CD Review: The Cardigans - Long Gone Before Daylight

Het duurde even, maar in maart 2003 zag het vierde studio-album van The Cardigans dan eindelijk het daglicht. Ruim vier jaar duurde het voordat de Zweden kwamen met een passend vervolg op de succesvolle voorganger Gran Turismo, het album van de internationale hits als 'My Favourate Game' en 'Erase/Rewind'.

Voor The Cardigans begon het allemaal in het piepkleine, Zweedse dorpje Jönköping. In oktober 1992 richt gitarist, en vanaf dat moment spil van The Cardigans, Peter Svensson samen met bassist Magnus Sveningsson The Cardigans op. Samen met zangeres Nina Persson, Bengt Lagerberg en Lars-Olof Johansson trekken The Cardigans weg van hun geboortegrond. Want ondanks de 52 (!) kerken die het dunbevolkte Jönköping rijk is, blijkt het dorpje geen broedplaats voor de rock 'n roll die Svensson en Sveningsson voor ogen hebben. De band strijkt neer in Malmö, de derde grote stad van Zweden.

Dan gaat het ineens vlug met The Cardigans. Het debuutalbum Emmerdale verschijnt in 1994 en wordt vooral in Zweden een succes en bezorgt de band een internationaal platencontract. Vanaf het tweede album, Life, komt er dan ook flink schot in de carrière van The Cardigans. De eenvoudige sixties sound slaat vooral in Engeland goed aan en met de singles 'Carnival' en 'Rise & Shine' breekt de band door in de rest van Europa.

In 1997 wordt de single 'Lovefool', afkomstig van het album First Band On The Moon, op de soundtrack van Romeo & Juliet uitgebracht. Daarmee is de internationale doorbraak een feit: het nummer wordt een nummer-één hit in Engeland en de Verenigde Staten. Met Gran Turismo (1998) rekent de band rigoureus af met de easy listening, sixties pop van de vorige albums. Het op elektronica geschoeide album wordt wereldwijd een groot succes.