CD-review: Van Katoen - Doe het dan zelf

Van Katoen, niet voor watjes!
De aanvaring tussen de boerende 3fm DJ Giel Beelen en Van Katoen eerder dit jaar, is typerend voor de weg die Van Katoen bewandelt. 'Doe het dan zelf' is niet alleen de naam van de langspeler van Van Katoen die 26 september uitkomt, het is ook de ongezouten lijfspreuk van de band die zijn eigen ding doet. De cd wordt uitgebracht door 'Cotton Records', de naam van het doe-het-zelf-label van de band zelf. Ze houden er dan ook een eigen kijk op de muziekwereld op na: geen dikke platenbaas die alles betaalt of verzint, geen commerciële belangen die de keuzes bepalen. En in plaats van de cd-kopieermania fel te bevechten, zoals de grote labels dat proberen, zet Van Katoen doodleuk op de cd-single 'Alweer een dag' dat je alle herrie van het cd-tje mag kopiëren, 'als je maar tegen iedereen zegt dat je ons 't tofste vindt van de hele wereld.' Marketing volgens Van Katoen, muziek voor de echte doe-het-zelver.

Dat zeg ik, Van Katoen.
Van Katoen doet het niet alleen zelf, ze blijken het ook nog eens goed te kunnen. Met de Mega Top 100 wist de band af te spreken dat de verkoop van singles via www.vankatoen.nl meetelt bij de samenstelling van de hitlijst. Op die manier wist Van Katoen op eigen houtje een drietal Mega Top 100 noteringen te bereiken. Om het nieuwe album aan de man te brengen heeft de band een sms-spaarsysteem ontwikkelt, waarmee de Van Katoen luisteraar de cd bij elkaar kan sparen.

Om tot een omschrijving van de muziek te komen, somt Van Katoen in hun biografie zowat alle muziekgenres op: Nederlandstalige-metalige-punky-hard-pop. Hoewel vergelijkingen met bands als de Raggende Manne en de Heideroosjes opgaan, is Van Katoen zeker geen karakterloos epigoon. Invloeden komen vanuit allerlei hoeken, als het maar heftig is, als het maar past bij wat Van Katoen wil: hun eigen ding doen. Hoe dat klinkt hoor je op 'Doe het dan zelf'.