FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 oktober 2023

Heerlijke finish beslist NASCAR-race op Talladega Superspeedway

Voor de liefhebber van veel te hoge snelheden keren we nog even terug naar de zondagavond. Op de Talladega Superspeedway kwam de NASCAR Cup Series weer in actie met de tweede van drie races in de tweede playoffronde, de round of 12.

Poleposition was voor Aric Almirola, met Joey Logano naast zich. Chase Briscoe en Kyle Larson volgden, voor Brad Keselowski en de verrassende gastrijder Riley Herbst. Austin Cindric, William Byron, Bubba Wallace en Ryan Blaney completeerden de top-10 in de startopstelling, die uiteraard flink overhoop gegooid zou worden.

De eerste stage verliep met de constante spanning die bij een superspeedway en de enorme snelheden hoort, maar verder zonder problemen, tot de laatste ronde: Ross Chastain werd de muur in getikt als slachtoffer van een duel tussen Ricky Stenhouse en Busch. Een typische Talladegacrash was het niet, want behalve bij Chastain bleef de schade redelijk beperkt - Blaney won de stage ondertussen.

Stage twee werd ook niet een al te chaotische bedoening, hoewel Denny Hamlin en Cindric ver terugvielen door straffen rondom hun pitstops. Keselowski kwam op het goede moment naar voren en won de stage, voor Byron en Logano. Tijdens de caution was er nog even de nodige ophef: een brandstofvat, gebruikt bij het tanken, zat nog in de auto van Ty Gibbs, viel er af en vatte vlam in de pitstraat, gelukkig zonder gewonden.

Met Logano, Keselowski, Larson en Daniel Suarez voorop kon de derde en laatste stage beginnen, waarbij het weer constant stuivertje wisselen was, enigszins afwachtend tot het echt los ging branden. Dat gebeurde met iets minder dan dertig ronden te gaan, met onder meer forse schade voor Gibbs, Austin Dillon en de onfortuinlijke playoffcoureur Keselowski, die wel zelf de crash leek te ontketenen door een tikje tegen Carson Hocevar.

Na een onderbreking voor de nodige opruimwerkzaamheden konden we door, Alex Bowman, Almirola en Blaney voorop. Kevin Harvick kwam naar voren en nam de leiding, terwijl Hamlin zich weer terug in de race had geknokt en ook goed voorin zat met nog drie ronden te gaan. In een zinderende laatste halve ronde kwam Blaney langszij, leek Harvick terug te slaan, maar pakte Blaney tóch de winst met enkele decimeters voorsprong.

Door zijn zege is Blaney, die het in de playoffs niet makkelijk had, zeker van een plekje in de volgende ronde. Achter de top-3 brak overigens enkele meters voor de finish de ellende uit, door tikjes tussen onder meer Corey LaJoie en Herbst, wat voor een forse crash zorgde.

PSV pakt tegen Sevilla eerste punt in Champions League dankzij laat doelpunt Teze

PSV heeft een punt overgehouden aan de tweede groepswedstrijd in de Champions League. In de extra tijd van het duel tegen Sevilla maakte Jordan Teze de 2-2.

In de eerste helft van PSV tegen Sevilla gebeurde er weinig tussen de beide ploegen. Toch leek PSV vlak voor rust op voorsprong te komen door een rake kopbal van André Ramalho, maar de centrale verdediger deed vanuit buitenspelpositie.

Waar in de eerste helft vooral aftasten was tussen de beide ploegen gebeurde er in de tweede helft genoeg tussen de beide ploegen. Ramalho ging in de fout in de verdediging en daar leek Adriá Pedrosa van te profiteren, maar in aanloop naar de 0-1 had hij hands gemaakt. Een kwartier later kwam Sevilla toch op voorsprong via Nemanja Gudelj, die vanuit een corner van dichtbij hard raak schoot.

PSV moest op zoek naar de gelijkmaker en zou ook op 1-1 komen door een rake strafschop van aanvoerder Luuk de Jong. Lang konden de ploeg van Peter Bosz niet genieten van de gelijkmaker, want vanuit de aftrap kwam Sevilla weer op voorsprong dankzij een rake kopbal van Youssef En-Nesyri. Sevilla leek de drie punten te pakken, maar in de extra tijd zorgde Jordan Teze van dichtbij alsnog voor de 2-2.

Ondanks het gelijkspel blijft PSV laatste in de groep. De Eindhovenaren hebben één punt uit twee wedstrijden. In de andere groepswedstrijd wist RC Lens verrassend van Arsenal te winnen, waardoor de Franse ploeg aan de leiding gaat in Groep B.

Huis van Afgevaardigden zet Republikeinse voorzitter McCarthy af

Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis heeft het Huis van Afgevaardigden zijn voorzitter afgezet. Wetgevers stemden met 216 tegen 210 om de Republikeinse leider McCarthy uit zijn ambt te zetten. 

McCarthy werd vanuit zijn eigen fractie voorgedragen voor deze stemming. Het initiatief kwam van het Republikeinse parlementslid Gaetz, die leiding geeft aan het kamp van aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Trump in de parlementaire fractie.

Gaetz had McCarthy ervan beschuldigd het Republikeinse beleid niet consequent te implementeren in de onderhandelingen over de solvabiliteit van de Amerikaanse regering en in plaats daarvan compromissen te sluiten.

De laatste stemming in de Tweede Kamer over het afzetten van een parlementsvoorzitter vond plaats in 1910 – en was in het voordeel van de voorzitter.

