FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 april 2024

NBA: Timberwolves na twintig jaar door in playoffs, Pacers en Knicks op matchpoint

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn zondagavond weer vier playoffwedstrijden gespeeld. Dat leverde een eerste beslissing op, waardoor één van de laatste acht teams nu bekend is, terwijl twee andere teams zich naar een 3-1 voorsprong speelden.

Philadelphia 76ers - New York Knicks (1-2)
Aanvankelijk ging het prima voor de Sixers, die een 27-17 eerste kwart lieten noteren. De Knicks deden dat echter teniet in het tweede kwart, waarna ze in Q3 wederom een achterstand van een punt of tien goed wisten te maken. In het vierde kwart was het vervolgens enige tijd flink spannend, maar Jalen Brunson gaf de doorslag: met zijn 47 punten hielp hij de Knicks naar een 92-97 zege en een 3-1 voorsprong in de serie.

Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers (2-1)
De Clippers schoten uit de startblokken met een 16-39 eerste kwart, waarna de Mavericks pas in de loop van Q2 een beetje op gang begonnen te komen. Dat deden ze vooral in Q3 dan wel op indrukwekkende wijze en aan het eind van het kwart stonden ze met 76-78 weer bijna gelijk. De Clippers sloegen nog eens een gaatje, maar weer kwamen de Mavericks terug en dit keer zette Kyrie Irving ze zelfs op voorsprong. Dat mocht echter niet baten: met onder meer 33 punten van zowel Paul George als James Harden pakten de Clippers toch een 111-116 zege en trokken ze de stand gelijk. Met 29 punten, 10 rebounds en 10 assists pakte Luka Doncic een triple-double, maar dat was samen met de 40 punten van Kyrie Irving niet genoeg.

Indiana Pacers - Milwaukee Bucks (2-1)
Een 33-33 eerste kwart en een 34-31 tweede kwart zorgden voor weinig verschil, dat kwam pas in het derde kwart. De Pacers kwamen op dreef en speelden zich beetje bij beetje naar een punt of tien voorsprong, onder meer geholpen door 22 rake drietjes. De Bucks kwamen nog wel in de buurt, maar het was niet genoeg en met onder meer 29 punten van Myles Turner pakten de Pacers een 126-113 zege en een 3-1 voorsprong in de serie.

Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves (0-3)
De Timberwolves hadden de kans om het af te maken, maar moesten er wel bijzonder hard voor knokken. Het ging volledig gelijk op, van het begin tot aan het eind en geen van beiden ploegen wist meer dan af en toe een handjevol punten voorsprong te pakken. In de laatste minuten waren de Suns, waar Devin Booker 49 punten scoorde, echter gebroken: onder leiding van Anthony Edwards en zijn 40 punten pakten de Timberwolves een voorsprong die ze uitspeelden naar een 116-122 zege, waarmee zij voor het eerst in twintig jaar weer een playoffserie wonnen.

Speelschema
Dinsdag 30 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 5; New York Knicks - Philadelphia 76ers (3-1)
Dinsdag 30 april, 21.30u (03.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 5; Milwaukee Bucks - Indiana Pacers (1-3)

Woensdag 1 mei, 22.00u (03.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 5; Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks (2-2)

Flitsbezorgers Getir en Gorillas vertrekken officieel uit Nederland

De paars-gele fietsen en scooters van Getir gaan hier officieel uit het straatbeeld verdwijnen. De Turkse flitsbezorger heeft besloten om zich terug te trekken uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het vertrek van Getir betekent ook dat Gorillas Amsterdam gaat verlaten, zij werden anderhalf jaar geleden namelijk door Getir overgenomen. Zo meldt AT5. 

Vorige week kwam het nieuws al naar buiten op basis van ingewijden bij de flitsbezorger. Getir zelf kondigt vandaag het vertrek uit de drie landen aan. Getir vertrok eerder al uit Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië en is met het aangekondigde vertrek alleen nog actief in Turkije. Een dochteronderneming van het bedrijf in de Verenigde Staten blijft wel doorgaan. 

Alleen Turkije
"Met dit besluit kiest Getir ervoor om haar aandacht te focussen op haar thuismarkt in Turkije, waar zij het beste gepositioneerd is om haar bezorgdienst verder te laten groeien", reageert de flitsbezorger. Volgens persbureau Bloomberg was het bedrijf alleen nog maar winstgevend in Turkije.

Vorige week kwamen er ook berichten dat er een nieuwe investeringsronde zou zijn om de kosten voor het vertrek te regelen en om extra te investeren in de Turkse markt. Getir meldt dat die investeringsronde is afgerond. Het bedrijf laat weten dat de medewerkers vandaag worden geïnformeerd over het vertrek.

