FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 augustus 2003

VS: man met raket aangehouden

De FBI heeft vandaag een man aangehouden die probeerde een luchtdoelraket de Verenigde Staten binnen te smokkelen. De luchtdoelraket zou van Russische makelij zijn en geschikt om een passagiersvliegtuig mee neer te halen.

De man, die de Britse nationaliteit heeft, werd gearresteerd in Newark in de staat New Jersey. Hij wordt er van beschuldigd de hij de raket wilde doorverkopen aan vermeende terroristen.

Volgens de Amerikaanse omroep ABC arresteerden FBI-agenten ook elders mensen die mogelijk betrokken zijn bij deze zaak.

Meisje (13) uit handen bodybuilder gered

In Oldenzaal is gisteren op klaarlichte dag een 13-jarig meisje gered uit de handen van een gespierde man, die haar bij het NS-station probeerde te overmeesteren. Het slachtoffer had even daarvoor in de streekbus nog met een 'body-builderfiguur' gesproken die zij verder niet kende.

Toen ze op het station stond greep de man het meisje plotseling bij de haren en sleurde haar mee naar de fietsenstalling. Door zich hevig te verzetten wist ze de aandacht van een voorbijgaande jongen te trekken. Deze snelde toe en sloeg de belager in zijn gezicht. De bodybuilder liet het meisje daarop los en sloeg op de vlucht.

De aanrander heeft volgens het slachtoffer opvallend gele tanden, is circa 25 jaar oud en heeft een gespierd uiterlijk.

Heerenveen verliest van Villareal

SC Heerenveen is de eerste finalewedstrijd in de Intertoto Cup niet goed door gekomen. In Heerenveen was het Spaanse Villareal met 1-2 te sterk.

Heerenveen kreeg al binnen het kwartier een dreun door de treffer van Calleja. De Spanjaarden speelden rustig op de counter en lieten de Friese ploeg het spel maken. De eerste uitval was raak.

De snelle meevaller, een eigen doelpunt van Ballesteros, in de 24e minuut betekende niet dat Heerenveen lekker kon gaan rusten. Victor counterde juist voor de pauze de Spanjaarden naar een comfortabele 1-2 voorsprong.

In de tweede helft probeerde Heerenveen het wel, maar het kon geen kans verzilveren. Over twee weken wacht er derhalve een lastig karwei om alsnog UEFA Cup voetbal af te dwingen.

Sneijder behoedt Ajax voor nederlaag

Ajax speelde vanavond in Graz 1-1 gelijk tegen de Grazer AK. Elf minuten voor tijd schoot Wesley Sneijder fraai een vrije trap binnen.

Ajax werd aanvankelijk verrast door een oprukkend Sturm Graz al binnen vijf minuten waren de Oostenrijkers zeer gevaarlijk voor het doel van keeper Maarten Stekelenburg. Nadat Sneijder op de Oostenrijkse keeper had geschoten, raakte een speler van Graz de binnenkant van de paal. Ajax stelde hier tegenover een bijna niet te missen kans voor Wamberto. De speler schoot echter over het doel. Tot de pauze was Graz de betere ploeg.

Naarmate de tweede helft vorderde ging Graz minder spelen. Rond de 55e minuut raakte de Amsterdammers echter even het hoofd kwijt. Eerst was er op het middenveld geel voor Maxwell. Uit een vrije trap scoorde linkerverdediger Pogatetz met het hoofd vervolgens de 1-0.

Graz zat er streeds meer doorheen en Ajax werd niet erg gevaarlijk. Uit een vrije trap op de linkerpunt van het Oostenrijkse strafschopgebied wist Sneijder echter toch de gelijkmaker op het bord te zetten (1-1). Ajax kreeg daarna nog kansen op meer, maar die werden niet verzilverd.

Het gelijkspel is een goede uitgangspositie voor de Amsterdammers met het oog op plaatsing voor de Champions League. De return in Amsterdam is over twee weken.

Franse familie opgepakt na mishandeling

gogo115 en DABORG hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De familie van een 9-jarige jongen die zaterdag in Straatsburg overleed, is opgepakt door de Franse politie. Het kind zou mishandeld zijn door zijn ouders, een oom en een grootmoeder. Bronnen bij de politie meldden dat de familieleden van het kind afgelopen nacht zijn vastgezet.

Justitie denkt dat de 9-jarige Nicolas van donderdag tot zaterdag zwaar misbruikt werd door zijn familieleden. Dat zou gebeurd zijn in de kleine, vervuilde flat waar de familie woonde met de drie zusjes van de kleine Nicolas, zeven katten en een hond. De vier opgepakte familieleden worden beschuldigd van marteling, doodslag en barbaars handelen tegen een minderjarige.

De ouders van de jongen belden zaterdag het ziekenhuis omdat hun zoontje bewusteloos was geraakt. Tegen de artsen zeiden ze dat hij van de trap was gevallen. Al snel bleek echter dat de zaak heel anders in elkaar zat. Het kind was aan een bed en meubels vastgebonden, en was herhaaldelijk geslagen door enkele familieleden. De jongen overleed uiteindelijk in het ziekenhuis.

De 31-jarige moeder van Nicolas zei dat haar zoon vastgebonden zat zodat hij niets meer kon drinken. De jongen plaste vaak in bed, ondanks pogingen van de familie om hem zindelijk te krijgen. De vrouw gaf wel toe dat haar zoon in elkaar is geslagen.

