FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 mei 2023

Indy 500 met zware crash beslist in allerlaatste ronde

Op de Indianapolis Motor Speedway is zondagavond de 107e editie van de Indianapolis 500 verreden, de zesde race van het seizoen in de IndyCar Series. Dat was aanvankelijk niet al te spectaculair, maar in de tweede helft van de race ging het flink los.

Alex Palou vertrok met de snelste poletijd ooit vanaf de poleposition, onze eigen Rinus van Kalmthout reed naast hem en Felix Rosenqvist completeerde de eerste rij. Santino Ferrucci, Pato O'Ward en Scott Dixon vormden rij twee, voor Alexander Rossi, Takuma Sato en Tony Kanaan, met Marcus Ericsson, Benjamin Pedersen en Will Power op de vierde rij.

Kort na de start nam Van Kalmthout al even de leiding over van Palou, die hem snel weer terug pakte. Dat herhaalde zich nog een paar keer in de eerste 25 ronden, terwijl Rosenqvist toe bleef kijken op plek drie. Na ruim dertig ronden waren Palou en Ferrucci de eerste van de mannen vooraan die een stop kwamen maken, Van Kalmthout kwam iets later en schoof weer aan achter Palou en voor Ferrucci, die Rosenqvist gepasseerd was.

Na ruim zestig ronden werd de tweede pitstopserie geopend, wederom door Palou, die Ferrucci mee kreeg. Van Kalmthout kwam weer iets later en ging Palou weer voorbij, waarna Rosenqvist zich voor beiden nestelde na zijn stop. O'Ward was ondertussen ook lekker bezig en pakte zowaar de leiding, voor Rosenqvist, Van Kalmthout, Palou en Ferrucci.

De derde pitstopronde zat eraan te komen, maar precies op dat moment viel de eerste caution: Sting Ray Robb probeerde Graham Rahal buitenom in te halen en dat eindigde met een forse klap in de muur. Kort daarop kwam iedereen z'n stop maken, wat voor Van Kalmthout niet goed ging: bij het wegrijden hield hij veel te hard het gas erop, waarna hij spinde en Palou tegen de muur reed.

Van Kalmthout leek mogelijk door te kunnen, maar er hing wel een straf boven zijn hoofd. Ondertussen reed Callum Ilott aan de leiding, doordat hij vóór de caution al gestopt was, en bij de herstart werd hij gevolgd door Rosenqvist, die er net als O'Ward snel voorbij ging. Van Kalmthout zat bij de herstart volop in de chaos en kreeg snel daarna te horen dat hij een drivethroughpenalty kreeg.

Van Kalmthout maakte flink wat tijd goed op de relatief langzaam rijdende kop van het veld, waar O'Ward de eerste was die zijn stop maakte - bijna tegelijk met Van Kalmthout, die natuurlijk wel nog een flinke achterstand had. De rest dook er in de ronden daarna achteraan en Rosenqvist kwam als leider uit de bus, voor Ericsson, Newgarden, Ferrucci, Rossi, Ed Carpenter en dan pas O'Ward - Van Kalmthout reed op de negentiende plek en zat ineens weer volop in het middenveld.

Met vijftig ronden te gaan, dus op driekwart van de race, was de volgende caution een feit: Romain Grosjean hing zijn auto in de muur, terwijl Ericsson, Newgarden en Rosenqvist voorop reden. Een deel van het veld kwam tijdens de caution naar binnen, waaronder O'Ward, Sato, Carpenter én Van Kalmthout, terwijl het gros van de mannen vooraan besloot om buiten te blijven, wetende dat ze nog een kleine vijftien ronden door moesten rijden naar hun - in principe - laatste stop.

We gingen door met 45 ronden te gaan en Ferrucci pakte na een chaotische herstart de leiding, voor Ericsson en Newgarden. Van Kalmthout zat volop in het gedrang in het middenveld, maar had moeite om zich naar voren te knokken. Dertig ronden voor het einde werd het laatste pitstopbal geopend door de mannen vooraan, waar Van Kalmthout zich ook bij kwam voegen. Ericsson en Rosenqvist gingen ook mee en waren in elk geval klaar met pitstops.

O'Ward maakte zijn laatste stop een paar ronden later en kwam precies achter de twee Zweden op plek drie, met beduidend versere banden. Het duurde allemaal niet lang, want de grootste klap volgde met vijftien ronden te gaan: Rosenqvist gleed de muur in, kwam achteruit de baan op en tikte de sterk rijdende Kyle Kirkwood aan. Die vloog over de kop en kwam ondersteboven tegen de muur aan, maar was gelukkig - net als Rosenqvist - wel in orde. Dat ging allemaal bijna nog véél heftiger fout: één van Kirkwood's wielen vloog over de omheining, maar vloog langs de tribune heen en landde op een onfortuinlijke auto op de parkeerplaats.

Na een vrij lange onderbreking konden we door, met acht ronden te gaan en O'Ward voorop, voor Ericsson, Newgarden, Rossi en Ferrucci - Van Kalmthout reed op plek negen. Het ging anderhalve ronde goed: O'Ward ging in de rondte en knalde hard de muur in, Simon Pagenaud deed dat iets verder naar achteren ook en een stuurloze Agustin Canapino reed nog eens tegen O'Ward aan ook. De rode vlag werd wederom gezwaaid, zodat een en ander opgeruimd kon worden en we ook nog konden racen.

