FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 mei 2023

AZ grijpt naast plek in Conference League-finale na verlies tegen West Ham United

AZ is er donderdag niet in geslaagd om de finale van de Conference League te bereiken. De Alkmaarders verloren in blessuretijd met 0-1 van West Ham United, dat een week eerder ook al wist te winnen van AZ.

AZ moest in de return een 2-1 nederlaag goed maken. Vooral na rust was de thuisploeg dicht bij de broodnodige treffer, maar telkens stuitte het op West Ham United-doelman Alphonse Areola. In blessuretijd maakte Pablo Fornals de 0-1 en was het definitief over voor de Alkmaarse ploeg.

AZ kan terugkijken op een goed Europees seizoen. De ploeg van Pascal Janssen werd overtuigend groepswinnaar en daarna schakelde de Alkmaarse ploeg Lazio Roma en Anderlecht uit op weg naar de halve finale van de Conference League. Nu wacht voor AZ nog de strijd om de derde plaats in de eredivisie, daarin heeft AZ twee punten achterstand op Ajax met nog twee wedstrijden te gaan.

NBA: Miami opent finale Eastern Conference met winst op Celtics

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is woensdagavond de finale van de Eastern Conference ook van start gegaan. In de TD Garden in Boston namen de als tweede geplaatste Celtics het op tegen de als achtste geplaatste Miami Heat in de eerste van maximaal zeven wedstrijden.

Het ging aanvankelijk vrijwel volledig gelijk op in Boston, waar de Celtics een 30-28 voorsprong hadden na Q1. Pas in de tweede helft van het tweede kwart pakten ze een handvol punten extra voorsprong, maar in Q3 kwam de Heat weer langszij. Onder leiding van een uitstekende Jimmy Butler (35 punten) pakte Miami vervolgens een kleine voorsprong, die ze continu vast wisten te houden: 116-123 werd de eindstand in het voordeel van Miami.

Game 2: Vrijdagavond 19 mei, 02.30u (NL); Boston Celtics - Miami Heat

Bewoner gewond na explosief door brievenbus

In een woning aan de Regenboog in Tuitjenhorn is afgelopen nacht, omstreeks 02.55 uur, een aangestoken stuk vuurwerk door de brievenbus naar binnen gegooid. Door de explosie die volgde is een bewoner gewond geraakt en is veel schade ontstaan. De politie zoekt getuigen van het incident.

De bewoner zat op dat tijdstip in de woonkamer. Op dat moment explodeerde het vuurwerk met explosieve kracht. Diverse ramen zijn gesprongen en de bewoner raakte gewond in het gelaat door rondvliegend glas. Ook een voor de woning geparkeerde personenauto en de carport zijn beschadigd. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Random Pics van de Dag #940

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Tweede Kamer stemt voor afschaffing tijdelijke huurcontracten

De Tweede Kamer heeft van de week ingestemd met een wetsvoorstel waardoor tijdelijke huurcontracten in de meeste gevallen niet meer zijn toegestaan. De partijen hopen dat hierdoor de positie van huurders verbeterd wordt. Zo meldt AT5.

Wel of geen tijdelijke huurcontracten. De Tweede Kamer is er maar druk mee. De oorspronkelijke initiatiefwet, die uit de koker kwam van de PvdA en ChristenUnie, dreigde in april nog te stranden toen de VVD en CDA twee amendementen voorstelden die enkele uitzonderingen mogelijk maakten, waardoor volgens de indieners de essentie van de wet verloren ging. Uiteindelijk kwamen de partijen toch tot een overeenkomst waardoor de Wet vaste huurcontracten vandaag kon worden aangenomen.

Pandjesbezitters mogen nu alleen nog de huur opzeggen als ze hun huis willen verhuren aan een familielid, of als ze na verblijf in het buitenland weer in hun huis terug willen keren.

Op aandringen van het CDA is daar nog een uitzondering bijgekomen: als mensen met een koophuis gaan samenwonen en dan maximaal één woning willen verhuren, omdat nog niet zeker is of de relatie een succes wordt. In dat geval krijgen stelletjes eenmalig de mogelijkheid om het huis te verhuren met een tijdelijk huurcontract.

Ook voor kamers
Die wet gaat over zelfstandige woonruimtes, maar een meerderheid heeft vandaag ook ingestemd met een amendement om de wet uit te breiden naar onzelfstandige woonruimtes, zoals studentenkamers.

D66 en SP vonden namelijk dat er te weinig aandacht was in het wetsvoorstel voor de problemen die studenten in hun kamers ervaren. De partijen dienden daarom een wijzigingsvoorstel in. "Studenten wonen nu vaak in slecht onderhouden woningen. Maar uit angst dat hun huurcontract niet wordt verlengd, durven ze vaak niet te klagen," vertelt Faissal Boulakjar (D66) aan de NOS.

Tijdelijke contracten blijven nog wel een optie voor uitwisselingsstudenten, die vaak maar tijdelijk in Nederland zijn. Ook blijven campuscontracten overeind. Dat zijn huurcontracten die enkel de duur van de studie omvatten, om de doorstroming op gang te houden.

Tijdelijke contracten werden in 2016 geïntroduceerd, met de bedoeling het huuraanbod te vergroten. Dat gebeurde niet, zo blijkt uit een evaluatie. Bovendien dreven de tijdelijke contracten vooral de prijs op: nieuwe huurders kregen keer op keer te maken met een forse huurverhoging.

Vroege vluchter Denz wint twaalfde etappe in Giro

Nico Denz heeft de twaalfde etappe in de Giro gewonnen. De Duitser van Bora-Hansgrohe was de snelste van een kopgroep van drie. Het peloton deed het rustig aan in de overgangsetappe en eindigde op meer dan acht minuten van de winnaar. Geraint Thomas blijft wel de leider in de Giro d'Italia.

Daags voor de lastige bergetappe naar Crans Montana kreeg het peloton een typische overgansetappe voorgeschoteld. Te zwaar voor de sprinter, maar te makkelijk voor de klassementsrenners, waardoor de vluchters een mooie kans kreeg voor een ritzege. Na een lastig begin in de etappe kreeg een omvangrijke kopgroep de ruimte van het peloton.

