CD Review: Caesar - Caesar

Caesar kwam, zag en overwon. Het moet goed voelen voor het Amsterdamse trio Caesar om in de schoenen te lopen van keizerlijke makelaardij. Het laatste album 'Leaving Sparks' uit 2000 gooide hoge ogen bij de popcritici. En live wist Caesar ook de rest van muziekminnend Nederland te overtuigen. Indrukwekkende optredens op Pinkpop en Lowlands bevestigden de goede live-status van Caesar.

In 1994 werd Caesar opgericht door zanger/gitarist Roald van Oosten, bassist Sem Bakker en drummer/zangeres Marit de Loos. Het oer-Hollandse Excelsior-label ontdekte de 'majestueuze' kwaliteiten van het trio en contracteerde de band. Drie albums volgden, 'Clean' (1996), 'No Rest For The Alonely' (1998) en 'Leaving Sparks' (2000), op de laatste na allen geproduceerd door Exceslior's mede-oprichter en producer Frans Hagenaars (onder andere Johan, Bettie Serveert). Ook voor het vierde, titelloze album dook Caesar met Hagenaars de studio in.

Karakteristiek aan Caesar is de paradoxale combinatie van lieflijkheid en noise. Zeg maar, hard van buiten, zacht van binnen. Niet dat je hoeft door te bijten voor Caesar, want de typische popliedjes zijn vrij toegankelijk. Met het catchy 'Situations complications', afkomstig van 'No Rest Fot The Alonely', scoorde Caesar in 1998 hun grootste hit tot nu toe.

Om de band live te ondersteunen voegde na de opnames van het derde album Nimbus-gitarist Marien Dorleijn zich tot Caesar. Inmiddels heeft Dorleijn Caesar weer verlaten, maar hij is nog wel te horen op het nieuwe album. En dus is Caesar weer ouderwets een trio. Wennen voor Van Oosten, die als zanger/gitarist nu het live-geluid weer moet dragen. "Ik heb nu al af en toe in de oefenruimte het idee 'ik wil Marien terug". Vanaf maart is Caesar, als trio, in den lande te beluisteren met het nieuwe materiaal van de nieuwe cd, die vanaf 24 februari te krijgen is.