Ophef over racistisch voorstel Belgische politicus

In BelgiŽ is opschudding ontstaan over een voorstel van een VLD*-provincieraadslid uit Vlaams-Brabant, Danny Smagghe. Naar aanleiding van aanhoudende overlast in zwembaden en recreatiegebieden, veroorzaakt door allochtone jongeren, stelde hij voor om alle allochtonen voorlopig uit zwembaden te weren. Een voorstel dat zelfs het Vlaams Blok nog nooit gelanceerd heeft.

Op de vraag hoe hij dit wilde bewerkstelligen zei Smagghe: "Op basis van hun huidskleur. Dat is het gemakkelijkst. Jammer voor diegenen die zich wťl gedragen, maar die worden zo misschien aangezet eens te gaan praten met die ruziemakers. Het gaat altijd om Noord-Afrikaanse jongeren die in groepjes komen, vaak vanuit de steden. Die nemen alle andere allochtone jongeren op sleeptouw. We moeten ze dus allemaal een tijd de toegang verbieden. Het lijkt de enige manier om hen duidelijk te maken dat vandalen en dieven niet thuishoren in recreatiedomeinen''.

Voorzitter Karel De Gucht van de Vlaamse Liberalen en Democraten (VLD) distantieerde zich vandaag meteen van het voorstel. De Gucht wil wel dat wordt opgetreden tegen amokmakers en roept de allochtone gemeenschap op haar verantwoordelijkheid op te nemen en zich meer te ontfermen over hun kinderen. ''Wij sturen onze kinderen toch ook niet alleen naar het zwembad. Wij gaan mee'', stelt De Gucht. Smagghe zelf wordt niet op het matje geroepen. De Gucht: ''Hij zal wel al weten dat zijn voorstel niet door de beugel kan''.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) zegt dat het voorstel van Smagghe in strijd is met de antiracisme- en antidiscriminatiewet. Het CGKR legt een dossier aan over de uitspraken van de VLD'er en beslist later of het stappen onderneemt.

Het CKGR geeft wel toe dat er in recreatiecentra problemen zijn met bepaalde jongeren. ''Maar een algemeen toegangsverbod voor jongeren op basis van huidskleur of afkomst is geen aanvaardbare oplossing, ook niet tijdelijk. Dit verbod is flagrant in strijd met de antiracisme- en de antidiscriminatiewetgeving. Een dergelijke maatregel, zelfs al is ze tijdelijk, komt namelijk neer op segregatie''.

De politiekepartij Agalev (Groenen) reageerde ontzet op het voorstel van Smagghe en willen dat hij het publiekelijk intrekt. De Arabisch-Europese Liga (AEL) vindt dat Smagghe ontslag moet nemen en meent dat hij zich in het openbaar moet verontschuldigen.

* De VLD (liberalen) zijn de grootste partij in Vlaanderen.

Nederlandse taal steeds populairder

De Nederlandse taal wordt wereldwijd steeds populairder. Op ruim 230 universiteiten, verdeeld over 44 landen, wordt het vak Nederlands gedoceerd. Een kwart eeuw geleden waren er nog maar 165 universiteiten in 26 landen waar het vak Nederlands werd gegeven. Het aantal docenten verdubbelde de afgelopen 25 jaar van 350 naar 700. Dat blijkt uit cijfers van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN).

Volgens IVN-woordvoerder M. Kristel is dat zeer respectabel voor een relatief kleine taal die door een beperkt aantal wereldburgers wordt gesproken. "Wij Nederlanders hebben geen hoge dunk van onze eigen taal. Als iemand je vertelt dat hij Zweeds of Fins gaat studeren, is de vraag gelijk: wat ga je er mee doen? Als iemand Nederlands gaat studeren, wordt hij of zij vaak wat meewarig aangekeken. En dat terwijl Nederlands een veel meer gesproken taal dan Zweeds of Fins is", zegt Kristel.

Het Nederlands, dat voor 21 miljoen wereldburgers de moedertaal is, staat op een 34e plaats in de ranglijst van meest gesproken talen. In de ranglijst van importantie staat de Nederlandse taal echter in de toptwintig. "Nederland praat daarmee economisch, cultureel en historisch dus echt wel zijn woordje mee op het wereldtoneel", constateert Kristel.

Veel studenten Nederlands in het buitenland worden tolk of journalist, vinden een baan in het toerisme of worden aangenomen door een Nederlands bedrijf in hun moederland. Eind deze maand komen tweehonderd docenten Nederlands naar Groningen om het Colloquium Neerlandicum-congres bij te wonen. Tijdens dit congres zal onder andere over Nederlandse jeugdliteratuur worden gesproken.

Met dank aan LifeGuarD en Danny voor de tip!

Politie redt leven nierpatient

DrSPiDeR, __Saviour__ en RobbieRob hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie uit Alkmaar heeft maandag een klopjacht geopend om een 37-jarige nierpatiŽnt op te sporen. Artsen in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) zochten hem omdat er een donornier voor de man beschikbaar was gekomen.

Toen het MCA de man telefonisch niet te pakken kon krijgen is er besloten om de hulp van de politie in te schakelen. Bij zijn woning in Wormerveer kregen de agenten echter geen gehoor. Door de achterdeur te forceren kwamen de agenten binnen maar ze troffen de man niet thuis aan. Via de telefoonklapper kwam de politie achter het adres van een kennis uit Hilversum waar de man die middag op bezoek was.