Op minder dan 100 kilometer reden opeens vijf renners weg uit de kopgroep. Denz, Tonelli, Berwick, Skujiņš en Battistella namen snel een halve minuut op de rest van de kopgroep, waar er geen goede samenwerking was. Battistella kon het tempo niet volgen en zakte terug tot de eerste achtervolgende groep en doordat de kopgroep steeds verder weg liep werd duidelijk dat het een strijd voor de dagzege ging worden tussen de vier vooraan.

Op de laatste beklimming van de dag probeerde Skujiņš zijn medevluchters te lossen, maar alleen Tonelli moest passen. Daarna probeerde Denz het met uitval op een oplopend stukje, maar hij kreeg Skujiņš niet los. Berwick moest wel passen op de aanval van de Duitser, maar doordat het tempo zakte kon hij weer aansluiten en mochten ze met zijn drieën sprinten voor de overwinning en daarin was Denz duidelijk de snelste. Hij won voor Skujiņš en Berwick en boekte daarmee zijn grootste overwinning.

In het algemeen klassement veranderde er niks waardoor Geraint Thomas aan de leiding blijft staan. Vrijdag is de lastige bergrit naar Crans Montana.

Results powered by FirstCycling.com

Eindelijk oplossing oude kerncentrale Dodewaard: de belastingbetaler

De belastingbetaler gaat grotendeels opdraaien voor de ontmanteling van de kerncentrale Dodewaard. De Nederlandse staat is van plan om alle aandelen van de huidige eigenaren over te nemen, zo laat het kabinet aan de Tweede Kamer weten.

Over de ontmanteling van de kerncentrale is al jarenlang een felle discussie. Er wordt al jarenlang onderhandeld over de ontmanteling van de centrale. De centrale is na een aantal fusies nu eigendom van NEA waar de energiebedrijven EPZ, Vattenfall, Engie en Uniper aandeelhouder van zijn. Er zou voldoende kapitaal, 160 miljoen euro, aanwezig zijn voor de ontmanteling. De staat wil echter extra geld bijleggen omdat ze onzeker zijn of 160 miljoen voldoende is voor de ontmanteling.

Het voorstel is dat het ministerie van Financiën de aandelen van NEA koopt voor 1 euro en dat de aandeelhouder het totale vermogen van 75 miljoen overdraagt. Daarnaast is er ook 87 miljoen beschikbaar uit de eigen middelen van de beheerder van de centrale, Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland. Daarmee kan een groot deel van de kosten van de ontmanteling worden betaald. De rest van de kosten, die geschat worden op 243 tot 334 miljoen, moeten door de staat worden opgebracht.

In 2045 zal de straling in het reactorvat, die elke twee jaar halveert, zodanig zijn afgenomen dat er veilig met de ontmantelingswerkzaamheden kunnen worden gestart. In 2055 moet er niets meer te zien zijn van de kerncentrale Dodewaard.

National Archives haalt Trump's declassificatie verweer onderuit

Het Nationale Archief van de VS heeft Trump's argument dat hij alles kan declassificeren door het te benoemen onderuit gehaald. Uit stukken blijkt namelijk dat Trump en zijn adviseurs wel degelijk op de hoogte waren van de correcte procedures voor het vrijgeven van documenten, en deze dus opzettelijk hebben genegeerd.   

De stukken die bij Trump in beslag zijn genomen worden volgens mevrouw Wall, waarnemend archivaris bij National Archives, op 24 mei overhandigd aan de Special Counsel Jack Smith.

Trump kan bij de rechter een poging doen dit tegen te houden, maar de kans dat dat lukt is waarschijnlijk klein. Volgens het schrijven van Wall probeerde Trump de speciale raadsman de toegang tot de 16 documenten te ontzeggen door een claim van 'grondwettelijk voorrecht' te doen gelden. Maar in haar brief verwerpt Wall die bewering en stelt dat het kantoor van de speciale raadsman heeft verklaard dat het “bereid is om specifiek aan een rechtbank aan te tonen waarom het waarschijnlijk is dat de 16 documenten bewijsmateriaal bevatten dat belangrijk zou zijn voor het onderzoek van de grand jury."

De 16 presidentiële dossiers, die eerder dit jaar werden gedagvaard, kunnen cruciaal bewijs leveren dat aantoont dat de voormalige president op de hoogte was van het derubriceringsproces, een belangrijk onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek naar het verkeerd omgaan met geheime documenten door Trump.  

In haar brief zegt Wall dat de NARA op 23 januari 2023 begon te zoeken naar relevante gegevens na ontvangst van een dagvaarding van het team van Smith. De archieven vonden 104 niet-geclassificeerde documenten die overeenkwamen met wat de federale aanklagers hadden gevraagd.

Toen het juridische team van Trump op de hoogte werd gebracht dat NARA van plan was die documenten aan de grand jury te verstrekken, uitte het zijn zorgen over privileges over 81 van die documenten. Het Witte Huis van Biden werd ook op de hoogte gebracht, maar vertelde NARA dat de zittende president niet het voorrecht zou hebben om te voorkomen dat die gegevens worden gedeeld met de grand jury.

De speciale raadsman kreeg ook toegang tot andere documenten die niet door het Trump-team zijn betwist. Uiteindelijk identificeerde de speciale raadsman de 16 dossiers in kwestie als relevant voor het onderzoek van de grand jury.

Vorige week gaf Trump in de 'Town Hall' uitzending van CNN een verkeerde voorstelling van de Presidential Records Act, waarbij hij valselijk beweerde dat het hem was 'toegestaan' om documenten mee te nemen toen hij zijn ambt verliet.

In werkelijkheid bepaalt de Presidential Records Act dat zodra een president zijn ambt verlaat, het Nationaal Archief de wettelijke bewaarder wordt van de archieven van de president, die tot het publiek behoren. "Ik had het volste recht op grond van de Presidential Records Act", zei Trump toen Kaitlan Collins van CNN hem vroeg waarom hij documenten meenam toen hij het Witte Huis verliet. “Je hebt de Presidential Records Act. Ik was daar en ik nam wat ik nam en het werd gedeclassificeerd," voegde hij eraan toe.

Rekenkamer: Wet arbeidsongeschiktheid is volledig vastgelopen

De arbeidsmarkt groeit en er zijn meer oudere werknemers. Daarmee neemt de kans op meer werknemers die (deels) arbeidsongeschikt raken toe. UWV heeft niet genoeg verzekeringsartsen om vast te stellen of er sprake is van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Hierdoor loopt de uitvoering van de wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen, WIA, helemaal vast.

