Review: Tentoonstelling GAME ON

In FAXX in Tilburg is de tentoonstelling Game On te bezichtigen. Voor de ingang bevindt zich een leuk terrasje voorzien van Lara Croft muurschildering en zo word je al in de gaming-sferen gebracht nog voordat je de tentoonstelling betreedt.



Twaalf secties verdeeld over twee levels beelden verschillende cultuurinvloeden van games uit. Iedere sectie geeft de bezoekers in beperkte mate een stukje informatie. Daarnaast mogen bezoekers de meer dan 120 games (!) die verdeeld zijn over de verschillende secties uitproberen.

Level 0

Bij binnenkomst waan je je in het verleden tussen de oude arcade computers. Terug in de tijd, naar 1962, het jaar waarin 'Spacewar!' werd bedacht. Speel zelf onder andere Pong en Spacewar!.

De tijd gaat snel vooruit en via een aantal secties ontdek je de homeconsoles (speel o.a. Gran Turismo Concept en Virtual Tennis 2), en de verschillende soorten games die door de jaren zijn ontwikkeld. Platforms, simulaties en zelfs tekstadventures staan klaar om gespeeld te worden.



Marketing, films, het uitwerken van game-karakters; alles komt uitgebreid aan bod. Zie hoe spellen worden ontwikkeld en bekijk prachtige conceptart van onder andere Grand Theft Auto en Lara Croft.

Level 1

'Zijn de games slechts een reflectie van de cultuur waaruit ze voortkomen of scheppen ze hun eigen cultuur?'. De cultuur in Europa, de USA en Japan wordt onder de loep genomen. Leuk om de verschillen te zien tussen de games in Europa en die in Japan. Dit is je kans om eindelijk de Japanse 24-uur treinsimulatiegame te spelen!

Manga komt uiteraard aan bod en de nodige Pokemon en Dragonball Z speeltjes gaan aan je voorbij.

Waar je tijdens het spelen vaak niet bij stil staat is de muziek. Behalve bij spellen als REZ en Space Channel 5 part 2 speelt muziek geen actieve rol op de voorgrond. Behalve de genoemde spellen uitproberen kun je ook luisteren naar tracks van muziek die bij games door de jaren heen is gebruikt.

Dan krijg je eindelijk je kans jezelf te bewijzen. Bomberman met vijf vrienden spelen? Halo over het netwerk in dezelfde ruimte? Leef jezelf uit!

Geen tentoonstelling over de geschiedenis zonder een kijkje in de keuken van morgen. Vlak voor het einde van de tentoonstelling vinden we Eye Toy voor de Playstation 2. Een camera is aangesloten op de Playstation en je ziet jezelf op het TV scherm als hoofdrolspeler in diverse spelletjes. Virtueel krijgt een nieuw jasje wanneer je ziet hoe mensen voor de camera staan te springen. Geen zin om in je eentje te huppelen? Dan speel je toch een potje ping-pong tegen elkaar met echte bats.



Helemaal aan het einde van de tentoonstelling tenslotte vinden we de kids games. Een beetje vreemd gekozen moment om kinderen rustig te houden zo aan het einde van een tentoonstelling.