DVD: Van Houts & de Ket: Fit! + Hard optreden

Fit!
De voorstelling Fit! dateert uit 2000, maar de onderwerpen zijn nog steeds actueel. Van Houts en de Ket nemen de samenleving met haar tekortkomingen onder de loep.

Hartelijk welkom, dames en heren, op deze voorlichtingsavond voor het houden van Poolse vakantiekinderen - en dan komt er een reeks politiek incorrecte grappen, waar van Houts en de Ket bekend om staan.


De hele voorstelling worden er losse scènes gespeeld die toch op de een of andere manier aan elkaar gelinkt zijn. De scènes zijn erg afwisselend. Sommige scènes zijn monologen van een van beide cabaretiers, terwijl in andere scènes een sketch wordt gedaan. De inhoud is vaak controversieel omdat er soms nogal gevoelige onderwerpen worden aangesneden zoals emotionele chantage als een zoon zijn oude demente moeder achterlaat omdat hij wil gaan emigreren. De scènes hebben vaak een open einde waarna er al snel een nieuwe scène begint.

Het is geen voorstelling die je kijkt om een avond even fijn te ontspannen omdat er daarvoor te moeilijke onderwerpen worden behandeld. Voor een avondje lachen met inhoud is de voorstelling echter wel erg geschikt.



Hard Optreden
De opzet van deze voorstelling uit 2002 komt overeen met de opzet van de voorstelling 'Fit!'. Een aantal scènes van vijf à tien minuten elk waarmee ze de samenleving op de hak nemen, maar deze keer met nog gevoeligere onderwerpen.

Ook in deze voorstelling worden veel groffe grappen gemaakt. Eén van de grofste scènes ging over een man die zijn ex-vrouw met kanker zelfmoord aanpraatte. Dit is geen licht onderwerp, maar Van Houts en de Ket weten het zo te doen dat het niet kwetsend is. De hele voorstelling staat bol van de snelle en spitse teksten, al zijn sommige grappen erg langdradig en voorspelbaar.



Door de hele voorstelling komt een aantal keer een sketch in een bordeel terug waarin een gesprek wordt gevoerd tussen twee mannen. De eerste keer zijn dit nog twee semi-analfabete patsers terwijl in de laatste bordeelsketch een gesprek tussen twee brallerige types wordt gevoerd.

Van Houts en de Ket zijn twee hele goede cabaretiers en toneelspelers; dat is duidelijk te merken aan de hele voorstelling. Ook deze voorstelling is niet gewoon simpel vermaak maar zet je een beetje aan het denken.

conclusie
Op de DVD staan enkel beide voorstellingen en de DVD is eigenlijk enkel een beeld- en geluidsdrager. Het beeld en geluid op de DVD zijn beide prima in orde. 5.1 stereo geluid wordt ondersteund.

Beide voorstellingen zijn de moeite waard om te bekijken, maar hierbij moet je je wel eerst bedenken of je er wel echt zin in hebt. Het zijn geen lichte shows met korte snelle grappen maar dingen waar je soms over na blijft denken. Wil je gewoon een avond leuk lachen, dan doe je er beter aan om een DVD van een andere cabaretier in je DVD-speler te doen.

De DVD Van Houts en de Ket: Fit! en Hard optreden is te koop voor ongeveer twintig euro. Beide voorstellingen duren ongeveer anderhalf uur en de DVD bevat geen extra's.