Laatste flitsbezorger
Getir - dat naast in Amsterdam ook in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem, Arnhem, Nijmegen en Amstelveen actief is - groeide tijdens de coronapandemie hard. Samen met flitsbezorgers Gorillas, Zapp en Flink werd de stad overspoeld met zogenoemde darkstores, magazijnen, en de bijkomende elektrische fietsen en scooters. 

Door de aanwezigheid van de darkstores in woonwijken nam ook de overlast in de buurt flink toe. Verantwoordelijk wethouder Van Dantzig besloot daarom begin 2022 een stop door te voeren voor nieuwe darkstores, waarna er tegen bestaande stores een rechtszaak werd aangespannen. De wethouder kwam later nog met regelgeving dat darkstores alleen nog op industrieterreinen mogen.

Van de vier flitsbedrijven die de stad rijk was, blijft na het vertrek van Getir en Gorillas alleen nog Flink over. Het Britse Zapp vertrok twee jaar geleden al uit de stad. 

Militair vrijgesproken van groepsbelediging Joden, wel veroordeling wapenbezit

De militaire kamer spreekt een ex-militair vrij van het in het openbaar beledigen van Joden. Hij wordt wel veroordeeld voor het bezitten van een gasdrukpistool, boksbeugel, valmes, verschillende soorten munitie en een aantal stuks illegaal knalvuurwerk. De militaire kamer legt een taakstraf op van 40 uur en een geldboete van 1.200 euro.

De man kwam bij de Koninklijke Marechaussee in beeld in verband met mogelijke drugsbezit. Tijdens onderzoek aan zijn telefoon werden in verschillende WhatsApp-groepschats vele berichten over Joden aangetroffen, met afbeeldingen van hakenkruizen, Hitler en Jodensterren. Ook vonden ze foto's waarop de militair te zien was met een SS-hoofddeksel of waarop hij de Hitlergroet deed. Volgens de officier van justitie deelde de man hiermee beledigende en discriminerende uitlatingen over Joden in het openbaar. 

Vrijspraak groepsbelediging
De militaire kamer oordeelt dat de uitlatingen van de militair en de afbeeldingen in onderlinge samenhang zeker beledigend zijn voor Joodse mensen. Voor een strafbare groepsbelediging is echter ook nodig dat de beledigende uitlatingen in het openbaar zijn gedeeld. De meeste uitlatingen deed hij in besloten Whatsapp-groepen met minder dan 20 personen, voornamelijk vrienden van elkaar. De kans dat de beledigende uitlatingen en afbeeldingen verder zouden worden verspreid is dan minder groot dan wanneer sprake is van grotere Whatsapp-groepen. De uitlatingen en foto's die de militair in de grotere Whatsapp-groepen deelde - en waarvan de kans groot was dat die verder zouden kunnen worden verspreid - ziet de militaire kamer niet zonder meer als groepsbelediging.

De militaire kamer weegt hierin ook mee dat het de rode draad van de WhatsApp-groepen leek te zijn om extreme en verwerpelijke berichten met elkaar te delen en dit volgens de militair hun 'humor' was. De grens tussen humor en verwerpelijke of zelfs strafbare uitlatingen is dun. De militaire kamer vindt dat in deze zaak de uitlatingen van de militair - kijkend naar de aard en hoeveelheid berichten - niet meer binnen de grenzen van (desnoods hele foute) humor vallen, maar dat niet is gebleken dat de grens van het strafbare is overschreden.

Celstraf voor poging doodslag in Apenheul Apeldoorn

De rechtbank veroordeelt een 29-jarige man uit Vlissingen voor poging doodslag in Apenheul. Hij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarbij legt de rechtbank aan de man een aantal voorwaarden op. 

In augustus 2023 nam de man bij zijn bezoek aan Apenheul in Apeldoorn een groot mes mee. Er ontstond een woordenwisseling tussen hem en een andere bezoeker. De man haalde het mes uit zijn tas en liep - in het bijzijn van ouders met jonge kinderen - naar het slachtoffer. Hij stak meerdere keren met het mes in de richting van de buik en de borst waar zich vitale organen bevinden  van het slachtoffer. Dit gebeurde op korte afstand en met kracht. Dat het slachtoffer niet (dodelijk) gewond raakte, is alleen te danken aan het feit dat hij het mes kon ontwijken. 