De kennis vertelde de politie dat de man alweer naar huis was gegaan op de fiets. De politie verspreidde daarop een signalement van de man onder de veerpontbazen. Eťn van hen zag de nierpatiŽnt bij zijn pont en waarschuwde de politie. Onder politiebegeleiding werd de man naar het MCA gebracht waar hij nog net op tijd voor zijn operatie aankwam.

Minder stroom vandaag door uitvallen centrale

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eerder vandaag meldden we al dat TenneT een groot deel van zijn reservecapaciteit heeft moeten inzetten om heel Nederland van stroom te kunnen voorzien, omdat het stroomaanbod was verminderd. Een reden voor die vermindering is nu ook duidelijk: de Amercentrale in Geertruidenberg, een elektriciteitscentrale van Essent, is vandaag uitgevallen.

Essent zelf wilde dit bericht niet bevestigen. "Uit concurrentieoverwegingen doen wij nooit mededelingen over individuele centrales of eenheden," aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De betreffende centrale is ťťn van de grootste in Nederland. De oorzaak van de problemen is niet bekend, ook is niet duidelijk hoe lang het gaat duren voor de centrale weer werkt. Het uitvallen van een centrale komt wel vaker voor, bijvoorbeeld vanwege een storing.

NOS wil per 1 januari elk uur Journaal

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan de redactie van Het NOS Journaal ligt komt er in het nieuwe jaar 2004 ieder heel uur een nieuw bulletin. Deze uitzending wordt dan vervolgens het hele uur erna herhaald. Deze constructie werd ook al tijdens de oorlog in Irak gebruikt. De uitzendingen zullen dan zijn op Nederland 2.

Hoofdredacteur H. Laroes van Het Journaal schat de slagingskans van het project op 90 procent. Als het de nieuwsmakers lukt, is op Nederland 2 vanaf de ochtend tot 17:00 uur elk uur een Journaalbulletin te zien. Daarna neemt de reguliere programmering het over.

Hakenkruizen en racistische pamfletten in Zierikzee

prenobe had ons geheel herschreven via de newssubmit het volgende te melden:

Maandagnacht zijn in Zierikzee op verschillende openbare gebouwen, waaronder het stadhuis en het politiebureau, pamfletten met racistische leuzen opgehangen en hakenkruizen geschilderd.

De pamfletten, die in het Nederlands en Duits opgesteld waren, bevatten een foto van Rudolf Hess, zijn geboorte- en sterftejaar, en de tekst "wij zullen u niet vergeten, wij zullen u volgen in de strijd, gegroet uw trouwe kameraden." Rudolf Hess was een van de belangrijke medewerkers van Adolf Hitler. Het pamflet besluit met de cijfers 88, dit staat in het algemeen voor heil Hitler.

De politie stelt een uitgebreid onderzoek in.

Bosbranden in Nederland

Vanmiddag zijn enkele bosbranden ontstaan in Nederland.

Veluwe

Rond half vijf vanmiddag is de A28 ter hoogte van Zwolle, tussen Epe en 't Harde afgesloten. Reden hiervoor was een bermbrand. De angst dat het vuur zou overslaan naar het bos was niet ongegrond, aangezien radio Gelderland nog geen half uur later meldde dat dit ook daadwerkelijk gebeurd was. Naast afsluiting van de snelweg over een lengte van 25 kilometer is ook het treinverkeer tussen Zwolle en Amersfoort stilgelegd. Er wordt gesproken over een ernstige situatie.

Nationaal park De Meinweg

Roel's Weblog had ons te melden dat ook in nationaal park de Meinweg in het Limburgse Herkenbosch brand is uitgebroken. Ook hier is groot alarm gegeven en zijn alle korpsen uit omgeving Roermond uitgetrokken om het vuur te blussen. Ook de Duitse collega's helpen bij het blussen aangezien het natuurgebied ook voor een gedeelte in Duitsland ligt.

Staanplaats terug in Heerenveen

SC Heerenveen heeft van de KNVB toestemming gekregen om 600 staanplaatsen te realiseren. Ook de gemeente Heerenveen, de politie en de brandweer hebben hun goedkeuring verleend.

De Friese club koos voor de pilot nadat de koepelorganisatie van supportersvereningingen (SOVS) andermaal de ontoereikende bezoekerscapaciteit aan de kaak hadden gesteld. In de ogen van de SOVS is de ombouw van 400 zit- naar 600 staanplaatsen het enige middel bij de Friese club om de afspraken over capaciteit van het bezoekersvak na te komen. Ook het gegeven dat veel supporters liever staan dan zitten heeft meegespeeld in de keus voor de pilot.

In het aangrenzende vak worden voorts nog eens 200 zitplaatsen voor supporters van de bezoekende club gereserveerd, zodat Heerenveen haar verplichtingen volledig nakomt.

De KNVB zoekt nog een tweede club die aan een dergelijke pilot wil meewerken. Indien de tests succesvol verlopen, kunnen staanplaatsen in de stadions onder strikte veiligheidsvoorwaarden weer worden toegestaan.

Identiteit doodgeschoten man bekend

wouterwouter2 en Oxxie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De identiteit van de man die gisteravond om het leven kwam bij een schietpartij in Den Haag, is bekend. Dat meldde de politie Haaglanden vandaag. Het slachtoffer is een 38-jarige Hagenaar, die werd neergeschoten toen hij op zijn scooter in de buurt van Station Hollands Spoor reed. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar kort na het incident.

