FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 december 2006

Meer trajectcontroles op provinciale wegen

Icoon File Het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) zal volgend jaar meer trajectcontroles plaatsen op provinciale wegen. De proef op de N256 was zo'n succes dat het initiatief een staartje zal krijgen.

Sinds twee maanden wordt op de provinciale weg N256 de snelheid gecontroleerd met camera's. Het percentage verkeersovertredingen is volgens BVOM hier gedaald van ruim twintig procent naar één à twee procent. Bovendien is er geen enkel ongeluk geweest sinds de camera's ingevoerd zijn. Justitie wil naar aanleiding van deze proef camera's plaatsen op vijf à tien andere plaatsen. BVOM hoopt het aantal overtredingen en verkeersongelukken hiermee te kunnen verminderen. Waar de camera's geplaatst worden is nog onbekend.

De camera's meten de gemiddelde snelheid over een langere afstand. De trajectcontrole op provinciale wegen is geavanceerder dan die op de snelwegen. Op provinciale wegen is het ook mogelijk om puntmetingen uit te voeren: het meten van de snelheid op een bepaald moment, net als flitscamera's dat doen.

Van Barneveld naar halve finale WK

Raymond van Barneveld heeft in Purfleet de halve finale bereikt van het PDC wereldkampioenschap. In de kwartfinale had Barney geen enkele moeite met Alan Tabern, het werd
5-0.

"Het was toch niet zo makkelijk", reageerde Van Barneveld. "De tweede set kon alle kanten op. Ik verwachtte wel een wat meer spannende wedstrijd, 5-2 of 5-3." In de halve finale treft van Barneveld Andy Jenkins, die met 5-4 te sterk was voor Colin Osborne. De andere halve finale gaat tussen Phil Taylor, die met 5-1 Darren Webster versloeg en Andrew Hamilton, die met 5-4 van Terry Jenkins won.

[upd] 'Executie Hussein vrijdagnacht of morgen'

Icoon BuitenlandsDe Iraakse ex-dictator Saddam Hussein wordt niet voor 26 januari geëxecuteerd. Dit heeft het Iraakse ministerie van Justitie vrijdag laten weten. Een hoge ambtenaar ontkende dat Saddam Hussein al in handen is van de Iraakse autoriteiten.

Een van de advocaten van Saddam Hussein zei vrijdag dat zijn cliënt door de Amerikanen is overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. De Amerikanen hebben volgens een andere betrokkene aan advocaten gevraagd de persoonlijke bezittingen van Saddam Hussein en van Barzan al-Tikriti op te halen. Al-Tikriti is een halfbroer van Saddam Hussein en is ook ter dood veroordeeld.

Saddam Hussein werd eind 2003, ongeveer driekwart jaar na de Amerikaanse aanval op Irak, ten noorden van Bagdad opgepakt door de Amerikanen. Hij wordt sindsdien bij Bagdad vastgehouden door Amerikaanse militairen en hij wordt berecht door een speciaal Iraaks tribunaal. Dat heeft hem 5 november ter dood veroordeeld wegens een massamoord in het sjiitische plaatsje Dujail in 1982.

Amerikaanse functionarissen suggereerden donderdag dat Saddam Hussein waarschijnlijk al binnen enkele dagen zou worden geëxecuteerd. Iraakse leiders zouden het Witte huis hebben laten weten dat ze de ex-dictator zaterdag willen ophangen, zo berichtte The New York Times vrijdag.

Een Iraakse regeringsadviseur, Mowaffak al-Rubaie, zei dat de Iraakse autoriteiten beslist niet van te voren melden wanneer de executie is en dat daar geen pers bij wordt toegelaten. Een topman bij het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken, generaal Abdul Karim Khalaf, zei vrijdag dat belangrijke veiligheidsmaatregelen worden genomen vanwege de executie. "De executie van die moordenaar wordt een belangrijk evenement en wij nemen de daarvoor geëigende maatregelen," aldus de generaal.

Update 17.17
Een voormalige advocaat van de ex-dictator heeft vrijdag tegenover CNN verklaard dat Hussein zaterdag al geëxecuteerd kan worden. Meerdere bronnen zouden gezegd hebben dat de executie zaterdagmorgen plaats zou vinden, zei advocaat Najib al-Nuaimi.

"Ik denk dat de Amerikanen bij de executie aanwezig zullen zijn en ik denk dat er een opname van gemaakt zal worden, die zaterdagavond vrijgegeven gaat worden, als het lukt om de executie zaterdag uit te voeren", aldus al-Nuaimi.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki verklaarde vrijdag tegenover de Iraakse televisie dat niks de executie zal stoppen of vertragen.

Update 23.14
Giovanni di Stefano, een advocaat van Hussein, heeft tegen CNN gezegd dat de ex-dictator aan de Iraakse autoriteiten is overgeleverd voor zijn executie en dat een betrouwbare bron hem verteld heeft dat Hussein zeer binnenkort geëxecuteerd zal worden, binnen enkele uren.

Munir Haddad, een rechter die bij het hoger beroep van Hussein aanwezig was, zei dat alle voorbereidingen getroffen zijn. Haddad bevestigde dat de uitlevering van Hussein naar de Iraakse autoriteiten aan de gang is. De rechter denkt dat Hussein vrijdagnacht of zaterdag zal worden opgehangen.

Haddad, die de executie zal bijwonen, zei dat hij een telefoontje van het al-Maliki bureau had gekregen met de mededeling dat hij en een aanklager zich moesten klaarmaken. Hij wilde niet zeggen waar de executie zal plaatsvinden en zei dat de executie niet live op televisie uitgezonden zal worden omdat de internationale wetten dat verbieden.

Advocaten van Hussein zouden via een Amerikaanse rechtbank willen proberen om de executie tijdelijk tegen te houden, bevestigde CNN. Donderdag was er een soortgelijk verzoek, maar dat werd door het ministerie van justitie afgewezen omdat Amerikaanse rechtbanken volgens het ministerie geen jurisdictie hebben om in te grijpen in de rechtsgang in een ander land.

Uitslag Excelsior - Feyenoord

Er werd vanavond één wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslag.

Excelsior - Feyenoord 1-3
31' Buijs 0-1 (assist De Guzman)
40' Hofs 0-2
50' Huysegems 0-3 (assist Charisteas)
81' Voskamp 1-3

Scheidsrechter: Haverkort.
Toeschouwers: 3.527.

Opstellingen

Excelsior: Zwarthoed, Jansen, v.Nieuwstadt, Bandjar, Zijm, Bruins, v.Dieren, H.Drost (Simr/85), Steur (Grot/66), Dijkhuizen (Voskamp/80), Piqué.

Feyenoord: Timmer, Buijs, Vlaar, Bahia, Drenthe, Lucius, De Guzman (Schreuder/80), Hofs, Kolkka (Vincken/66), Charisteas, Huysegems

De stand na vanavond kan je hier vinden.

Programma aankomende weekend:

DatumThuisUit
30/12NECAjax
30/12SC HeerenveenFC Utrecht
30/12PSVADO Den Haag
30/12RKC WaalwijkFC Groningen
30/12SpartaFC Twente
31/12AZRoda JC
31/12HeraclesVitesse

Eerste laptop 'FOK! voor FOK' in gebruik

FOK! voor FOKDe actie 'FOK! voor FOK', die zo'n zes weken geleden begon, is een groot succes gebleken. De teller staat op ruim 15.000 euro en dat zal waarschijnlijk nog iets oplopen. De opbrengst is bestemd voor Stichting FOK (Fibrosekinderen Op Kamp), dat zich inzet voor kinderen met Cystic Fibrosis; een ongeneeslijke, aangeboren aandoening, waarbij patiënten te taai slijm in hun lichaam aanmaken. De aandoening komt bij één op de 3600 baby's voor.

De stichting wil onder andere patiënten internettoegang verschaffen (primair in kinder- en ziekenhuizen) om daarmee onderlinge contacten mogelijk te maken (denk aan PC's en webcams, software en internetverbindingen). Gisteren zijn zes laptops (dankzij Computerland Rotterdam met korting aangeschaft) en geld overhandigd aan Fred Rill en Hans van Roon van de stichting. Vandaag is de eerste laptop in gebruik genomen door Eline van Haaren; zij heeft Cystic Fibrosis.

Met de ingebruikname is de eerste van een lange reeks 'FOK-pc's' in werking. "De komende maanden gaan we verder inventariseren waar de nood het hoogst is en met jullie PC's zullen we 'onze kids', onze kanjers van het broodnodige internet voorzien!!", aldus Fred Rill op het FOK!forum.

Vanmiddag reageerde Eline van Haaren met de laptop vanuit haar ziekenhuis: "Hier een berichtje vanaf de laptop in het ziekenhuis!!! (...) Jullie allemaal SUPER bedankt.. ik kan het niet genoeg zeggen... Jullie moeten allemaal weten dat ik het bijzonder vind dat jullie zoveel geld opgehaald hebben om ons een wat aangenamer verblijf in het ziekenhuis te geven!"

Het geld voor de actie kwam binnen via 'gewone' stortingen, maar ook vond er onder andere een sponsorloop plaats en veilden een aantal moderators zich voor het goede doel. Een overzicht vind je hier. Meer over de overhandiging van de laptops lees je hier.

Eline van Haaren met de 'FOK 001'
Eline van Haaren met de 'FOK 001'

Gluscevic in beeld bij Heracles

Heracles Almelo heeft concrete belangstelling voor Igor Gluscevic. De aanvaller keerde onlangs na een Chinees avontuur terug naar Nederland.

"Hij is het type spits dat we zoeken en één van de namen die op ons lijstje staat", aldus Heracles-directeur Nico-Jan Hoogma. Ook Gluscevic zelf bevestigt dat er contact is met de club uit Almelo: "Er is nog niets officieel, maar Heracles heeft zich wel gemeld."

Gluscevic speelde in het verleden voor FC Utrecht, waar hij in drie seizoenen 36 keer scoorde. Daarna verkaste hij naar Sparta Praag, waar hij één seizoen actief was. Daarna vertrok hij in 2004 naar Vitesse en had daar een redelijk eerste seizoen. Zijn tweede seizoen in Arnhem was minder succesvol en na zeven wedstrijden zonder doelpunt vertrok hij naar het Chinese Shangdong Luneng Taishan FC.