Steekpartij op drukste dag van het jaar
De rechtbank rekent het de man aan dat hij op de drukste dag van het jaar - met een bezoekersaantal van 8.500 mensen - een groot mes meenam naar de Apenheul en dat hij het slachtoffer probeerde neer te steken. Dit soort situaties zorgen voor een gevoel van angst en onveiligheid in de samenleving. 

Verminderd toerekeningsvatbaar
Een psychiater onderzocht de man en stelde vast dat er tijdens de steekpartij sprake was van een kortdurende psychotische reactie. Volgens de psychiater is hij daarom verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank houdt hiermee rekening bij het bepalen van de straf. De rechtbank weegt verder mee dat de man eerder in Engeland vanwege vuurwapenbezit is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar.

Bijzondere voorwaarden
De rechtbank legt een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op, zodat de man zich tijdens de proeftijd van 3 jaar moet houden aan de bijzondere voorwaarden. Zo geldt een meldplicht bij de reclassering en moet hij zich laten behandelen. Ook mag hij geen drugs gebruiken en moet hij zorgen voor een dagbesteding. Dit komt overeen met de eis van de officier van justitie. 

'Zo gaat een zoutbatterij onze huizen verwarmen'

Als het aan wetenschappers van de TU Eindhoven ligt, heb jij over een aantal jaar een zoutbatterij in je schuur staan om je huis mee te verwarmen. Een apparaat dat energie kan afgeven én kan opslaan. Zo'n uitvinding als deze hebben we hard nodig. Met het alsmaar groter wordende energieprobleem moeten we namelijk zuiniger en vooral efficiënter omgaan met onze waardevolle energie. Universiteit van Nederland ging op bezoek bij Joey Aarts. Hij legt uit hoe zoiets simpels als zout ons hierbij gaat helpen.

0:00 Zout + water = energie
1:10 Zout is beschikbaar, duurzaam, en kan warmte opslaan!
2:00 Overtollige energie wordt nu verspild
3:20 Accu's zijn te duur, verliezen energie en slijten
4:00 De oplossing: zout
4:15 Zout houdt van water
5:00 Geen keukenzout
5:30 Maar bakpoeder!
5:50 Het is veilig, veel aanwezig, en geeft veel warmte af
6:50 Het prototype van de zoutbatterij
7:35 Waterdamp geeft gecontroleerd warmte af
8:00 Hoe sla je dan energie op?
8:10 Warmte van zonnepanelen droogt het zout
8:45 Drogen en nat maken
8:55 Verliesvrij energie opslaan
9:10 Je kan hem zo groot of klein maken als je wil
10:00 Een zeecontainer aan zout
10:30 Wanneer kunnen we zo'n duurzame zoutbatterij kopen?
10:58 Maar hij kan nóg beter
12:00 Betere zouttabletjes maken

Biden hekelt Trump tijdens jaarlijks White House Correspondents' Dinner

Joe Biden (81) heeft tijdens het jaarlijkse White House Correspondents’ Dinner scherp uitgehaald naar zijn rivaal Donald Trump (77). Tijdens de bijeenkomst van zo'n 3000 politici en journalisten sprak hij over een aantal belangrijke kwesties die de verkiezingen van november zouden kunnen bepalen.

Biden begon zijn toespraak met een directe focus op Trump en noemde hem 'sleepy Don' in een verwijzing naar een bijnaam die Trump eerder aan hem had gegeven. "Ik ben een volwassen man die het opneemt tegen een zesjarige", aldus Biden. Hij merkte verder op dat ondanks het feit dat ze qua leeftijd op elkaar lijken, de twee presidentskandidaten verder weinig gemeen hebben. "Mijn vicepresident staat achter mij", zei Biden. Voormalig vicepresident Mike Pence heeft geweigerd om de herverkiezing van Trump te steunen.

De president hield een grimmige toespraak over wat er volgens hem op het spel staat bij deze verkiezingen en zei dat een nieuwe regering-Trump nog schadelijker zou zijn voor Amerika dan de eerste termijn. "We moeten dit serieus nemen - acht jaar geleden konden we het afschrijven als 'Trump talk', maar dat kan niet meer niet na 6 januari", zei Biden tegen het publiek, verwijzend naar de Capitool bestorming door Trump-fans na de overwinning van Biden op Trump bij de verkiezingen van 2020.

Biden roemde de pers en maakte verder nog grappen over zijn eigen leeftijd, de juridische problemen van Donald Trump en over een aantal leden van het Congres. 

Hij benadrukte ook het werk dat zijn regering doet om de vrijlating te bewerkstelligen van Amerikaanse journalisten die overzee worden vastgehouden - maar er werd niet gesproken over de oorlog in Gaza.