Inmiddels wachtten tienduizenden werknemers gemiddeld 18 weken op een beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid. Daardoor zijn zij niet zeker van hun inkomenssituatie en re-integratiekansen.

De vraag naar beoordelingen neemt eerder toe dan af. UWV kampt al jaren met een tekort aan verzekeringsartsen. Maatregelen om hen efficiënter in te zetten zijn nog niet volledig ingevoerd. De effecten van die maatregelen zijn nog onduidelijk. Pas vanaf 2020 zijn de verzekeringsartsen zelf betrokken bij mogelijke oplossingen.

In haar verantwoordingsonderzoek van 17 mei 2023 stelt de Algemene Rekenkamer dat de WIA-verzekering tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid door deze ontwikkeling niet meer uitvoerbaar is.

Nog onvoldoende
De verantwoordelijk minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) reageert op deze bevindingen met de inschatting dat de getroffen maatregelen nog onvoldoende zijn. Zij verkent met UWV aanvullende maatregelen, waar mogelijk wetswijziging en dus instemming van het parlement voor nodig is.

Bij verzekeringsplicht zzp’ers groeit probleem
Het probleem wordt nog urgenter nu kabinet en parlement overwegen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers verplicht te stellen. Dat betekent nog meer vraag naar beoordelingen op arbeidsongeschiktheid.

Naar verwachting gaan de komende jaren relatief veel UWV-artsen met pensioen. Weinig artsen willen zich specialiseren als verzekeringsarts.

Maanden wachten op beoordeling
De achterstanden in sociaal-medische beoordelingen voor deze inkomensverzekering voor werknemers bestaan zeker al sinds 2015, maar lopen de laatste 3 jaar hard op. Er zijn minder artsen beschikbaar, ondanks extra budget hiervoor.

Eind 2022 wachtten 17.259 personen gemiddeld 18 weken op een beoordeling of zij in aanmerking komen voor een WIA- of een Wajong-uitkering of indicatie aangepast werk vanwege een arbeidsbeperking. Daarnaast wachtten 20.000 mensen gemiddeld een half jaar op een herbeoordeling. UWV heeft ook nog een achterstand van ruim 18.000 beoordelingen bij mensen die zonder werkgever in de Ziektewet zitten en mogelijk op termijn (deels) arbeidsongeschikt moeten worden verklaard.

Dreigend inkomensverlies
Wie op de wachtlijst staat loopt het risico inkomen te verliezen. Omdat mensen niet op tijd beoordeeld worden, heeft UWV afgelopen jaar 22.500 mensen een voorschot uitgekeerd, zodat zij niet zonder inkomen komen zitten. Vanwege de oplopende wachtlijsten worden sinds 2021 eventuele teveel betaalde voorschotten niet meer teruggevorderd. Dat is in het belang van de cliënten, maar gaat tegen de wet in en beoordeelt de Algemene Rekenkamer als onrechtmatig.

De wachtlijsten kunnen tot gevolg hebben dat iemand een private arbeidsongeschiktheidsverzekering niet kan aanspreken. Of geen aanvullend pensioen kan opbouwen. Ook belemmert het de re-integratie van mensen naar de arbeidsmarkt.

De Algemene Rekenkamer dringt er bij de minister van SZW op aan dat maatregelen tot aantoonbare resultaten leiden nog vóór de door de minister ingestelde onafhankelijke OCTAS-commissie advies uitbrengt over een toekomstig stelsel van ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 20

Veel mensen nemen de dag na Hemelvaart nog even vrij om een lang weekend te hebben. Als jij daar ook bij hoort, heb je extra veel tijd om films te kijken in je lokale bioscoop! Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Blockbusteractie met snelle auto's? Een blik op inwoners van een reservaat in de VS? Een Nicci French-boekverfilming? Romantiek? Stop-motion animatie? Dat en meer is allemaal vanaf deze week te zien.

Fast X

Dom Toretto en zijn familie zijn tijdens hun vele gewaagde missies altijd slimmer, moediger en sneller dan al hun vijanden. In Fast X gaan ze de confrontatie aan met de dodelijkste tegenstander die hun pad ooit heeft gekruist: een levensgevaarlijke vijand die opduikt uit de schaduwen van het verleden, gemotiveerd door wraakgevoelens en vastbesloten om Doms familie kapot te maken en alles en iedereen die hij liefheeft voor altijd te vernietigen. In Fast Five uit 2011 wisten Dom en zijn team de corrupte Braziliaanse drugsbaron Hernan Reyes en zijn imperium uit te schakelen op een brug in Rio de Janeiro. Ze wisten toen niet dat Reyes’ zoon Dante daarvan getuige was en de afgelopen twaalf jaar een plan heeft uitgedacht om Dom de ultieme prijs te laten betalen. Dante zal ervoor zorgen dat Doms familie over de hele wereld verspreid raakt, van Los Angeles tot de catacomben van Rome, van Brazilië tot Londen en van Portugal tot Antarctica. Nieuwe bondgenootschappen worden gesmeed en oude vijanden maken opnieuw hun opwachting. Maar alles verandert wanneer Dom ontdekt dat zijn achtjarige zoon het uiteindelijke doel is van Dante's wraak.

No Dogs or Italians Allowed (Interdit aux chiens et aux Italiens)

Hartveroverende, magisch originele film over de Italiaanse grootouders van de regisseur, die met vallen en opstaan zich ontworstelen aan de armoede om geluk en welvaart te vinden in Frankrijk. Boven op een berg, middenin in de Piëmont (Noord-Italië), ligt het piepkleine dorpje Ugheterra. Nu zijn alle huizen vervallen, maar een eeuw geleden woonden daar families met allemaal dezelfde achternaam. Zo ook de grootouders van regisseur Alain Ughetto. Cesira belandt op de berg door haar liefde voor Luigi, een van de 11 kinderen uit een Ughetto familie. Grond is er schaars en het eten dus ook. Luigi en zijn broers vertrekken dan ook elke winter naar Frankrijk en Zwitserland, om daar het zware werk te doen. Er worden kinderen geboren, nieuwe liefdes gevierd, huizen gebouwd en ondertussen droomt iedereen van een beter bestaan. Met behulp van een bijzonder speelse stop-motion animatiestijl, waarin hij af en toe letterlijk contact maakt met zijn grootmoeder, creëert Alain Ughetto een prachtige, ontroerende liefdesbrief aan zijn ouders en grootouders die hun hele leven met hun handen werkten. Ze konden alles maken wat ze zagen. Het zelfde doet de filmmaker nu. Met zijn handen brengt hij iedereen en alles tot leven, van de bordkartonnen huizen en de bossen van broccoli tot de koeien en zijn eigen familie. No Dogs or Italians Allowed is zo een warme, humorvolle ode aan zijn familie en een tijd die we bijna vergeten zijn. Die waarin vele Europeanen arm en ongeletterd waren en als (gast-)arbeiders probeerden wat van hun leven te maken. 

