F1: Uitslag Grand Prix van Monaco

Max Verstappen heeft de Formule 1 Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Nederlander zegevierde in het Prinsdom in een deels natte race voor Fernando Alonso en Esteban Ocon die Alpine hiermee een lichtpuntje bezorgde. Nyck de Vries eindigde op plek twaalf waar hij de race ook begon.

Verstappen begon vanaf poleposition op de mediums, terwijl naast hem Alonso op het harde rubber vertrok. Verstappen behield na de start de leiding, voor Alonso en Ocon. Verder naar achteren raakte de Aston Martin van Lance Stroll in het gedrang richting hairpin beschadigd, maar de Canadees ging niet naar binnen. Dat gold wel voor Sergio Perez, Guanyu Zhou en Nico Hülkenberg die vrijwel achteraan reden en om naar voren te komen meteen nieuw rubber haalden zodat ze niet nogmaals hoefden te stoppen.

Verstappen trok in de beginfase een gat van ruim twee seconden met Alonso, terwijl daarachter Ocon afhaakte en een hele trein bolides achter zich aan kreeg. Carlos Sainz vergiste zich in de snelheid van Ocon en beschadigde bij het uitrijden van de tunnel zijn voorvleugel, toch kon de Spanjaard doorrijden. Ver daarachter plaatste Kevin Magnussen de eerste echte inhaalactie van de dag op Logan Sargeant door bij Mirabeau de Haas naast de Williams te zetten. De Amerikaan zette vervolgens de deur open voor Stroll en de achteraan gestarte Sergio Perez. Er kwam meer actie want Valtteri Bottas passeerde Alexander Albon en ook Nico Hülkenberg kwam twee plekken naar voren.

Na ruim dertig ronden volgden de eerste stops waarbij Ocon voor Sainz en Lewis Hamilton bleef. De rest reed een stuk langer door, waardoor zich een strategisch spel ontvouwde. De plannen van Perez om van achter in de punten te eindigen vielen in duigen toen hij de voorvleugel van de Red Bull stukreed op de achterkant van de Haas van Magnussen.

Verstappen hield het gat richting Alonso op negen seconden, terwijl achter dit duo iedereen langzaam maar zeker naar binnen ging. Daarnaast begon het langzaam maar zeker wat te druppelen met nog 25 ronden te gaan. Langzaam maar zeker werd de baan natter en wisselden de eerste coureurs naar intermediates. Een van de coureurs die er af schoot was Sainz die hiermee plekken verloor.

Na 55 ronden stopte Verstappen voor intermediates en kwam op de eerste plek naar buiten, voor Alonso die een ronde eerder naar mediums gewisseld was, maar daarna naar intermediates doorwisselde. In de tombola reed Ocon nog steeds derde, voor Hamilton, Russell, Leclerc, Gasly en Sainz.

In het veld gebeurde er veel, onder meer met Perez die eerst een achteruitrijdende Russell tegen zich aan zag botsen en daarna bij het zwembad de Red Bull maar net uit de muur hield. Hij kwam hierna binnen voor volledig natweerbanden. Vooraan worstelde teamgenoot Verstappen met zijn bolide, maar hij hield een gezonde marge met Alonso.

Na 78 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd voor Alonso en de zeer verrassende Ocon. Hamilton eindigde op plek vier, voor Russell, Leclerc, Gasly, Sainz, Lando Norris en Oscar Piastri.