Na Biden kwam entertainer Colin Jost van Saturday Night Live aan het woord. Een aantal van zijn opmerkingen zijn hier terug te lezen.

Honderden pro-Palestijnse demonstranten stonden de deelnemers aan het evenement bij aankomst buiten op te wachten. Ze scandeerden 'Shame on you' en riepen hen op om het diner te boycotten vanwege de Amerikaanse steun voor de oorlog in Gaza en de berichtgeving erover in de media.  

Openbaar Ministerie: 'geen eigen flitspalenbeleid gemeentes'

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, dan blijven zij bepalen waar een flitspaal mag worden geplaatst. De grote steden wilden dat boa's verkeerscontroles konden uitvoeren en dat zij zelf flitskasten mochten plaatsen, maar het OM ziet daar niets in. Volgens justitie wordt het verkeer niet veiliger van een wildgroei aan flitsers. Zo meldt AT5.

Begin maart schreven Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag een brandbrief aan het kabinet om meer bevoegdheden voor de handhaving van de verkeersveiligheid. Een van de punten was dat de gemeentes zelf de keuze wilden hebben om flitspalen te plaatsen in de stad. "Dat zou ons helpen bij het verbeteren van de verkeersveiligheid en handhaving van de nieuwe maximumsnelheid", reageerde verkeerswethouder Melanie van der Horst destijds. De inkomsten uit de handhaving hiervan zouden dan weer teruggaan naar een 'verkeersveiligheidsfonds' van de gemeente zelf. 

Wildgroei
Maar hoofdofficier Liesbeth Schuijer van het Parket Centrale Verwerking, zij gaan over de plaatsing en het beheer van flitsers, noemt de extra bevoegdheden niet wenselijk. "Nederland wordt niet veiliger door het vol te hangen met flitskasten", aldus Schuijer in het Algemeen Dagblad

Schuijer vreest dat als gemeentes de bevoegdheden krijgen voor het plaatsen van de kasten er een ware wildgroei ontstaat op de Nederlandse wegen. Volgens de hoofdofficier kan dat leiden tot een stijging van onterechte verkeersboetes. "Het kan het gevoel van rechtvaardigheid onder druk zetten en ondermijnen het draagvlak voor flitsers."

Weg aanpassen
Dat het rechtvaardigheidsgevoel zou zakken, komt volgens de hoofdofficier mede doordat het wel geloofwaardig moet blijven dat je ergens ook een bepaalde snelheid mag rijden. "Als automobilisten op een tweebaansweg 30 kilometer per uur moeten rijden, dan maak je het voor bestuurders wel erg moeilijk om zich aan die snelheid te houden", zo stelt Schuijer. De manier om dat op te lossen, is het aanpassen van de weg. De manier waarop gemeentes het nu ook al moeten doen. 

Te weinig aandacht voor juiste omgang met gevaarlijke stoffen

Onlangs heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in de regio Oost-Gelderland zowel weg- als bedrijfsinspecties uitgevoerd om te controleren op het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg.

In totaal zijn 27 voertuigen geïnspecteerd, waarbij 2 keer een proces-verbaal (PV) is opgemaakt. Daarnaast bezocht de ILT onaangekondigd 23 bedrijven; hierbij is 2 keer een PV opgemaakt, zijn 12 waarschuwingen gegeven en 3 gereedstaande ladingen geblokkeerd voor transport.

Processen-verbaal voor risicovol transport
Tijdens de weginspecties zijn in totaal 27 voertuigen geïnspecteerd. Bij een tankwagen die leeg maar nog niet gereinigd was van een bijtende vloeistof, is een PV opgemaakt voor het feit dat de chauffeur niet beschikte over een volledig vervoersdocument. Ook stond de dichtstbijzijnde afsluiter van de dampretourleiding open, wat een gevaarlijke situatie opleverde. Bovendien zat er tussen de laatste afsluiter van de losleiding en de stootbalk te weinig ruimte, ongeveer 2 centimeter terwijl het minimaal 10 centimeter moet zijn.

Bij een ander voertuig dat oude accu’s in kunststof bakken vervoerde, constateerden de inspecteurs dat de accu’s boven de randen van de bakken uitstaken. Op de bakken ontbraken ook het etiket van de klasse 8 en het kenmerk ‘milieugevaarlijk’. Hiervoor is een PV opgemaakt. Daarnaast werden er waarschuwingen gegeven voor het ontbreken van de aanduiding van de sluitingsrichting van de afsluiters van een tankcontainer, het niet borgen van het oranje bord, onjuiste stuwage en een onvolledige uitrusting.