Defensieve problemen voor Chelsea

De trainer van Chelsea, José Mourinho, heeft te maken met defensieve problemen. Mourinho kan in de competitiewedstrijd tegen Fulhan dit weekend niet beschikken over aanvoerder John Terry, die aan het herstellen is van een blessure, en Khalid Boulahrouz, die geschorst is.

Daarnaast kunnen The Blues nog steeds niet beschikken over doelman Cech. Ook tweede doelman Carlo Cudicini is niet zeker van spelen, de Italiaan kampt nog steeds met een blessure aan zijn dij.

Oldschool games...

Er staan nog drie (misschien wel erg lange) dagen voor de deur. En hoe langer je vrij bent, de groter de kans is dat jij je gaat vervelen. En dat willen wij natuurlijk niet!

Op de site van Good Old Dos kun je een aantal goede oude DOS spelletjes vinden. Onder het mom van een vijfjarige zal deze spelletjes geweldig vinden en jij hoeft ze niet tot vervelens aan toe uit te leggen hoe het werkt. Maar ook voor de ietwat oudere gamer kan dit een trip down memory lane zijn.

Veel speelplezier!

Met dank aan anonieme submitter voor de submit.

Wellens wint Noordzeecross

De Belgische veldrijder Bart Wellens heeft vanmiddag, na een indrukwekkende solo, de Noordzeecross in Middelkerke op zijn naam geschreven. De Belg kwam, na twee ronden voor het einde te zijn weggesprongen, alleen aan de finish. De Amerikaan Jonathan Page eindigde als tweede.

De derde plaats was voor de Italiaan Enrico Franzoi. Sven Nys was afwezig, hij had zich ziek afgemeld. Beste Nederlander was Jean-Pierre Leijten, hij werd twintigste.

Wat is Dit: Opgave 75 - Uitslag

Ik had nog gehoopt een pittige slotronde te kunnen presenteren. Maar jullie dachten daar anders over. Eén ronde was weer eens voldoende om het plaatje te raden. En dan geef ik mezelf nog te veel eer. Eén uur hadden jullie slechts nodig om het juiste antwoord te geven. Tijl zag het precies om 21.00 uur goed: drinkglas. Overigens niet gekocht bij de Blokker maar gratis gekregen in een restaurant in Brugge tijdens de zomer van 1998. Ik gebruik het glas nog dagelijks.
In de lift gaan mee: Kiegie, ABC-tje, destrovel, Isiolo, Klompje, nsgopfok, TheYoung1 Charrel en JtS.

Dit was de laatste WiD van dit jaar. Er volgt nog een defintieve uitslagblog. Die komt dit weekend.
Wij nemen even een korte break. Begin februari gaan we verder. Er zullen een aantal aanpassingen komen en we gaan het geheel proberen in een nieuw jasje te steken. En we gaan ook wat nieuws doen. Enfin, dat zien jullie dus allemaal wel begin februari.

De prijzen:

Voor de jaarprijs iBOOD zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
Portable DVD-speler - Een leuke gadget waarmee je overal en altijd je DVD's kan bekijken.


iBOOD.com – afkorting voor internet’s best online offer daily - zet elke dag om middernacht één nieuwe aanbieding online. In de volgende 24 uur kan jij deze aanbieding bestellen. De keuze is simpel, je neemt hem of je neemt hem niet!

Voor kwartaal 4 (dus de periode tot en met 31 December) is MSI zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
MSI Megaplayer P640 - Een super trendy, stijlvolle functionele MSI MP3 speler. Met: 1,8" CSTN Display, 8GB HD Opslagcapaciteit, MP3/WMA, Foto browsing & M-JPEG Playback, CD direct opnemen, Supports 2.0 High Speed, Oplaadbare Li-ion batterij, SRS WOW Sound.

De oplossing: drinkglas

Tot volgend jaar, tot WiD!

Ronaldinho pakt alsnog prestigieuze prijs

De Uruguayaanse krant El Pais heeft Ronaldinho uitgeroepen tot beste voetballer in Europa van 2006. De Braziliaanse aanvaller van FC Barcelona liet Fabio Cannavaro van Real Madrid en Thierry Henry (Arsenal) achter zich.

Het was al de derde opeenvolgende maal dat El País Ronaldinho uitriep tot Europa's beste. Zinedine Zidane was van 2001 tot en met 2003 de gelukkige. Marco van Basten mocht de prestigieuze prijs, als enige Nederlander, in 1992 in ontvangst nemen.

Eerder dit jaar greep de Braziliaan nog naast de Gouden Bal en de trofee voor FIFA Wereldspeler van het Jaar. De Italiaanse verdediger Cannavaro won in beide gevallen de prijs.

Frankrijk publiceert UFO-archief

X-factorHet Franse ruimtevaartagentschap CNES (Centre National d'Etudes Spatiales) gaat zijn archief over vermeende waarnemingen van vliegende schotels publiceren op het internet. De database is waarschijnlijk vanaf januari of februari te raadplegen op de website van de organisatie.

Volgens een zegsman van de organisatie bevat de database rond de 6000 verslagen over circa 1600 incidenten in de afgelopen dertig jaar. De namen van de mensen die de waarnemingen hebben gemeld, worden niet gepubliceerd om te voorkomen dat zij het mikpunt worden van pesterijen.

Schaars niet tegen Roda JC

Stijn Schaars zal dit weekend niet meespelen in de competitiewedstrijd van AZ tegen Roda JC. Hij kampt met overbelastingsverschijnselen en zal mogelijk zelfs onder het mes moeten.

De trainer van de Alkmaarders, Louis van Gaal, uitte vandaag zijn zorgen over de klachten van Schaars. "Stijn kampt met blessures die eigenlijk uit zijn Vitesse-tijd stammen en door het drukke programma is hij sinds zijn komst naar Alkmaar nog niet goed hersteld. Nu gunnen we hem die tijd wel. We moeten de uitslag van een scan afwachten of er eventueel een enkeloperatie moet volgen, daar kunnen we nu nog niets over zeggen."

Vrouwen ook regelmatig dader eerwraak

PolitieVrouwen komen lang niet altijd uitsluitend in beeld als slachtoffer van eerwraak. Zij kunnen actief betrokken zijn bij gewelddadige vormen van eerherstel. In de praktijk blijkt tevens dat mannen ook regelmatig het slachtoffer zijn van geweld rond eerwraak.

Dat concluderen de politiekorpsen Haaglanden en Zuid-Holland-Zuid vrijdag in hun eindrapportage over eergerelateerd geweld. Bij eerwraak wordt een familielid gestraft voor het bezoedelen van de eer van de familie.

Meer inzicht
Het is noodzakelijk dat meer inzicht wordt verkregen over de problematiek. Dat kan alleen als goede informatie voor handen is. Voorlichting aan politieagenten, medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) en andere instanties is hard nodig en op de Nederlandse Politie Academie (NPA) moet meer aandacht aan eerwraak worden besteed.

De politie Haaglanden, het OM in Den Haag en de Vereniging Federatie Opvang ontwikkelden begin oktober een protocol voor de aanpak van eerwraak. Doel daarvan is vooral de slachtoffers beter te beschermen. In het protocol zijn vaste afspraken gemaakt over wat te doen bij crisissituaties. Het eindrapport was een evaluatie hiervan.

Internet
Uit de rapportage blijkt dat moderne communicatiemiddelen een steeds grote rol spelen. Zo bleken enkele meisjes op internet contact te hebben met jongens. Dat werd door de familie als oneervol gedrag bestempeld. Ook mobiele telefoons kunnen veel leed aanrichten, bijvoorbeeld in de vorm van bedreigende sms-jes of oneerbare foto's. Familiegeheimen worden met behulp van deze moderne communicatiemiddelen ook veel sneller verspreid.

Volgens de politie is het van levensbelang dat eerst een plan van aanpak wordt bedacht voordat de politie betrokkenen spreekt, of eventueel op zoek gaat naar een bemiddelaar. Politiemensen moeten zich er van bewust zijn dat zij niet altijd de problemen kunnen oplossen. Het is goed mogelijk dat door een niet goed voorbereide aanpak van de politie de eer van de betrokkenen geschonden kan worden. Daarom is vaak een specialist nodig.

Tragisch ongeval maakt gezin kinderloos

BinnenlandsEen dramatisch ongeval dat op eerste kerstdag bij een vakantiepark in Ede het leven kostte aan een 8-jarig jongetje uit Den Haag, blijkt voor de ouders van het jochie een drama van ongekende omvang. Zij verloren namelijk al eerder twee kinderen, en zijn nu kinderloos.

De 8-jarige Tristan, zoon van een Haagse huisarts en zijn echtgenote, kwam in Ede onder een boomstronk terecht toen hij op een stapel boomstammen aan het spelen was. Hulpdiensten en medewerkers van het park konden het jongetje niet meer redden. Er werd onder meer een traumateam ingezet. Tristan overleed ter plekke. De politie sprak van een tragisch ongeval.

De ouders van het jochie verloren in 2003 al hun zoon Floris aan een auto-immuunziekte. Eerder overleed al het dochtertje Myrthe van het gezin enige tijd na de geboorte.

PSV hoopt op Reis

PSV hoopt zich in de winterstop te kunnen versterken met Jonathan Reis. De 17-jarige Braziliaanse aanvaller, die afkomstig is van Atletico Mineiro, was eind oktober al eens voor een stage in Eindhoven.

"Hij heeft voldoende laten zien op zijn leeftijd om overtuigd te zijn van wat hij kan. Het zou een aankoop voor de toekomst zijn", aldus Koeman, die niet zo denkt over linksback Nadir Belhadj van Sedan. De technische staf van PSV ziet in de Franse Algerijn toch geen versterking.

Goud randje voor WoW Burning Crusade

Blizzard staat er om bekend dat ze hun games niet uitbrengen totdat ze helemaal tevreden zijn met het eindresultaat. Zo ook bij de uitbreiding voor World of Warcraft: The Burning Crusade, die eigenlijk gepland stond voor de feestdagen van 2006. Blizzard weet ons mee te delen dat de geplande datum van dit moment, 16 januari, gehaald zal worden want de game is af. De gold status is bereikt, wat betekent dat de game nu in massaproductie kan worden genomen.