Turnsters naar WK-finale en Olympische Spelen, vijf individuele WK-finales

Op het wereldkampioenschap turnen in Antwerpen is maandagavond laat de kwalificatie bij de vrouwen afgerond. Nederland kwam een dag daarvoor al in actie, maar moest uiteraard tot het einde wachten om te zien wat de scores waard zouden zijn, en dat leverde een meer dan uitstekend resultaat op.

Team
Eythora Thorsdottir, Vera van Pol, Sanna Veerman, Naomi Visser en Sanne Wevers turnden een uitstekende wedstrijd. Het vijftal kwam tot een score van 161,197 punten en daarmee bezetten ze de zesde plek, achter de dominante Amerikaanse ploeg, de Britse dames, China, Brazilië en Italië. Het was ruimschoots voldoende voor een plek in de WK-finale en daarmee ook voor een olympisch startbewijs voor de voltallige ploeg.

Meerkamp
Veelvoudig wereldkampioene Simone Biles keerde terug op het internationale toneel en deed dat in stijl: met 58,865 punten kwalificeerde ze zich ruimschoots als beste voor de finale. Met 54,332 punten was er een prima twaalfde plek voor Visser, terwijl Thorsdottier zich met 52,199 punten en plek 24 ook bij de finale turnde. Van Pol werd met 50,598 punten 42e.

Brug
Twee Nederlandse finalisten: Veerman scoorde met 14,200 punten een uitstekende zesde plek, vlak achter Biles, terwijl Visser met 14,166 punten als zevende ook de WK-finale in mag. De Belgische ster Nina Derwael kon er niet bij zijn, zij raakte in aanloop naar het WK geblesseerd.

Balk
Wevers moet hopen dat iemand zich afmeldt voor de finale: met 13,733 punten sloot ze de kwalificatie als elfde af, maar doordat er maar liefst vier Chinese dames voor haar staan schuift ze twee plekken op - er mogen maar twee turnsters per land naar de finale - en is Wevers eerste reserve.

Vloer
Visser turnde 13,733 punten bij elkaar en dat leverde haar de zevende plek op, dus daarmee ook een plaats in de WK-finale.

Batman: Arkham Trilogy kort uitgesteld

Batman: Arkham Trilogy zou eigenlijk op 13 oktober uitkomen maar is vandaag door Warner Bros. uitgesteld naar 1 december. De uitgever verontschuldigt zich en zegt enkel dat ze iets meer tijd nodig hebben om de best mogelijke ervaring te bieden.

Batman: Arkham Trilogy bevat drie games: Arkham Asylum, Batman: Arkham City en Batman: Arkham Knight. Deze collectie is specifiek voor de Nintendo Switch en komt ook met alle DLC van de games.

Russisch gas te duur: Moldavië gaat via de EU kopen

Moldavië zal niet langer gas kopen van het Russische Gazprom. Dit werd verklaard door de minister van Energie van de Republiek Viktor Parlikov, die sprak op het Euro-Atlantic Sustainability Forum, zo meldden Russische media.

“We zullen niet langer aardgas kopen van Gazprom voor het gebied dat wordt gecontroleerd door de constitutionele autoriteiten”, zei hij. Volgens de minister is de republiek erin geslaagd gas uit alternatieve bronnen te verkrijgen door dit op de Europese markt in te kopen.

“Bovendien konden we dit doen tegen een lagere prijs dan die we in het contract met Gazprom hadden”, aldus Parlikov. 

Het land blijft elektriciteit kopen die is opgewekt in een elektriciteitscentrale in Transnistrië die gas van Gazprom gebruikt. De minister gaf geen indicatie dat dit zal veranderen.

“We zullen niet langer aardgas kopen van Gazprom voor het gebied dat wordt gecontroleerd door de constitutionele autoriteiten (van Chisinau)”, zei Parlicov op een conferentie in Boekarest. 

Het Russische staatsbedrijf Gazprom blijft 5,7 miljoen kubieke meter gas per dag leveren aan Transnistrië, een enclave van Moldavië die zich na de val van de Sovjet-Unie in 1991 en een oorlog die tot juli 1992 duurde, onafhankelijk verklaarde.

Moldavië heeft de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 herhaaldelijk veroordeeld. De bilaterale banden worden beïnvloed door de aanwezigheid van Russische vredestroepen in Transnistrië. 

Bangkok: 2 doden bij schietpartij winkelcentrum, verdachte (14) aangehouden

Een 14-jarige jongen is gearresteerd nadat twee mensen zijn omgekomen bij een schietpartij in een luxe winkelcentrum in het centrum van Bangkok, zegt de politie. De verdachte gaf zichzelf over aan de toegesnelde agenten en is is overgebracht naar het politiebureau van Pathumwan. 

De schietpartij vond plaats in het Siam Paragon-winkelcentrum, het beroemdste winkelcentrum van de stad en een van de meest bezochte plekken in Azië. De slachtoffers waren afkomstig uit China en Myanmar, zei de Thaise politiechef. Vijf andere mensen – uit Laos, China en Thailand raakten gewond bij de schietpartij.

Premier Srettha Thavisin zei dat de situatie onder controle is gebracht in het centrum, dat populair is bij zowel de lokale bevolking als toeristen. De verdachte ging naar een school in de buurt van het winkelcentrum en werd in het Rajvithi-ziekenhuis behandeld voor een psychische aandoening, maar was onlangs gestopt met het innemen van zijn medicijnen. Geruchten beweren dat de jongen een stem hoorde die zei dat 'hij iemand neer moest schieten'.

Video's op sociale media tonen de chaos in het winkelcentrum zien, waarbij mensen, waaronder kinderen, zich haastten om het winkelcentrum te verlaten onder begeleiding van bewakers. 