Transport bij 3 bedrijven geblokkeerd
Bij de 23 bedrijven die de ILT onaangekondigd bezocht, werden diverse overtredingen geconstateerd. Zo kregen 2 bedrijven een PV omdat er geen ADR-veiligheidsadviseur was benoemd. Er is 9 keer een waarschuwing gegeven omdat het personeel niet of onvoldoende was opgeleid en 3 keer gewaarschuwd voor het onjuist kenmerken en etiketteren van verpakkingen. Bij 3 bedrijven heeft de ILT zendingen van gevaarlijke stoffen geblokkeerd voor transport. Deze zendingen moesten eerst worden aangepast aan de geldende voorschriften, voordat het transport mocht worden gestart.

'Veel te lage boetes voor illegale arbeid, bedragen sinds 2005 niet aangepast'

Werkgevers die iemand van buiten de EU zonder werkvergunning laten werken overtreden de wet. Dit betreft de Wet Arbeid Vreemdelingen (Wav). Als de Arbeidsinspectie dit constateert, wordt een boeterapport opgemaakt en kan de werkgever een boete krijgen.

De boetes voor het overtreden van de Wav hebben geen gelijke tred gehouden met de ontwikkeling van de welvaart en inflatie. Daarmee is ook het afschrikwekkende effect - om illegale arbeid tegen te gaan - van de boetebedragen uitgehold.

Dat zegt de Nederlandse Arbeidsinspectie in een signaal dat door het ministerie van SZW naar de Tweede Kamer is gestuurd. De boetes zijn sinds 2005 vastgesteld op maximaal 8.000 euro voor elke Wav-overtreding. Als het boetebedrag zou zijn meegegroeid met de welvaart en inflatie, dan zou de boete nu op circa 15 duizend euro moeten bedragen.

De Arbeidsinspectie heeft de financiële drijfveren van werkgevers die de Wav overtreden onder de loep genomen. Doel daarvan is om na te gaan of de opgelegde boete wel in verhouding staat tot de verdiensten door de wet te overtreden.

De Inspectie ziet dat het illegaal tewerkstellen van arbeidsmigranten financieel voordeel oplevert, vaak zelfs ook nog als de werkgever hiervoor een boete krijgt. In de meeste van de 24 onderzochte zaken is het voordeel voor werkgevers zo groot, dat het betalen van een boete voor een geconstateerde overtreding minder kosten met zich meebrengt dan het normaal uitbetalen van het cao loon en de bijkomende werkgeverslasten. De kostenreductie die met de overtreding van de wet behaald wordt, is gemiddeld 60 procent.

Als voorbeeld: in 1 van de casussen zouden de arbeidskosten voor de werkgever 15.750 euro zijn als volgens de regels zou zijn gewerkt. De werkgever heeft in werkelijkheid 6.240 euro kosten (loon) gemaakt. Het voordeel bedraagt 9.510 euro. Dit is hoger dan het boetenormbedrag van 8.000 euro.

De Arbeidsinspectie heeft berekend wat de gemiddelde 'terugverdientijd' is, een wat cynische term in dit verband, omdat de 'verdiensten' door wetsovertreding ontstaan. Dus hoe lang de werkgever het voordeel moet genieten dat met de overtreding wordt behaald om het bedrag van de boete 'goed te maken'. In bijna 90 procent van de gevallen is dat minder dan 1 jaar. Bij 7 van de 24 onderzochte situaties is de 'terugverdientijd' zelfs 3 maanden of minder.

Ook als de boetenormbedragen meegroeien met welvaart en inflatie worden andere maatschappelijke kosten, voor bijvoorbeeld extra druk op woningmarkt, zorg en onderwijs, niet meegeteld. De werkgever die personen illegaal tewerkstelt, wentelt deze externe effecten af op de samenleving. Als die effecten ook zouden worden meegenomen, zouden boetenormbedragen nog veel hoger zijn.

Werken in Nederland is vrij toegestaan voor mensen met de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van 1 van de landen van de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. De EER omvat de landen van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Voor deze landen geldt vrij verkeer van personen en diensten. Het signaal van de Inspectie gaat daar dus niet over.

De Wav verbiedt werkgevers en particulieren om buitenlandse arbeidskrachten die geen vrije toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt zonder geldige tewerkstellingsvergunning (TWV) of gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) voor zich te laten werken.