Ook van de andere slachtoffers van de schietpartij is de identiteit bekend. Het gaat om een 24-jarige man en een 36-jarige vrouw, beiden afkomstig uit Den Haag. De man, bijrijder van de gedode man, ligt nog in het ziekenhuis vanwege een wond in zijn bovenbeen. De vrouw werd ook met een beenwond naar het ziekenhuis gebracht, maar kon na een korte behandeling alweer naar huis. De politie is een onderzoek gestart naar de dader.

Winnaars kaarten Dancepop


De afgelopen week maakte je op Fok! kans op kaarten voor Dancepop. En wel voor de zondag, 7 september, met onder andere Intwine, Di-rect en Kane. De vraag was "Hoe heet de Talkshow die Tom Rhodes op Yorin presenteerd?"
Het goede antwoord: Kevin Masters starring Tom Rhodes.
We hebben alle antwoorden met een variatie hierop goed gerekend, zolang de naam Kevin Masters er maar in voorkwam.
Degenen, die 2 kaarten voor Dancepop gaan ontvangen, zijn:
wittywitch
Koning_SimonPils
TwizT-R

Gefeliciteerd! En alvast veel plezier toegewenst.

Joden: nieuwe film Mel Gibson antisemitisch

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De nieuwe film van Mel Gibson is nog niet uit, maar ligt nu al onder vuur van een joodse belangenvereniging. De film 'The Passion', die de laatste uren uit het leven van Jezus Christus laat zien, wakkert volgens de Anti-Defamation League antisemitische sentimenten aan door in te spelen op het idee dat de joden verantwoordelijk waren voor de kruisdood van Jezus.

"Wij maken ons grote zorgen dat de film als die in de huidige versie wordt uitgebracht de haat, de onverdraagzaamheid en het antisemitisme zal voeden," aldus de directeur van de vereniging die een privťvertoning mocht bezoeken. De film zou de voorsprong die er de afgelopen jaren op het gebied van verdraagzaamheid tussen christenen en joden is geboekt, teniet doen.

Mel Gibson, die ooit schitterde in onder andere Lethal Weapon en de film Braveheart regisseerde, heeft een groot deel van de kosten voor de productie zelf betaald. De ster legde 30 miljoen dollar op tafel en regisseerde en produceerde de film. Ook schreef hij mee aan het script van 'The Passion', waarin alleen Aramees, Latijn en Hebreeuws wordt gesproken. De film moet volgend jaar uitkomen.

[update] Zelfmoordaanslagen in Isra

BG en DivineJester hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In IsraŽl zijn vandaag 2 doden en tenminste twaalf gewonden gevallen bij twee zelfmoordaanslagen. Volgens de IsraŽlische politie is er geen connectie tussen de twee aanslagen, die minder dan een uur na elkaar plaatsvonden.

De Palestijnse fundamentalistische organisatie Hamas heeft de laatste van de twee aanslagen opgeŽist. Die aanslag vond plaats bij een bushalte in de buurt van de nederzetting Ariel. Bij de aanslag werd 1 IsraŽli gedood en twee ernstig verwond. Hamas was ťťn van de drie Palestijnse organisaties die zes weken geleden een staakt-het-vuren op IsraŽlische doelen afkondigden.

Minder dan een uur daarvoor liet iemand een bom op zijn lichaam ontploffen in een kleine winkel in een winkelcentrum in de IsraŽlische stad Rosh Ha'ayin. Daarbij werd ook ťťn persoon gedood en raakten tien andere gewond, zo meldden de IsraŽlische politie en medische hulpdiensten.

Als reactie op de aanslagen heeft IsraŽl de vrijlating van 76 Palestijnse gevangenen uitgesteld. De vrijlating zou een teken zijn van vertrouwen in de Palestijnse leiders en het vredesproces in het Midden-Oosten. Palestijnse authoriteiten verklaarden in een reactie op de aanslagen nogmaals dat ze achter het vredesproces staan, en dat ze niet toelaten dat ťťn van de betrokken partijen het staakt-het-vuren doorbreekt.

Update:
Inmiddels is ook voor de eerste aanslag de verantwoordelijkheid opgeŽist. Deze aanslag werd gepleegd door een lid van de organisatie al-Aqsa, een afsplitsing van de Fatah-beweging van de Palestijnse president Arafat.

De groeperingen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen, zeggen dat IsraŽl dit zelf uitgelokt heeft. Vorige week werd in IsraŽl namelijk een aantal Palestijnen gedood.

Politie achtervolgt paard en wagen op A7

mitch had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een ongewone taak voor de politie in Friesland gisteren. Zij moesten in actie komen om een 65-jarige man, die met paard en wagen op de vluchtstrook van de rijksweg A7 reed, van de weg te halen. En dat ging niet zonder slag of stoot.

De oude baas negeerde de stoptekens van de politieagenten, waarop die hem met hun wagen de berm in wilde drukken. De menner reed met opzet tegen de politieauto aan. De agenten probeerden hem daarop de doorgang te versperren. Toen de man langs de auto wilde glippen kwamen de rechterwielen van de wagen in de sloot, de man en zijn paard met zich meetrekkend.

De man uit Tijnje raakte bij het ongeval gewond, maar kon toch pas worden aangehouden na een worsteling op de wal, waarbij de agenten lichtgewond raakten. Het paard hield niets aan het avontuur over, zijn baasje liep enkele gekneusde ribben op en zit nog vast.