15 maanden cel voor ouders die pasgeboren baby achterlieten in vuilcontainer

De rechtbank legt 15 maanden cel op aan de ouders van het pasgeboren kindje dat 2,5 jaar geleden werd gevonden in een vuilcontainer in Amsterdam. De rechtszaak werd achter gesloten deuren gehouden omdat de ouders destijds minderjarig waren, om die reden worden de twee via het jeugdstrafrecht berecht. Zij bekenden dat ze de baby in de container plaatsten omdat zij dachten dat het kind overleden was. Zo meldt AT5.

"De rechtbank vindt de gepleegde feiten zo ernstig dat een onvoorwaardelijke detentiestraf onontkoombaar is. Zowel de man als de vrouw zijn daarom veroordeeld tot 15 maanden onvoorwaardelijke jeugddetentie", aldus de rechtbank.

De vrouw heeft daarnaast 6 maanden voorwaardelijke jeugddetentie gekregen, met als bijzondere voorwaarde dat zij meewerkt aan behandeling. Voor de man geldt dat hij naast jeugddetentie jeugd-tbs opgelegd krijgt, onder de voorwaarde dat hij meewerkt aan behandeling en begeleid zal wonen in een instelling.

In een vuilcontainer op het Meernhof in Holendrecht werd in februari 2021 een pasgeboren meisje aangetroffen. Een buurtbewoonster hoort tijdens het weggooien van haar vuilnis een geluid uit de container komen: "Ik wist meteen dat het een baby'tje was", liet de buurvrouw destijds aan AT5 weten.

Een paar dagen na de vondst van het kindje wist de politie een jongen en een meisje van 17 aan te houden voor het achterlaten van de baby. Zij zijn de ouders van het kind. Volgens de advocaat van de vader, Gerald Roethof, was het tweetal ervan overtuigd dat het meisje was overleden. Roethof vertelde eerder dat de twee jongeren in paniek raakten en niet wisten wat ze moesten doen. "Ze hebben met het kind op straat gelopen, kwamen op een gegeven moment langs die vuilcontainer en toen is het kind daar geplaatst, laten we dat woord maar gebruiken". 

Resten van baby in tuin
Naast het achterlaten van het meisje in de vuilcontainer, zouden de twee volgens justitie ook verantwoordelijk zijn voor de moord op een tweede kind. In het onderzoek naar de baby in de vuilcontainer stuitte de politie ook op gesprekken over een tweede baby. Na onderzoek zijn daar ook resten van gevonden in de achtertuin bij de woning van de moeder. 

'Gruwelijke en onvoorstelbare feiten'
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 18 maanden jeugddetentie en tbs: "Deze eis heeft voornamelijk te maken met de gruwelijke en onvoorstelbare feiten die daar hebben plaatsgevonden, maar ook met het feit dat de verdachten, naar onze mening, niet voldoende hebben meegewerkt aan het onderzoek. (..) Deze straf klinkt misschien niet veel, maar dat heeft toch echt te maken met maximum van twee jaar dat geëist kan worden in jeugdzaken", vertelde persofficier Katelijne den Hartog.

De verdachten het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

Wereldtrombosedag 13 oktober: trombose door de pil: ken de risico's en wees alert

Dagelijks krijgen zo’n 2 tot 5 vrouwen in Nederland trombose door het gebruik van de anticonceptiepil. De Trombosestichting vindt dit een onverteerbaar hoog aantal, en pleit voor betere voorlichting. Het is belangrijk dat (toekomstige) pilgebruiksters de risico’s kennen, en weten wat de symptomen van trombose zijn. Een deel van hen loopt nu onnodig risico op een vervelende, en mogelijk levensbedreigende, trombose. Dat moet anders. Huisartsen spelen hierbij een belangrijke rol; zij schrijven immers de anticonceptiepil voor.

De risico’s
De anticonceptiepil is een zeer betrouwbaar middel om zwangerschap te voorkomen. De meest gebruikte anticonceptiepil is de combinatiepil met de hormonen oestrogeen en progestageen. Progestageen voorkomt een zwangerschap, oestrogeen zorgt voor een reguliere menstruatie. Oestrogeen heeft invloed op de bloedstolling; het bloed stolt sneller. Dit verhoogt het risico op trombose; een ongewenst bloedstolsel. Het risico op trombose verschilt per generatie pil; bij een deel van de pillen is het risico wel 9 tot 12 op de 10.000. Maar spelen er nog meer risicofactoren, zoals erfelijke aanleg, overgewicht of roken, dan loopt het risico verder op. Daarnaast neemt het tromboserisico toe met de leeftijd. Voor pilgebruiksters boven de 35 jaar kan het tromboserisico zo oplopen tot 1 op de 333. In totaal krijgen jaarlijks tussen 700 en 1700 pilgebruiksters een trombose.

Daarom is het belangrijk dat de 1,4 miljoen pilgebruiksters in Nederland, en iedereen die overweegt de anticonceptiepil te gaan gebruiken, de risico’s kent. Huisartsen kunnen hierbij het verschil maken. Komt trombose in de familie voor, of spelen er andere risicofactoren? Dan is een ander anticonceptiemiddel (zoals een spiraal of de minipil) misschien passender. En zij kunnen met vrouwen van boven de 35 jaar hun methode van anticonceptie bespreken en kijken naar mogelijke alternatieven.