Download hier het rapport Signaal Nederlandse Arbeidsinspectie financiële drijfveren overtredingen Wav

Kabinet investeert in Werkcentra door heel Nederland

Het is belangrijk dat mensen en bedrijven weten waar ze hulp kunnen krijgen bij de zoektocht naar een baan of personeel, zeker gezien de personeelstekorten op de arbeidsmarkt. Het kabinet investeert daarom in Werkcentra door heel Nederland.

Een Werkcentrum is 1 loket in de buurt waar je met verschillende hulpvragen terecht kunt. De komende jaren wordt hier € 86 miljoen extra voor gereserveerd. Dat schrijven minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, mede namens minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Paul voor Primair en Voortgezet Onderwijs, in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Van Gennip: “We hebben elkaar hard nodig op de arbeidsmarkt. Dat geldt voor mensen die nu nog aan de kant staan of hun baan dreigen te verliezen, maar ook voor werkgevers die personeel zoeken. Werk brengt mensen met elkaar in contact en draagt bij aan gelijkwaardige kansen. Het is van vitaal belang dat ondernemers talent weten te vinden. Daarom zorgen we ervoor dat straks in iedere regio 1 loket is waar mensen of bedrijven met een hulpvraag kunnen aankloppen.”

Minister Schouten: “Werk zorgt ervoor dat je je talenten kan benutten en je sociale netwerk vergroot. Dat kan een reguliere baan zijn, maar ook werk onder begeleiding op een aangepaste werkplek. Of bijvoorbeeld door werken en leren te combineren. Werkcentra brengen al deze dienstverlening samen onder een dak en kijken met de werkzoekende wat de beste stap is richting werk. Zodat iedereen naar vermogen kan meedoen op de arbeidsmarkt.”

1 loket per regio
Op dit moment zijn er 8 regio’s met een Werkcentrum, waarin overheidsinstanties, UWV, gemeenten, het bedrijfsleven, vakbonden en onderwijsorganisaties samenwerken. Op andere plekken in Nederland zijn er vaak nog verschillende loketten, zoals regionale mobiliteitsteams, WerkgeversServicepunten en Leerwerkloketten. Daardoor sluit de dienstverlening niet goed op elkaar aan en weten mensen niet altijd waar ze terechtkunnen.

Het kabinet wil dat in alle 35 arbeidsmarktregio’s een Werkcentrum komt, zodat mensen en bedrijven door heel Nederland weten waar ze in de buurt kunnen aankloppen voor werk, de juiste scholing of geschikt personeel. Hier kan iedereen zonder afspraak terecht en ondersteuning krijgen, ongeacht de hulpvraag of uitkering die iemand heeft.

Met de investeringen in Werkcentra laat het kabinet vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten. De maatregelen zijn onderdeel van het pakket aan hervormingen voor de arbeidsmarkt dat minister Van Gennip vorig voorjaar presenteerde.

Pensioenleeftijd werknemers nadert 66 jaar

In 2023 gingen 86 duizend werknemers met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd was 65 jaar en 11 maanden en daarmee 3 maanden hoger dan in 2022. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Bijna drie kwart van de werknemers is bij pensionering 65 jaar of ouder
Vanaf 2013 houdt de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers min of meer gelijke tred met de geldende AOW-leeftijd. Mede door de verhoging van de AOW-leeftijd loopt de pensioenleeftijd van werknemers dan ook steeds verder op. Alleen in 2021 was de pensioenleeftijd iets lager dan een jaar eerder. In 2023 was 74 procent van de werknemers op het moment van pensionering 65 jaar of ouder. Tien jaar daarvoor (2013) was dat 43 procent en twintig jaar geleden (2003) was 14 procent 65 jaar of ouder op het moment van pensionering. Destijds kon men nog gebruikmaken van vroegpensioenregelingen die na 2006 grotendeels zijn gestopt.

In 2003 was bijna drie kwart van de werknemers bij pensionering<link> jonger dan 62 jaar. In 2023 was dat minder dan 6 procent.

Ruim de helft van de pensioengangers komt vanuit werk
In 2021 gingen ruim 200 duizend mensen met pensioen. Daarvan had 57 procent een jaar eerder loon of inkomen uit eigen onderneming als voornaamste inkomensbron. Ruim een kwart had een jaar eerder een sociale zekerheidsuitkering. Deze stopt doorgaans bij het bereiken van de AOW-leeftijd.

Van de pensioengangers had 16 procent een jaar eerder geen eigen inkomen. Het gaat daarbij meestal om vrouwen die de AOW-leeftijd bereiken. Vanwege de toegenomen arbeidsparticipatie van met name vrouwen is dit aandeel zonder inkomen de afgelopen 10 jaar met 12 procentpunt afgenomen, dus bijna gehalveerd. Het aandeel vanuit werk is daarentegen met 11 procentpunt toegenomen.

