Verkiezingen in Spanje

Intervac is een soort van contactorganisatie m.b.t. huizenruil. Je geeft op hoe je huis eruit ziet en waar je heen wilt en dat verschijnt vervolgens in een gids. Op die manier belandde ik drie weken geleden in een buitenwijk van Barcelona. De heer des huizes vertelde ons over Barcelona. Over de Catalaanse architectuur, over Gaudi en Dali, over Picasso en de Ramblas. In een adem met alle grote historische monumenten noemt hij Camp Nou, de voetbaltempel van FC Barcelona. “Foetbol ies not mi sport” vertelt hij ons. Toch heeft hij er een mening over “Ban Caal is not good, ferry bad ban Caal”. Zo is het met veel Catalanen. FC Barcelona is geen voetbalclub, het is het symbool van Catalonië. Alle inwoners weten iets over club. Als Barcelona goed speelt, is Catalonië vrolijk, als Barcelona slecht speelt, heerst er een crisis in Barcelona.

Duidelijk is dat voetbal aan de orde van de dag is. Zo was er deze zomer een belangrijk Catalaans evenement. Na een teleurstellend seizoen is de President van Barcelona, Nunez, in mei afgetreden. Net als in de politiek wordt er dan democratisch een nieuwe gekozen. Vandaar dat er deze zomer verkiezingen op het programma stonden. Er waren twee kandidaten: De volgeling van Nunez: Joan Gaspart en Llouis Bassat, de zachtaardige miljonair. Enkele dagen van tevoren was er de eerste stunt. Bassat kondigde aan dat als hij de nieuwe preses werd, niemand minder dan Johan Cruyff verantwoordelijk werd voor het hele technische beleid. Gaspart zette de tegenaanval in door enkele toptranfers aan te kondigen. Overmars en Petit zouden komen en ook Gerard zou teruggehaalt worden. Zo ging het enkele dagen door en beide kandidaten probeerden elkaar door grote beloften af te troeven. Totdat de zaterdag voor de verkiezingen Cruyff zich terugtrok. Dat was een zware tegenslag voor Bassat en mede omdat de tijd ontbrak om deze tegenvaller uit te wissen, won Gaspart.

De volgende dag wandelde ik over de boulevard van het Catalaanse schiereilandje Barcaloneta. Overmars en Petit verruilen Arsenal voor Barca. Na Hesp, Reiziger, Zenden (die toch blijft), Kluivert, Ronald en Frank de Boer, Bogarde en semi-Nederlander Litmanen vond Gaspart het nodig om de ploeg van nog wat Nederlandse inbreng te voorzien. Dit wordt een rampjaar voor Fc Barcelona...