Schansspringster Prevc grijpt de macht met drie zeges in vier wedstrijden

De beste schansspringsters ter wereld kwamen de afgelopen week vier keer in actie in de World Cup. Rond de jaarwisseling sprong men de nieuwe 2 Nights Tour, twee wedstrijden op de Duitse schansen van de Vierschansentournee, waarna ze in het Oostenrijkse Villach nog eens twee wedstrijden sprongen.

Garmisch-Partenkirchen
Voor het eerst kwamen de vrouwen op dit niveau in actie in Garmisch-Partenkirchen, waar maar één vrouw aanspraak maakte op de overwinning: de Sloveense Nika Prevc was veel te sterk voor de rest en boekte twee weken na haar eerste zege ook World Cup-zege nummer twee. De Noorse Eirin Maria Kvandal werd op gepaste afstand tweede, voor de Canadese Abigail Strate, die voor de tweede keer in haar loopbaan het World Cup-podium op mocht.

Oberstdorf
Op Nieuwjaarsdag had Prevc het wat lastiger: de Sloveense bleef steken op een verder uiteraard nog altijd prima vijfde plek. De overwinning was voor de van een knieblessure teruggekeerde Oostenrijkse Eva Pinkelnig, de World Cup-winnares van vorig-seizoen. Strate kwam in de buurt en mocht met plek twee opnieuw het podium op, terwijl Kvandal de derde plek deelde met de Oostenrijkse Jacqueline Seifriedsberger. Voor Prevc was dat allemaal prima: haar voorsprong na Garmisch was groot genoeg om de eindzege te pakken in de nieuwe 2 Nights Tour, voor Pinkelnig, Strate en Kvandal.

Villach
Na de twee Duitse wedstrijden trok men door naar Oostenrijk, waar een dubbele wedstrijd gepland stond in Villach. Op dag één was Prevc daar weer van een totaal andere klasse dan de rest: de in bloedvorm verkerende Sloveense werd niet eens benaderd door de rest en won met enorme voorsprong op Pinkelnig, terwijl Strate op de derde plek haar topvorm door kon zetten met wederom een plaats op het podium.

Op dag twee was het verhaal bovenin de ranglijst niet heel anders: Prevc was simpelweg niet te kloppen, sprong weer twee keer beter dan wie dan ook en won dus met ruime voorsprong. Pinkelnig eindigde opnieuw als tweede, terwijl plek drie dit keer voor Prevc's landgenote Nika Kriznar was.

World Cup
Door haar ongekend indrukwekkende run - ze won nu vier van de laatste vijf wedstrijden - heeft Prevc de leiding in de World Cup ruimschoots overgenomen van de Française Josephine Pagnier, die in de vier wedstrijden bleef steken op posities zeven, acht, twaalf en veertien. De Japanse Yuki Ito had het ook lastig en staat nu op plek drie, voor Alexandra Loutitt uit Canada en Kvandal, die de wedstrijden in Villach wegens fysieke voorzichtigheid over moest slaan. Pinkelnig moest de eerste vier wedstrijden van het seizoen juist missen, maar staat ondanks het missen van de helft van de wedstrijden al op plek zes.