Aantal gepensioneerden niet toegenomen
Na de relatief sterke stijgingen van het aantal gepensioneerden in 2020 en 2021 met rond 50 duizend per jaar, stabiliseerde het aantal gepensioneerden in 2022 en 2023 op krap 3,3 miljoen. Door de groei van de bevolking nam het aandeel gepensioneerden onder de totale bevolking licht af tot 18,3 procent in 2023. Dat geldt nog sterker voor het aandeel gepensioneerden onder 55 plussers. Dat nam vanaf het begin van deze eeuw jaarlijks vrijwel voortdurend af, vooral door de toegenomen arbeidsparticipatie onder ouderen. In 2023 was minder dan 54 procent van de 55-plussers in Nederland gepensioneerd tegen ruim 62 procent aan het begin van deze eeuw.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is het zonnig en blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige zuidenwind.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Het is droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15°C op de Wadden tot plaatselijk 20°C in het zuidoosten. Er staat een matige zuidenwind.

Vanavond zijn er opklaringen, later kan er plaatselijk een lichte bui ontstaan. Er is weinig wind.

Vannacht kan vooral langs de oostgrens wat (buiige) regen vallen. De temperatuur daalt naar ongeveer 10°C en er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

Zonsondergang nabij Ehmm..  (Foto: DJMO)
Zonsondergang nabij Ehmm.. Egens in de Westzaan (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Mooie IndyCar-race Alabama beslist na tactische strijd, Van Kalmthout 17e

Op Barber Motorsports Park is zondagavond de Grand Prix of Alabama verreden, de derde voor het kampioenschap meetellende race in de IndyCar Series. Het werd best een enerverende race, waar verschillende tactieken weer volledig tegenover elkaar kwamen te staan.

Poleposition was na een prachtronde voor Scott McLaughlin, die Will Power naast hem had staan. Christian Lundgaard en Pato O'Ward stonden op rij twee, voor Felix Rosenqvist, Marcus Armstrong, Graham Rahal, Josef Newgarden, Kyle Kirkwood en Alex Palou - Rinus van Kalmthout, in de tweede training nog de snelste, moest na motorproblemen in de kwalificatie vanaf de 27e en laatste plek starten.

Na een wat rommelige openingsronde, waarbij de start zelf dit keer in elk geval wél goed was, ging McLaughlin gewoon nog aan de leiding, voor Power, Lundgaard, Rosenqvist en Armstrong - de laatsten profiteerden van een fout van O'Ward, die vanaf plek vier zelf het grind in spinde. Achterin was het allemaal chaotisch, drie mannen gingen in de rondte nadat Sting Ray Robb van achteren aan werd getikt door Van Kalmthout.

Een paar ronden later kregen we een eerste caution: Pietro Fittipaldi werd door O'Ward de muur in getikt. Bij de herstart schoof Palou langs Rosenqvist en Armstrong, terwijl Power nog een paar ronden later door het grind gleed na een foutje. Lundgaard was de eerste van de voorste mannen die een pitstop kwam maken, Power kwam iets later en leider McLaughlin ging nog heel iets later naar binnen.

McLaughlin stampte lekker door en had na veertig van de negentig ronden een mooie voorsprong op Lundgaard, die op zijn beurt voor Power reed - Palou was op forse afstand de 'best of the rest'. Niet veel later ging het fout voor Alexander Rossi: kort na een stop liep zijn achterwiel eraf en dus was de volgende caution een feit.

McLaughlin, Lundgaard en Power kwamen een stop maken, Palou, Rosenqvist en Armstrong deden dat niet en reden zo voorop bij de herstart. Na een paar ronden was de volgende caution een feit: Robb was hard de bandenstapels in geschoten. Vrijwel de hele top van het veld kwam binnen, behalve Santino Ferrucci en Linus Lundqvist, die zo als enigen nog voor McLaughlin reden. De ook niet naar binnen gekomen rookie Kyffin Simpson zat daar vlak achter, voor Power en Lundgaard.

Een kleine tien ronden na de herstart kwamen Ferrucci en Lundqvist binnen en zo kon McLaughlin de leiding weer pakken, voor Power en Lundgaard - de orde was wat hersteld. Vijftien ronden voor het einde volgde de laatste pitstop voor McLaughlin, die op zijn zachte banden inmiddels een grote voorsprong had opgebouwd op 'virtueel concurrent' Palou, die op de hardere banden reed en daarom niet meer naar binnen moest.