Het verhaal van Noa
Noa Smolenaars (25) is één van de vele vrouwen die trombose kreeg door het gebruik van de anticonceptiepil. Op haar 21e kreeg ze een longembolie en longinfarct: “Mijn vader bracht me naar de eerste hulp in Maastricht. De arts deed direct tests en ongeveer haar eerste vraag was: slik je de anticonceptiepil? Mijn hele longslagader zat dicht met een stolsel ter grootte van een pingpongbal. Ze zeiden ook dat ik geluk heb gehad. Eén uur later was te laat geweest.” Met Noa gaat het op dit moment gelukkig goed. Maar nog steeds krijgen vrouwen elke dag trombose door het gebruik van de anticonceptiepil. Soms met de dood als gevolg. Daarom is het belangrijk dat de 1,4 miljoen pilgebruiksters in Nederland, en iedereen die overweegt de anticonceptiepil te gaan gebruiken, weet wat de risicofactoren zijn, en hoe trombose te herkennen.

Beter informeren
Tom Bos, directeur Trombosestichting: “De anticonceptiepil is een zeer betrouwbaar middel om zwangerschap te voorkomen. Bij de anticonceptiepil is het tromboserisico echter groter. Zeker als je net begint met de pil én als je ouder wordt. Wij blijven daarom aandacht vragen voor betere informatie over de risico’s op trombose door pilgebruik.”

Meer weten over trombose door de anticonceptiepil? Kijk voor cijfers, het tromboserisico van verschillende anticonceptiemethoden en verhalen van ervaringsdeskundigen op de website van de Trombosestichting.

Wereldtrombosedag
Op 13 oktober is het Wereld Trombose Dag; dit jaar vraagt de Trombosestichting extra aandacht voor trombose door de pil. Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Dit belemmert de bloedsomloop en kan gevaarlijk zijn en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs overlijden. Snelle herkenning van trombose is daarom belangrijk zodat ernstige gevolgen voorkomen kunnen worden.

Vallen meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak

In 2022 overleden 6,2 duizend inwoners van Nederland door een accidentele val. Dat is 15 procent meer dan in 2021 en ruim twee keer zoveel als tien jaar eerder. Vooral onder 90-plussers en mensen die vanwege een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) toegang hebben tot zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), is het aantal sterfgevallen door een accidentele val toegenomen. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van doodsoorzaken.

Wie overlijdt door een accidentele val valt, struikelt, of glijdt per ongeluk uit en overlijdt binnen dertig dagen aan de gevolgen. Vallen met een vervoermiddel telt hierbij niet mee, dit wordt geregistreerd als vervoersongeval.

De toename van het aantal slachtoffers door dodelijk vallen komt niet alleen door de vergrijzing. Wanneer rekening gehouden wordt met de vergrijzing en de bevolkingsgroei, daalde het aantal sterfgevallen tot 1998, vooral bij vrouwen. Daarna is het geleidelijk toegenomen en sinds 2010 zelfs verdubbeld, van 17,5 per 100 duizend inwoners in 2010 tot 35,2 per 100 duizend inwoners in 2022.

Meeste dodelijke valincidenten bij vrouwen van 80 jaar of ouder
Vooral ouderen overlijden door een accidentele val: 43 procent was tachtiger en 36 procent was negentig jaar of ouder. Vrouwen vormden de meerderheid in beide groepen. In 2022 was de gemiddelde leeftijd van mannen bij overlijden door een accidentele val 82 jaar en bij vrouwen 87 jaar. Tien jaar eerder was de gemiddelde leeftijd lager, bij mannen was dit 79 jaar en bij vrouwen 86 jaar.
Grootste stijging bij 90-plussers

De stijging van het aantal fatale valincidenten gaat samen met de groei van de oudere bevolking, maar ook naar verhouding is er in elke leeftijdsgroep een stijging. Dat geldt vooral voor vrouwen van negentig jaar of ouder. In 2022 overleden 17,3 vrouwelijke negentigplussers per 100 duizend vrouwen van deze leeftijd door een accidentele val, in 2012 waren dat er 8,3. Bij vrouwelijke tachtigers nam dit aantal toe van 2,0 overledenen naar 3,9 per 100 duizend. Ook bij mannen is de grootste toename bij negentigplussers, maar deze is minder sterk dan bij vrouwen. Sinds 2020 is onder 90-plussers het aantal sterfgevallen door vallen hoger bij vrouwen dan bij mannen.

Toename bij ouderen met psychogeriatrische aandoening
Het aantal ouderen dat vanwege een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) recht heeft op zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) neemt elk jaar toe, van 84 duizend in 2015 tot 110 duizend in 2022. Bij deze groep is ook het percentage sterfgevallen door accidenteel vallen gestegen, van 4,3 in 2015 naar 8,4 in 2022.

Bij mensen die toegang tot Wlz-zorg hadden, niet vanwege een psychogeriatrische aandoening, maar om een andere reden, steeg het aantal sterfgevallen door een val minder, van 2,3 naar 3,3 procent. Bij mensen die helemaal geen toegang hadden tot Wlz-zorg bleef dit rond de 2 procent vrijwel stabiel.

Van alle mensen die in 2022 door een val overleden, had de helft toegang tot Wlz-zorg vanwege een psychogeriatrische aandoening. In 2015 was dat nog een derde.

Vallen meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak
In 2022 was overlijden door een accidentele val de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak, met 6,2 duizend sterfgevallen, gevolgd door zelfdoding (1,9 duizend) en een vervoersongeval (772). Bij 3,7 procent van alle sterfgevallen in Nederland was een accidentele val de doodsoorzaak. Dat komt neer op 17 fatale valincidenten per dag.