In The Burning Crusade zullen spelers onder andere getrakteerd worden op twee nieuwe rassen, een geheel nieuw continent en uiteraard een buslading aan nieuwe items.

Top OM bekijkt kwestie rondom Graus (PVV)

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat op topniveau overleggen hoe er om gegaan moet worden met de kwestie rondom PVV-Kamerlid Dion Graus. Het college van procureurs-generaal, het hoogste orgaan van het OM, gaat zich over de zaak buigen.

Het Kamerlid voor de Partij van de Vrijheid raakte vorige week ernstig in opspraak toen diverse kranten meldden dat tegen Graus in 2003 onder meer aangifte is gedaan van mishandeling van zijn toenmalige, hoogzwangere vrouw. Hij zou haar keel hebben dichtgedrukt en in de buik hebben geduwd. Er bleek echter geen strafvervolging tegen de Heerlenaar te zijn ingesteld.

Persofficier van justitie Smits van het parket in Maastricht: ''In de media is de indruk gewekt dat wij niets hebben gedaan met een ernstig geval van mishandeling. Van een organisatie als het Openbaar Ministerie mag daarop een passende reactie worden verwacht. We zoeken nu uit hoe in 2003 precies is omgegaan met de aangifte tegen Graus. Heeft de politie de zaak terzijde geschoven? Of is het proces-verbaal destijds naar een officier van justitie gegaan en heeft die uiteindelijk besloten Graus niet te vervolgen? Wij willen weten wat er precies met de aangifte is gebeurd.''

Dion Graus weigerde vorige week ieder commentaar. Geert Wilders liet toen namens zijn partij weten ''kennis te hebben genomen'' van de berichtgeving over de beschuldigingen tegen het Kamerlid. Hij wees er op dat Graus nergens voor was veroordeeld. De fractie van de PVV vond het verder van belang ''dat de heer Graus in de gelegenheid wordt gesteld op de nieuwe verwijten te reageren en deze te weerleggen. Hier zal hij de komende weken aan werken. De fractie zal hier nader over spreken.''

Overzicht regelgeving 2007

2006 is bijna afgelopen, het winnaarsgala van de Formule 1 is achter de rug en de deelnemerslijst voor 2007 is zo goed als rond. Volgend seizoen gaat er weer een hoop veranderen op het gebied van de regelgeving. Een duik in de reglementen.

- Er wordt ieder weekend een permanente steward door de FIA aangesteld, die niet afkomstig is uit het land waar de race dat weekend wordt gehouden.

- Ieder team mag op vrijdag extra coureurs laten rijden, met een maximum van één extra coureur per trainingssessie.

- De banden worden alleen nog door Bridgestone geleverd. Bridgestone moet ervoor zorgen dat alle teams dezelfde hoeveelheden en soorten banden krijgen.

- Iedere coureur krijgt voor een raceweekend veertien sets droogweerbanden (zeven sets per compound), plus vier sets regenbanden en drie sets monsoonbanden (voor extreme regenval). Op de vrijdag mag een coureur niet meer dan vier sets gebruiken, met een maximum van twee sets per compound. Deze vier sets mogen op zaterdag en zondag niet meer worden gebruikt. Verder moet iedere coureur voor de kwalificatie van iedere compound één set inleveren, zodat er voor de kwalificatie en de race samen nog vier sets overblijven, twee van iedere compound. Tijdens de race moet iedere coureur banden van minstens twee verschillende compounds gebruiken.

- Een coureur verliest niet alleen tien gridposities als hij zijn motor voortijdig laat wisselen, maar ook nog eens tien plaatsen voor iedere keer daarna er weer een motor wordt gewisseld in hetzelfde weekend.

- De maximum snelheid in de pits tijdens de kwalificatie en de race wordt 80 km/h. Dit was voorheen 100 km/h.

- De stewards mogen nu ook officieel een straf uitdelen in de vorm van het terugzetten op de grid, zoals afgelopen jaar al eens is gedaan.

- Als een trainingssessie wordt onderbroken door een rode vlag, stopt de klok niet, behalve tijdens de kwalificatie. Met andere woorden: alleen de kwalificatie en de race kunnen nog uitlopen door een rode vlag.

- Als tijdens een race de safety car wordt ingezet, mag de pits pas worden opgezocht als het hele veld heeft aangesloten achter de safety car. De enige uitzondering hierop is het wisselen van droogweerbanden naar regenbanden, maar er mag dan niet getankt worden of reparaties worden uitgevoerd.

- Tijdens een safety car-periode mogen de coureurs die een ronde achter liggen, na toestemming van de safety car, de safety car inhalen, hun ronde achterstand goedmaken en achteraan het veld aansluiten.

- Als een race voortijdig wordt gestopt, geldt het klassement van de laatste ronde waarin alle wagens nog normaal over de streep kwamen. Er wordt dus niet meer verplicht twee ronden teruggeteld.

- De cylinderinhoud van de motor mag niet groter zijn dan 2400 cc.

- V10's zijn nog steeds toegestaan. Hiervoor gelden dezelfde regels als in 2006.

- De eisen voor botsproeven die de wagens moeten aankunnen, zijn aangescherpt.

- Alle wagens krijgen rode, gele en blauwe lampen in de cockpit, waarmee vlagsignalen kunnen worden doorgegeven.

- Alle wagens krijgen een medische indicator in de vorm van een lampje, waaraan marshalls snel kunnen zien hoe zwaar de impact van een ongeval was en dus hoe zwaar de verwondingen zijn die ze bij de coureur kunnen verwachten.

Oud-bokser Mike Tyson dronken achter stuur

Oud-bokser Mike Tyson is in de Amerikaanse staat Arizona opgepakt voor rijden onder invloed en drugsbezit. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt, berichtten Amerikaanse media.

De oud-wereldkampioen zwaargewicht trok door zijn onhandige rijstijl de aandacht van patrouillerende agenten bij een nachtclub in Scottsdale, circa 15 kilometer ten oosten van Phoenix. Hij bleek te veel te hebben gedronken. In zijn auto trof de politie bovendien cocaïne aan.

Tyson, die in 1986 de jongste wereldkampioen zwaargewicht ooit werd, heeft al eens vastgezeten wegens verkrachting. Ook in de boksring gedroeg 'Iron Mike' zich lang niet altijd voorbeeldig. In 1997 beet hij tijdens een partij met Evander Holyfield een stuk van het oor van zijn tegenstander af.Mike was al uitgebokst

Zie voor sportnieuws FOK!sport.

Wederom baantitel voor Kanis

Bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen in Alkmaar heeft Willy Kanis haar tweede titel veroverd. Nadat ze gisteren al de beste was op het onderdeel 500 meter tijdrit, won ze vandaag goud op sprint.

In de finale was Kanis, die vorig jaar nog als tweede eindigde, in twee racees te sterk voor Sigrid Jochems. Yvonne Baltus pakte het brons. Titelverdedigster Yvonne Hijgenaar ontbrak wegens ziekte.

Kruiswijk en Van der Linden hersteld

Arnold Kruiswijk en Antoine van der Linden van FC Groningen zullen morgenavond, in de competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk, op de reservebank zitten. De verdedigers zijn hersteld van respectievelijk een achillespees- en een voetblessure.

Erik Nevland, afgelopen dinsdag nog ziek, is ook inzetbaar. Ron Jans kan daarentegen geen beroep doen op Mark-Jan Fledderus (lies), Rasmus Lindgren (hamstring) en Evgeniy Levchenko (lies).

FOK!reviewers jaarlijstjes

Icoon SitenewsHet afgelopen jaar heb je weer honderden reviews kunnen lezen op FOK!. Bergen cd's, dvd's, films, boeken en meer zijn voorbijgekomen, maar wat vonden de reviewers nu het allerbeste van het jaar 2006? Speciaal voor jou hebben de reviewers van de Frontpage hun favoriete aanwinsten van 2006 nog eens op een rijtje gezet.

De top vijf van de reviewers opgedeeld naar categorie kun je hier vinden: FOK! Jaarlijsten

Groot-Brittannië betaalt leningen WO2 af

Icoon Economie Groot-Brittannië heeft de miljardenleningen afbetaald die het vlak na de Tweede Wereldoorlog afsloot met de Verenigde Staten en Canada. De laatste termijn van honderd miljoen dollar werd vrijdag afgelost. Hiermee is de schuld en rente terugbetaald, in totaal bijna 10 miljard dollar.

Ed Balls, de Britse minister van Economische Zaken, is tevreden dat zijn land de verplichtingen nagekomen is. "Die cruciale steun hielp Groot-Brittannië om nazi-Duitsland te verslaan en om na de oorlog veiligheid en voorspoed te realiseren", aldus Balls.

De meeste Amerikaanse steun aan Groot-Brittannië verliep via het programma Lend-Lease. Wapens, voedsel, materieel en brandstof ter waarde van bijna 27 miljard dollar werden tijdens de oorlog aan de Britten gegeven. Toen de oorlog afgelopen was, sloot Groot-Brittannië leningen af om het land opnieuw op te bouwen. Die wederopbouw zou twee jaar duren, veel korter dan in andere Europese landen.

Braafheid niet tegen Heerenveen

Edson Braafheid mist ook de laatste competitiewedstrijd van dit jaar, morgen tegen SC Heerenveen. De verdediger van FC Utrecht is niet voldoende hersteld van een enkelblessure. Door die blessure miste hij ook al de laatste drie wedstrijden van de club uit de Domstad.

"Een tegenvaller", aldus assistent-trainer John van Loen. "Het ging vrij goed deze week en we hadden echt hoop dat hij terug zou keren." Utrecht kan morgen wel weer beschikken over Giuseppe Rossini, die terugkeert van twee wedstrijden schorsing.

Degenslikkers hebben vaak een zere keel

Keelpijn is een beroepsrisico voor degenslikkers. Het circuskunstje kan ook ernstiger verwondingen veroorzaken, zoals geperforeerde ingewanden, interne bloedingen en slagaderlijke bloedingen.

Ze lopen de verwondingen echter alleen op als ze even worden afgeleid, constateerde een Britse arts die de keelklachten van degenslikkers onderzocht.

De radioloog Brian Witcombe bestudeerde de medische gegevens van zestig degenslikkers. ''Ze proberen elkaar te overtreffen door heel veel zwaarden tegelijk te slikken; het record staat op zestien. Of door degens te slikken terwijl ze een eenwieler berijden of buikdansen.'' De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de kersteditie van het British Medical Journal.

