Kobayashi wint Vierschansentournee voor derde keer, Duitsers blijven wachten op eindwinst

In het Oostenrijkse Bischofshofen is zaterdag de Vierschansentournee afgerond, hét hoogtepunt van het seizoen in het schansspringen. De Duitsers wachten al meer dan twee decennia op een eindwinnaar en hadden de beste kans in jaren, maar de favoriet kwam uit Japan.

Na zijn eerste en derde plek in Oberstdorf en Bischofshofen verloor de Duitser Andreas Wellinger de eerste plek in de tournee in Innsbruck aan tweevoudig winnaar Ryoyu Kobayashi uit Japan, die in de eerste twee wedstrijden én in Innsbruck als tweede eindigde. In Bischofshofen moest Wellinger iets minder dan vijf punten inhalen op de Japanner, een lastige edoch niet onmogelijke opgave.

In de eerste ronde leek de zogenaamde Vorentscheidung echter al te vallen: Wellinger bleef na een redelijke sprong steken op de achtste plek, Kobayashi sprong zich naar de leiding en een beduidend grotere voorsprong. Wellinger's tweede sprong was weliswaar keurig, die van Kobayashi was nog wat beter. De Japanner werd tweede, opmerkelijk genoeg zijn vierde tweede plek in de Vierschansentournee van dit seizoen, maar bleef in het eindklassement voor Wellinger en pakte zijn derde eindzege in de legendarische tournee.

De overwinning in Bischofshofen kon gevierd worden door het thuispubliek: Stefan Kraft, de leider in de World Cup, stond na één sprong nog op de tweede plek, maar een prachtige tweede sprong hielp hem naar de winst en de derde plek in de eindstand van de tournee. Anze Lanisek uit Slovenië completeerde het podium in Bischofshofen, voor thuisspringer Manuel Fettner en Wellinger.