'Consument vindt vermindering van vleesconsumptie een lastige opgave'

We lijken in Nederland niet zonder vlees te kunnen. Al sinds jaar en dag blijft de Nederlandse jaarlijkse consumptie van vlees op een gelijk niveau van ongeveer 38 kilo per persoon per jaar. Weliswaar zitten in vlees belangrijke bouwstoffen, maar wanneer de consument zich zou houden aan het voedingsadvies in de Schijf van Vijf zou dat al leiden tot een 40 procent lagere vleesconsumptie.

Minder vleesconsumptie leidt tot een lagere belasting van het milieu, maar dat minderen gaat niet vanzelf. Consistente en goede voorlichting door overheid en bedrijven zijn daarvoor nodig. Dat gebeurt nu niet of nauwelijks. Een gemiste kans, want het kan wel bijdragen aan een gewenste gedragsverandering.

Cijfers laten zien dat ingebakken gewoontes moeilijk zijn te veranderen. Daar gaat wel een generatie overheen. Ook de toenemende belangstelling voor plantaardige vleesvervangers draagt niet bij aan een lagere vleesconsumptie. Daar komt bij dat de groeiverwachting voor de nog steeds relatieve kleine markt van plantaardige vleesvervangers (nu 2 procent) door marktexperts naar beneden is aangepast, vanwege de relatief hoge kosten en vraagtekens over de kwaliteit van het product. De consument stelt steeds meer vragen over allerlei toevoegingen in deze producten.

Enquêtes over gezonder eten presenteren hetzelfde beeld, de consument komt maar heel traag in beweging. Gedragsverandering vraagt om impactvolle voorlichtingscampagnes. Nu wordt de consument vooral in de verleiding gebracht tot het eten van vlees. De ‘kiloknallers’ komen niet meer voorbij, maar nog steeds wordt de consument met veel aanbiedingen verleid tot het eten van vlees.

Een campagne die aangeeft wat de milieu-impact is van een overmaat aan vlees, kan ervoor zorgen dat consumenten bewuster gaan kiezen voor alternatieven, in welke vorm dan ook, of gaan minderen. De beweging naar een duurzamer eetpatroon kan met goede, aansprekende voorlichting dus mogelijk wel van de grond komen. Het is alleen maar goed voor de sector wanneer de vleesconsumptie een dalende tendens gaat laten zien. Bij verder uitblijven, kunnen minder vrijblijvende maatregelen de volgende stap zijn.

'Canada moet geheime stukken nazi-oorlogsmisdadigers vrijgeven'

Tijdens het bliksembezoek van Zelenskyy aan Canada vorige week werd een Oekraïense man (98) op de tribune vereerd. Achteraf bleek de man te hebben gevochten voor de Waffen SS. De hierop volgende verontschuldiging van premier Justin Trudeau voor het eerbetoon aan een man die in een nazi-eenheid had gevochten is een belangrijke stap geweest – maar er moet meer worden gedaan, zeggen Joodse groepen. Namelijk het vrijgeven van meer van de ‘geheime’ informatie uit het Deschenes-rapport.

Deze rapporten zijn na de Tweede Wereldoorlog voltooid en bevatten informatie over nazi's die na het einde van de oorlog naar Canada kwamen. De namen zijn echter allemaal geredigeerd, evenals alle informatie over hoe deze personen mochten komen.

Een voormalig liberaal parlementslid en huidige CEO van de Vrienden van het Simon Wiesenthal Centrum voor Holocauststudies vertelde aan The West Block dat hij pleitte voor de volledige publicatie van het Deschenes-rapport, en zei dat hij zich schaamde dat de regering waar hij voor werkt de documenten nog niet heeft vrijgegeven. Hoewel specifieke cijfers niet bekend zijn, zei Michael Levitt dat de historische consensus gaat over 2.000 mensen die vochten voor de Waffen SS en de Galicische Divisie, waarin de man die aanvankelijk door het Parlement werd geëerd, na de oorlog naar Canada kwam. “De naamgever van onze organisatie – Simon Wiesenthal, de nazi-jager – reisde in zijn latere jaren de wereld rond, sprak zich uit en zocht gerechtigheid. Hij weigerde om naar Canada te komen”, zei Levitt. Tijdens de toespraak van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy tot het parlement erkende de huidige voorzitter van het Lagerhuis, Anthony Rota, een 98-jarige Yaroslav Hunka uit zijn kiesdistrict als een Oekraïense en Canadese 'held' vanwege zijn militaire dienst in de strijd tegen de Russen. Daarna werd ontdekt dat Hunka voor de 14e Waffen Grenadierdivisie van de SS vocht, een vrijwillige nazi-eenheid die voornamelijk uit Oekraïners bestond.

“We kunnen niet vooruitgaan en lessen uit het verleden leren als we het verleden niet kennen”, zei Michael Mostyn, CEO van B'Nai Brith, samen met Levitt in een paneldiscussie. "En natuurlijk zijn onze overheidsgegevens nog steeds geheim. En dat is een groot deel van het probleem.”

In de dagen sinds de erkenning van Hunka zei Mostyn dat hij een telefoontje kreeg van een vrouw die zei dat ze de wreedheden van Hunka's eenheid had overleefd. “Ze zei me dat dit het moment van doorpakken is. Open de documenten en vertel de Canadezen wat er werkelijk is gebeurd”, zei Mostyn. "Hoe hebben we de nazi’s dit land kunnen binnenlaten?"

Woensdag vertelde minister van Immigratie Marc Miller aan verslaggevers dat het heropenen van het Deschenes-rapport iets is dat de moeite waard zou kunnen zijn om naar te kijken. Hij merkte op dat het voor nazi's soms gemakkelijker was om Canada binnen te komen dan voor Joodse mensen.