Dat keelpijn veel voorkomt onder de circusartiesten, is weinig verbazingwekkend. Hardwerkende degenslikkers kunnen per maand tot honderd zwaarden in hun keelgat duwen.

Waterreus bedankt voor langer verblijf AZ

De trainer van AZ, Louis van Gaal, heeft doelman Ronald Waterreus gepolst om langer bij AZ te blijven. Waterreus heeft echter voor de eer bedankt, waardoor hij morgenavond in de wedstrijd tegen zijn oude club Roda JC voor het laatst onder de lat staat bij de Alkmaarders.

"Waterreus is áltijd een optie. Ik heb het er met hem over gehad om langer te blijven. Maar hij gaat naar de USA. Het heeft geen zin, hij gaat weg," aldus Van Gaal vandaag. "Er is echter een nieuwe situatie ontstaan. Want Joey Didulica is op zijn vroegst over drie maanden fit. Hij is gisteren naar het ziekenhuis geweest voor een tweede opinie. Hij mag over twee maanden pas weer beginnen met trainen en is dus pas wedstrijdklaar tegen de tijd dat de competitie zo’n beetje beslist is."

In de tussentijd wordt Didulica ook nog aan zijn enkel geopereerd, wat ook nog nodig bleek. Bij AZ is Khalid Sinouh weer fit verklaard, maar door het vertrek van Waterreus blijft AZ tot zeker eind maart met een keepersprobleem zitten.

"Ik ben rond met New York Red Bull. En ga ervanuit, dat het doorgaat. Het hangt nog op toestemming van de bond. Ik heb het woord van de mensen van de club en heb er alle vertrouwen in, dat ze het nakomen. Als het niet zou doorgaan, zou dat uiterst teleurstellend zijn. Dan heb ik hier in feite zes wedstrijden voor niks gekeept," aldus Waterreus gisteren.

Samir A. eet weer

Samir A. heeft zijn hongerstaking beëindigd. Ook neemt hij zijn medicijnen weer. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie vrijdag desgevraagd bevestigd.

A. was sinds vorige week dinsdag in hongerstaking, uit protest tegen het feit dat op zijn afdeling van de gevangenis in Vught ook vrouwen verblijven. Om uit de ontstane situatie te geraken, is A. overgeplaatst van de terroristenafdeling naar de landelijke afzonderingsafdeling, aldus de woordvoerder. Het is niet bekend hoe lang A. op de afzonderingsafdeling zal verblijven. Het regime op de terroristenafdeling blijft ongewijzigd, aldus de woordvoerder.

Geloofsovertuiging
A.'s advocaat Victor Koppe zei eerder dat het verblijf op een gemengde afdeling tegen de islamitische geloofsovertuiging van A. indruist. Het verblijf van twee vrouwen op de afdeling leidde volgens de raadsman tot grote spanningen. De gezondheid van A. ging volgens Koppe snel achteruit. A. lijdt aan een ingewandenziekte, die medicijngebruik noodzakelijk maken. Vrijdagmiddag was Koppe niet bereikbaar voor commentaar.

Sinds zondag is ook een tweede gedetineerde op de terroristenafdeling in hongerstaking. Het gaat om Ismail A., die tot 13 jaar celstraf is veroordeeld in de zaak rond de Hofstadgroep.

Ismaïl A. was één van de twee mannen die op 10 november 2004 werden gearresteerd in een woning in het Haagse Laakkwartier, na een beleg van een dag. A. en medeveroordeelde Jason W. verwondden daarbij leden van een arrestatieteam door een handgranaat naar hen te gooien. Volgens Ismail A.'s advocaat Ronald van der Horst duurt A.'s hongerstaking nog steeds voort.

Baantitels voor Terpstra en Veldt

Niki Terpstra en Tim Veldt hebben tijdens het Nederlands kampioenschap baanwielrennen in Alkmaar de eerste titels op de tweede dag veroverd.

Terpstra was in de finale van de individuele achtervolging te sterk voor Eelke van der Wal in een nieuw baanrecord. Op de kilometer tijdrit was Tim Veldt de beste. Veldt klokte een tijd van 1.04,773 en was daarmee ruim sneller dat Yondi Schmidt (1.07,808) en Patrick Bos (1.07,848).

[upd] TMF biedt excuses aan Staphorst aan

Icoon RadioTMF heeft op haar website excuses aangeboden aan de gemeente Staphorst. Afgelopen woensdag vuurde de muziekzender daar vier honderdduizendklappers af om de start van TMF Radio te vieren. "Vandaag kwam ons helaas ter oren dat tijdens deze lancering er gelijktijdig een begrafenis gaande was van een 19-jarige jongen, enkele honderden meters verderop", zo schrijft de zender.

"TMF was helaas niet op de hoogte van dit feit. Was TMF dat wel geweest dan hadden wij, vanzelfsprekend uit respect voor de overledene en zijn nabestaanden, de lancering niet plaats laten vinden op de desbetreffende locatie." TMF biedt dan ook de "welgemeende excuses" aan, aan de nabestaanden.

Staphorst was gekozen omdat het volgens de muziekzender het saaiste dorp van Nederland is.

Update 15.11 uur
Justitie heeft vanmiddag laten weten dat het rapper Ali B strafrechtelijk gaat vervolgen voor het illegaal afsteken van het vuurwerk. De rapper stak in opdracht van TMF de honderdduizendklappers aan.

De kosten voor het opruimen van de vuurwerkresten worden overigens verhaald op TMF, zo zegt een woordvoerder van de gemeente Staphorst.

Een TMF-woordvoerster verklaarde vrijdag dat haar zender volledige verantwoordelijkheid draagt voor de actie. ''Als Ali B een boete moet betalen, zullen wij die voor onze rekening nemen.''Ali B in Staphorst

Met dank aan RacerDKB voor de submit.

140.000 kilo vuurwerk in beslag genomen

Icoon Binnenlands Politie en douane hebben dit jaar al bijna 140.000 kilogram vuurwerk in beslag genomen. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag gezegd.

Een week geleden stond de teller op 118.290 kilo, daar kwam tot en met donderdag nog 21.190 kilo bij. Tot vorige week vrijdag was van het in beslag genomen vuurwerk 53.364 kilo illegaal. Het OM weet nog niet hoe dat met de rest zit.

De vangst overstijgt die van vorig jaar. Dat is te danken aan een andere aanpak, waarbij de opsporing zich meer richt op grote handelaren. Het bestrijden van verboden consumentenvuurwerk is een prioriteit van het Landelijk Overleg Milieuhandhaving, waarin ministeries, OM, politie, provincies, gemeenten en waterschappen samenwerken.

Collina keert terug in voetbalwereld

De Italiaanse oudscheidsrechter Pierluigi Collina wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe technisch adviseur van de Italiaanse scheidsrechtersbond. Zijn taak zal zijn om het scheidsrechterskorps in Italië weer naar een hoger niveau te tillen.

Vanwege zijn leeftijd stopte Collina twee jaar geleden met fluiten. Hij werd daarna commentator bij de TV-Zender SKY. Nu gaat hij beide banen combineren.

Française drie dagen vast in lift

Icoon BuitenlandsEen 19-jarige Française heeft drie dagen vastgezeten in een lift van een appartementencomplex in de Parijse voorstad Saint Dénis. De vrouw, die verstandelijk beperkt zou zijn, werd op 22 december uitgedroogd maar nog levend uit de lift bevrijd.

Drie dagen eerder, toen de vrouw niet thuiskwam, had haar vader al contact opgenomen met de conciërge van het gebouw. Hij had het vermoeden dat zijn vermiste dochter vastzat in een lift die het had begeven. En inderdaad, er bleek een lift stuk te zijn. De conciërge en de reparateur hebben gecontroleerd of er iemand in die lift zat. Er was immers geen alarm geactiveerd. Toen er geen geluid uit de lift kwam, concludeerden ze dat de cabine leeg was.

De liftreparateur begon een dag later met de reparatie van de lift. Hij kreeg het karwei niet af. Daarom kwam hij de 22e terug om de klus te voltooien. Pas toen kwam er zacht hulpgeroep vanuit de lift.

De vader van het meisje had de vermissing van zijn dochter in tussentijd bij de politie gemeld. Hij heeft een klacht ingediend wegens het verzuimen een persoon in nood hulp te verlenen. In Frankrijk is dat een strafbaar feit.

PSV wil Aissati verhuren

PSV wil middenvelder Ismail Aissati in de winterstop verhuren. De trainer van de Eindhovenaren, Ronald Koeman, vindt het belangrijk dat het talent speelminuten krijgt en dat is momenteel bij de landskampioen nauwelijks het geval.

PSV hoopt en verwacht dat er belangstelling van clubs uit de subtop van de eredivisie is voor de middenvelder. Daarnaast mogen ook aanvaller Roy Beerens, de Belgische verdediger Jelle de Bock, de Amerikaanse aanvaller Lee Nguyen, de Argentijnse middenvelder Juan Carlos Carrizo en de Spaanse verdediger Pepe Pla in de winterstop worden verhuurd.

Duitser reist naar verkeerde 'Sydney'

Icoon OpmerkelijkEen 21-jarige man uit Duitsland die zijn vriendin in Sydney wilde bezoeken, heeft dankzij een typefoutje een wel heel bijzondere reis gemaakt. Toen hij uit het vliegtuig stapte, merkte hij tot zijn verbijstering dat hij in het Amerikaanse stadje Sidney was beland.

De Duitser, Toby Gutt, had zijn ticket geboekt via internet. Maar in plaats van "Sydney" had hij "Sidney" getikt. Sidney is een koud oliestadje in het noorden van de Verenigde Staten, zo'n 13.000 kilometer verwijderd van het Australische Sydney.

Na een tussenlanding in Portland en Billings in de VS, stapte hij over op een regionale vlucht richting Sidney. "Ik verbaasde me wel, maar ik wilde niets zeggen. Ik dacht bij mezelf dat je best via de VS naar Australië kunt vliegen", aldus Gutt.

Gutt was van plan om vier weken naar Australië te gaan, waar het nu zomert. Hij had daarom alleen een T-shirtje en een korte broek aan. Na drie dagen kou lijden is hij alsnog naar Sydney gevlogen.

