GSM Review: Samsung SGH-V200

Uitklappen maar!

De Samsung is een telefoon waar je van moet houden als het om design gaat. De één vind het een spuuglelijk ding, de ander begint al te kwijlen bij de naam. Ik moet zeggen dat ik het niet de mooiste telefoon vind die ik ooit heb gezien. Sowieso hou ik niet van antennes, en de V200 heeft een kleine antenne die de ontvangst op een hoog peil moet houden. Meer daarover later in deze review.

Dichtgeklapt kun je bij de belangrijkste aansluitingen, die aan de linker- en onderkant van het toestel zijn geplaatst. Links bevindt zich de aansluiting voor de headset, onderop de aansluiting voor datakabel en oplader. Ook de infraroodpoort bevindt zich, met twee knopjes voor de bediening van de V200, aan de linkerkant. De aansluitingen worden, zoals we van Samsung gewend zijn, beschermd door kleine rubberen dopjes. Helaas raak je die makkelijk kwijt (nee meneer van myFONE, u krijgt alles netjes weer terug!).

Klap je de telefoon open, dan ziet de binnenkant er erg netjes uit. Het scherm is groot en omgeven door een verchroomd randje, de knoppen om nummers mee in te toetsen zijn groot genoeg en maken een degelijke indruk en ook de knoppen voor bediening van het menu, de fotocamera en navigatie/internet zien en voelen goed.

TFT, wat moet je ermee?

Het kleine TFT scherm van de V200 ziet er keurig uit. Het is niet zo helder als het scherm van de Sharp GX-10 die ik vorige keer testte, een verschil dat vooral bij invallend zonlicht een beetje vervelend kan zijn. De helderheid van het gewone scherm (en het schermpje aan de buitenkant, waar tijd/datum en belgegevens op kunnen worden afgelezen) is weliswaar in stappen te regelen, dit helpt echter nauwelijks. Helemaal onleesbaar wordt het gelukkig nooit.

De resolutie van dit scherm is 128 pixels breed bij 160 pixels hoog. Effectief blijft daar 128 bij 128 pixels van over, aangezien de ruimte erboven en eronder voor respectievelijk ontvangst/accu gegevens en menuteksten wordt gebruikt.

Het menu zelf is even wennen, maar dat geldt eigenlijk voor ieder nieuw merk dat je probeert. Vergeleken bij de Sharp van vorige keer, en mijn eigen Siemens S45, is het zelfs een stuk langer wennen dan de vorige keer. Vooral de opties om je telefoon te configureren zijn een beetje verwarrend, maar uiteindelijk geldt ook voor de V200 dat je alles onder de knie krijgt.

FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF!

Het eerste minpunt van de V200 doet zich voor als ik de telefoon gebruik voor het eerste gesprek. Ik heb al heel wat telefoons gehoord, maar de V200 ruist het meest van allemaal! Ook de spraakkwaliteit is niet denderend; een stuk doffer dan mijn eigen Siemens S45 en ook een stukje doffer dan de Sharp GX-10. Het volume hoger of lager zetten doet de ruis niet verdwijnen, ook de headset ruist vrolijk mee. Da's nou jammer.

Bijkomend nadeel is de ontvangst. Ik sprak eerder al over die antenne, nou die was hard nodig. Waar andere toestellen geen problemen geven als ik achter mijn pc'tje zit te bellen, kan de V200 het allemaal niet bijhouden en val ik zo nu en dan weg (op het KPN Mobile netwerk). Niet de hele tijd en daarom niet heel erg storend, maar de V200 blijkt gewoon extra gevoelig te zijn.