Power kwam achter McLaughlin naar binnen en beiden kwamen ze ruim voor Palou de baan weer op. Dat gold niet voor Lundgaard, die terugviel naar plek zes, achter Rosenqvist en Armstrong. Lundqvist was op nieuwere zachte banden én met een goedgevulde tank erg lekker bezig: de rookie stak snel voorbij Lundgaard en nam ook Armstrong snel te grazen voor plek vijf.

Lundqvist stoomde lekker door en in no-time was hij ook voorbij Rosenqvist en Palou, plek drie leek binnen. Vijf ronden voor het einde ging rookie Christian Rasmussen in de rondte en kregen we ineens nog een caution, waarmee de vrijwel zekere top-3-posities van McLaughlin, Power en Lundqvist ineens toch nog even verdedigd moesten gaan worden in twee ronden.

Het verschil in banden bleek te groot om bij de herstart nog voor echte spanning te zorgen: McLaughlin en Power reden naar een 1-2'tje voor Penske, Lundqvist pakte een prachtige derde plek. Van Kalmthout reed een degelijke race, geholpen door wat goede timing en een goede strategie, en werkte zich op naar de zeventiende plek.

Netanyahu vreest arrestatiebevelen van Internationaal Strafhof Den Haag

Volgens berichten in de media vreest de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arrestatiebevelen tegen hem en andere Israëliërs zal uitvaardigen. De Israëlische regering gaat ervan uit dat hoofdaanklager Karim Khan deze week internationale arrestatiebevelen zou kunnen uitvaardigen tegen Netanyahu, minister van Defensie Joav Gallant en chef van de generale staf Herzi Halevi, zo melden Israëlische media.

Een anonieme bron van de Israëlische regering vertelde de Times of Israel dat Israël er alles aan heeft gedaan om de gevreesde arrestatiebevelen af te wenden. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken is erbij betrokken. “Wij opereren waar we kunnen”, zei een Israëlische diplomaat.

Het Strafhof doet sinds 2021 onderzoek naar Hamas en Israël wegens vermeende oorlogsmisdaden in de Gazastrook. Er wordt ook onderzoek gedaan naar het geweld door Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

Netanyahu is uiterst bezorgd over de mogelijke arrestaties die een dramatische verslechtering van de internationale reputatie van Israël zouden betekenen, aldus de berichtgeving. Het regeringshoofd schreef vrijdag op X (voorheen Twitter) dat Israël onder zijn leiding “geen enkele poging van het Strafhof zal accepteren dat het recht op zelfverdediging ondermijnt.” Hij schreef ook: “De dreiging om soldaten en vertegenwoordigers van de enige democratie in het Midden-Oosten en de enige Joodse staat ter wereld gevangen te nemen is schandalig.” Israël zal “de rechtvaardige oorlog voortzetten tot de overwinning op terroristen die een genocide wensen.”

Een dergelijk besluit van het Strafhof zal de acties van Israël niet beïnvloeden, maar zou “een gevaarlijk precedent scheppen dat een bedreiging vormt voor de soldaten en vertegenwoordigers van alle democratieën die strijden tegen terrorisme en roekeloze agressie”, zei Netanyahu.

Oekraïense legerchef erkent successen Rusland

De Oekraïense legerchef Syrsky heeft tactische successen van het Russische leger toegegeven. De situatie aan het front is verslechterd en in sommige gebieden hebben de Oekraïense soldaten zich teruggetrokken naar nieuwe verdedigingslinies verder naar het westen, legde hij uit, waarmee hij toegaf dat het oprukkende Russische leger grondgebied heeft gewonnen.

Het Russische ministerie van Defensie had eerder melding gemaakt van de verovering van een ander Oost-Oekraïense dorp, ongeveer tien kilometer ten noordwesten van de stad Avdiivka. Rusland nam in februari na lange gevechten de volledige controle over de stad in de oostelijke Oekraïense regio Donetsk over.

Het Oekraïense leger heeft een groot tekort aan wapens en munitie. Het land wacht op de komst van Amerikaanse wapens ter waarde van miljarden dollars, waarvan het hoopt dat het de situatie aan de uitgestrekte frontlinies zal stabiliseren.

De Oekraïense militaire inlichtingendienst verwacht dat de situatie aan het front waarschijnlijk van half mei tot begin juni het moeilijkst zou zijn.

Random Pics van de Dag #1260

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1273
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1272
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
review
Het nieuwe seizoen van Doctor Who gaat van start met een klassieke opener
special
Random Pics van de Dag #1271
©FOK.nl e.a.