Politieke rel tussen Fortuyn-aanhangers

Yara, PIM4EVER en DivineJester hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is in Rotterdam een politieke rel ontstaan tussen Ronald SŲrensen en Harry Maronier, twee aanhangers van Pim Fortuyn en zijn ideeŽn. Maronier, die in de gemeenteraad heeft gezeten voor Leefbaar Rotterdam, wil aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen meedoen onder de naam LPF Rotterdam. Volgens SŲrensen, de fractieleider van Leefbaar Rotterdam, misbruikt Maronier daarmee de naam van de vermoorde politicus.

Om te zorgen dat Maronier niet zijn zin krijgt, heeft SŲrensen zich zelf kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van LPF Rotterdam. De twee ruziŽnde politici hebben LPF Rotterdam vorig jaar zelf opgericht na de dood van Fortuyn. Zo wilden ze voorkomen dat andere mensen zijn naam zouden gebruiken. Tot nu toe bestond LPF Rotterdam alleen nog op papier, maar Maronier wil de partij nu nieuw leven inblazen.

Maronier, een oud-zakenman, ging in zijn eentje verder nadat hij in mei van dit jaar uit Leefbaar Rotterdam stapte. Hij hoopt dat hij binnen drie jaar onder de naam LPF Rotterdam "in de raad zit en een behoorlijk deuntje meezingt". Maronier zegt dat hij dat allemaal al besproken heeft met landelijke LPF-kopstukken Herben, Nawijn en Maas.

Man uit gevangenis in Leeuwarden ontsnapt

Rudemeister en Flat_erik hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Leeuwarden heeft gisteren een negentienjarige Irakese gevangene de benen genomen op weg naar zijn cel in gevangenis De Marwei. De man ging er aan het begin van de avond op blote voeten vandoor en is sindsdien spoorloos.

De gedetineerde, die vastzat wegens een groot aantal inbraken, was voor verhoor overgebracht naar een politiebureau dat zich op enkele honderden meters afstand van de gevangenis bevindt. Toen hij door twee rechercheurs in een auto terug zou worden gebracht wist hij aan hen te ontkomen. Zijn bewakers wisten de ongeboeide man niet meer in te halen.

Boete voor 'menselijke schilden'

TechXP en the_fluffy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikanen die voor de oorlog tegen Irak naar dat land afreisden om daar als menselijk schild te dienen tegen een aanval van de Amerikaans-Britse coalitie, moeten hun actie nu bekopen met een boete van 10.000 dollar.

Volgens de Amerikaanse regering hebben de actievoerders de sancties tegen Irak geschonden. Het was voor Amerikaanse burgers verboden om naar dat land te reizen of samen te werken met het Iraakse regime.

De actievoerders hebben nu een brief gekregen met het voorstel voor de boete. Betalen ze die niet, dan kunnen ze een rechtzaak verwachten, waarin ze tot twaalf jaar cel of een boete van ťťn miljoen dollar kunnen worden veroordeeld.

TenneT moet reservestroom inzetten

Mike had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om de elektriciteitsvoorziening in Nederland op peil te kunnen houden, heeft netbeheerder TenneT rond het middaguur een groot deel van de beschikbare reservecapaciteit in moeten zetten. Dat meldde een woordvoerder van het bedrijf.

Deze maatregel was nodig vanwege het feit dat de vraag naar stroom steeds groter werd, terwijl het aanbod terugliep. De vraag naar elektriciteit bereikte een hoogtepunt van 12.250 megawatt, hoger dan TenneT verwacht had. De reservecapaciteit was opgelopen van 390 naar 490 megawatt. Van die 490 heeft TenneT er ongeveer 400 moeten inzetten. "Dat betekent dat er een kleine 100 megawatt aan reserve overblijft," aldus een woordvoerder van de netbeheerder.

Door het inzetten van reservevermogen kan men voorkomen dat delen van Nederland zonder stroom komen te zitten. Als er geen reserves meer zijn, is er nog een noodvermogen dat gebruikt kan worden. Een andere maatregel die in noodgeval genomen kan worden, is het verbieden van de export van stroom. Als al die dingen niet meer helpen, kunnen gebieden in Nederland van het elektriciteitsnet afgekoppeld worden.

Nieuw computervirus actief

ChOas, Joep Lemmens, darktower, Marco Heijlands, Koen, JuSt1cE, theboywonder, Heinekenfreak, scarecrow en hedzer hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is een nieuw soort computervirus actief. Het gaat dit keer om een worm genaamd Blaster die je computer binnendringt via een lek in de beveiliging van de Windowssystemen NT 4.0, 2000, XP en Server 2003. Microsoft heeft een tijdje geleden al een patch uitgegeven om dit lek te 'dichten'. Een besmet systeem is te herkennen doordat het virus het systeem instabiel maakt, waardoor het zichzelf automatisch opnieuw opstart.

De besmette computers zullen gebruikt worden voor een aantal grootscheepse dDOS-aanvallen op de website van Microsoft. Eťn van die aanvallen zal in ieder geval plaatsvinden op 16 augustus. Het gaat dan vooral om de update-pagina van Microsoft: windowsupdate.microsoft.com.

Op de website van Virusalert staat meer technische informatie over het virus, een aantal maatregelen om te voorkomen dat je computer besmet wordt en manieren om een besmette pc te herkennen.
BitDefender heeft inmiddels een programmaatje ontwikkeld dat de worm van je pc verwijdert. Dat programma is hier gratis te downloaden.