[Terugblik] April

Terugblik April

Transfers:
In Duitsland gaan de geruchten dat Salomon Kalou naar Bayern München zal verhuizen, terwijl Real Madrid geïnteresseerd zou zijn in de diensten van Christian Chivu. Enkele dagen later laat de Italiaanse ploeg AS Roma weten dat de Roemeen niet te koop is. Atlético Madrid wil proberen Roy Makaay terughalen naar Spanje. Een paar weken later tekent de aanvaller echter een nieuw contract bij Bayern München.

In Engeland wordt bekend dat Newcastle United interesse heeft in Dirk Kuijt. Er wordt in Spanje gezegd dat Carlo Ancelotti in de zomer misschien naar De Koninklijke zal vertrekken. Verder stapt de voorzitter van Real Madrid op. Bovendien wordt bekend dat Guus Hiddink de nieuwe bondscoach van Rusland gaat worden. De succescoach uit Varsseveld neemt Johan Neeskens mee als assisstent.

Er gaan geruchten dat Henk ten Cate naar PSV vertrekt. Ook legt de ploeg uit Eindhoven twee spelers voor langere tijd vast, namelijk Heurelho da Silva Gomes en Eric Addo. Javier Saviola komt misschen ook naar het Philips-Stadion.
Ajax zou Edgar Davids los proberen te weken bij Tottenham Hotspur. Internazionale heeft belangstelling voor Hatem Trabelsi en Fiorentina zou Johnny Heitinga over willen nemen. De Amsterdammers nemen in ieder geval afscheid van Juanfrán. Ook gaan er geruchten dat Henk ten Cate de nieuwe trainer zou worden. De oefenmeester die nog werkzaam is bij FC Barcelona houdt echter zijn mond hierover potdicht.
RKC Waalwijk legt Tim Bakens vast. De aanvaller tekent een contract tot medio 2010.

Verder hengelt AZ nadrukkelijk naar de diensten van Lasse Nilsson, terwijl Pius Ikedia te horen krijgt dat hij AZ per direct mag verlaten. Sowsieso trekt de ploeg uit Alkmaar twee versterkingen aan, namelijk Kemy Agustien en Moussa Dembélé. Ook Maarten Martens komt de gelederen bij de ploeg uit Alkmaar versterken. Willem II legt maar liefst negen spelers voor langere tijd vast. De Brabanders krijgen ook een nieuwe trainer in de persoon van Dennis van Wijk. FC Utrecht houdt zijn trainer Foeke Booy in ieder geval tot medio 2008.

Overige berichten:
In de Champions League worden twee records verbeterd door Andrei Shevchenko en Arsenal. In Griekenland weet Olympiakos Piraeus de nationale titel te verkrijgen. Maccabi Haifa presteert hetzelfde in de Israëlische competitie. Porto eist de nationale titel van Portugal op.
Paris Saint Germain en Olympique Marseille spelen in de finale van de Franse beker tegen elkaar. In Engeland komt een abrupt einde aan de carriére van Alan Shearer. Verder weet Liverpool de FA Cup-finale tegen Chelsea te winnen. Ook Bayern München weet beslag te leggen op een prijs, namelijk de DFB Pokal. La Louviére en Moeskroen krijgen in Belgie geen licentie om ook komend seizoen in de Jupiler League te spelen.

In Nederland degradeert RBC Roosendaal door het verlies tegen PSV naar de Eerste Divisie. De Eindhovenaren krijgen overigens de garantie dat hoofdsponsor Philips de club voorlopig nog niet zal verlaten. Martin van Geel, technisch directeur van Ajax, krijgt een verbod voor toegang tot het DSB-stadion. Niet veel later wordt dit verbod weer opgeheven. Heracles Almelo neemt aan het einde van het seizoen afscheid van Nico-Jan Hoogma. De verdediger hangt zijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen. Verder krijgt Excelsior een nieuwe trainer, namelijk Ton Lokhoff. Philip Cocu laat weten dat hij zich, na het WK voetbal in Duitsland, niet meer beschikbaar stelt voor het Nederlands Elftal.

[Terugblik] Maart

Terugblik Maart

Transfers
Bayern München maakt bekend dat het Mark van Bommel over wil nemen van FC Barcelona. De middenvelder zou Michael Ballack moeten gaan vervangen, want Chelsea is geïnteresseerd in de diensten van de Duitser. In Engeland mag Sunderland op zoek naar een nieuwe trainer. Mick McCarthy krijgt daar namelijk zijn congé. Bovendien gaan in dat land geruchten dat Thierry Henry naar FC Barcelona zal verkassen. Verder weet Manchester United er voor te zorgen dat Ole Gunnar Solskjær langer bij de ploeg blijft. In Italië maakt Carlo Ancelotti bekend dat hij langer bij AC Milan zal blijven.

Theo Lucius geeft aan dat hij wil vertrekken bij PSV. De verdediger kan niet meer rekenen op een basisplaats. Ook gaan er geruchten dat Heurelho da Silva Gomes naar Corintians zal vertrekken. Deze geruchten worden later weer van tafel geveegd. Verder weet de club het contract van Arouna Koné open te breken en te verlengen. Bovendien maakt Guus Hiddink bekend dat hij Eindhoven aan het einde van het seizoen gaat verlaten. Roda JC weet zich langer te verzekeren van de diensten van Ger Senden. Verder verzekert Ajax zich langer van de diensten van Urby Emanuelson. Ook halen de Amsterdammers Tom De Mul terug naar de ArenA. Jong Ajax krijgt een nieuwe trainer in de persoon van Aron Winter.

Bij FC Groningen vertrekken twee spelers, namelijk Kiran Bechan en Jack Tuyp. Het duo komt niet in de toekomstplannen van de club voor. Ook NAC Breda neemt afscheid van een drietal voetballers. Bij ADO Den Haag mag John O'Brien vertrekken. De Amerikaan wil in zijn geboorteland blijven, waar hij verbleef om te herstellen van een blessure. Ook NEC neemt afscheid van een speler: Patrick Pothuizen vertrekt aan het eind van dit seizoen bij Nijmegenaren. Sparta houdt een grote schoonmaak binnen de selectie. Bij de ploeg uit Spangen mogen maar liefst negen spelers vertrekken. FC Twente krijgt volgend seizoen twee nieuwe trainers in de personen van Fred Rutten en René Eijckelkamp.

Overig nieuws
Kevin Hofland, speler van VfL Wolfsburg, maakt het einde van het seizoen niet meer mee, vanwege een dubbele liesbreuk. Bovendien gaat in Duitsland geruchten dat de tweede Bundesliga en regionale competities te maken hebben met omkoopschandalen. In België worden een aantal invallen gedaan naar aanleiding van een ander omvangrijk omkoopschandaal. Celtic wint de Schotse League Cup door te winnen van Dunfermline (3-0).

Dankzij een overwinning op Juventus presteert Arsenal het om zeven Champions League-wedstrijden op rij te winnen. In de achtste finales van de Champions League wordt PSV uitgeschakeld. Olympique Lyon weet de wedstrijd met 4-0 te winnen. Alfred Schreuder krijgt veel steun van supporters van RKC Waalwijk en Feyenoord. De middenvelder heeft een doodziek dochtertje, wat enkele dagen later overlijdt. Bij het Nederlands Elftal bereikt Edwin van der Sar een nieuw record. De sluitpost heeft namelijk de meeste minuten voor Oranje gemaakt.

[Terugblik] Februari

Terugblik Februari

Transfers
In Engeland, bij Chelsea, wordt bekend gemaakt dat keeper Petr Cech zijn contract heeft verlengd. Henrik Larsson verlaat zijn huidige werkgever FC Barcelona en verhuist naar Helsingborgs IF. Liverpool verhuurt Sander Westerveld voor de rest van het seizoen aan Everton. Verder is er goed nieuws voor PSV, want Luc Nilis keert terug naar Eindhoven. De Belg zal assistentie gaan verlenen bij de jeugdopleiding van de club.

Feyenoord breekt aan het begin van deze maand het contract van Romeo Castelen open en verlengd het tot 2007. Alles wijst er op dat Aron Winter terug zal keren bij Ajax. De oud-voetballer moet John van den Brom gaan vervangen als trainer van Jong Ajax. De ploeg van trainer Ronald Koeman versterkt zich aan het begin van de maand met Kenneth Perez. Ook Dennis Gentenaar zal voortaan voor de ploeg uit Amsterdam gaan spelen. Verder steken geruchten de kop op dat Fiorentina belangstelling zou hebben voor Ryan Babel.

AZ weet zich tot medio 2011 te verzekeren van de diensten van Gretar Steinsson. Dit geldt ook voor de contracten van Haris Medunjanin en Kees Luyckx. Verder wordt bekend gemaakt dat HFC Haarlem interesse heeft in Barry van Galen. Igor Glusevic verlaat Vitesse per direct en gaat voor een Chinese club spelen. Vlak voordat de transferdeadline verstrijkt weet ADO Den Haag zich nog te verzekeren van de diensten van Paulus Roiha. Ook FC Utrecht moet misschien een speler gaan missen, namelijk Dave van den Bergh. Tot slot breekt ook RKC Waalwijk een verbintenis open, namelijk die van Tim Bakens.

Overig nieuws
België is in rep en roer, omdat het Belgische weekblad Humo met een reportage komt over activiteiten van de Chinese gokmaffia. Andreas Reike, keeper van Werder Bremen, loopt een schedelbreuk op, nadat zijn hoofd in aanraking kwam met de knie van tegenstander Martin Stranzel. Verder moet VfB Stuttgart op zoek naar een nieuwe trainer, aangezien Giovanni Trapattoni wordt ontslagen. Hij wordt opgevolgd door Armin Veh. Verder hangt Diego Simeone zijn kicksen met onmiddelijke ingang aan de wilgen. In Engeland staat de positie van Sir Alex Ferguson onder druk, omdat de Carling Cup de enige prijs is die Manchester United dit seizoen nog kan winnen.

