NHL: Maple Leafs na 19 jaar door in playoffs, Oilers schakelen Kings uit

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn zaterdagavond weer twee series in de eerste playoffronde beslist. De andere serie waar zaterdagavond een zesde wedstrijd van gespeeld werd gaat naar een beslissende zevende wedstrijd maandagavond.

Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs (2-3)
De Maple Leafs wisten het eerder in de week in eigen huis niet af te maken, dus moest het in Tampa Bay gebeuren. Na een doelpuntloze eerste periode opende Auston Matthews de score in periode twee: 0-1 voor Toronto, maar vroeg in de derde periode trok Steven Stamkos de stand gelijk. Overtime was nodig en na ruim vier minuten werd het daarin alsnog beslist: John Tavares schoot de Maple Leafs naar de eerste winst in een playoffserie in negentien jaar, 4-2. De Boston Bruins of de Florida Panthers worden de volgende tegenstanders.

New York Rangers - New Jersey Devils (2-3)
Na drie opeenvolgende nederlagen móesten de Rangers winnen, maar Curtis Lazar bracht de Devils vroeg op voorsprong. Dankzij Chris Kreider kwamen de Rangers echter weer langszij, waarna ze in de tweede periode een voorsprong namen dankzij Mika Zibanejad. Vladimir Tarasenko breidde dat uit, Barclay Goodrow en Braden Schneider maakten er in periode drie zelfs 5-1 van. Met vijf minuten te spelen deed Dawson Mercer voor de Devils wat terug, maar het bleef bij 5-2 in Madison Square Garden en dus moet er in New Jersey een beslissende zevende wedstrijd gespeeld worden.

Game 7: Maandagavond 1 mei, 02.00u (NL); New Jersey Devils - New York Rangers

Los Angeles Kings - Edmonton Oilers (2-3)
In een wedstrijd waarin de Kings moesten winnen om in de strijd te blijven kwamen de Oilers dankzij Connor McDavid al na nog geen anderhalve minuut op voorsprong. Sean Durzi trok de stand even later gelijk, maar via Klim Kostin en later Leon Draisaitl werd het 1-3 voor Edmonton. Toch gaf de thuisploeg niet op en Adrian Kempe scoorde, kort daarop gevolgd door Kevin Fiala: 3-3. Kostin trof nog eens doel, maar een blunder van Oilers-goalie Stuart Skinner stelde Philip Danault in staat de stand weer gelijk te trekken. Drie minuten voor tijd ging het dan toch fout: Kailer Yamamoto schoot de 4-5 binnen en schoot de Oilers daarmee naar de halve finales van de Western Conference, waar de Las Vegas Golden Knights wachten.