Evolve

Als monster klinkt dit allemaal erg overpowered in de oren. Totdat je ziet wat jij allemaal kan. Krachtige donkere energiestralen van veraf is maar een begin. Je pure brute kracht kun je tentoonstellen door een enorme sprong te doen naar een tegenstander en hem kennis te laten maken met je van heel dichtbij. Word het te heet onder je voeten? Ga een eindje vliegen en bestook je vijanden van 'veilige' afstand. Je bent sterk, heel sterk. En hoe meer je groeit door het eten van de plaatselijke fauna, hoe sterker je wordt, tot het haast onoverwinnelijke toe. Belangrijk als monster is het evolueren, maar ook het uit elkaar zien te drijven van de tegenstander. Als team zijn ze misschien sterk, maar als je ze alleen tegenkomt dan win je met gemak.

Evolve

En daar knelt nog een schoen voor Evolve. Als je iemand hebt in het potje die totaal niet weet wat ie er mee aan moet, dan is het potje vrij vlot afgelopen. Zo ook een multiplayergame op de beursvloer, waar het monster in kwestie in vijf minuten lag. Ik weet niet of diegene ooit een controller van dichtbij heeft gezien, maar diegene liet zich te eenvoudig vangen en viel uit pure wanhoop iedereen aan. Terwijl we verspreidt stonden, dus hij had zich beter op een iemand dan nog kunnen focussen zodat hij nog een kans had eruit te geraken.

Evolve speelt intens. De jagers zijn niet overpowered, sterker nog, ik denk dat de meeste potjes op de gehele beurs gewonnen zijn door het monster. Als team is samenwerken zo belangrijk en als monster is het zo belangrijk dat kort te sluiten. Het grootste probleem dat ik zie voor Evolve is de matchmaker. Hoe de ontwikkelaar mensen bij elkaar gaat zetten, als je niet met vrienden speelt, is nog onduidelijk. Maar niets is frustrerender dan een teamgenoot die er niets van bakt of een monster dat eigenlijk Elmo had moeten heten. In een multiplayergame met minder spelers valt een newbie snel op, en dat kan een potje vergallen. Nu weten we natuurlijk niet hoe de matchmaker in elkaar zit, misschien is dit probleem al lang opgelost en laten ze er gewoonweg nog niets over los. Die tijd hebben ze nog, want Evolve komt uit op 21 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.