Met Newgarden, Ericsson, Ferrucci, Rossi en ook Palou in de top-5 werd het groen weer gezwaaid, Van Kalmthout reed met het wegvallen van O'Ward op plek acht. In het middenveld ging het gelijk bij de herstart al fout met Benjamin Pedersen, Rahal en Carpenter, terwijl Ericsson, Ferrucci en Rossi voorbij Newgarden gingen. Het geel werd gelijk gezwaaid en pas na nog een ronde kwam ook de rode vlag van stal, waardoor er nog hoop was op mogelijk één raceronde.

Ericsson mocht op kop de baan weer op, voor Newgarden, Ferrucci en Rossi, en het groen werd gezwaaid met nog één ronde knallen voor de winst. Newgarden schoot uit de slipstream bij Ericsson, ging op het laatste rechte stuk álle kanten op om de slipstream te breken en kreeg dat voor elkaar: Newgarden pakte éindelijk de Indy 500-zege, voor Ericsson. Van Kalmthout finishte op de tiende plek, gezien zijn eerdere blunder in de pitstraat nog een uitstekend resultaat.

Oekraïne: zwaarste Russische luchtaanval tot nu toe

De persdienst van de Oekraïense luchtmacht heeft de Russische drone-aanval van zaterdagavond beschreven als een van de zwaarste aanvallen sinds het begin van de oorlog. Volgens de autoriteiten werden 52 van de 54 onbemande drones neergeschoten. De aanval was vooral gericht op de hoofdstad Kyiv.

Volgens de lokale militaire administratie werden 40 drones neergeschoten boven Kyiv. Het was de 14e aanval sinds begin mei, zei de militaire gouverneur Serhiy Popko op Telegram. Een persoon kwam hierbij om het leven en meerdere personen raakten gewond.

Er werd ook schade gemeld vanuit de regionale hoofdstad Zjytomyr, zo'n 120 kilometer ten westen van Kyiv. Maar daar vielen geen slachtoffers aldus burgemeester Serhiy Sukhomlyn op zijn Facebook-pagina.

Naast de drone-aanvallen maakten de Oekraïense autoriteiten ook melding van artilleriebeschietingen op de Soemy-regio aan de grens met Rusland en de stad Nikopol in de regio Dnjepropetrovsk.

Verkiezingen Turkije: Erdogan op kop met ruim 54%

De zittende president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, staat zondag voor zijn grootste uitdaging in 20 jaar in de tweede ronde van de verkiezingen tegen oppositiekandidaat Kemal Kilicdaroglu.

Update 19.15 uur: Volgens de verkiezingsautoriteiten staat de zittende Recep Tayyip Erdogan aan kop in de tweede ronde voor het Turkse presidentschap na de helft van de stemmen te hebben geteld. Tot nu toe heeft Erdogan 54,47 procent van de stemmen, zei het hoofd van de verkiezingsautoriteit Ahmet Yener in Ankara. Zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu kreeg 45,53 procent van de stemmen. Tot nu toe is 54,60 procent van de uitgebrachte stemmen geteld.

Ook volgens onofficiële deelresultaten van het persbureau Anka, dat geacht wordt dicht bij de oppositie te staan, gaat Erdogan aan de leiding. Het staatshoofd komt uit op 51 procent, meldt het persbureau. Zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu staat op 49 procent.

Eerdere berichtgeving: De Turken stemmen vandaag in een tweede ronde over hun toekomstige president. De zittende Erdogan wordt als favoriet beschouwd. Zowel Erdogan als zijn uitdager Kilicdaroglu voeren beiden agressief campagne voor stemmen in het nationalistische milieu - ten koste van de Syrische vluchtelingen.

Hürcan Asli Aksoy van het CATS Centre for Turkish Studies ziet geen grote verschillen tussen Erdogan en Kilicdaroglu. Ze beschouwt het nationalisme als de echte winnaar van de verkiezingen. Nationalisme is de opkomende trend in Turkije. Tijdens de verkiezingscampagne zag oppositieleider Kilicdaroglu zijn beleid van sociale verzoening als een mislukking. Ook hij doet nu scherpe uitspraken, vooral over vluchtelingen. Uiteindelijk is identiteitspolitiek belangrijker voor beide partijen - oppositie en regering - dan wat dan ook, vertelde Aksoy aan persbureau DPA. Het land is diep gepolariseerd.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 14 mei miste Erdogan ternauwernood de absolute meerderheid die nodig is voor rechtstreekse herverkiezing. Kilicdaroglu liep ongeveer vijf procentpunten achter op de gevestigde exploitant. De als derde geplaatste rechtse kandidaat Ogan heeft zich inmiddels achter Erdogan geschaard. Internationale waarnemers beoordelen de stemming als fundamenteel vrij, maar bekritiseerden een oneerlijke verkiezingscampagne.

Jared Malsin van WSJ legt uit waarom dit een van 's werelds belangrijkste verkiezingen is.

Eindzege van Roglic in Giro komt in laatste etappe niet in gevaar; slotrit voor Cavendish

Primoz Roglic heeft de 106de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma, die zaterdag de leiderstrui overnam na een magistrale klimtijdrit, kwam de leiderspositie niet meer in gevaar voor Roglic. De slotrit in Rome ging naar Mark Cavendish en zijn boekte daarmee zijn zeventiende ritoverwinning uit zijn carriere in de Giro.

