Lord of the Rings Online: Free to play

LOTRO

Exclusief op de PC

De MMO-markt wordt al jaren gedomineerd door World of Warcraft, maar dat wil niet zeggen dat er geen andere succesvolle MMORPG’s zijn. Lord of the Rings Online bestaat ondertussen ruim drie jaar en heeft nog steeds een aardig grote userbase. Developer Turbine wil de titel echter naar een hoger niveau tillen en ziet het free to play-model als manier om dit te doen.

Gratis?
Turbine heeft zich gespecialiseerd in het maken van MMORPG’s. Hun eerste games waren Asheron's Call 1 en 2 waarna ze verder zijn gegaan aan Dungeons & Dragons Online om uiteindelijk Lord of the Rings Online te gaan maken. Er kan dus wel gezegd worden dat ze bekend zijn met hoe de industrie werkt. Dungeons & Dragons Online is in 2006 uitgekomen en is vorig jaar free to play geworden. Als gevolg hiervan zijn er 500% meer spelers, is het aantal abonnementen op de game verdubbeld en is het de op twee na grootste MMO geworden.

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, een gratis game waarvoor mensen een betaald abonnement afsluiten, maar het gratis spel wordt wel deels beperkt. Het belangrijkste is volgens Turbine dan ook niet dat het gratis is, maar dat mensen keuze hebben. Deze keuze gaat vooral tussen tijd en geld. Als je de tijd hebt dan kun je het spel spelen en uiteindelijk je karakter gratis tot het maximale level brengen, maar heb je die tijd niet dan kun je geld uitgeven aan allerlei items waardoor je sneller beter wordt.

LOTRO

Tijd vs geld
De items die je kunt kopen zijn verdeeld over de vijf C’s: content, convenience, cosmetics, consumables en concierge services. Content is aanvullende content zoals nieuwe quests en gebieden. Deze zul je in veel gevallen ook vrij kunnen spelen. Convenience maakt het spelen gemakkelijker. Zo kun je bijvoorbeeld een paard huren waardoor je je sneller van plaats A naar plaats B kunt verplaatsen. Cosmetics zijn natuurlijk aanpassingen aan het uiterlijk van je karakter zoals speciale kleding. Consumables zijn gebruiksvoorwerpen zoals bijvoorbeeld potions en concierge services tenslotte zijn extra services die geboden worden, zoals het extra slots voor personages. Al deze dingen kunnen in de online store gekocht worden voor punten. Bij een betaald VIP-lidmaatschap krijg je per maand gratis 500 punten om in de store uit te geven. Extra punten kunnen bijgekocht worden, maar ook kun je in de game gratis punten verzamelen om uit te geven in de store, waardoor je door veel te spelen hetzelfde kunt bereiken als iemand die ervoor betaalt.

Door de store wordt er geld verdiend, maar daarnaast biedt deze nieuwe opzet mensen ook de kans om méér geld uit te geven aan de game. Was dit in eerste instantie gelimiteerd tot het maandelijkse bedrag om te kunnen spelen, met free to play kan men zoveel geld uitgeven als hij wil. Welke items er precies worden aangeboden zal afhangen van de verkopen en wensen van de spelers. Het hebben van een abonement geeft gamers wat extra mogelijkheden boven de gratis spelers. Welke verschillen dit precies zijn kun je vinden in de tabel hier. Ongeacht het soort abonnement is de gameplay gelijk.

LOTRO

Meer over de game zelf kun je lezen op de volgende pagina.