Bevroren tenen door airconditioning

Heinekenfreak, theboywonder en pven hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Engelse dagblad Guardian meldde vandaag dat een 46-jarige Engelsman er op een pijnlijke manier achterkwam hoe goed de airconditioning in zijn Jaguar eigenlijk is. De man moest door een dokter behandeld worden omdat zijn tenen bevroren waren.

Tijdens een rit van ruim vierhonderd kilometer had de man zijn airco op volle toeren laten draaien. De luchtstroom had hij gericht op zijn ontblote linkervoet omdat hij last had van een muggenbeet. De volgende dag begonnen zijn tenen blauw en zwart te kleuren, waarna de man zijn huisarts raadpleegde. Die constateerde bevriezingsverschijnselen en adviseerde de man om zijn voet voorlopig goed warm te houden. Op die manier zouden de verschijnselen binnen een week weg moeten zijn.

In zekere zin heeft de Engelsman nog geluk gehad; bevriezing kan ook leiden tot het verlies van ledematen.

NOVA vrijgepleit van flyer actie

wouterwouter2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het actualiteitenprogramma NOVA is afgelopen weekend ten onrechte beschuldigd van uitlokking door de Eindhovense politie. In de stad werden zondag zes aanhangers van de Nieuwe Nationale Jongeren (NNJ) aangehouden die discriminerende flyers uitdeelden. Volgens de politie deden ze dat in opdracht van NOVA.

De politie zegt nu "zondag 10 augustus is ten onrechte gemeld dat uit onderzoek is gebleken dat er flyers zouden zijn uitgedeeld op uitnodiging van mensen van NOVA. Het voren bedoeld onderzoek bestond uitsluitend uit verklaringen van enkele van de aangehouden verdachten''.

NOVA-hoofdredacteur C. Kuyl had zondag al meteen kritiek geuit op het politieonderzoek. Hij noemde de beschuldiging flauwekul. "Dat zou alle journalistieke principes waar NOVA voor staat schaden. NOVA registreert en legt vast, maar zet dat niet in scŤne".

Fennema

Achteraf blijkt NOVA de flyeractie van de NNJ-jongeren gefilmd te hebben in het kader van een item over extreem-rechts, dat gisteren uitgezonden werd. In de studio was Meindert Fennema aanwezig, hoogleraar 'migratie en etnische studies' aan de Universiteit van Amsterdam.

Fennema zei te verwachten dat de NNJ-jongeren niet vervolgd zullen worden voor de flyer die ze uitdeelden. De hulpofficier viel over punt ťťn van die flyer, waarin stond: TEGEN islamisering van Nederland. Eigen volk weer eens eerst. De hoogleraar benadrukte dat het volkomen legitiem is om tegen de islamisering van Nederland te zijn. Pim Fortuyn schreef al in 1997 een boek met de titel 'Tegen de islamisering van Nederland' dat in 2001 werd herdrukt onder de titlel 'De islamisering van onze cultuur'.

Overigens heeft Pim Fortuyn ooit gezegd dat hij een leus als 'eigen volk eerst' nooit zou zeggen. Omdat als je met elkaar in een land woont, je het samen moet opknappen.

Fennema zei verder dat in een democratie iedere mening verkondigd moet mogen worden, zolang er maar niet wordt aangezet tot haat of discriminatie. Zelfs een racistische mening zou volgens hem moeten kunnen worden geuit.

Boek van Fortuyn


-
De tekst van de inbeslaggenomen NNJ-folder.

Gerard Joling al weer weg als ochtend dj

Clarice had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met veel tam tam werd aangekondigd dat Gerard Joling, samen met Rick van Velthuysen, de ochtendshow van Edwin Evers op Radio 538 ging overnemen tijdens de vakantieperiode. Maar 538-jock Van Velthuysen staat er na ťťn week alleen voor; Joling trok het niet meer en is afgehaakt.

Joling: ''Ik ga door de vele optredens vaak pas na twee uur's nachts naar bed. Dan slaap ik anderhalf uur en dan moest ik om vijf uur weer in de auto richting studio. Het was niet te doen. En dan op dat uur ook nog alert en grappig zijn. Ik trek dat gewoon niet. Ik heb bewondering voor mensen die daar wel in slagen. Ik kan het niet, ook doordat ik's avonds te veel werk''.

Rick van Velthyusen gaat overigens gewoon door met het overnemen van het ochtendprogramma. Hij zal worden bijgestaan door dj Jan Prins.

Blote kont levert pubers boete op

Yara had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Zuid-Hollandse Brielle heeft de politie twee jongens beboet die aan passerende agenten hun blote reet lieten zien. De 15-jarige knapen, een Spanjaard en een Belg, hielden zich op aan de kant van het Brielse Meer en zwaaiden naar agenten die voorbij kwamen in een speedboot.

Toen de agenten naar het zwaaiende duo keken, lieten zij hun broek zakken en toonden hun blote billen. De politie ging achter de jongens aan, waarna de twee pubers naar het politiebureau in Brielle werden gebracht. Daar kregen beiden een boete van 35 euro.

GroenLinks wil onderzoek naar Schiphol

GroenLinks wil een parlementair onderzoek naar manipulatie door Schiphol. Kamerlid Wynand Duyvendak heeft daar vandaag om gevraagd tijdens de presentatie van de notitie 'Herrie in de Haarlemmermeer'.

Volgens Schiphol worden de geluidsnormen voor 2004 overschreden door een rekenfout in de Wet Luchtvaart. De luchthaven heeft daarom aan de politiek gevraagd de overtreding te gedogen.