De slotrit in de Giro d'Italia was er een met start en finish in Rome. Na een rustige start, waarin Primoz Roglic de nodige felicitaties in ontvangst mocht nemen met zijn eerste eindzege in de Giro werd er in de straten in Rome gesprint voor de dagzege.

In de massasprint kreeg Mark Cavendish hulp van zijn voormalig ploeggenoot Geraint Thomas. De nummer twee in het algemeen klassement hield de Brit in de laatste kilometer vooraan in het peloton, waarna Cavendish kon sprinten. Fernando Gaviria ging de sprint van vroeg aan, waarna Cavendish met overtuiging naar het wiel van de Colombiaan sprintte en er direct overheen ging. Cavendish zette zijn sprint sterk door en won met overtuiging de laatste etappe in de Giro d'Italia. Daarmee komt hij in totaal op zeventien zeges in de ronde van Italië.

Results powered by FirstCycling.com

Random Pics van de Dag #947

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NHL: Stars blijven in leven na nieuwe zege op Golden Knights

De ijshockeyers van de Dallas Stars maken nog altijd kans op een plekje in de Stanley Cup Final. De ploeg verloor de eerste drie wedstrijden van de Western Conference-finale tegen de Vegas Golden Knights, maar won wedstrijd vier in eigen huis en zaterdagavond ging het ook in wedstrijd vijf prima.

Even na de helft van de eerste periode opende Ivan Barbashev de score namens de Golden Knights, maar Luke Glendening trok de stand kort daarop gelijk. Vroeg in de tweede periode voltrok zich een vergelijkbaar scenario: 2-1 dankzij Chandler Stephenson, maar krap twee minuten later stond het dankzij Jason Robertson weer gelijk.

Halverwege de derde periode werd het stil in de T-Mobile Arena: Ty Dellandrea tekende voor 2-3 en anderhalve minuut later maakte hij er ook nog eens 2-4 van. Daar bleef het bij en dus trekt men naar Dallas voor de zesde wedstrijd.

Game 6: Maandagavond 29 mei, 02.00u (NL); Dallas Stars - Vegas Golden Knights

NBA: Celtics en Heat na bizarre slotseconden naar game 7

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is de finale in de Eastern Conference nog altijd niet beslist. De Miami Heat mocht het zaterdagavond in eigen huis afmaken tegen de Boston Celtics, maar dat liep beduidend moeizamer dan men vooraf had gehoopt.

Miami had de eerste drie wedstrijden in de reeks gewonnen, maar de Celtics kwamen op dreef en pakten twee overtuigende zeges. In wedstrijd zes was het razendspannend, met een 29-34 eerste kwart en 24-23 tweede kwart. De Celtics hadden een kleine voorsprong uit handen gegeven en deden dat in Q3 opnieuw, maar ook in het vierde kwart namen ze een voorsprong.

Ook in Q4 gaven de Celtics een voorsprong weg: van 90-98 ging het naar 100-101 na een paar scores van Jimmy Butler. Marcus Smart zette de Celtics op 100-102, maar twee vrije worpen van Butler zorgden voor 102-102. Met drie seconden te gaan hervatten de Celtics het spel: Smart's poging stuitte op de ring, maar Derrick White tikte 'm met 0,1 seconde op de klok alsnog binnen voor de winnende 103-104.

Game 7: Maandagavond 29 mei, 02.30u (NL); Boston Celtics - Miami Heat

Uitslagen Eredivisie overige wedstrijden

Veel beslissingen in de Eredivisie waren bij het ingaan van de laatste speelronde al gevallen. Bij veel wedstrijden stond er daardoor bij beide ploegen niks meer op het spel. Zo was kampioen Feyenoord nog niet bijgekomen van een weekje vakantie en verloor van Vitesse met 0-1 terwijl FC Groningen door een nederlaag en een overwinning van Cambuur nog zakte naar de laatste plaats.

Feyenoord

0 - 1

Vitesse

     43' v.Ginkel
 
 Gele kaart: , Kozlowski, Oroz, (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Kasanwirjo (Danilo/ 66)
Geertruida
Hancko
Hartman (López/ 57)
Q.Timber (Rasmussen/77)
Szymanski
Kökçü
Jahanbakhsh (Dilrosun/57)
Gimenez
Idrissi (Paixão/46)
  Scherpen
Arcus
Isimat-Mirin
Oroz
Wittek
Meulensteen
Flamingo
v.Ginkel (Tronstad/57)
Manhoef (Yapi/ 78)
Bialek (Sankoh/58)
Kozlowski (Cornelisse/78)

FC Groningen

0 - 5

Sparta Rotterdam

     25' De Guzman
 58' Saito
 75' Verschueren
 79' Lauritsen
 89' V.v.Crooij (pen)
 
 Gele kaart: Määttä, (FC Groningen), Vriends, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: Musampa (24) (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
De Boer
Schreuders
Balker (Chalus/64)
Sorensen
Musampa
Antman (Irandust/64)
Suslov
Hove
Duarte
Määttä (Blokzijl/64)
Pepi
  Olij
Sambo (Meissen/65)
Vriends (Saito/46)
Eerdhuijzen (Auassar/80)
Pinto (Meijers/46)
Abels
Verschueren
De Guzman (Aleman/65)
V.vCrooij
Lauritsen
Namli (Kitolano/65)

