Giro: Etappe 12 - Afvalkoers met kans voor de vluchters

De Giro d'Italia 2023 is een behoorlijke afvalkoers aan het worden: de één na de ander stapt ziek uit - leider Remco Evenepoel een paar dagen geleden - en er zijn er ook al flink wat onderuit gegaan en op die manier uit koers geraakt, zoals woensdag het geval was met Tao Geoghegan Hart.

Voor de overgebleven renners volgt vandaag dan gewoon de twaalfde etappe, een 185 kilometer lange rit van Bra naar Rivoli. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien begint het behoorlijk heuvelachtig, maar na de openingsfase wordt het allemaal wat rustiger en kan men de klimmersbenen even rust geven.

In de slotfase van de koers moeten die benen toch wel weer gevonden worden voor de Colle Braida - een kleine tien kilometer aan gemiddeld ruim zeven procent, met wat korte stukjes in de dubbele cijfers. Via de afdaling zetten we koers naar de finish, waar nog een kort maar stevig heuveltje wacht die al bijna sprintend bedwongen moet worden.

De rit gaat om 12.25 uur van start met een neutralisatie van een kwartier, waarna we echt los gaan. Eurosport is er uiteraard gelijk weer bij, de finish staat ook nu tussen grofweg vijf en half zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)