GroenLinks stelt in de notitie echter dat er helemaal geen rekenfout is gemaakt. "Schiphol doet een brutaal verzoek om de normen te versoepelen en meer herrie te kunnen maken". Volgens GroenLinks Kamerlid Duyvendak gedraagt Schiphol zich als een "verwend kind. De zogenaamde rekenfout is geen rekenfout, maar de zoveelste stap van vrijstaat Schiphol''.

Bedreigde agenten moeten op romp schieten

Veel Nederlanders denken dat de politie in een noodsituatie op de benen van een belager moet schieten, maar de landelijke richtlijn is dat agenten bij noodweer altijd op de romp van de belager moeten schieten. Dit heeft het Amsterdamse politiekorps in een brief laten weten na de ophef die is ontstaan over het doodschieten van de 33-jarige Driss Arbib vorige week op het Mercatorplein.

Een woordvoerder van de Nederlandse politiebond laat desgevraagd weten: ''Als er sprake is van noodweer, moet een agent kiezen voor het zo groot mogelijke raakvlak. En dat is de romp. Bij het schieten op de benen is de kans op een misser te groot, met alle mogelijke gevolgen van dien. Je kunt een omstander raken en het is maar de vraag of je je belager uitschakelt. In noodweer dient de belager te worden uitgeschakeld. Het is dan hij ůf de politieagent. Daarbij moet in een reflex worden geschoten op de romp''. Volgens hem is het gebruik van pepperspray, niet aan de orde in geval van een noodsituatie.

Politiebonden boos

Of er in de zaak van de doodgeschoten Arbib ook echt sprake was van noodweer, moet het lopende onderzoek van de Rijksrecherche uitwijzen. De Amsterdamse politiebonden hebben inmiddels woedend gereageerd op uitlatingen van voorzitter Jamal Ftieh van het Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN). Ftieh stelde dat de dood van de 33-jarige Marokkaan een discriminatoire moord is, die voortvloeit uit het racistische gedrag van de politie. Het onderzoek van de Rijksrecherche noemde hij bij voorbaat nutteloos omdat de uitkomst toch als vast zou staan.

''Jamal Ftieh oordeelt over zaken alsof hij de strafrechter van Nederland is (moord), concludeert zonder enige vorm van hoor en wederhoor (zinloos politiegeweld en discriminatie), stelt dat uitkomsten van onderzoek altijd in het voordeel van de politie zijn en tot slot wakkert hij de onlustgevoelens van de Amsterdamse gemeenschap op een ongehoorde manier aan (het was bewust moord)'', aldus de Amsterdamse politiebonden in de brief.

Volgens de Amsterdamse politie moet de KMAN-voorzitter een toontje lager zingen. ''Het is goed Nederlands gebruik om geen oordelen te vellen voordat de rechter zich heeft uitgesproken. Daarvoor is onderzoek nodig en dan zal het OM, in persoon van de hoofdofficier van justitie, daarop zijn beslissingen nemen''.

Vrouw in Canada sterft aan SARS

wouterwouter2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De longziekte SARS heeft een nieuw slachtoffer geeist: Een 44-jarige vrouw overleed maandag in Canada aan de gevolgen van deze epidemie. De vrouw is het 43ste slachtoffer van de epidemie in Canada.

In Canada liggen nog negen mensen in het ziekenhuis met verschijnselen van SARS. Het gebied rond de stad Toronto in Canada is behalve AziŽ de enige plaats op de wereld waar de longziekte hevig om zich heen heeft gegrepen. Wereldwijd overleden er ongeveer 800 mensen aan SARS, met name in China en Hong Kong.

Aap stapt Tilburgse bus binnen

lovelotte had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een buschauffeur in Tilburg wist maandag niet wat hij zag: er kwam een aap zijn bus binnenwandelen!

De aap, die geen begeleider had, stapte keurig in bij een bushalte in Tilburg-Noord en ging op een van de stoelen zitten. Daarna slingerde hij van handgreep naar handgreep.

De aap bleek een Makaak te zijn, die mogelijk door iemand illegaal thuis werd gehouden. De vreemde busreiziger is opgevangen door het nabijgelegen Dierenpark De Beekse Bergen.

Tien gewonden door verkeersongeval

wouterwouter2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Europoort gebied bij Rotterdam zijn door een verkeersongeval maandagmiddag tien mensen gewond geraakt. Alle tien zaten zij in een personenbusje dat werd aangereden door een vrachtwagen.

De gewonden maken deel uit van twee gezinnen, vier ouders en zes kinderen in de leeftijd van 4 tot 9 jaar. Twee kinderen raakten door de klap zwaargewond.

De exacte toedracht is nog niet bekend, maar de politie spreekt over een "voorrangskwestie". De chauffeur van de vrachtwagen is voor verhoor naar het politiebureau meegenomen.

Thea voor rechter om diefstal en verzet

Weet_ik_veel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Thea, van het duo Theo & Thea, moet binnenkort voor de rechter verschijnen in verband met de diefstal van een spijkerbroek uit een winkel. Thea, achter wie de 43-jarige actrice Tosca Niterink schuilgaat, zou volgens het OM drie maanden geleden geprobeerd hebben om een spijkerbroek, zonder te betalen, mee te nemen. Toen ze werd aangehouden begon ze als een wilde om zich heen te slaan en zou ze geprobeerd hebben te bijten.

Niterink is zelf niet voor commentaar bereikbaar; haar telefoon blijkt afgesloten te zijn. Volgens een kennis gaat het met Tosca ''niet goed, maar is ze toch een lief mens gebleven''.