FC Utrecht

3 - 2

FC Emmen

 2' v.d.Hoorn
 53' Douvikas
 79' Viergever
   35' Romeny
 58' Diemers
 
 Gele kaart: , Zivkovic, (FC Emmen)
 Rode kaart: v.d.Hoorn (63) (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 22.065
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Klaiber
v.d.Hoorn
Viergever
v.d.Maarel (Ter Avest/46)
Bozdogan
v.d.Streek (Jensen/60)
Toornstra (Shein/60)
Ramselaar (Kluivert/67)
Douvikas
Boussaid (Maeda/ 82)
  v.d.Hart
Te Wierik (Luzayadio/46)
Heylen
Dirksen (De Lannoy/74)
Vos
Bouchouari
Vlak (Araujo/66)
Diemers (Toufiqui/66)
Scholte
Assehnoun
Romeny (Zivkovic/46)

Fortuna Sittard

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 90+4' Gladon    65' Dimata (pen)
 
 Gele kaart: Embaló, (Fortuna Sittard),
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 10.388
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Pandur
Pinto
Guth
Siovas
Vita
Noslin
Erdogan
Córdoba
Ferati (Janssen/69)
Embaló (Tasci/69)
Gladon
  Branderhorst
v.Rooij
Sandler
Kramer
El Karouani
Mattsson
Baldursson
Tannane
Tavsan (Verdonk/90)
Marques (Dimata/61)
Musaba (Cissoko/61)

FC Volendam

3 - 2

Excelsior

 10' v.Mieghem
 23' v.Gassel (e.d)
 27' Antonucci
   56' Lamprou
 78' Agrafiotis
 
 
Stadion: Kras Stadion, Volendam
Toeschouwers: 6.733
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Stankovic
Douiri (El Kadiri/46)
Mbuyamba
Mirani
Murkin
Twigt (W.Ould-Chikh/46)
Antonucci
Eiting (v.Duijl/90 2)
v.Mieghem
Zeefuik (Mühren/73)
Oristanio (Johnson/ 83)
  v.Gassel (Alblas/63)
S.Nieuwpoort (Horemans/63)
El Yaakoubi
Pierie
Tjoe-A-On
Goudmijn
Azarkan
Koopmeiners
Driouech (Baas/63)
v.Duinen (Agrafiotis/63)
Lamprou (Kharchouch/77)

Uitslag eredivisie play-offs om Europees voetbal

Voor sc Heerenveen is het seizoen nog niet voorbij. Tegen Go Ahead Eagles wonnen de Friezen met 2-0 en veroverde daarmee de laatste plaats voor de play-offs om Europees voetbal.

Bij Heerenveen-Go Ahead viel de openingstreffer vlak voor rust. Uit een voorzet kopte Pawel Bochniewicz raak en in de tweede helft zorgde Ché Nunnely voor de 2-0 en liet daarmee RKC en Go Ahead Eagles kansloos voor de achtste plaats, die in theorie nog een kans maakte op de achtste plaats.

RKC maakte in Friesland er zelf een potje van. Bij rust was het al 2-0 voor het gedegradeerde Cambuur en na rust liep het zelfs uit naar een 4-0 overwinning. Door de zege eindigt Cambuur op de zeventiende plaats.

F1: Uitslag Grand Prix van Monaco

Max Verstappen heeft de Formule 1 Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Nederlander zegevierde in het Prinsdom in een deels natte race voor Fernando Alonso en Esteban Ocon die Alpine hiermee een lichtpuntje bezorgde. Nyck de Vries eindigde op plek twaalf waar hij de race ook begon.

Verstappen begon vanaf poleposition op de mediums, terwijl naast hem Alonso op het harde rubber vertrok. Verstappen behield na de start de leiding, voor Alonso en Ocon. Verder naar achteren raakte de Aston Martin van Lance Stroll in het gedrang richting hairpin beschadigd, maar de Canadees ging niet naar binnen. Dat gold wel voor Sergio Perez, Guanyu Zhou en Nico Hülkenberg die vrijwel achteraan reden en om naar voren te komen meteen nieuw rubber haalden zodat ze niet nogmaals hoefden te stoppen.

Verstappen trok in de beginfase een gat van ruim twee seconden met Alonso, terwijl daarachter Ocon afhaakte en een hele trein bolides achter zich aan kreeg. Carlos Sainz vergiste zich in de snelheid van Ocon en beschadigde bij het uitrijden van de tunnel zijn voorvleugel, toch kon de Spanjaard doorrijden. Ver daarachter plaatste Kevin Magnussen de eerste echte inhaalactie van de dag op Logan Sargeant door bij Mirabeau de Haas naast de Williams te zetten. De Amerikaan zette vervolgens de deur open voor Stroll en de achteraan gestarte Sergio Perez. Er kwam meer actie want Valtteri Bottas passeerde Alexander Albon en ook Nico Hülkenberg kwam twee plekken naar voren.

Na ruim dertig ronden volgden de eerste stops waarbij Ocon voor Sainz en Lewis Hamilton bleef. De rest reed een stuk langer door, waardoor zich een strategisch spel ontvouwde. De plannen van Perez om van achter in de punten te eindigen vielen in duigen toen hij de voorvleugel van de Red Bull stukreed op de achterkant van de Haas van Magnussen.