Feyenoord krijgt een nieuwe technisch manager in de persoon van Peter Bosz. FC Twente neemt afscheid van Rini Coolen. De reden hiervoor zijn de matige resultaten van de club. RKC Waalwijk zal het de komende drie maanden zonder Maarten Martens moeten stellen, vanwege een gescheurde buitenband van zijn knie. De voetbalklassieker tussen Feyenoord en Ajax wordt zwaar beveiligd, aangezien het vorig jaar compleet mis ging. Bij de wedstrijden tussen Ajax en ADO Den Haag worden de komende vijf jaar geen uitsupporters toegestaan. Verder wordt Guus Hiddink uitgeroepen tot coach van het jaar. NEC krijgt een nieuwe trainer in de persoon van Mario Been.

[Terugblik] Januari

Terugblik Januari

Transfers
De allereerste transfer van 2006 die door FOK!sport werd gemeld is die van Antonio Cassano naar Real Madrid. De aanvaller komt over van AS Roma. Ook Chelsea versterkt zich in de winterstop. Maniche wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Dinamo Moskou. In Italië krijgt AC Milan het voor elkaar om Marcio Amoroso te contracteren. De speler is afkomstig van São Paulo. Quincy Owusu Abeyie zet een opvallende stap in zijn carriére door naar Spartak Moskou te vertrekken.

Danko Lazovic keert na een half seizoen in de Duitse Bundesliga weer terug bij Feyenoord, na een uitstapje bij Bayer Leverkusen. Hij wordt overigens meteen weer verhuurd aan Partizan Belgrado. Toch moet de ploeg ook afscheid nemen van onder andere Shinji Ono. De Japanner vertrekt namelijk naar zijn thuisland. Ook Alexander Östlund mag weg en kiest voor een verblijf in Engeland. De opvallendste transfer in Rotterdam is de terugkeer van Pierre van Hooijdonk. De aanvaller verruilt NAC Breda voor de club uit de havenstad. Aan het einde van de maand wordt bekend gemaakt dat Cory Gibbs en Bruno Basto de club gaan verlaten.

Bij Ajax onstaat enige rumoer als bekend wordt dat drie spelers mogen vertrekken. Een hiervan is Julien Escudé. De Fransman vertrekt naar Sevilla. Bovendien wordt bekend gemaakt dat Nourdin Boukhari, Steven Pienaar en Tomas Galásek aan het einde van het seizoen zullen vertrekken. Nigel de Jong verlaat Amsterdam per direct en gaat voor Hamburger SV spelen. Ook de Amsterdammers kennen een opvallende transfer, namelijk die van Jaap Stam. Het contract van de verdediger begint overigens pas in juli. Verder wordt het contract van Maxwell ontbonden. RBC Roosendaal krijgt het voor elkaar om Henk Vos terug te halen. De aanvaller moet bij de ploeg gaan fungeren als pinchhitter en motivator. PSV bindt twee talenten, Ismail Aissati en Roy Beerens, voor langere tijd aan zich.

Rogier Molhoek vertrekt per direct bij RKC Waalwijk en gaat voor AZ spelen. De Waalwijkers nemen ook afscheid van Rick Hoogendorp. De speler vertrekt naar de VfL Wolfsburg uit de Duitse Bundesliga. Toch weet de Brabantse ploeg ook nog een nieuwe speler te halen in de persoon van Anthony Lurling. FC Utrecht contracteert Tom Caluwé, welke Stefaan Tanghe moet vervangen, en Adil Ramzi. Deze laatste komt bij AZ niet meer aan spelen toe. SC Heerenveen breekt het contract van trainer Gert-Jan Verbeek open en verlengt dit met twee jaar. Ook ADO Den Haag moet een speler gaan missen. Tommy van der Leegte vertrekt namelijk naar Wolfsburg. Toch komt er ook nog een nieuwe aanwinst naar de Haagse ploeg, namelijk Said Bakkati. NAC Breda verzekert zich in de winterstop van de diensten van Leonardo.

Overig nieuws
De eerste coach met een nieuwe club in de Eredivisie is Cees Lok. De oefenmeester is afkomstig van NEC, waar hij onverwachts opstapte. Ook RBC Roosendaal krijgt een nieuwe trainer, namelijk Robert Maaskant. De spelers van Vitesse krijgen een spreekverbod opgelegd naar aanleiding van de onrust binnen de club. Hennie Spijkerman, trainer van FC Zwolle, legt zijn functie per direct neer. Reden hiervoor is bedreigingen van supporters aan zijn adres. Verder overlijdt Jos Staatsen, oud-voorzitter van de KNVB, op 62-jarige leeftijd. Daniel Majstorovic wordt door Rini Coolen, trainer van FC TWente, uit de selectie gezet. De verdediger heeft onvoldoende motivatie. In Spanje wordt de selectie van Atlético Madrid getroffen door een voedselvergiftiging. In het Premiership keert Ole Gunnar Solskjær na twee jaar blessureleed terug in de selectie van Manchester United. In Portugal, bij Benfica, gaan twee spelers met elkaar op de vuist na een elleboogstoot. Verder krijgt Co Adriaanse een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. In Engeland wordt Petr Cech, doelman van Chelsea, uitgeroepen tot beste keeper van de wereld.

Walchhofer wint opnieuw in Bormio

Nadat hij gisteren ook al de snelste was, heeft Michael Walchhofer vandaag ook de tweede wereldbekerwedstrijd afdaling in Bormio op zijn naam geschreven.

Met een achterstand van 0,22 seconden eindigde Peter Fill als tweede, al werden er wel wat vraagtekens gezet bij zijn tijd. Bij het laatste meetpunt lag de Italiaan namelijk niet op koers voor een goede klassering, maar in de laatste meters pakte hij meer dan een halve seconde op de rest.

S.T.A.L.K.E.R. krijgt een datum

S.T.A.L.K.E.R. heeft van uitgever THQ eindelijk een datum gekregen waarop de game in de winkels zal komen te liggen. Na talloze verschuivingen en nog meer stiltes moet de game, precies vijf jaar na de aankondiging van het spel, op 16 maart 2007 in de winkels komen te liggen. De game speelt zich af rond de vervallen kerncentrale van Chernobyl die in de jaren '80 het omliggende gebied voor jarenlang onleefbaar maakte door een zogenoemde meltdown. De speler kruipt in de rol van een STALKER, een speciale onderzoeker aangesteld om licht te werpen op de mysterieuze dingen die zich afspelen voorbij de veiligheidsgrens die rond het gebied ligt.Stekelenburg, Vermaelen niet tegen NEC

In de laatste competitiewedstrijd van dit jaar, morgen tegen NEC, kan Ajax niet beschikken over keeper Maarten Stekelenburg en verdediger Thomas Vermaelen. Stekelenburg heeft last van griep. Vermaelen is nog niet hersteld van de rugblessure die hij afgelopen woensdag opliep in de wedstrijd tegen Roda JC.

Stekelenburg moest afgelopen woensdag de wedstrijd tegen Roda ook al aan zich voorbij laten gaan, en werd toen vervangen door Dennis Gentenaar.

Paarden op snelweg hinderen verkeer

Icoon BinnenlandsDrie paarden en een pony hebben vrijdagochtend een file op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort veroorzaakt. De dieren waren de snelweg opgekomen bij Crailo en liepen in volle galop richting Amersfoort.

Nadat de viervoeters een kwartier over de snelweg gerend hadden, wist de politie de dieren te vangen, zo liet een woordvoerder weten.

De paarden en pony waren afkomstig uit Bussum. Vermoedelijk was het hek dat om hun veld stond niet goed afgesloten. Doordat vrachtwagenchauffeurs de snelweg blokkeerden, konden de politie en omstanders de dieren vangen met halsters die zij van reddingslijnen hadden gemaakt. Een onbekend aantal auto's werd beschadigd tijdens de actie.

Treinvandalen krijgen celstraf opgelegd

Icoon MisdaadDe rechtbank heeft vrijdag celstraffen van 24 maanden opgelegd aan twee mannen van 19 en 20 jaar, die in september een kruiwagen vol puin op het spoor in Ede zetten. Een trein botste er in volle vaart tegenop; de schade was aanzienlijk.

Het tweetal had wiet gerookt toen ze de kruiwagen op het spoor zetten. De mannen hadden eerder al stenen gegooid naar treinen. Na de botsing maakten ze zich uit de voeten. De trein moest weggesleept worden en het spoor moest hersteld worden; dit zorgde voor urenlange vertragingen.

De mannen moeten ook een schadevergoeding van ruim 25.000 euro betalen aan de Nederlandse Spoorwegen.

Dienstweigeraar krijgt twee maanden cel

Icoon BinnenlandsDe militaire rechtbank in Arnhem heeft vrijdag een 24-jarige man uit het Groningse Warffum veroordeeld tot twee maanden celstraf wegens dienstweigering. De militair weigerde deel te nemen aan de uitzending van Nederlandse troepen naar Uruzgan in Afghanistan.

De man was gelegerd bij het 44ste Pantser Infanterie Bataljon in Steenwijk. In februari van dit jaar twijfelde de man of hij mee wilde op uitzending. Toen hij vernam dat dienstweigeraars een celstraf riskeren, wilde hij alsnog mee. Toen was het volgens Defensie echter te laat. Tegen de man was vier maanden cel geëist.

Ook een 22-jarige militair uit Leiden stond in Arnhem terecht wegens dienstweigering. De rechtbank heeft de uitspraak in deze zaak uitgesteld, omdat aanvullend onderzoek nodig is. De man was mogelijk medisch ongeschikt om dienst te doen, blijkt uit een brief die pas na de behandeling van de zaak boven water kwam.

Tegen deze militair, eveneens werkzaam bij het 44ste Pantser Infanterie Bataljon, was vier maanden celstraf geëist.

Roda JC aast op Sarr

Roda JC hoopt binnen korte tijd de selectie te kunnen versterken met Mohammed Sarr. De 23-jarige verdediger heeft een aflopende verbintenis bij Standard Luik. Het enige struikelblok voor de club uit Kerkrade vormt het salaris van de Senegalees.

"Hij staat inderdaad op ons lijstje. Maar waarschijnlijk is Sarr voor Roda niet te betalen," aldus algemeen directeur Huub Narinx. In het verleden stond de verdediger onder meer onder contract bij AC Milan en Galatasaray.

