een stukje uit de nieuwe show "Leòn", wat met een mobieltje lijkt te zijn opgenomen. In tegenstelling tot de rest van de DVD geen goede kwaliteit dus, maar het tilt wel een tipje van de sluier op van de nieuwe show. Zwarte Hond zelf smaakt al naar meer, maar die preview maakt het wachten wel erg moeilijk.

Label: CNR Releasedatum: 10 november 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!