Dit gold ook voor ex-nazi-doodseskaderlid Helmut Oberlander, die uit de VS werd verdreven en geconfronteerd werd met een Canadese deportatiestrijd toen hij stierf omdat hij tolk was geweest voor Einsatzgruppe D, een paramilitair doodseskader. Deze eenheden doodden ongeveer twee miljoen mensen, voornamelijk Joden, en werden gezien als een centraal onderdeel van Hitlers zogenaamde ‘Endlösung’.

Oberlander stierf in Waterloo, Ontario. op 20 september 2021. “[Oberlander] slaagde erin de gerechtigheid te ontlopen, weet je, en stierf als een heel oude man in het comfort van Canada”, zei Levitt. “In dat geval was er ongeveer veertig jaar lang proces na proces aan de gang en geen enkele regering wilde actie ondernemen, ook niet de mijne destijds. En dit was iets waar ik heel openhartig over was, maar het maakte geen verschil."

Mostyn zei dat B'Nai Brith verschillende verzoeken om toegang tot informatie heeft ingediend in een poging meer informatie te krijgen over de inhoud van het Deschenes-rapport, maar dat deze geen succes hebben gehad. Hij gelooft dat schaamte de reden is dat opeenvolgende regeringen bleven zwijgen.

“Als ik moest gokken, zou het gewoon zo kunnen zijn dat de opeenvolgende regeringen zich schaamden, zoals Michael zei, maar ook over andere instellingen zoals de RCMP, over hoe we zo’n onverschilligheid konden tonen voor nazi-daders die naar de VS kwamen zonder vervolgingen of deportaties”, zei hij.

De Poolse minister van Onderwijs heeft het Instituut voor Herdenking in Polen verzocht de vroegere diensttijd van Hunka te onderzoeken om te zien of er redenen zijn voor zijn uitlevering.

Trump beledigt rechter en aanklager in rechtzaak fraude, en pakt PR moment

Aan het begin van het proces wegens beschuldigingen van fraude portretteerde de voormalige Amerikaanse president Trump zichzelf opnieuw als slachtoffer – en viel hij zowel de rechter als de procureur-generaal verbaal aan. Gedurende dit proces zal er geen jury aanwezig zijn, zowel Trump's advocaat als de aanklager hebben daar niet om gevraagd. 

Door een zee van camera's verdringt een kleine groep demonstranten zich buiten het gerechtsgebouw van New York. Ze steunen procureur-generaal Letitia James, die op het punt staat voor de microfoon te stappen. Ze zal succes hebben in de rechtszaal tegen Trump, zegt James, waarmee ze haar boodschap onderstreept: “Hoe machtig iemand ook is, hoeveel geld iemand ook denkt te hebben – niemand staat boven de wet.”

Kort daarna verschijnt de verdachte voor de camera in het gerechtsgebouw. Donald Trump geniet duidelijk van zijn optreden – en gebruikt het voor zijn politieke campagne. Zoals hij zo vaak heeft gedaan, spreekt de ex-president over de grootste heksenjacht aller tijden. En dan begint hij zijn tirade.

Rechter Arthur Engoron deugt niet. En de Afro-Amerikaanse procureur-generaal is racistisch en een ‘freak’ – ze komt alleen in actie om hem te pakken ook al weet ze niets van hem, aldus Trump. 

Rechter: Trump is schuldig
Zijn financiële gegevens zijn uit de kunst, zei Trump. Rechter Engoron had op voorhand al geoordeeld dat Trump, twee van zijn zoons, zijn dochter Ivanka en tien van zijn bedrijven aansprakelijk konden worden gesteld voor fraude. In het management zouden ze hun financiën afhankelijk van hun behoeften groter of kleiner hebben gemaakt - om minder belastingen te betalen of om gemakkelijker leningen te krijgen.

Rechter Engoron heeft al geoordeeld dat bedrijfsvergunningen voor de Trump Organization en andere bedrijven worden ingetrokken. Ze moeten onder toezicht worden geplaatst en worden ontbonden. Trump zou de controle verliezen over een deel van zijn meest waardevolle onroerend goed. Misschien moet hij zijn Trump Tower verkopen. Hij tierde: het hele proces was een leugen en bedrog.

PR-effect
Trump nam vervolgens plaats op de verdedigingsbank in de rechtszaal. Zijn advocaat zei in zijn openingsverklaring: De informatie van de vastgoedondernemer over zijn bezittingen was ‘waar en correct’. Bovendien maakten de banken hun eigen taxaties.

Trump kwam met zijn vrijwillige aanwezigheid bewust naar voren, zegt de bekende New Yorkse advocaat Ron Kuby: “Als hij zijn schare fans wil verdubbelen of verdrievoudigen, is dat slim. Omdat veel mensen zich daar afvragen hoe iemand tegen hem kan zijn.”

“Extreem belangrijk proces”
Veel hangt af van de mogelijke straf aan het einde van het proces voor Trump, zegt advocaat Kuby: “Het civiele proces is niet zo sexy als een strafproces, waarbij Donald Trump in de gevangenis kan belanden. Maar het is wel enorm veelzeggend.” De media in de VS realiseerden zich pas laat hoe belangrijk dit proces was voor het financiële welzijn van Trump, aldus Kuby. En dat is een van de belangrijkste dingen waar hij om geeft – naast het genereren van aandacht.

Voor het eerst zal Trump persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor zijn misdaden. Een demonstrant bij de rechtbank is daar blij mee. Ze is hier om de procureur-generaal te steunen: “En om haar te bedanken dat ze Trump eindelijk ter verantwoording heeft geroepen. Hij was tientallen jaren lang een hoofdcrimineel. Wij New Yorkers wisten dat. Het is tijd dat Amerika en de hele wereld dat gaan begrijpen.”