Strandpaviljoen eigenaar aangehouden

In Zandvoort is zondag de eigenaar van een strandpaviljoen aangehouden omdat hij vier Marokkaanse jongeren bedreigd zou hebben met een pistool. De politie kwam in actie omdat de vier verhaal kwamen halen in het paviljoen nadat ze een paar dagen eerder naar buiten waren gezet.

Toen de politie ter plaatse kwam bleken de vier te zijn bedreigd door de 36-jarige eigenaar van het strandpaviljoen; hij zou zelfs een gas- of alarmpistool op de vier hebben gericht. Volgens de vier jongeren wilden ze de boel uitpraten, toen er opnieuw onenigheid ontstond.

De politie arresteerde zowel de eigenaar, als de vier amok makende Marokkanen. De vier jongeren zijn inmiddels op vrije voeten gesteld, de paviljoeneigenaar zit nog vast.

Meer salaris? Meer drinken!

Mensen die drinken, verdienen meer. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van het Schotse Stirling. Volgens de onderzoekers is het drinken van alcohol, na werktijd, een voorwaarde voor promotie en een goed salaris. Mensen die regelmatig na het werk met collega's het cafť bezoeken verdienen gemiddeld 17 procent meer dan niet-drinkers.

Dat geldt overigens alleen voor matige drinkers: mannen die niet meer dan 50 'eenheden' per week drinken en vrouwen die maximaal 35 eenheden innemen. Maar zelfs zwaardere drinkers verdienen gemiddeld 5 procent meer dan geheelonthouders.

Volgens een Britse hoogleraar is het waarschijnlijk dat werknemers die gezellig doen en de kroeg induiken met hun collega's, er meer 'bijhoren' en zo makkelijker carriŤre maken. Het onderzoek is gebaseerd op statistieken die zijn bijgehouden voor 17.000 mensen die in 1958 in Groot-BrittanniŽ zijn geboren.

Met dank aan hooiberg en Esposa voor de tip!

Horeca ontdekt allochtone jongeren

Steeds meer horeca-ondernemers richten zich specifiek op allochtone jongeren. Allochtonen namen de laatste tijd steeds vaker hun toevlucht tot eigen feesten omdat ze in het reguliere uitgaansleven werden geweigerd. De horeca doet nu zijn best om hen weer terug te krijgen. Het Rotterdamse Nighttown gaat bijvoorbeeld Turkse, Kaapverdiaanse en Hindoestaanse avonden organiseren.

Volgens dance-coŲrdinator D. Buisman maakt de bevolkingsontwikkeling van de stad dat nodig. "Er kwamen steeds meer uitgaansgelegenheden bij en allemaal mikten ze op Nederlands publiek dat van dance houdt. Dat publiek is er steeds minder. Ik hoop dat allochtonen, als ze eens naar een eigen feest bij ons zijn geweest, ook andere avonden gaan bezoeken." Buisman verwacht een 'ommekeer' in het deurbeleid.

Buisman laat weten dat het uitgavenpatroon van de allochtonen zeker meespeelt in deze ontwikkeling. Volgens de Rotterdamse organisator Y. Elik kijken vooral Antillianen niet op een euro meer of minder. "Wat je moet neerleggen voor extra beveiliging, omdat Antillianen vaker vechten, haal je er makkelijk uit. Antillianen kopen whisky of cognac. Nederlanders houden het bij bier of een vieuxtje."

De Bredase horeca gaat jongeren tegen speciaal tarief een strippenkaart voor discotheken aanbieden. In Breda is zo'n 30 procent van de jongeren allochtoon die nauwelijks nog uitgingen in de binnenstad. "De ondernemers waren gevoelig voor het argument dat zij een markt lieten braakliggen.", zegt Judith de Valk van het steunpunt discriminatie.

John Laan, sectorbestuurder discotheken van Horeca Nederland, wijst erop dat allochtonen niet altijd onterecht worden geweigerd maar zegt: "Vroeger kon je dan denken: zo'n feest doen we maar niet. Nu verdiepen we ons in in die groepen om het contact te verbeteren."

Met dank aan wouterwouter2 voor de tip!

Twee lijken gevonden in Maastrichtse woning

psv, prupke, Flesh, j0han en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een woning aan de Karolingenstraat in Maastricht zijn de stoffelijke overschotten gevonden van twee personen. De politie gaat uit van een misdrijf en stelt een grootschalig buurtonderzoek in.

In het huis zouden volgens buurtbewoners een Afghaanse vrouw en haar dochtertje wonen. Omwonenden melden dat er vaak ruzie was in de woning.

De politie wil verder niets zeggen over de vondst van de twee lichamen, ook niet of het de bewoners betreft. Ze wil eerst een aantal mensen horen die de lijken aantrof.

Man gedood bij schietpartij Den Haag

prupke, j0han en psv hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een schietpartij op het Stationsplein in Den Haag is gisteravond een nog onbekende man om het leven gekomen. Twee anderen, een man en een vrouw, raakten gewond.

Over de toedracht van de schietpartij en de relatie tussen de slachtoffers kan de politie nog niets zeggen. Naar de schutter wordt gezocht. Door het gebeuren was er bij het station lange tijd geen tramverkeer mogelijk.

Volgens Flounder, een user van het Fok!forum, was ťťn van de slachtoffers van zijn scooter afgeschoten. Dit meldde hij in een topic op het forum.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.