Verstappen hield het gat richting Alonso op negen seconden, terwijl achter dit duo iedereen langzaam maar zeker naar binnen ging. Daarnaast begon het langzaam maar zeker wat te druppelen met nog 25 ronden te gaan. Langzaam maar zeker werd de baan natter en wisselden de eerste coureurs naar intermediates. Een van de coureurs die er af schoot was Sainz die hiermee plekken verloor.

Na 55 ronden stopte Verstappen voor intermediates en kwam op de eerste plek naar buiten, voor Alonso die een ronde eerder naar mediums gewisseld was, maar daarna naar intermediates doorwisselde. In de tombola reed Ocon nog steeds derde, voor Hamilton, Russell, Leclerc, Gasly en Sainz.

In het veld gebeurde er veel, onder meer met Perez die eerst een achteruitrijdende Russell tegen zich aan zag botsen en daarna bij het zwembad de Red Bull maar net uit de muur hield. Hij kwam hierna binnen voor volledig natweerbanden. Vooraan worstelde teamgenoot Verstappen met zijn bolide, maar hij hield een gezonde marge met Alonso.

Na 78 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd voor Alonso en de zeer verrassende Ocon. Hamilton eindigde op plek vier, voor Russell, Leclerc, Gasly, Sainz, Lando Norris en Oscar Piastri.

Uitslagen eredivisie Europese plaatsen

PSV heeft zich geplaatst voor de voorronde van de Champions League. In Alkmaar wonnen de Eindhovenaren met 1-2 van AZ en werd het tweede in de eredivisie. Door de nederlaag van AZ blijft op de vierde plaats staan. De ploeg van Pascal Jansen had een overwinning nodig om derde te worden, maar kon niet profiteren van misstap van Ajax in Enschede: 3-1.

In de laatste speelronde van de eredivisie was nog alles mogelijk voor de plaatsten 2, 3 en 4. Na 45 minuten stond Ajax met 0-1 voor en was het het in Alkmaar 0-0 en mochten de Amsterdammers nog hopen op een tweede plaats. Maar de ploeg van John Heitinga verspeelde die hoop zelf. Vijf minuten in de tweede helft kwam FC Twente op voorsprong en zou het eindelijk met 3-1 winnen.

PSV was met de uitslag in Enschede zeker van de tweede plaats, maar zou Alkmaar ook zelf winnen, al bleef het lang spannend. In de tweede helft kwam PSV op voorsprong via Xavi Simons, maar in de eindfase van de wedstrijd kwam AZ via een strafschop op 1-1. In de resterende tijd ging AZ op zoek naar de overwinning om de derde plaats over te nemen van Ajax, maar slaagde daar niet in. In de diepe blessuretijd bezorgde Simons met zijn tweede van de dag PSV de winst.

Beer met lekkere honger pikt zo'n 60 cupcakes bij bakkerij

Op bewakingsbeelden is te zien hoe een zwarte beer de garage van een bakkerij in Avon, Connecticut binnengaat, een doos met zo'n 60 cupcakes meeneemt en ze opeet. Werknemers van 'Taste by Spellbound' proberen de beer eerst af te schrikken maar renden even later zelf weg met de staart tussen de benen. De politie werd gebeld, niemand raakte gewond. Er leven 1.000 tot 1.200 zwarte beren in Connecticut, de dieren werden vorig jaar in 158 van de 169 steden van de staat waargenomen. 

Giro: Etappe 21 - Champagnerit en de laatste sprint

De Giro d'Italia zit er zo goed als op. Echt enerverend was het allemaal totaal niet, hoewel de afsluitende klimtijdrit dan nog wel voor spanning zorgde. Verder moesten we het vooral hebben van mooie strijd om ritzeges, want de klassementsrenners hadden er allemaal weinig zin in.

Vandaag sluiten we de Giro af met een champagneritje van 126 kilometer, met start en finish in Rome. We verwijzen voor de precieze details weer door naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, vanaf 15.25 uur kunnen we nog één keer inschakelen bij Eurosport en tussen half zeven en zeven staat dan de finish gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Erdogan deelt Turkse Lira's uit bij stembureau

Recep Tayyip Erdoğan deelde geld uit bij een stembureau waar hij heeft gestemd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Turkije. Het zittende staatshoofd deelde bankbiljetten ter waarde van 200 lira (€ 9,33) uit terwijl hij handen schudde met aanhangers. De stembureaus gingen vandaag open voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, waarin Erdoğan hoopt van rivaal Kemal Kılıçdaroğlu te winnen.

Kogelstoter Crouser verplettert wereldrecord, rappe Blake maakt indruk op 100m

In Los Angeles is zaterdagavond weer een wedstrijd gehouden in de World Athletics Continental Tour. De Los Angeles Grand Prix leverde een avond uitstekende atletiek op, met zowaar een nieuw wereldrecord.

Kogelstoten vrouwen
De Amerikaanse Maggie Ewen maakte indruk door de kogel in haar derde poging naar 20,45 meter te stoten, de beste wereldjaarprestatie en een afstand waar je internationaal serieus mee kan scoren. Landgenote Chase Ealey werd met 19,98 meter tweede, voor de 19,77 meter van Danniel Thomas-Dodd, een Jamaicaans record.

Polsstokhoogspringen mannen
De Zweed Armand Duplantis was weer de beste, maar de 5,91 meter was voor zijn doen wat tegenvallend - op 6,01 meter ging het drie keer fout. Dat gold ook voor de Amerikaan Sam Kendricks, die met meer foutsprongen tweede werd met 5,91 meter - de rest kwam niet in de buurt.