Strijken en dweilen helpt tegen borstkanker

Icoon GezondheidVrouwen die de kans om borstkanker te krijgen willen verkleinen, zouden vaker de stofzuiger ter hand moeten nemen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat huishoudelijke taken het risico op borstkanker aanmerkelijk verkleinen, meldde de Britse krant The Times vrijdag.

Vrouwen die in de vruchtbare leeftijd zijn, hebben 30 procent minder kans op de ziekte als ze vijf keer per week 30 tot 45 minuten schrobben en poetsen. Vrouwen die de overgang achter de rug hebben, zouden het risico met 20 procent zien afnemen.

De onderzoekers voor het Britse kankerinstituut bestudeerden de gegevens van meer dan 200.000 vrouwen uit negen Europese landen. In de ruim zes jaar dat de vrouwen werden gevolgd, kregen bijna 3500 van hen borstkanker.

De onderzoekers wijzen erop dat alle vormen van beweging die niet met het werk te maken hebben, tegen de kankersoort helpt. Huishoudelijk werk zou echter het meeste effect hebben.

Oude sterren verdienen goed aan concerten

Icoon ShowbizzDe Rolling Stones hebben voor het tweede jaar op rij het best verdiend aan hun concerten, gevolgd door Barbra Streisand die voor het eerst in meer dan tien jaar een grote tournee deed. Dat bleek donderdag uit het jaaroverzicht van het Amerikaanse tijdschrift Pollstar.

De Britse rockband verkocht dit jaar voor 138,5 miljoen dollar aan kaartjes voor de Bigger Bang-tournee. Streisand verdiende met slechts twintig concerten 92,5 miljoen dollar, met dank aan de gemiddelde prijs per kaartje van bijna 300 dollar. Daarmee vergeleken was een Stones-kaartje voor bijna 140 dollar een koopje.

Het country-echtpaar Tim McGraw en Faith Hill staan derde op de ranglijst met een opbrengst van 88,8 miljoen dollar voor hun tournee. Madonna verdiende 85,9 miljoen, terwijl het Cirque du Soleil met de show Delirium 82,1 miljoen binnenhaalde.


The Rolling Stones

Afleggers koning Tonga mogen handen weer gebruiken

Icoon OpmerkelijkDe koninklijke familie van Tonga beëindigt vrijdag een rouwperiode van honderd dagen voor de in september overleden koning Taufa'ahau Tupou IV. Daarmee komt een einde aan de drie maanden lange gevangenschap van de veertig mannen die de koning hebben afgelegd.

De zogeheten nima tapu (heilige handen) mochten gedurende de rouwperiode hun handen helemaal niet gebruiken. Ze zaten opgesloten in een speciaal huis, waar anderen hen voerden en bedienden.

De huidige generatie koninklijke afleggers heeft nog geluk. Tot 300 jaar geleden zouden ze onmiddellijk na de begrafenis van een koning zijn gewurgd of waren hun handen afgehakt.

Formule 1-demonstratie op A73

Een aantal maanden voordat de A73-Zuid in gebruik zal worden genomen, zal op de snelweg in Limburg een groot autosportevenement plaats gaan vinden. Rotterdam Racing, dat de afgelopen twee jaar diverse formule 1-coureurs naar de Coolsingel haalde, zal het evenement organiseren.

Op 3 januari zullen er door de organisatie, provincie Limburg en gemeente Roermond nadere details bekend worden gemaakt tijdens een persconferentie in Roermond. Het evenement, dat naar alle waarschijnlijkheid in september plaats zal vinden, zal vergelijkbaar zijn met het evenement in de Maasstad waar naast Formule 1 ook andere raceklassen aan bod kwamen.

FOK! Jaarlijsten 2006


De laatste week van 2006 is ingegaan en het is tijd voor reflectie!
FOK! heeft je het afgelopen jaar een recordaantal reviews voorgeschoteld. De teller staat momenteel boven de 930 reviews, met uitschieters in de maanden oktober en november met respectievelijk 113 en 122 reviews.
Het hele review-, PR- en ER-team heeft weer een jaar lang zijn best gedaan om je te voorzien van interessante, nieuwe en indrukwekkende albums, films, boeken en evenementen. Ook in 2007 gaan we weer vol enthousiasme verder met het ontdekken en beschrijven van veel materiaal! Hopelijk kom jij ook weer terug om ze te lezen!
We kunnen dit jaar echter niet afsluiten zonder FOK! Jaarlijstjes. Vijf subjectieve toppers over muziek, film, literatuur en evenementen van FOK!-reviewers van het afgelopen jaar.

Gelukkig nieuwjaar voor iedereen namens het reviewteam!!

DVD: Dead Fish

In de slipstream van Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels geraken is een moeilijke opgave, bijna onmogelijk misschien. Maar het persbericht van Dead Fish pretendeert zelfs dat Dead Fish in dezelfde auto zit als de twee eerder vermelde meesterwerken. Dat is nogal een statement! Op de cover prijken de namen van Robert Carlyle en Gary Oldman, vaak een garantie voor kwaliteit. Zou deze film echt in de voetsporen kunnen treden van Snatch en Lock, Stock? Dead Fish is nu uitgebracht op DVD in steelcase editie.

DVD: Het woeden der gehele wereldIn het eerste weekend dat Het woeden der gehele wereld in de bioscoop draaide, trok de film slechts 2000 bezoekers. De twee miljoen kostende productie kon daarbij worden bijgeschreven bij de lijst Nederlandse flops van de afgelopen decennia. Als zelfs de woordvoerder van Universal al zegt dat "de film niet goed was", dan zou je als kijker wel gek zijn om acht euro uit te geven aan een dergelijke film. Toch heeft Universal besloten de film op dvd uit te brengen, sinds 7 december ligt Het woeden der gehele wereld in de winkels.

HBW: Astronauts en Eiffel Towers naar halve finale

De Amsterdam Astronauts en Eiffel Towers hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Haarlem Basketball Week, waarin ze het tegen elkaar op zullen nemen. De andere halve finale gaat tussen Mexicali en Israël.

EiffelTowers speelde tegen Hanzevast Capitals en trakteerde de Groningers op een stevige nederlaag: 103-73. Grote man bij de landskampioen was Travis Young met 34 punten, acht assists en zeven rebounds. Hanzevast Capitals speelde daarentegen een van de zwakste wedstrijden van 2006. Zowel aanvallend als verdedigend schoten ze behoorlijk tekort.

Amsterdam Astronauts mocht de laatste groepswedstrijd tegen BCI Edge met acht punten verschil verliezen om toch nog tweede te worden. Zover liet de ploeg uit de hoofdstad het echter niet komen en boekte een knappe 97-89 overwinning op de Amerikaanse ploeg. Bij de Astronauts was Tamien Trent topscorer met 25 punten.

Het jeugdige nationale team van Israël kende tenslotte geen genade met de zwakke Argentijnen van Estudiantes de Bahia Blanca en stuurde hen met een 96-66 zege weer terug naar Zuid-Amerika.

Wenger ziet steeds meer Bergkamp in Van Persie

De trainer van Arsenal, Arsène Wenger, heeft gezegd dat hij vindt dat Robin van Persie steeds meer op zijn voormalig ploeggenoot Dennis Bergkamp begint te lijken.

"Robin weet precies wanneer hij op moet komen en zich weer moet laten zakken. Dennis had dat ook", aldus de Fransman. "Ze scoren ook altijd een beetje op dezelfde manier."

Van Persie wordt steeds belangrijker bij Arsenal, tot nu toe wist de oud-Feyenoorder dit seizoen al acht doelpunten in de Premier League te scoren. "Hij maakt heel snel beslissingen. Hij staat altijd precies waar verdedigers hem niet willen hebben."

Vuurwerk Doe-het-zelf Site...

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het al weer Oud en Nieuw. Heel veel (voornamelijk) jochies staan nu al in de startblokken om te beginnen met het afsteken van het vuurwerk.

De beginnelingen hebben het vuurwerk gekocht bij de fietsenmaker op de hoek, de iets meer gevorderden hebben illegaal vuurwerk gekocht. Maar voor de echte pro’s hebben we de volgende site gevonden: De Vuurwerk Site en met name het onderdeel Zelf Vuurwerk Bommen Maken is erg interessant. Vergeet niet de Filmpjes te bekijken.

Dus veel knutselplezier vandaag en maak er wat moois van.

Ohja, als je zo stom bent om zelf iets te maken en het gaat mis, kom dan niet hier jammeren! Want (ook al gebruiken ze deze slogan volgens mij niet meer) je blijft een rund als je met vuurwerk stunt!

Met dank aan Jordi voor de submit.

Voetbalcompetitie niet stil bij Spelen

Als het Nederlands elftal onder de 21 jaar zich aankomende zomer weet te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking, dan zal de competitie niet gedurende twee weken worden stilgelegd.

De competitieleider bij de KNVB, Bert van Oostveen, heeft dit gezegd. " De Spelen vinden in augustus 2008 plaats en gezien het volle voetbalprogramma zijn wij niet van plan de competitie daarvoor stil te leggen."

Van Oostveen zei dit nadat de competitiekalender voor het seizoen 2007/2008 bekend werd gemaakt. De Jupiler League begint op 10 augustus 2007 en na de Johan Cruyff Schaal op 12 augustus staat de eerste competitiewedstrijd in de eredivisie gepland op 17 augustus. De laatste competitieronde is 27 april 2008 en de laatste play-offwedstrijd op 25 mei 2008.

Boek: Hilbert Kuik - OntvreemdAls er twee vrouwen in elkaar verstrengeld op straat worden gevonden, de één inmiddels overleden, de ander in coma door de vele verwondingen die haar zijn aangedaan, begint een spannende zoektocht naar het hoe en waarom van deze brute misdaad. Al gauw blijkt dat er connecties zijn met oorlogsmisdadigers uit het voormalige Joegoslavië. Een en ander lijkt zelfs gelinkt te zijn aan het proces dat loopt tegen Milosevic. Deze ingrediënten zijn goed voor een doorlopend intrigerend verhaal met als basis Nederland, maar als achtergrond het voormalige Joegoslavië.