War Pony

In het Pine Ridge Reservaat in de staat South Dakota wonen Matho en Bill, twee Oglala Lakota jongens. Bill is een 23-jarige jonge man en vader van twee kinderen bij twee verschillende vrouwen. Ondernemend als hij is, ziet Bill overal een kans om aan geld te komen, bijvoorbeeld met het fokken van poedels. Tijdens een van zijn betaalde klusjes ontmoet hij Tim, een rijke kalkoenhouder die een ranch heeft net buiten het reservaat en Bill een baantje aanbiedt. Ondertussen kan de 12-jarige Matho niet wachten om volwassen te worden en wil hij vooral gezien worden door zijn vader, die drugsdealer is. Diefstal, drugsdealen met zijn vader's voorraad, Matho en zijn vrienden werken zich steeds in de nesten. Hoewel Matho en Bill elkaar niet kennen, kruisen ze elkaars pad en blijken ze veel met elkaar gemeen te hebben.

Het Geheugenspel

Op het landgoed van de familie Deridder wordt het lijk gevonden van Nathalie; de destijds pas 16-jarige dochter die 25 jaar geleden verdween. De lugubere vondst maakt een einde aan jarenlange onzekerheid, maar brengt ook een lang verborgen misdaad aan het licht. Wanneer familiegeheimen worden opgerakeld, wordt het heden overschaduwd door het verleden en zal niets meer hetzelfde zijn. Gebaseerd op The Memory Game van Nicci French.

Die Middag

Roya, een uitgeprocedeerde vluchteling uit Iran, ontvlucht haar asielzoekerscentrum om te voorkomen dat ze terug naar Iran wordt gestuurd. Met alleen een adres op zak hoopt ze een tijdje te kunnen verblijven bij Nassim, een Iraans meisje dat afgewezen vluchtelingen bijstaat. Maar in plaats van Nassim treft ze een jongen die zegt de broer van Nassim te zijn. Hij is de sleutel van het appartement kwijt, zegt hij, dus tot zijn zus terugkeert kan hij de deur niet voor Roya openen. En zo besluit Roya, zonder andere bestemming in het verschiet, in de gang op Nassim te wachten. De jonge man houdt Roya op afstand, maar zij laat zich niet zomaar wegjagen. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel van afstoten en aantrekken tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar desondanks heel anders in het leven staan.

La syndicaliste

Wanneer vakbondsafgevaardigde Maureen Kearney als klokkenluider een staatsgeheim onthult, brengt ze de Franse nucleaire industrie aan het wankelen. Alleen en tegen alle verwachtingen in, gaat ze de strijd aan tegen ministers en industriëlen om dit schandaal aan het licht te brengen en meer dan 50.000 banen te verdedigen. Als ze op een dag thuis het slachtoffer wordt van een gewelddadige overval, wordt haar leven volledig overhoop gehaald. Terwijl het politieonderzoek in volle gang is, ontstaan er twijfels over de exacte gang van zaken en verandert de slachtofferrol van Maureen naar die van een verdachte.

Love Again

Stel je voor dat je door een toevallig tekstberichtje de liefde van je leven vindt. In de romantische komedie Love Again stuurt Mira Ray berichtjes naar het oude mobiele nummer van haar overleden verloofde. Ze staat er niet bij stil dat het nummer inmiddels is toegewezen aan de nieuwe werktelefoon van Rob Burns, een journalist. Rob is erg onder de indruk van de prachtige, openhartige berichtjes. Als hij een stuk moet schrijven over megaster Celine Dion (die zichzelf speelt in haar eerste filmrol) schakelt hij haar hulp in om ervoor te zorgen dat hij Mira in het echt ontmoet en haar voor zich kan winnen. De hoofdrollen worden vertolkt door Priyanka Chopra Jonas, Sam Heughan (Outlander) en Celine Dion, van wie er meerdere nieuwe nummers in de film te horen zijn.

Montana verbiedt TikTok per 1 januari 2024

Montana wordt de eerste Amerikaanse staat die de Chinese sociale media-app TikTok verbiedt.

Door deze maatregel moeten persoonsgegevens worden beschermd tegen toegang door de Chinese overheid, schreef gouverneur Gianforte op Twitter. Vanaf 1 januari 2024 mogen appstores de TikTok-applicatie niet meer aanbieden, anders dreigt er een forse boete. Daarnaast mag het bedrijf niet meer in de staat opereren. Gebruikers van de App hoeven zelf niet te vrezen voor boetes.

TikTok wordt verdacht van samenwerking met Chinese overheid en het doorgeven van persoonlijke gegevens. Ook vrezen de Amerikaanse autoriteiten politieke beïnvloeding door Chinese geheime diensten. Het verbod in Montana wordt gezien als een test voor een mogelijk geheel verbod in de VS.Olifantenkalfje gered uit 2,5 meter diep gat

Een olifantenkalf is gered nadat het in een diepe put op een golfterrein was gevallen in het oosten van Thailand.

De baby-jumbo was weggelopen van zijn moeder en viel op 15 mei in het 2,5 meter diepe, met water gevulde gat bij het Chatrium Golf Resort. Op beelden zijn de reddingswerkers te zien die de olifant uitgraven, terwijl de bezorgde moeder er praktisch bovenop zit.

Na twee uur slaagde het reddingsteam er in om een opening te maken die breed genoeg was voor het kalf om eruit te klimmen en kon het ongedeerd met zijn moeder worden herenigd.

