Feller slalomt naar winst in kolkend Adelboden, Vlhova profiteert van uitvalbeurt Shiffrin

De beste slalomskiërs- en skiesters van de wereld kwamen zondag weer in actie in de World Cup. De vrouwen deden dat op de Podkorenpiste in het Sloveense Kranjska Gora, de mannen streden om de winst op de prestigieuze Chuenisbärgli in het Zwitserse Adelboden.

Slalom vrouwen, Kranjska Gora
Petra Vlhova was lekker bezig, in run één was de Slowaakse de snelste. Lena Dürr uit Duitsland en de over de finishlijn tuimelende Kroatische Leona Popovic volgden op 0,26 seconden, voor de Zweedse Sara Hector (+0,71), de Amerikaanse Paula Moltzan (+0,80), het Oostenrijkse duo Katharina Liensberger (+0,89) en Katharina Huber (+0,95) en de Zweedse Anna Swenn Larsson (+0,97).

De Nederlandse Kiara Derks plaatste zich met plek 48 niet voor de tweede run, maar dat deed ook de 'grand dame' van het slalomskiën niet: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin maakte een uiterst zeldzame fout en finishte niet, wat haar nota bene voor het laatst gebeurde op de Olympische Spelen in Beijing twee jaar geleden.

Swenn Larsson finishte in run twee niet, Huber leverde wat plekken in en zo bleef de leiding in handen van de Amerikaanse AJ Hurt, die van ver buiten de top-10 kwam. Liensberger kwam 0,66 seconden tekort na een flinke fout, Moltzan eindigde op 0,36 seconden van Hurt en Hector was 0,51 seconden langzamer. Op het alsmaar slechter wordende onderste deel maakte Popovic een dusdanig grote fout dat ze kansloos was, wat voor Hurt betekende dat haar eerste World Cup-podium een feit was.

Dürr knokte zich met pijn en moeite door de laatste poortjes en met 0,15 seconden pakte de Duitse dan de leiding over, met alleen Vlhova nog bovenaan de piste. Vlhova had er vervolgens geen moeite mee en met 0,72 seconden pakte ze de overwinning, waardoor ze optimaal profiteerde van Shiffrin's uitvalbeurt. Dürr werd tweede, Hurt mocht haar derde plek vieren.

Slalom mannen, Adelboden
Het was een spannende eerste run, waarin twee jonge Noren bovenaan eindigden: Alexander Steen Olsen was de snelste, vijf honderdsten van een seconde voor landgenoot Atle Lie McGrath. De verrassende Italiaan Tommaso Sala volgde op 0,23 seconden en ook de Duitser Linus Strasser (+0,38), de Oostenrijker Manuel Feller (+0,45), Samuel Kolega uit Kroatië en de Noor Henrik Kristoffersen (beiden +0,50) maakten nog volop kans, net als twee van de thuisfavorieten, de boomlange Ramon Zenhäusern (+0,65) en Marc Rochat (+0,72).

In run twee kwam Rochat achter de Oostenrijkse leider Dominik Raschner terecht, Zenhäusern ging flink de fout in en zakte fors weg. Kristoffersen was lekker onderweg, maar maakte een grote fout en was kansloos en met 0,26 seconden kwam ook Kolega niet aan Raschner's tijd. Feller nam met 0,23 seconden dan eindelijk de leiding over van zijn landgenoot, met nog vier mannen bovenaan de Chuenisbärgli.

Strasser kwam 0,30 seconden tekort en verloor twee plekken, Sala leverde er met 0,52 seconden vijf in. McGrath liet een goede run zien, maar kwam 0,02 seconden tekort om Feller voor te blijven. Het was zo aan Steen Olsen om het af te maken, maar de Noor ging al snel onderuit en dus pakte Feller zijn tweede overwinning van het seizoen, voor McGrath en Raschner, die zo zijn tweede World Cup-podium pakte.