800m mannen
Een mooie Amerikaans-Keniaanse strijd, die gewonnen werd door een van de thuisfavorieten: Clayton Murphy sprintte net iets sneller dan Festus Lagat en won in 1:44,75 minuten, voor Lagat (1:44,98) en de Amerikaan Isaiah Jewett (1:45,10).

400m horden mannen
Hier werd het vooral een Amerikaanse strijd, met één man die duidelijk het sterkst was: CJ Allen pakte in een keurig PR van 47,91 seconden de winst, voor landgenoten Khallifah Rosser (48,60) en Trevor Bassitt (48,62).

400m mannen
Voormalig olympisch kampioen Kirani James uit Grenada leek er met de winst vandoor te gaan, maar op inhoud moest hij het toch afleggen tegen Sean Bailey. De Jamaicaan knalde er voorbij en won in een PR van 44,43 seconden, voor James (44,50) en de Amerikaan Quincy Hall (45,09).

200m vrouwen
Een leuke Amerikaanse race, maar zonder al te grootse prestaties. De winst was in een degelijke 22,34 seconden voor Jenna Prandini, voor landgenotes Twanisha Terry (22,44) en Anavia Battle (22,57).

Kogelstoten mannen
Hét klapstuk van de avond, zonder meer. Ryan Crouser opende met 23,23 meter en 23,31 meter al fenomenaal goed en zat zo maar zes centimeter van zijn wereldrecord af. Dat ging er in poging vier echter dik aan: 23,56 meter, een van de meest ongekende verbeteringen van een technisch wereldrecord van de afgelopen - vele - jaren. De Nieuw-Zeelander Tom Walsh (22,12m) en de Amerikaan Payton Otterdahl (21,99m) deden het keurig, maar kwamen uiteraard bij lange na niet in de buurt van de ontketende Crouser, wiens vijfde worp met 22,80 meter de 'slechtste' van zijn reeks van zes was.

100m horden vrouwen
Het werd een spannende strijd tussen Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico en de Amerikaanse Keni Harrison, die nét in het voordeel werd beslist van eerstgenoemde. Olympisch kampioene Camacho-Quinn finishte in een indrukwekkende beste wereldjaarprestatie van 12,31 seconden, voor Harrison's 12,35. Diens landgenote Tia Jones werd in 12,50 seconden derde.

1500m vrouwen
Josette Andrews was voor eigen publiek lekker bezig, maar in de slotronde had de Amerikaanse geen antwoord op de indrukwekkende versnelling van Diribe Welteji. De Ethiopische knalde er vandoor en pakte de winst in een beste wereldjaarprestatie van 3:57,84 minuten. Andrews werd in 4:00,77 derde, ook de Britse Kate Snowden ging er nog overheen (4:00,04).

200m mannen
In een vrij sterk veld ging de overwinning ietwat verrassend naar Terrance Laird. De Amerikaan snelde over de meet in 20,06 seconden, vlak voor de Trinbagoniaan Jereem Richards (20,08) - met Elijah Morrow werd een andere Amerikaan derde (20,22).

800m vrouwen
Halimah Nakaayi uit Oeganda zorgde voor een goede uitdaging, maar toch kon thuisfavoriete Ajee' Wilson haar aanval pareren. Wilson pakte de winst in een keurige 1:59,01 minuten, voor Nakaayi (1:59,35) en Wilson's landgenote Kaela Edwards (2:00,22).

1500m mannen
Een Keniaanse strijd tussen twee Cheruiyot's, die geen familie van elkaar zijn. De jonge Reynold Kipkorir Cheruiyot leek de winst te gaan pakken, maar olympisch zilverenmedaillewinnaar Timothy Cheruiyot had tóch de rappere sprintbenen en liep in een beste wereldjaarprestatie van 3:31,47 minuten naar de winst, voor zijn jonge landgenoot (3:32,01) en de 3:32,61 van de Amerikaan Hobbs Kessler.

400m vrouwen
De Dominicaanse Marileidy Paulino was geweldig op dreef en trok dat helemaal tot het einde door: de vicewereldkampioene snelde naar de winst in een nationaal record van 48,98 seconden, de snelste tijd ter wereld dit jaar. Voormalig wereldkampioene Salwa Eid Nasser, terug van een dopingschorsing, werd in 50,27 seconden tweede namens Bahrein, voor de 50,38 van de Amerikaanse Lynna Irby-Jackson.

100m vrouwen
Na indrukwekkende prestaties in de series waren wereldtoppers Marie-Josee Ta Lou, Sha'Carri Richardson én Aleia Hobbs allemaal afwezig in de finale, een flinke aanfluiting van het drietal, dat vooraf wist dat er ook nog een finale gepland stond. Morolake Akinosun was er wél en deed het goed: de Amerikaanse won in 10,97 seconden, voor landgenote Melissa Jefferson (11,07) en de sterke Jamaicaanse Alana Reid (11,08).

100m mannen
Een sterk deelnemersveld, maar Ackeem Blake was vooraf niet een van de favorieten. Toch maakte de Jamaicaan grote indruk en met een prachtige 9,89 seconden snelde hij zowaar naar de winst, voor de 9,91 van de ook al verrassende Amerikaan Cravont Charleston. Die klopte daarmee zijn landgenoot en topfavoriet Christian Coleman met één duizendste van een seconde.