Giro: Etappe 12 - Afvalkoers met kans voor de vluchters

De Giro d'Italia 2023 is een behoorlijke afvalkoers aan het worden: de één na de ander stapt ziek uit - leider Remco Evenepoel een paar dagen geleden - en er zijn er ook al flink wat onderuit gegaan en op die manier uit koers geraakt, zoals woensdag het geval was met Tao Geoghegan Hart.

Voor de overgebleven renners volgt vandaag dan gewoon de twaalfde etappe, een 185 kilometer lange rit van Bra naar Rivoli. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien begint het behoorlijk heuvelachtig, maar na de openingsfase wordt het allemaal wat rustiger en kan men de klimmersbenen even rust geven.

In de slotfase van de koers moeten die benen toch wel weer gevonden worden voor de Colle Braida - een kleine tien kilometer aan gemiddeld ruim zeven procent, met wat korte stukjes in de dubbele cijfers. Via de afdaling zetten we koers naar de finish, waar nog een kort maar stevig heuveltje wacht die al bijna sprintend bedwongen moet worden.

De rit gaat om 12.25 uur van start met een neutralisatie van een kwartier, waarna we echt los gaan. Eurosport is er uiteraard gelijk weer bij, de finish staat ook nu tussen grofweg vijf en half zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: in herhaling

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Een kort weerbericht vandaag: zowel de ochtend als de middag als de avond verlopen zonnig. Zowel de ochtend als de middag als de avond staat er een matige noorderwind. Zowel de ochtend als de middag als de avond is het droog. De maximumtemperatuur ligt tussen de 12 graden op de wadden tot 16 graden in het zuiden, dat zal dan in de middag en de avond plaatsvinden. Maar wellicht ook al in de ochtend.

Morgen (vandaag dus) een herhaling van vandaag (gister dus) en gezien ik vakantie heb, kunnen we morgen (vandaag) dit weerbericht weer gebruiken.
Dacht ik. Maar er is vrij veel hoge bewolking, ook vanmiddag nog in het oosten maar verder is het gelijk aan gister. 

Tot morgen!

Wolken vormen de boom (Foto: Anouk)
Wolken vormen de boom (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Manchester City overklast Real Madrid en gaat naar CL-finale

Manchester City heeft de finale van de Champions League bereikt. Na de 1-1 in Spanje werd het in Engeland maar liefst 4-0 voor Manchester City en speelt de ploeg van Josep Guardiola op 10 juni in Istanbul tegen Inter.

Manchester City was vanaf het begin duidelijk sterker dan Real Madrid en de ploeg van manager Josep Guardiola kreeg onder meer via Erling Haaland twee goede kopkansen in de eerste twintig minuten, alleen stond telkens Real Madrid-doelman Thibaut Courtois. Het was wachten op het eerste doelpunt en na een steekpass van Kevin de Bryune schoot Bernardo Silva de verdiende 1-0 op het scorebord.

Real Madrid kon daar weinig tegenover brengen en pas na ruim een half uur was er enige dreiging van de Spaanse ploeg. Toni Kroos haalde van veraf uit en zijn afstandsschot eindigde op de lat, waarna in de tegenaanval Manchester City op 2-0 kwam. Uit een rebound kon Silva de tweede van de avond binnenkoppen.

Na rust probeerde Real Madrid het wel en ging iets aanvallender spelen, maar dat leidde niet tot resultaat. Snel in de tweede helft was David Alaba gevaarlijk uit een vrije trap. Manchester City bleef makkelijk overeind en een kwartier voor tijd werd het 3-0. Uit een vrije trap van De Bruyne ging het via Real-verdediger Eder Militao de bal ongelukkig het goal in en was de wedstrijd definitief beslist. Vlak voor tijd maakte invaller Julián Álvarez nog de 4-0 staat de ploeg van Guardiola op 10 juni in Istanbul in de finale tegen Inter.

Eerste land overweegt wettelijk verbod op 'cancel culture'

Singapore overweegt als eerste land om het 'cancelen' van onwelgevallige personen, uitingen en meningen te verbieden, omdat dit leidt tot polarisatie, smaad, laster en 'aanstootgevend gedrag'. Mensenrechtenactivisten vrezen echter dat het land hiermee de vrijheid van meningsuiting wil inperken. Maar de tegenvraag is dan natuurlijke wel gerechtigd of een 'trial by media', het ongefundeerd uiten van beschuldigingen of dreigementen, die vaak het gevolg zijn van de cancel culture, daar zo'n grote bijdrage aan levert.

Nederlander raakt levensgevaarlijk gewond door ontploffende jeu-de-boulesbal

Wat een feest moest worden, veranderde afgelopen weekend in een tragedie tijdens een vrijgezellenfeest in een Belgische B&B. Een groep van veertien Nederlanders had afgesproken in Stavelot, in de Ardennen, op uitnodiging van een van hen die zich voorbereidde om binnenkort zijn huwelijk te vieren.

Zaterdagavond werd een barbecue aangestoken en zou een van de aanwezigen jeu de boules (petanque) ballen in de vlammen hebben gegooid. Onder invloed van de hitte explodeerden een of meer metalen ballen. "Het explodeerde als een granaat", vertelde de politie. Stukken metaal vlogen in het rond en een van de feestvierders raakte zwaargewond door een metaalscherf in zijn schedel. Hij werd met spoed per helikopter naar een ziekenhuis in Luik gebracht. Een andere Nederlander raakte lichtgewond.

Patriots slaan Russische raketaanval op Kyiv af

De nieuw geleverde PATRIOT luchtafweerraketten hebben in de nacht van maandag op dinsdag diverse ballistische en hypersonische kruisraketten die op Kyiv werden afgevuurd vernietigd.

"Al het zware spul dat Rusland inzette was kansloos. Geen appartementencomplex ging in vlammen op. Geen kinderziekenhuis werd geraakt." Zelfs andere strategische doelen als speeltuinen en kinderboerderijen wisten de Russen niet te denazificeren aldus de submitter van dit bericht. De afgelopen dagen is het Frans/Italiaanse SAMP-T systeem gearriveerd en heeft Duitsland meer IRIS-T en Gepard luchtafweersystemen aan Oekraïne toegezegd.

Frankrijk ligt dwars bij EU-wetgeving inzake klimaatbescherming

Tegen de verwachting in komt er voorlopig geen groen licht van de EU-landen voor een centrale klimaatbeschermingswet. De voor woensdag geplande stemming op ambassadeursniveau over de zogenaamde richtlijn hernieuwbare energie is van de agenda gehaald, aldus een woordvoerder van het verantwoordelijke Zweedse Raadsvoorzitterschap.

