Downhiller O'Callaghan stunt op mountainbike, 7e winnaar in 7 wedstrijden

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het Amerikaanse Snowshoe. Diep in de bossen van West Virginia streek de World Cup mountainbiken neer, niet alleen voor de in Nederland meer bekende cross-countrywedstrijden, maar ook weer voor de downhills, wat weer het nodige spektakel bracht in het voorlaatste World Cup-weekeinde van het jaar.

Vrouwen
De Duitse Nina Hoffmann was de eerste die een écht snelle tijd noteerde, maar de als voorlaatste naar beneden komende Française Marine Cabirou dook er 0,344 seconden onderdoor. Wereldkampioene Valentina Höll opende haar run tot slot razendsnel, maar de Oostenrijkse leverde beetje bij beetje tijd in en werd op 0,660 seconden derde - dat was wél genoeg voor de eindzege in de World Cup. Cabirou pakte dus de winst, voor Hoffmann en Höll.

Mannen
De jonge Brit Robert Jordan Williams noteerde als eerste een tijd waar veel toppers grote moeite mee hadden, met zes man te gaan stond hij nog altijd op één. Landgenoot Bernard Kerr ging geweldig naar benenden en dook er met 0,866 seconden dan onderdoor, maar thuisfavoriet Dakotah Norton - de laatste die de thuisfans aan de winst kon helpen - ging gelijk nóg eens 0,435 seconden sneller, uiteraard tot grote vreugde van het publiek.

De vreugde voor Norton was van korte duur, want de jonge Ier Ronan Dunne knalde naar beneden en finishte 0,867 seconden sneller dan de Amerikaan. De Fransman Loris Vergier kwam 1,265 seconden tekort en noteerde de op dat moment derde tijd, waarna het aan de nog jongere Ier Oisin O'Callaghan was. Hij stortte zich op fenomenale wijze naar beneden, leverde in de slotfase weliswaar nog meer dan een seconde in, maar was aan de finish toch 0,496 seconden sneller dan zijn minstens net zo uitzinnige landgenoot Dunne.

Zo stond alleen World Cup-leider en grootheid Loïc Bruni uit Frankrijk nog boven op zijn Specialized. Bruni ging erg hard en was zelfs een paar honderdsten sneller onderweg dan O'Callaghan, maar ineens raakte hij de controle kwijt en ging hij hard onderuit - gelukkig stond hij wel snel weer op en reed hij 'rustig' naar beneden. O'Callaghan pakte zo de winst, de zevende winnaar in zeven World Cups dit seizoen, voor Dunne - een historische Iers 1-2'tje - en Norton.