Schapenboeren zijn het zat en bewapenen zich tegen de wolf

Schapenhouders in Drenthe dreigen het recht in eigen hand te nemen tegen de wolf en de jacht op de wolf te gaan openen.

Op een bijeenkomst van de Drentse gebiedscommissie in Ekehaar uitten schapenhouders hun onvrede over het wolvenbeleid in Nederland en Drenthe in het bijzonder. De sessie zou over wolfwerende afrastering gaan, maar de schapenhouders grepen de gelegenheid aan om forse kritiek te leveren op het beleid met betrekking tot de wolf in Drenthe.

Zowel het uitkeren van schadevergoeding voor gedode schapen en subsidies voor wolfwerende afrasteringen laten vreselijk lang op zich wachten, terwijl de boeren ook nog eens extra kosten voor personeel moeten dragen om hun schapen te beveiligen tegen de wolven met speciale hekwerken. Zowel professionele schapenhouders als hobbyboeren zijn het zo langzamerhand zat en dreigen met de burgerlijke ongehoorzaamheid.

Ten Voorde tweede in Porsche Supercup-race Monaco na matige start

Met een week vertraging wegens het annuleren van het weekeinde in Imola is zondag het seizoen in de Porsche Supercup van start gegaan. De eerste race werd verreden in de straten van Monaco, waar alvast een mooi voorproefje voor de rest van het seizoen te zien was.

Larry ten Voorde had de poleposition te pakken en had Harry King naast zich, gevolgd door Bastian Buus, Loek Hartog, Dorian Boccolacci, Leon Köhler, Morris Schuring en Huub van Eijndhoven. Ten Voorde kende geen beste start, waardoor King er nog vóór Sainte Devote voorbij kon.

Voorin was het redelijk rustig, maar in het middenveld werden stevige beuken uitgedeeld, wat binnen vijf ronden al voor meerdere uitvallers zorgde. Met een paar ronden te gaan reed Jukka Honkavuori bij het casino de muur in: safety car. Daarmee was de race ook voorbij, er werd niet meer geracet: King pakte voor het eerst de winst, voor Ten Voorde en Buus.

Hartog finishte keurig als vierde, Schuring werd zesde, Van Eijndhoven zevende en veteraan Jaap van Lagen tiende. Michael Verhagen passeerde de meet als zeventiende, Lucas Groeneveld finishte niet.

Vesti wint F2-hoofdrace Monaco na forse crash Doohan, Verschoor 4e

In de straten van Monaco is zondagochtend de hoofdrace van dit weekeinde in de Formule 2 verreden. Dat werd een ietwat chaotische vertoning, mede door een flinke crash halverwege de race.

De lichten gingen uit met Frederik Vesti op poleposition en Victor Martins naast hem, gevolgd door Theo Pourchaire, Jack Doohan, Zane Maloney, Richard Verschoor, Jak Crawford, Jehan Daruvala, sprintracewinnaar én kampioenschapsleider Ayumu Iwasa en Isack Hadjar. De top-6 behield de posities bij de start, zoals tot nu toe in eigenlijk elke race in Monaco dit weekeinde, hoewel Pourchaire bíjna een succesvolle aanval op Martins plaatste.

Richting de helft van de race had iedereen die op de supersofts was gestart nieuwe banden gehaald, terwijl de mannen die op softs waren gestart - waaronder de hele top-6 - nog naar binnen moesten. Enzo Fittipaldi's motor gaf vervolgens de geest en hij zette zijn auto bij de chicane na de tunnel neer, waardoor de virtual safety car nodig was. Kort daarop ging het bovenaan bij het casino flink fout: Doohan, nog altijd rijdend op plek vier, was er hard vanaf gegaan, resulterend in een brandende auto én een safety car-situatie.

Vesti kwam vanaf de leiding gelijk naar binnen, Martins, Pourchaire, Maloney en Verschoor volgden uiteraard. Bij Pourchaire ging dat fout, zijn auto gleed van de krik af. Dat kostte hem zowaar geen positie: Vesti kwam als leider de baan weer op, voor Martins, Pourchaire, Maloney en Verschoor. Ondertussen werd het trieste en deels afgebrande restant van Doohan's auto weggetakeld en werd de rode vlag gezwaaid: er lag teveel troep op de baan - vooral door het blussen - en de vangrail was duidelijk kapot.

Na enig puzzelen konden we na de rode vlag met een rollende start door, met Vesti, Martins, Pourchaire, Maloney en Verschoor voorop. Dennis Hauger, Kush Maini en Roman Stanek completeerden de top-8 van coureurs die laat naar binnen kwamen, de vroege stoppers - aangevoerd door Crawford en Iwasa - moesten een ronde inhalen om de volgorde correct te krijgen en reden bij de herstart daardoor meer dan veertig seconden achter Vesti.

Martins had onder geel te hard gereden na het ongeluk van Doohan - hij reed op forse snelheid bijna een aan Doohan's auto werkende marshall uit z'n sokken - en werd daar voor op de vingers getikt: drive through penalty. Vesti hield overtuigend vol en pakte de winst, Pourchaire en Maloney completeerden het podium en Verschoor wist de druk zettende Hauger keurig achter zich te houden voor een vierde plek.