Verschillende EU-diplomaten zeiden dat onder meer Frankrijk om tactische redenen niet instemde met de geplande wet. Eind maart bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen overeenstemming over een compromis voor meer energie uit hernieuwbare bronnen. Volgens deze richtlijn moet in 2030 42,5 procent van de in de EU verbruikte energie afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen zoals wind-, zonne- of waterkracht. 

In het akkoord van eind maart werden ook doelstellingen vastgelegd voor specifieke gebieden zoals industrie, transport en gebouwen. Het vastleggen van de industriële doelstellingen zijn een lange strijd geweest tussen de voor- en tegenstanders van kernenergie. Onder meer Frankrijk zet in op deze technologie, terwijl er door landen als Duitsland en Oostenrijk kritisch naar wordt gekeken.

Het compromis bepaalt dat de waterstof die door de industrie wordt gebruikt in 2030 voor 42 procent uit hernieuwbare bronnen moet komen en in 2035 voor 60 procent. Landen die echter bijzonder weinig waterstof uit fossiele brandstoffen zoals olie en gas verbruiken en de doelstellingen voor de inzet van hernieuwbare energie halen, kunnen 20 procent van hun aandeel hernieuwbare waterstof vervangen door waterstof uit andere energiebronnen, waaronder kernenergie. 

Een EU-diplomaat zei dat Frankrijk nu technische aanpassingen aan het wetsvoorstel wil om ervoor te zorgen dat kernenergie niet wordt 'achtergesteld' en dat het zonder beperkingen mag worden gebruikt om industriële waterstof te produceren. Frankrijk trekt op zich de richtlijn hernieuwbare energie niet in twijfel.

Nieuwe 3D- weergave wrak Titanic levert haarscherpe beelden op

De Britse omroep BBC heeft nieuwe beelden vrijgegeven van het wrak van de 'Titanic' dat op een diepte van bijna 4.000 meter op de bodem van de Atlantische Oceaan ligt. De 3D-beelden met hoge resolutie van het wrak kunnen nieuwe inzichten geven in wat er meer dan 100 jaar geleden met het beroemde passagiersschip is gebeurd. 

De detailbeelden zijn in de zomer van 2022 gemaakt door een in de diepzee gespecialiseerd cartografiebedrijf. Onderzeeërs besteedden meer dan 200 uur aan het onderzoeken van het wrak en namen meer dan 700.000 foto's die werden gecombineerd in de 3D-scan.

De planningsmanager van de expeditie, Gerhard Seiffert, vertelde de BBC dat de deelnemers niets mochten aanraken "om het wrak niet te beschadigen". De nieuwe beelden tonen het voorschip gescheiden van de achtersteven zo duidelijk alsof het uit het water is getild. Zelfs de kleinste details zijn te zien, zoals het serienummer van de scheepsschroef. 

Wrak valt uiteen
De opnames kunnen historici en andere wetenschappers helpen erachter te komen wat er in april 1912 precies met het passagiersschip is gebeurd. Tot nu toe is hun onderzoek een race tegen de klok geweest terwijl het wrak steeds verder achteruitgaat. "Nu kunnen we eindelijk naar 'Titanic' kijken zonder menselijke interpretatie, alleen op basis van bewijs en gegevens," vertelde Parks Stephenson, die 'Titanic' al vele jaren bestudeert, aan de BBC.

Het luxe passagiersschip zonk in april 1912 na een aanvaring met een ijsberg terwijl het op weg was van Engeland naar New York. Bij het ongeval kwamen 1500 mensen om het leven. De Titanic is meerdere malen uitgebreid onderzocht sinds het wrak in 1985, bijna 650 kilometer uit de kust van Canada, is gevonden. Camera's hebben het schip echter nooit in zijn geheel kunnen vastleggen.


Heeft Biden het immigratiebeleid van Trump wezenlijk veranderd?

Net na zijn aantreden beloofde de Amerikaanse president Joe Biden een einde te maken aan wat hij de "morele en ethische" schande van het immigratiebeleid van Donald Trump noemde.

De regering Trump had een streng grensbeleid ingevoerd en Biden beloofde een "humanere" aanpak. Maar ook Biden heeft kritiek te verduren, zijn immigratiebeleid zou te streng zijn.

Hou verhoudt het immigratiebeleid van de twee Amerikaanse presidenten zich tot elkaar?

Migranten terugsturen

  • Trump: In maart 2020, aan het begin van de Covid-19 pandemie, beriep de regering Trump zich op titel 42, een omstreden statuut dat bedoeld was als maatregel voor de volksgezondheid. Het beleid stond de Amerikaanse autoriteiten toe om snel migranten - waaronder asielzoekers - aan de grens uit te zetten. Bijna 400.000 mensen werden vastgehouden en uitgezet tussen de invoering ervan en januari 2021, toen de heer Trump het Witte Huis verliet. Zelfs op het hoogtepunt van de pandemie kwam titel 42 regelmatig onder vuur te liggen van degenen die betoogden dat het beleid de VS in staat stelde asielzoekers uit te zetten zonder enige vorm van proces. Human Rights Watch, bijvoorbeeld, zei dat het beleid "illegaal was en de mensenrechten schendt van betrokkenen".
  • Biden: Was voor het aanhouden van titel 42, en gaf de coronapandemie als reden. Tussen januari 2021 en maart 2023, werden meer dan 2,28 miljoen mensen uitgezet op grond van titel 42. Toen de VS op 11 mei een einde maakte aan de noodtoestand door het coronavirus, liep ook titel 42 daarmee af. In de plaats van de maatregel voerden de Amerikaanse immigratieautoriteiten een "carrot and stick"-benadering in, die legale immigratie aanmoedigt, en strenge straffen oplegt aan degenen die illegaal oversteken. Ze hebben regionale verwerkingscentra in Latijns-Amerika geopend om migranten te helpen een aanvraag in te dienen om naar de VS te komen en hebben de toegang tot CBP One uitgebreid, een app waarmee migranten asielafspraken kunnen maken. Mensen die illegaal de grens oversteken zullen worden uitgezet, en mogen de VS gedurende minstens vijf jaar niet opnieuw binnenkomen en zullen "vermoedelijk niet in aanmerking komen voor asiel", aldus Customs and Border Protection (CBP). Republikeinen zeggen te vrezen dat het beleid niet genoeg zal doen om de toestroom van migranten te stoppen. Sommige democraten, evenals sommige voorstanders van immigratie, beweren dat het beleid dat na afloop van titel 42 is ingevoerd, ook in strijd is met de internationale vluchtelingenwetgeving.