De aanhangers van Trump geven niets om rechtszaken
Maar dat heeft de populariteit onder de aanhangers van Trump tot nu toe niet veranderd. De 77-jarige blijft momenteel de grootste favoriet in de peilingen in de race om de Republikeinse presidentiële nominatie – ondanks zijn talrijke juridische problemen.

Ook een fan in de rechtszaal is ervan overtuigd dat dit allemaal haatcampagnes zijn: "Ze willen niet dat hij zich opnieuw kandidaat stelt. Maar ik wel. Ik ben hier om mijn president te steunen. De grootste president van Amerika, misschien wel van de wereld."

De komende weken zullen 28 getuigen worden ondervraagd. Een vonnis en de mogelijke bekendmaking van het vonnis worden pas in januari volgend jaar verwacht. Naast de civiele zaak in New York is Trump in vier strafzaken aangeklaagd. Twee aanklachten hebben betrekking op de pogingen van Trump om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 ongedaan te maken en daarmee aan de macht te blijven.


Downhiller O'Callaghan stunt op mountainbike, 7e winnaar in 7 wedstrijden

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het Amerikaanse Snowshoe. Diep in de bossen van West Virginia streek de World Cup mountainbiken neer, niet alleen voor de in Nederland meer bekende cross-countrywedstrijden, maar ook weer voor de downhills, wat weer het nodige spektakel bracht in het voorlaatste World Cup-weekeinde van het jaar.

Vrouwen
De Duitse Nina Hoffmann was de eerste die een écht snelle tijd noteerde, maar de als voorlaatste naar beneden komende Française Marine Cabirou dook er 0,344 seconden onderdoor. Wereldkampioene Valentina Höll opende haar run tot slot razendsnel, maar de Oostenrijkse leverde beetje bij beetje tijd in en werd op 0,660 seconden derde - dat was wél genoeg voor de eindzege in de World Cup. Cabirou pakte dus de winst, voor Hoffmann en Höll.

Mannen
De jonge Brit Robert Jordan Williams noteerde als eerste een tijd waar veel toppers grote moeite mee hadden, met zes man te gaan stond hij nog altijd op één. Landgenoot Bernard Kerr ging geweldig naar benenden en dook er met 0,866 seconden dan onderdoor, maar thuisfavoriet Dakotah Norton - de laatste die de thuisfans aan de winst kon helpen - ging gelijk nóg eens 0,435 seconden sneller, uiteraard tot grote vreugde van het publiek.

De vreugde voor Norton was van korte duur, want de jonge Ier Ronan Dunne knalde naar beneden en finishte 0,867 seconden sneller dan de Amerikaan. De Fransman Loris Vergier kwam 1,265 seconden tekort en noteerde de op dat moment derde tijd, waarna het aan de nog jongere Ier Oisin O'Callaghan was. Hij stortte zich op fenomenale wijze naar beneden, leverde in de slotfase weliswaar nog meer dan een seconde in, maar was aan de finish toch 0,496 seconden sneller dan zijn minstens net zo uitzinnige landgenoot Dunne.

Zo stond alleen World Cup-leider en grootheid Loïc Bruni uit Frankrijk nog boven op zijn Specialized. Bruni ging erg hard en was zelfs een paar honderdsten sneller onderweg dan O'Callaghan, maar ineens raakte hij de controle kwijt en ging hij hard onderuit - gelukkig stond hij wel snel weer op en reed hij 'rustig' naar beneden. O'Callaghan pakte zo de winst, de zevende winnaar in zeven World Cups dit seizoen, voor Dunne - een historische Iers 1-2'tje - en Norton.

FOK! Wat een weer: droog, later regen

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend schijnt in het oosten eerst nog af en toe de zon, elders is het bewolkt. In de loop van de ochtend gaat het in het westen en midden regenen. Het oosten blijft nog droog. De wind uit het westen neemt flink in kracht toe. Boven land is de wind vrij krachtig, langs de westkust krachtig tot hard, windkracht 6-7. Tevens kunnen er in de kustgebieden windstoten voorkomen rond 70 km/u.

Vanmiddag zijn er veel buien. In de loop van de middag laat de zon zich in het westen ook af en toe zien. De maximumtemperatuur wordt 16°C, in het zuidoosten kan het in het begin van de middag nog even 20°C worden. De noordwestenwind is aan zee en boven het IJsselmeer krachtig, windkracht 6, boven land is de wind matig tot vrij krachtig. In Limburg is er een kans op windstoten rond 70 km/uur.

Vanavond zijn er nog enkele buien. In de loop van de avond wordt het in de zuidelijke helft van het land overwegend droog. De wind uit het westen is aan zee krachtig, windkracht 6, boven land is de wind matig.

Komende nacht komen er vooral in het noorden nog enkele buien voor. De minimumtemperatuur wordt 12°C, aan zee blijft het enkele graden zachter. Landinwaarts is de wind matig uit zuidwest, langs de kust en op het IJsselmeer is de wind westelijk en vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Tot morgen! 

                   

 

Ochtendgloren in Emmen (Foto: Oppiedoppie)
Ochtendgloren in Emmen (Foto: Oppiedoppie) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Leeuwarders blowen meer dan Amsterdammers

Uit een onderzoek van het KWR Water Research Institute, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leeuwarden en het Wetterskip Fryslân, blijkt dat er relatief meer softdrugsafval in het rioolwater van Leeuwarden aanwezig is dan in Amsterdam. De gemeente beschouwt het percentage drugs in het rioolwater van de Friese stad als “opmerkelijk hoog”.

Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik in zijn stad. Leeuwarden had op verzoek van de gemeenteraad een onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van drugs in het riool. Op maandagochtend werden de resultaten aan burgemeester Buma overhandigd. “Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van cocaïne in Leeuwarden op hetzelfde niveau ligt als in Amsterdam en zelfs hoger is dan in steden zoals Utrecht en Eindhoven. Daarnaast is het gebruik van cannabis hier hoger dan in Amsterdam”, bevestigt Buma.

Gedurende een week is het water in de rioolzuiveringsinstallatie onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat in Leeuwarden per 1000 inwoners ongeveer 3662 milligram THC wordt geconsumeerd, de werkzame stof in wiet en hasj. Dit komt neer op meer dan 21 gram wiet. Dit is 7 procentpunt hoger dan in Amsterdam en 46 procent hoger dan in Utrecht of Eindhoven. Het cocaïnegebruik per 1000 inwoners is gelijk in Leeuwarden en Amsterdam. Het gebruik van MDMA ligt echter lager in Leeuwarden dan in de grote steden, aldus Omrop Fryslân.

Oekraïne heeft scherpe kritiek op Elon Musk na tweet over Zelenskyy

Kyiv heeft boos gereageerd op een tweet van de controversiële Amerikaanse tech-miljardair Elon Musk waarin hij president Volodymyr Zelensky belachelijk maakte.

“Elke stilte of ironie jegens Oekraïne is een directe aanmoediging van Russische propaganda die geweld en vernietiging rechtvaardigt”, antwoordde de Oekraïense presidentiële adviseur Mychailo Podoljak op een eerder bericht van Musk. 

De tech-ondernemer had maandag een bewerkte foto van een gespannen ogende Zelenskyy gepubliceerd. In de tweet stak Musk de draak met de voortdurende oproepen van de Oekraïense leider aan westerse bondgenoten om zijn land te steunen met meer wapens en financiële hulp zodat ze zichzelf kunnen verdedigen in de Russische agressieoorlog. Uiteraard ging Twitter los.

Wrakingsverzoek van Laurens Buijs afgewezen: geen nieuwe rechter in ontslagzaak

De zaak over het ontbinden van het contract van Laurens Buijs door de UvA krijgt geen nieuwe rechter. Tijdens de zaak besloot de sociaal wetenschapper om de rechtbank te wraken, nadat hij had het gevoel kreeg dat alleen hij door de rechter kritisch werd bevraagd. De zogenoemde wrakingskamer ziet echter niets in die bewering en heeft het verzoek afgewezen. Zo meldt AT5

Eind augustus stonden Buijs en de Uva  tegenover elkaar in de rechtbank. De universiteit wilde op de kortst mogelijke termijn het contract van Buijs ontbinden en stapte daarvoor naar de rechtbank. Volgens de UvA, die Buijs in april op non-actief stelde, is er al langere tijd sprake van grensoverschrijdend gedrag van de wetenschapper en moet zijn contract daarom worden ontbonden.

Buijs gaf zelf eerder al aan dat hij ook niet meer voor de UvA wil werken, maar de vraag is in welke staat hij vertrekt. De sociaal wetenschapper is namelijk van mening dat de universiteit juist veel te verwijten is en dat hij een schadevergoeding van 55.000 euro verdient. Volgens zijn advocaat werd hij niet behandeld als werknemer, maar als iemand die lastig is.

Wel of geen hoor en wederhoor?
In de ontbindingsprocedure moest worden besloten op welke manier Buijs de UvA zou verlaten, maar zo ver kwam het nooit. Tijdens de zitting gaf Buijs aan dat hij de rechter vooringenomen vond. Hij had het gevoel dat er geen hoor en wederhoor plaatsvond. Buijs besloot om rechtbank te wraken, een procedure die bedoeld is om de objectiviteit van een rechter te beoordelen.

Maar volgens de wrakingskamer klopt het helemaal niet dat er geen hoor en wederhoor plaatsvond tijdens de zitting. "De gemachtigden van beide partijen hebben in het eerste termijn evenveel spreektijd gekregen, de verzoeker heeft zijn persoonlijke toelichting voorgedragen en de partijen hebben op elkaars standpunten kunnen reageren."

Ook de kritische vragen die Buijs van de rechter kreeg zijn volgens de kamer geen bewijs van partijdigheid van de rechter. "Een rechter is vrij in de wijze waarop een zaak wordt behandeld. Daarbij kan het stellen van vragen, ook als deze als kritisch worden ervaren, geëigend zijn om een inzicht gevende reactie te verkrijgen." Volgens de wrakingskamer zijn de vragen van de rechter juist het beginsel van hoor en wederhoor, omdat Buijs de gelegenheid kreeg om te reageren.

Het verzoek van Buijs is daarom afgewezen door de kamer en de ontbindingsprocedure krijgt dan ook geen nieuwe rechter. Het is nog niet bekend wanneer de zaak weer verdergaat.

Bijna een jaar
De soap tussen Buijs en de UvA speelt al bijna een jaar. Eind vorig jaar deed Buijs een klokkenluider-melding over de 'ernstige institutionele misstanden' binnen de Universiteit. Buijs schreef dat "het onderwijs en onderzoek bij sociale wetenschappen op de UvA dusdanig bedreigd wordt door radicale 'woke cultuur', dat men kan spreken van overtreding van het recht op academische vrijheid".

Na de melding werd er een onderzoek gestart door de UvA, maar de externe onderzoekscommissie zag geen serieuze institutionele misstanden die de academische vrijheid in gevaar zouden brengen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.