Frankrijk- Tjechië

De Haantjes hebben mischien wel de moeilijkste taak van allemaal: Het Wk overtreffen. Nadat ze als gastland twee jaar geleden het Wk op hun naam schreven is het bijna onmogelijk het succes te overtreffen. Van hun wordt dan ook verwacht dat ze zonder veel moeite Europees kampioen worden. Bij de bookmakers is de huidige wereldkampioen favoriet. Na de wedstrijd tegen Denemarken die de Fransen met 3-0 wonnen zijn de bookmakers overstag gegaan. Dat is natuurlijk ook te wijten aan het matige spel van poulegenoot Nederland. Gemakkelijk zetten de Fransen Denemarken opzij. Ze lieten zien dat ze zeker niet voor niets wereldkampioen zijn geworden en voerden met prachtig combinatie spel een ware show op. Opvallend was de rol van vedette Zinedine Zidane, die zijn status als sterspeler meer dan waar maakte. Individuele staaltjes en prachtige steekpassjes lijken geen hindernis voor de geboren Algarijn. Nog nooit is het een land gelukt om na een Wk het daarop volgende Ek te winnen. Mischien is Frankrijk wel de aangewezen ploeg om die traditie te doorbreken.



Van de Tjechen wordt een stuk minder verwacht. Het Ek twee jaar geleden was de absolute climax in de voetbalgeschiedenis van het land. De finale werd bereikt en daarin verloren ze ongelukkig van de Duitsers. Echter, voor het Wk, twee jaar later, wisten de Tjechen zich niet te plaatsen. Gelukkig haalden ze het Ek dat volgde gemakkelijk. De Tjechen wonnen alle kwalificatieduels. Met gemengde gevoelens begonnen de Tjechen aan het Ek. Het gastland was de eerste te nemen hindernis en dat is geen gemakkelijke. Verassend was het zeer goede spel van de Tjechen in met name de tweede helft. Nedved blonk uit en hield bijna in zijn eentje de hele Nederlandse defensie bezig. Helaas verloren de Tjechen in de laatste minuut door een zeer discutabele penaltie. Nu zullen de Tjechen moeten winnen om nog kans te maken op de tweede kwartfinale. Als de Tjechen tegen de Fransen net zo stug waren als tegen Oranje maken ze zeer zeker een goede kans...



De wedstrijd begon met zeer enthousiaste Tjechen, die furieus van start gingen. Onverwacht kwamen de Fransen onder druk te staan. Het was, evenals tegen Nederland, Nedved die het voortouw nam. Hij had de eerste kans met een schot. Ook Koller had een kans, maar zijn kopbal miste de nauwkeurigheid. Toch waren het de Fransen die aan de leiding kwamen. Gabriel speelde terug op Srnicek en lette daarbij niet op Henry die de bal onderschepte en foutloos afmaakte. Die treffer brak het ijs, en een mooie wedstrijd was het resultaat. Vele ruimtes ontstonden en beide ploegen kozen vol de aanval. Niet veel later nam arbiter Poll en foute beslissing door de Tjechen geen vrije trap te geven na een overtreding op Rosicky. Even later leek het of Poll iets goed moest maken, want hij gaf de Tjechen een penaltie kado. Uitblinker Poborsky legde de bal op de stip en schoot zonder enige twijfel raak, de 1-1 was een feit. Vlak voor rust waren er nog kansen voor beide partijen maar scherpte ontbrak.



In de tweede helft leek het goede spel uit de eerste helft zijn tol te eisen want het meeste kruit leek toch wel verschoten. Langzaam maar zeker daalde het niveau en de wedstrijd werd in slaap gesust. Me vele wissels probeerden beide coaches de overwinning te behalen, maar dat deed alleen maar het niveau nog verder wegzakken. Na een prachtige combinatie tussen Henry en Zidane zorgde invaller Djorkaeff nog voor de 2-1 maar veel meer viel er voor het publiek niet te zien. Frankrijk is door naar de tweede ronde en helaas kregen de Tjechen geen goed vervolg op het succesvolle Ek van 4 jaar geleden.