Mini wint degelijke Formule 3-hoofdrace in Monaco

In de straten van Monaco hebben de jongelingen in de Formule 3 zondagochtend hun hoofdrace van dit weekeinde verreden. Er was wat meer actie te zien dan in de sprintrace van zaterdag, hoewel het nog altijd niet de spannendste race ooit was.

Gabriele Mini had zich vrijdag naar poleposition gereden, met Dino Beganovic naast zich. Paul Aron en Luke Browning vormden rij twee, voor Caio Collet, Sebastian Montoya, kampioenschapsleider Gabriel Bortoleto, Franco Colapinto, Taylor Barnard, Leonardo Fornaroli, sprintracewinnaar Pepe Marti en Gregoire Saucy - Fornaroli kwam bij de opwarmronde echter niet weg en moest de pitstraat in worden geduwd.

Voorin behield men de posities prima bij de start, in het middenveld ging het fout: Ido Cohen zat bij het ingaan van Tabac aan de buitenkant en gleed de muur in. Na een paar ronden achter de safety car konden we door, hoewel er bij de herstart ook weinig gebeurde: Mini behield de leiding, Beganovic, Aron, Browning en Collet sloten aan, waarbij Aron degene was die het tempo niet echt goed bij kon houden.

De spanning zat vooral rond de vijfde plek: daar reed Collet, maar Montoya zat bij bijna elke bocht te drukken en te kijken. De zoon van oud-F1-coureur Juan Pablo Montoya zat er echter té dicht bij: bij het opsturen richting het casino tikte hij zijn voorvleugel kapot op het achterwiel van Collet, die zijn auto een paar bochten later met een lekke band aan de kant moest zetten.

Ook in de resterende ronden hield Mini het vol tegen Beganovic, die niet echt meer kon doen dan druk uit blijven oefenen. Aron pakte de derde plek, voor Browning en Barnard, die een tijdstraf kreeg en dus zijn vijfde plek inleverde bij Bortoleto en inruilde voor een achtste plek.

FOK! Wat een weer: Wisselend Pinksteren

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Pinksteren. Het weerbeeld op Pinksteren is er wisselend, dit komt omdat het ene jaar Pinksteren vroeg valt, het andere jaar wat later. Het varieert tussen 10 mei en 13 juni. Dit jaar valt mooi in het midden en zullen de waarden ook in het midden liggen ongeveer. In 1940 beleefde men de koudste Pinksteren met 11.8 graden, de warmste was in 1903 met 29.3 graden. Van de 122 Pinkstervieringen verliepen er 53 met neerslag op een of beide dagen.

Dan door naar Pinksteren van het heden. Vandaag is het droog dus zal die teller op 53 blijven steken. De temperatuur varieert tussen de 17 graden op de wadden tot 23 in het zuidoosten, ook is de zon flink aanwezig. De wind is matig en komt uit het noordoosten.

Tweede Pinksterdag is het wat minder warm door de dan aanwezige bewolking, het wordt dan vanaf de minimumtemperatuur van 5 graden in het noorden tot 10 graden in het zuiden tussen de 13 graden op de wadden en 19 graden in het zuiden. Er is wat onschuldige sluierbewolking maar het blijft droog.

De vooruitzichten laten een droog weertype zien met een noodelijke stroming, woensdag lijkt de warmste dag te worden, daarna stabiele temperaturen van rond de 20 graden.

Tot morgen!

Heerlijk vertoeven aan het water in Kerkdriel (Foto: Suijkerbuijk)
Heerlijk vertoeven aan het water in Kerkdriel (Foto: Suijkerbuijk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Vrouw getuigt tegen ex-vriend die haar vermoordde

Een bizarre en unieke rechtszaak in de VS, waarbij het slachtoffer een videogetuigenis opnam om de gebruiken in de rechtszaak die tegen haar moordenaar werd gevoerd. De 31-jarige Judy Malinowski, moeder van twee kinderen, werd in 2015 achter een benzinestation in Gahanna, Ohio, door haar ex-vriend overgoten met benzine en aangestoken. Ze liep daarbij derde en vierdegraads brandwonden op over meer dan 90% van haar lichaam.

Tegen alle verwachtingen in overleefde ze de aanslag, maar ze lag wel zeven maanden in coma, overleefde zeven reanimaties en onderging onder meer 60 hersteloperaties, alvorens ze in 2017, na twee jaar in het ziekenhuis te hebben gelegen, alsnog overleed aan de gruwelijke verwondingen die haar hadden verminkt.

De tijd die ze nadien in het ziekenhuisbed bij bewustzijn doorbracht, moet een onvoorstelbare martelgang zijn geweest met een niet te bestrijden helse pijn over haar gehele lichaam. Desondanks was de vrouw vastberaden op haar verhaal als getuigenis vast te leggen op video.

In die tussenliggende periode was haar ex in 2016 al veroordeeld tot 11 jaar cel wegens zware mishandeling en opzettelijke brandstichting, maar na haar dood werd hij opnieuw vervolgd in deze zaak, echter nu voor moord. Daarbij stond de rechter toe dat de videogetuigenis als bewijs mocht worden aangedragen. De man bekende schuld en is hiervoor veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zonder kans op vervroegde invrijheidstelling.

Het aangrijpende verhaal is inmiddels ook verfilmd. De documentaire film "The Fire That Took Her" is in opdracht van MTV en Paramount+ gemaakt. De trailer van deze film staat inmiddels online:

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.