Migranten in Mexico laten blijven

  • Trump: In januari 2019 voerde de regering Trump een beleid in - officieel bekend als Migrant Protection Protocols, of MPP - dat asielzoekers dwong om in Mexico te wachten op hun Amerikaanse immigratiehoorzittingen. Ongeveer 70.000 mensen werden onder dit beleid teruggestuurd naar Mexico. Ze moesten daar vaak maandenlang wachten en werden geintimideerd door criminelen. Human Rights First, een liefdadigheidsorganisatie, schat dat meer dan 1.500 migranten zijn ontvoerd, verkracht of misbruikt na hun terugkeer naar Mexico. Biden noemde het beleid "onmenselijk".
  • Biden: De regering besloot 'Remain in Mexico' op te schorten op de eerste dag dat Biden in het Witte Huis in januari 2021 aantrad. Het Department of Homeland Security (DHS) besloot om het beleid officieel te beëindigen in juni van hetzelfde jaar. Maar in een uitspraak van een door Trump aangestelde federale rechter in Texas stond dat de regering het beleid ten onrechte had beeïndigd, waardoor het opnieuw werd gestart in december 2021. In juni 2022 koos het Amerikaanse Hooggerechtshof de kant van de regering Biden en oordeelde dat zij de juiste administratieve procedure niet had geschonden door 'Remain in Mexico' af te schaffen. Door de uitspraak kon het beleid alsnog worden beëindigd.

Het uit elkaar halen van gezinnen 

  • Trump: Onder Trump had de Amerikaanse regering een "zero-tolerance" beleid waarmee de Amerikaanse autoriteiten volwassenen die illegaal de grens overstaken konden deporteren. In sommige gevallen werden ouders teruggestuurd naar hun thuisland zonder hun kinderen, die in vast werden gehouden. Trump heeft het beleid herhaaldelijk verdedigd - en blijft het verdedigen - als een manier om toekomstige migranten af te schrikken. Ten minste 3.900 kinderen werden gescheiden van hun ouders tussen 2017 en 2021.
  • Biden: Biden draaide het uit elkaar halen van gezinnen terug en inmiddels zijn een groot deel van de gezinnen weer met elkaar herenigd. Medio maart 2023 zijn bijna 1.000 kinderen nog steeds gescheiden van hun ouders, blijkt uit overheidsstatistieken. In december 2021 heeft de regering ook besloten gezinnen niet langer in bewaring te houden bij Immigration and Customs Enforcement (ICE).
    In een afzonderlijk maar verwant recent beleid kondigde de regering Biden aan 100.000 migranten uit Honduras, El Salvador, Guatemala en Colombia die familie in de VS hebben, toe te laten. De details van het programma zijn nog niet bekend, maar de VS hebben toegezegd dat de aanvragen zullen worden behandeld door de nieuwe regionale verwerkingscentra. De goedgekeurde personen krijgen een reisvergunning voordat zij naar de VS gaan. Daar kunnen zij in afwachting van een immigratievisum een werkvergunning aanvragen. Meer details over het programma worden naar verwachting in juni bekendgemaakt.

Rijk niet klaar om volgende crises te weerstaan, huishoudboekje niet op orde

Het verantwoordingsonderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de ontvangsten en uitgaven van de rijksoverheid in 2022 laat een dubbel beeld zien. Enerzijds is de rechtmatigheid van de uitgaven fors verbeterd. Anderzijds kampen 10 van de 12 ministeries met tekortkomingen in hun financieel beheer. De Algemene Rekenkamer vindt dat zorgelijk. Zij waarschuwt in haar verantwoordingsonderzoek 2022 dat het een signaal is dat de rijksoverheid onvoldoende bestand is tegen nieuwe crises.

Tekortkomingen in het financieel beheer uiten zich bij inkoop van materieel, inhuur van personeel en de financiële administraties en verantwoording. Op veel ministeries verloopt dat niet zoals het hoort. Regelmatig zijn er fouten gemaakt bij aanbestedingen of ontbreekt de onderbouwing die aantoont dat het ministerie de goederen of diensten waarvoor is betaald daadwerkelijk heeft ontvangen.

Volgens de Algemene Rekenkamer is de rechtmatigheid van bestedingen en ontvangsten geen gegeven, zolang er zulke tekortkomingen zijn. Om de bijna paradoxale ontwikkeling te duiden dat de rijksoverheid de kas beter op orde heeft, maar het kasbeheer niet, maakt de Algemene Rekenkamer een vergelijking met een dijkdoorbraak. Het water mag weggepompt zijn en de meeste gaten gedicht, daarmee is de dijk zelf nog niet versterkt.

Financieel beheer VWS
Het voorbeeld dat het meest in het oog springt zijn de structurele zwakheden in het financieel beheer van het Ministerie van VWS. Die waren al langer bekend, maar kwamen in het eerste coronajaar, 2020, tot uiting in flinke onrechtmatigheden. De minister van VWS had de ambitie om de administratie in 2022 op orde te hebben. Dat is niet gelukt. Tot halverwege maart 2023 waren correcties nodig om een goed beeld over 2022 te krijgen. Het ministerie kon daardoor het jaarverslag niet op tijd afronden.

De minister van VWS onderschrijft deze constateringen. Hij verwacht dat de verandering die nodig is de komende jaren nog bijzondere aandacht vraagt. De Algemene Rekenkamer vindt dat zorgwekkend en moedigt daarom de minister van Financiën aan het Ministerie van VWS de helpende hand te bieden. Dat past bij haar verantwoordelijkheid voor bevordering van de doelmatigheid van het financieel beheer rijksbreed.

Tolerantiegrens
Bij de beoordeling van de financiële prestaties van de rijksoverheid controleert de Algemene Rekenkamer of het geld volgens de wet- en regelgeving is geïnd en besteed. Dat dit volgens de regels gebeurt, is immers de basis voor vertrouwen van burgers in de politiek. Omdat waar mensen werken altijd wel iets fout kan gaan, hanteert de Rekenkamer een tolerantiegrens. Van hooguit 1% van de ontvangsten, uitgaven en verplichtingen die het Rijk aangaat mag de rechtmatigheid in het geding zijn.

