Tour de France 2000

Tour de France

Hèt sportevenement voor wielerliefhebbers is de Tour de France. In precies 22 dagen moeten bergen worden beklommen en eindeloze vlakke etappes worden verslonden. De wielersport leent zich als geen ander voor individuele hoogstandjes. Eenmaal in het Franse hooggebergte aangekomen is het ieder voor zich. Gino Bartali, Eddy Merckx en natuurlijk Fausto Coppi hebben in deze ronde geschitterd. Ook dit jaar worden zal er weer een nieuwe held de Champs Elysees op komen rijden. Vorig jaar was het Lance Armstrong die als winnaar gehuldigd werd maar zijn overwinning werd behaald zonder de concurrentie van wonderkind Ulrich en berggeit Pantani, respectievelijk winnaars van De Tour in 1997 en 1998. Ook dit keer zullen weer vele kilometers in het hooggebergte afgelegd worden. Klassieke bergen als de Hautecam, de Galibier en de Madeleine staan weer op het programma. Er wordt gestart in Futuroscope en er wordt gefinished zoals altijd in Parijs.


Mensen zijn gestorven voor de wielersport en mensen hebben de heldenstatus ermee verworven. De Tour wordt gekenmerkt door nostalgie, hoog oplopende emoties, volkshelden en gebroken renners. Niets blijft de eenzame renner bespaart. Tom Simpson viel ooit dood van zijn fiets in de ettape naar Ventoux. Casartelli overleed aan zijn verwondingen toen hij het ravijn was ingereden. Etappes zijn afgelast door het weer. Zoetemelk werd van eenvoudige boerenjongen volksheld nadat hij schitterde in de Alpen. Rominger won de tijdrit na drie keer lek te zijn gereden. Van de hemel in de hel na een fietstocht in Franrkijk...


Armstrong won vorig jaar zonder de concurrentie van de winnaars van de jaren daarvoor. In het voorseizoen was de Amerikaan ontzichtbaar. De Tour is alles. De 28- jarige Armstrong is mischien wel de meest wonderbaarlijke renner uit het circuit. In 1996 kreeg hij de schok van zijn leven toen er teelbalkanker bij hem werd geconstateerd. Zijn terugkeer is als een goedkoop romannetje. Na bijna dood te zijn geweest bereikt de held de climax. Na vele jaren van herstel overwon de wereldkampioen van ’94 zijn ziekte en schitterde vorig jaar zelfs in de Tour. Achteraf was niemand verbaasd, maar vooraf werd er toch niet helemaal gerekend op de Yankee.


Een van de grootste concurenten van Armstrong is Marco Pantani. Ook zijn carriëre ging niet over rozen. Na in 1998 de Tour te hebben gewonnen werd in de Giro, het jaar daarop, een te hoge hematocrietwaarde geconstateerd. Pantani storte mentaal helemaal in en was afgeschreven voor de rest van het seizoen. Pas nu lijkt Pantani hestellende. In de Giro van dit jaar stak Il Elefantino in de koninginnerit voor het eerst weereens het kale hoofd boven het peleton uit. Zonder veel moeite reed de Italiaan weg van de grote favorieten Garzelli, Casagrande, Simoni en Tonkov. Helaas had Il Pirata in de eerste bergetappes al teveel tijd verloren om nog kans te maken op de eindzege, maar Pantani is dit jaar zeker weer een renner om rekening mee te houden..


Volgens vele “kenners” is Jan Ullrich de absolute favoriet voor de eindzege in Le grande Boucle. Blessureleed noopte Ullrich tot afzegen voor de Tour van vorig jaar. Toen in 1996 het tijdperk Indurain was afgelopen leek een nieuw tijdperk te zijn begonnen. “Der Jann” was het fietsende brein achter Bjarne Riis die Indurain ontroonde. Het jaar daarop greep Ullrich zelf de macht. Riis kon zijn knecht niet bijhouden in de Pyreneeën. Ullie werd kopman en in de Alpen sprak hij zijn vonnis uit. Net zoals Indurain in Ulrich in eerste instantie een verdedigende renner en een uitstekend tijdrijder. Nu moet hij het voor het eerst opnemen tegen een soortgelijk renner (Armstrong), een titanenstrijd.

Micheal Boogerd is de Nederlandse kandidaat voor de Tourzege. De Haagenaar ging vorig jaar kapot aan zijn geweldige voorseizoen. Hij schitterde in vele klassiekers en won o.a. de Amstel Gold race, notabene ten koste van Lance Armstrong. Nu geeft Boogerd de voorkeur aan de Tour boven de klassiekers. Er zijn weinig renners die zowel het klassieker-aspect als het ronde-aspect zo goed beheersen als deze frivole Nederlander. Het Tourschema is perfect voor Boogie, er worden veel kilometers afgelegd in het hooggebergte en de individuele tijdrit speelt een ondergschikte rol. Daarentegen is er wel een ploegentijdrit, dat vereist een kwaliteit die de Nederlanders perfect beheersen. Het grote doel is de vijfde plaats van 98 evenaren en als het even kan verbeteren. Als alle stukjes in elkaar vallen moet dat kunnen.