Model Gia Bab wint Black Achievement Award: "Ik voel de liefde en acceptatie"

Het regende applaus gisteravond in het DeLaMar Theater tijdens de uitreiking van de Black Achievement Awards. De gala-avond was de afsluiting van de Black Achievement Month, die jaarlijks in oktober wordt gehouden. De winnaars deze editie zijn Orville Breeveld, Nigel de Jong, Michel van Genderen, Gia Bab, Richard Benoit en Sylvana Simons.

De maand heeft als doel uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse wortels in de schijnwerpers te zetten. "Op deze manier geef je mensen van kleur een podium en laat je aan de rest van de wereld zien wat voor talent ze hebben", vertelt producent Ivette Forster. De achtste editie van het festival stond in het teken van het thema 'waardigheid'.

De hele maand door waren er diverse evenementen zoals theatervoorstellingen en lezingen te bezoeken. De avond in DeLaMar werd muzikaal geopend door de cast van de musical Boni. Daarna werden de awards uitgereikt aan bekende of minder bekende zwarte mensen die zich binnen hun vakgebied inzetten voor de zwarte gemeenschap.

Model Gia Bab was de uitverkorene bij Mens en Maatschappij. "Een mijlpaal. Ik voel de liefde en acceptatie", zegt Gia. "Als ik zelf de prijs zou mogen uitreiken zou ik hem aan Sunny Jansen geven, zij heeft de weg ook voor transvrouwen van kleur geopend. Ik noem haar niet voor niets mijn moeder."

Sylvana Simons ontving een oeuvreprijs voor alle 'onderwerpen die ze aan het licht bracht die door velen werden genegeerd of vermeden'. Simons wordt geroemd vanwege haar strijd tegen discriminatie, waarbij ze stelt dat gelijke kansen en diversiteit centraal staan. Ze stelt dit vooral aan de kaak door blanken te betichten van racisme.