DVD: De taxi van Palemu

SubheaderDe Taxi van Palemu speelt zich af in Suriname, en is meteen de eerste jeugdserie die daar is gemaakt. De premiere van de serie was in de herfstvakantie op Cinekid. Vanaf 29 oktober was de zevendelige serie te zien bij de VPRO op zondagmiddag. En intussen is ook de dvd te koop. Het plot is even eenvoudig als leuk. Palemu wil gaan studeren voor dokter, maar voor het Lyceum is geld nodig. Daarom besluit zijn vader een taxi te kopen, maar voordat hij hiermee kan beginnen, breekt hij zijn been. Dan besluit Palemu om samen met zijn beste vriend Haley de taxi te gaan besturen, en zo het geld voor de taxi en het Lyceum te verdienen.

Honda wil meer creativiteit zien van teamleden

De technisch directeur van het team van Honda Racing F1, Shuhei Nakamoto, moedigt zijn teamleden aan met meer creatieve ideeën te komen.

De 49-jarige Japanner, die halverwege het afgelopen seizoen promoveerde tot senior technical director, zei daarbij dat hij het niet erg vindt als er af en toe een foutje wordt gemaakt. "Van fouten kun je leren", aldus Nakamoto. "We hebben onze organisatie genivelleerd, zodat iedere werknemer makkelijker zijn ideeën kan ventileren. Als een idee goed onderbouwd is en nuttig wordt bevonden, zullen we het serieus bespreken, ook al is het idee afkomstig van een werknemer met minder ervaring. Ik laat onze jonge werknemers altijd weten dat zij niet bang moeten zijn voor het maken van fouten," aldus de Japanner.

"Van fouten kun je namelijk leren hoe het wel moet. Als je die kennis juist toepast, kun je de volgende stap voorwaarts zetten."

Terugblik Tour de France 2006

Tour de France

Ondanks alle dopingperikelen gaat de Tour gewoon door. De proloog wordt gewonnen door de Noor Thor Hushovd van Crédit Agricole die net iets sneller is dan George Hincapie. David Zabriskie eindigt als derde. De eerste etappe wordt verrassend door Jimmy Casper gewonnen. De gele trui-drager Thor Hushovd wordt verwond in de eindsprint na aanraking met een kartonnen PMU-handschoen, en moet zijn gele trui afstaan aan George Hincapie, die eerder twee bonifactiesecondes had bijeengesprokkeld. Een dag later besluit de Tourorganisatie ‘gadgets’ te weren in de finale van etappes. Danilo Di Luca is de eerste uitvaller in de Tour de France. De Italiaan van Liquigas heeft teveel last van een infectie aan de urinewegen en verschijnt niet aan de start in Obernai voor de tweede etappe. De tweede etappe eindigt wederom in een massasprint en wordt gewonnen door Robbie McEwen. Thor Hushovd herovert de gele trui. Erik Dekker moet in de derde etappe opgeven. In de etappe naar Valkenburg komt de Nederlander zwaar ten val en loopt verwondingen op aan zijn gezicht. De etappe, tussen Esch-sur-Alzette en Valkenburg, wordt gewonnen door Mathias Kessler van T-Mobile. Achterin het peloton vindt er een flinke valpartij plaats met onder andere Alejandro Valverde, de leider van de Pro-Tour, als één van de slachtoffers. Voor Valverde, toch vooraf één van de favorieten, is de Tour voorbij.

De vierde etappe eindigt weer in een massasprint en het is wederom Robbie McEwen die wint. De Davitamon-Lotto renner was oppermachtig en pakte zijn tiende overwinning in zijn carrière in de Tour. Oscar Freire zorgt voor het eerste succes van de Rabobank deze Tour. De Spanjaard wint de vijfde etappe door Tom Boonen in de massasprint te verslaan. Robbie McEwen pakt in de zesde etappe zijn derde overwinning deze Tour. Wederom was hij de snelste in de massasprint.

De zevende etappe, een tijdrit tussen Saint-Gregoire en Rennes over 52 kilometer, husselt het algemeen klassement volledig door elkaar. Op indrukwekkende wijze wint Sergei Gonchar de tijdrit en pakte daarmee ook de gele trui. De Amerikaan Floyd Landis eindigt op een minuut achterstand als tweede. De achtste etappe, tussen Saint-Méen-le-Grand en Lorient over een afstand van 181 kilometer, word na een lange ontsnapping gewonnen door de Fransman Sylvain Calzati. Op de rustdag van de Tour wordt bekend dat Floyd Landis na de Tour een heupoperatie zal ondergaan. In januari 2002 kwam Landis ten val en sindsdien kampt hij met klachten aan zijn heup.


De negende etappe, de laatste voor de bergen, wordt in een spectaculaire massasprint gewonnen door Oscar Freire. De eerste bergetappe, over 190.5 kilometer naar Pau, wordt gewonnen door Juan Miguel Mercado. De Fransman Dessel pakt zoveel voorsprong en punten op de bergen dat hij de gele en de bolletjestrui mag aantrekken. De Rus Dennis Menchov zorgt voor succes voor Rabobank door in een bloedstollende finale de elfde etappe in de Tour de France te winnen. Op de Pla de Beret blijft de Rus onder meer concurrenten Floyd Landis en Levi Leipheimer voor. Landis pakt wel de gele trui. Micheal Boogerd wordt zesde op één minuut van winnaar Menchov. De twaalfde etappe is een prooi voor Yaroslav Popovych. De Oekraïner is in een kopgroep sterker dan Alessandro Ballan en Oscar Freire. Floyd Landis behoudt de gele trui. De dertiende etappe wordt gewonnen door de Duitser Jens Voigt, net voor de Spanjaard Oscar Pereiro Sio, die wel de nieuwe drager van de gele trui is. Voigt en Pereiro Sio maken deel uit van een kopgroep en hebben bij de finish een voorsprong van bijna een half uur op het peloton. Pierrick Fédrigo is de sterkste in de veertiende Touretappe. De Fransman van Bouygues Telecom verslaat Salvatore Commesso in een sprint á deux. Het peloton strandt op slechts enkele seconden in de straten van Gap. Frank Schleck wint de rit naar de Alpe d'Huez. De Luxemburger is met Cunego over van een lange vlucht. Van de klassementsrenners zijn Landis en Klöden de beste, Menchov moet dik een minuut toegeven, Pereiro verliest net te veel om zijn gele trui te houden, die trui gaat naar Landis.

De Deen Michael Rasmussen wint de etappe naar La Toussuire. Op de slotklim naar La Toussuire vond er een enorme mooie en strijd plaats, waarbij Pereiro de gele trui over heeft genomen van Landis, die instort en op tien minuten achterstand binnenkomt. Een dag later is Landis weer als herboren en uit op wraak. In de laatste zware bergetappe is hij oppermachtig en komt als eerste over de meet. Matteo Tosatto wint de achttiende etappe. De 32-jarige coureur van Quick-Step klopt Cristian Moreni en Ronny Scholz in een sprintje met drie overlevenden van een lange vlucht. Het is pas de eerste Italiaanse ritzege in deze Tour. Oscar Pereiro behoudt de gele trui. Sergie Gonchar wint de laatste en belangrijkste tijdrit. Het geel is weer terug bij de Amerikaan Floyd Landis, die met een fomidabele derde plaats in de tijdrit het geel weer om de schouders heeft die hij in de Alpen verloren is.

De laatste etappe van de Tour de France wordt gewonnen door de Noor Thor Hushovd, die ook al in de proloog van deze Tour de beste is. Floyd Landis brengt de gele trui naar Parijs en volgt daarmeezijn landgenoot Lance Armstrong op. Bovendien is het een record omdat nog nooit eerder een Amerikaan acht maal achter elkaar de Tour won.

DVD: Leon van der Zanden - Zwarte Hond

Het was vaste prik als ik na een weekje of wat studeren weer bij mijn ouders kwam in het weekend. De video was ingesteld en ik kon lekker gaan kijken naar twee programma's van Omroep Brabant. De ene was "De Wandeling" met een geflipte historicus en een cameraman die aan de sinas zat, de ander "De Olifantendoders". Dat was een programma met Leon van der Zanden als een van de twee presentatoren. De ander was de geluidsman, Merlijn Passier. Volgens de logica is het wachten dus op het programma van de cameraman en de geluidsman samen. Wie weet.

In the picture!

Verzin een onderschrift bij deze foto!
"Miljuschka Witzenhausen niet onder de indruk van rapper Ali B."

En de top 5:

5: MartijnTP : " Nieuwe versie clip 'Rood' van Marco Borsato opgenomen "
4: TomHoofd : " Marco Borsato in rook opgegaan "
3: Simsfan88 : "Sterren dansen op het vuurwerk, binnenkort op Tien"
2: The_stranger: "Zelfmoord aanslag Ali-B mislukt door minderwaardige explosieven."

Update: Leukste onderschrift verzonnen en nr 1: Suuuuzanne

previous picture

Grote brand bij groenteveiling

Een zeer grote brand woedt momenteel op een bedrijventerrein in het Zuid-Hollandse De Lier. Bij de brand in de groenteveiling The Greenery is volgens de brandweer asbest vrijgekomen. Het bedrijf diende voorheen als versbedrijf voor groenten en fruit.

De eerste meldingen van de brand kwamen binnen om 22.30 uur. De brand breidde zich binnen een half uur uit naar een naastgelegen loods. Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand. De brandweer denkt dat het nog de hele nacht bezig zal zijn om de brand te blussen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.Grote brand in De Lier

Bijna helft Duitsers gelooft in aliens

Icoon X-factorBijna de helft van de Duitsers gelooft in buitenaardse wezens. Van onze oosterburen denkt veertig procent dat we niet alleen zijn in het heelal.

Vrijwel hetzelfde percentage Duitsers vermoedt dat aliens al een bezoek brachten aan de aarde. Dat blijkt uit een enquête van opiniepeiler Emnid onder ruim duizend Duitsers vanaf 14 jaar in opdracht van Reader's Digest Duitsland. Duitse media presenteerden donderdag de resultaten van dit onderzoek.

Verder is 83 procent van de Duitsers die het bestaan van buitenaardse wezens vermoeden, ervan overtuigd dat overheid en wetenschap een stuk meer over de levensvormen op andere planeten weten dan ze tot dusver willen toegeven.

Vrijwel niemand van de ondervraagden denkt aan het filmwezen E.T. of aan een groen marsmannetje. De meesten stellen zich een mensachtig wezen of een onzichtbare kracht voor.

Een buitenaards wezen uit de science fictionserie Space 1999
'Is daar iemand?'
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.