De uitkomst is dat de rijksoverheid zich in 2022 beter aan de regels heeft gehouden dan in 2020 en 2021. In die coronacrisisjaren stapelden fouten en onzekerheden inzake de rechtmatigheid van de uitgaven en verplichtingen die de ministers aangingen zich op. In 2022 gaat het beter. Bij de verplichtingen kwam 1,22% niet aantoonbaar rechtmatig tot stand, boven de tolerantiegrens. Bij de uitgaven was dat 0,56%, beneden de tolerantiegrens.

Toch is dit geen reden om de vlag uit te steken. Bij haar goedkeuring van de rijksrekening 2022 plaatst de Algemene Rekenkamer een kritische kanttekening. Aanleiding hiervoor zijn de overschrijding van de tolerantiegrens bij de verplichtingen en de fouten en onzekerheden inzake de rechtmatigheid van afgerekende voorschotten. Daarnaast zag de Algemene Rekenkamer dat het aantal onvolkomen¬heden in het financieel beheer rijksbreed is toegenomen. Ook telt mee dat er een erfenis van problemen is, waardoor de rijksoverheid 2023 niet kon beginnen met een spreekwoordelijke schone lei.
Afrekening voorschotten

Deze erfenis hangt samen met de voorschotten die zijn verstrekt om de coronacrisis te bestrijden en werkgelegenheid te behouden bij bedrijven en instellingen. Of dat rechtmatig is gebeurd, kan pas achteraf gecontroleerd worden. Nu blijkt dat ministers dat niet altijd meer kunnen aantonen.
Met de afgerekende voorschotten is in 2022 een grote geldstroom gemoeid: € 94,1 miljard. Van bijna 6% hiervan, € 5,6 miljard, staat de rechtmatigheid niet vast. De Algemene Rekenkamer erkent dat de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden onder hoge druk tot stand kwamen, maar noemt dit een ernstige bevinding. Het gaat over geld van burgers en bedrijven, die ervan mogen uitgaan dat het juiste bedrag op de juiste plek terecht is gekomen.

Dit deed zich vooral voor bij het Ministerie van VWS, dat in 2022 € 16,7 miljard afrekende aan voorschotten. Het ministerie stak er veel energie in om de rechtmatigheid te verantwoorden van deze geldstromen. In een aantal gevallen is dat gelukt, zoals bij de afrekening van voorschotten om zorgpersoneel een bonus te geven. Maar van een groot deel, € 5,1 miljard, kon de rechtmatigheid niet met zekerheid worden vastgesteld. Bijvoorbeeld omdat niet altijd hardgemaakt kon worden dat álle goederen en diensten waarvoor is betaald ook zijn geleverd.
Ook in tijden van crisis is het mogelijk om grote uitgaven aan maatregelen voor burgers en bedrijven goed te verantwoorden. De ministers van SZW en EZK bewezen dat. Zij voerden coronacrisismaatregelen uit als de NOW, de Tozo en de TVL, waarop bedrijven een beroep konden doen als hun voortbestaan in het geding was. Beide ministers kunnen de gelden die in deze regelingen omgingen goed verantwoorden, ook al ging dat niet zonder slag of stoot.

Resultaten beleid
In het verantwoordingsonderzoek bekeek de Algemene Rekenkamer van 10 beleidsmaatregelen, waarvan 7 rond het thema subsidies, of die de verwachte resultaten opleverden. De uitkomsten leren dat het zicht op de resultaten vaak beperkt is. En als er wel zicht op is, dan vallen de resultaten tegen. Het is belangrijk die uitkomsten mee te nemen bij nieuw beleid, waarbij het Rijk overigens steeds vaker gebruik wil maken van fondsen, zoals bijvoorbeeld het Warmtefonds, het Nationaal Groeifonds en een klimaat- en transitiefonds.

Coronarekening: Rijk gaf in 2022 15 miljard uit aan maatregelen coronacrisis

De rijksoverheid heeft in 2022 € 15 miljard uitgegeven aan bestrijding van de coronacrisis. Dat is lager dan de € 33 miljard die in 2021 werd uitgegeven. In totaal komen de uitgaven aan coronacrisismaatregelen van 2020, 2021 en 2022 plus de nog te verwachten uitgaven in 2023 uit op € 82,9 miljard.

Dit blijkt uit de jongste editie van de Coronarekening, waarin de Algemene Rekenkamer sinds het begin van de pandemie begrote en gerealiseerde uitgaven in een dashboard bijhoudt. Deze achtste editie is gepubliceerd op Verantwoordingsdag 17 mei 2023. 

Oorzaak van de lagere uitgaven is onder meer de beëindiging van coronacrisismaatregelen voor het bedrijfsleven zoals NOW en TVL. Maar ook het Ministerie van VWS besteedde minder. Door aangepast beleid in 2022 was er minder vraag naar testen door de GGD en werd de capaciteit van de GGD’en en veiligheidsregio’s afgeschaald. Aan het Nationaal Programma Onderwijs (NP Onderwijs) werd juist meer uitgegeven dan in 2021. 

De ministeries van OCW, SZW, VWS en EZK gaven in 2022 het meest uit aan coronacrisismaatregelen. Bij het Ministerie van OCW (€ 4,0 miljard) is het NP Onderwijs de grootste post. Bij het Ministerie van VWS (€ 3,9 miljard) gaat het grotendeels om maatregelen voor de bestrijding van de pandemie. Bij het Ministerie van EZK (€ 3,7 miljard) en het Ministerie van SZW (€ 1,8 miljard) gaat het hoofdzakelijk om steun voor bedrijven. 

Ten opzichte van 2021 was er naast enkele verschuivingen in de uitgaven ook een ander beeld bij de ontvangsten. Dit komt door terugbetalingen vanuit de definitieve vaststelling van maatregelen zoals de NOW (€ 4,0 miljard) en TVL (€ 276 miljoen). 

Het kabinet heeft verschillende evaluaties gepland die de komende jaren antwoord geven op de vraag of de coronacrisismaatregelen doelmatig en doeltreffend waren.  

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.