De finale

1e helft

In de eerste minuut maakt Henry een schitterende actie en geeft een mooie pass die net weggewerkt kan worden, gelijk daarna breekt Totti door maar Barthez kan door attent uitkomen wegwerken. 4 minuten later krijgt Henry een mooi pasje van Dechamps en haalt heel onverwachts uit wat zelfs de goede keeper Toldo bijna verast maar de paal brengt redding. Tijdje later kan Delvechio net niet bij een hoge pass van Fiore komen maar toch een gevaarlijk moment. In deze wedstrijd blijkt dat Italië wat minder terughoudend speelt wat een mooi begin van de finale geeft.

Frankrijk krijgt wat meer kansjes maar de Italiaanse verdedeging blijft net te sterk nog.
De Italianen liggen weer veel op de grond en dan niet door toedoen van de tegenstander, ook vragen ze erg veel om kaarten waar ze van mij zelf geel voor zouden moeten krijgen. In de 35ste minuut probeert Henry te schieten maar de bal komt bij Djorkaeff die de bal niet goed kan raken, anders was dit vrijwel zeker de 1-0 geweest.

In de 42ste minuut geeft Desaily een van de Italianen een duidelijke eleboogstoot maar wordt door het scheidsrechterlijk trio niet opgemerkt en zal nog een staartje krijgen denk ik.
De counter van de Italianen kon ternauwernood uitverdedigd worden.

Even later is het rust

2e helft

1 minuut na de rust breekt Henry bijna helemaal door de verdedeging heen maar kan niet schieten, kort daarna maakt Zidane een mooie actie maar wordt omver geworpen en krijgt nog een geniepig trapje de bal komt dan bij Thuramp maar die heeft eerst niet door dat er voordeel gegeven is en haalt er dus niets uit. Daarna speelt Frankrijk de Italiaanse verdedeging mooi uit maar kan helaas niet afronden.

In de 55ste minuut scoort Delvechio de 0-1, Totti geeft een mooi hakje waarna Pesotto een mooie pass geeft aan Delvechio die goed inschiet.

Een paar minuten later zetten Totti, Delvechio en Del Piero een mooie aanval op, Totti zet Del Piero zo goed als alleen voor Barthez maar die faalt jammerlijk.
In de 69ste minuut krijgt Del Piero nog zo’n soortgelijke kans maar hij raakt de steunpilaar die het net van het doel strak houdt. Na het doelpunt krijgt Italië gesterkt door het doelpunt uit de counter de meeste kansen.

De Fransen proberen mijns inziens teveel sucsesvol te zijn door de lucht wat niet echt slaagt door de kopsterke Italianen. Del Piero krijgt weer de kans om het af te maken maar verprutst de kans wat voor de spanning opzich wel goed is. In de 90ste minuut maakt Thuramp een schouderduw en kan daarna goed uithalen maar de assistent scheidsrechter vlagt voor een overtreding. 3 minuten in de extra tijd als de Italianen al klaar staan om te juichen scoort Wiltord de gelijkmaker! Trezeguet kopt door naar Wiltord die vernietigend uithaalt en Toldo die een beetje tever in de hoek stond kansloos laat.

Gelijk daarna is de reguliere speeltijd voorbij en gaan we alsnog verlengen, 2 keer 15 minuten en het eerste doelpunt dat er nu gescoort wordt bepaalt wie de nieuwe Europees kampioen wordt.

1e helft verlenging

Na een paar minuten breekt Toldo bijna door maar Barthez weet met een uiterste sprong de bal weg te trappen. Even later Haalt Dechamps van afstand uit waarop Toldo de bal niet klemvast heeft en Desaily hard doorgaat en Toldo bleseerd die er een bloedneus aan overhoudt. Na 10 minuten krijgen de Fransen een vrijetrap waarop de suporters ZizuZizuZizu scanderen maar hij weet van deze mooie plek het doel niet te vinden.

Een tijdje later geeft Pires een goeie pass op links aan Trezeguet die VERNIETIGEND uithaalt en Toldo kansloos laat. Wat betekend dat Les Blues de nieuwe Europese kampioenen zijn, wat tochwel een beetje aanvoelt als gerechtigheid.

De meeste Italianen wordt het vlak voor de huldeging teveel en laten de tranen de vrije loop, doordat ze er zo dichtbij waren is dat wel begrijpelijk De Fransen worden natuurlijk hoe langer hoe ongeduldiger om de beker omhoog te tillen, wat uiteindelijk Dechamps als eerste doet en op dat moment wordt er vlak achter ze een zee van confetti omhoog geschoten en meer bij de tribunes grote blauwe en witte slierten. Tijdens de ereronde vliegt de sokkel van de coupe Henry Delauney wat een grappig gezicht is. Feest in Frankrijk verdriet in Italië.

Het was mij een waar genoegen dit EK te verslaan hoop dat men beetje tevreden over me is

Wissels:

52’ Fiore voor Del Piero
57’ Dugary voor Wiltord
65’ Di Biago voor Ambrocini
75’ Djorkaeff voor Trezeguet
85’ Lizerazu voor Pires
85’ Delvechio voor Montella