Skiester Shiffrin pakt zevende wereldtitel met goud op reuzenslalom

In het Franse Méribel is tijdens het wereldkampioenschap alpineskiën donderdag door de vrouwen gestreden om de wereldtitel op de reuzenslalom. Dat werd een spannende wedstrijd met het nodige drama, waarin het tot het einde spannend bleef.

De Amerikaanse Mikaela Shiffrin stond er goed op en noteerde in de eerste run de snelste tijd, hoewel thuisfavoriete Tessa Worley op slechts 0,12 seconden volgde.

Ook de kersverse wereldkampioene op de alpinecombinatie, Federica Brignone uit Italië, stond er met 0,31 seconden nog prima bij, terwijl verder Lara Gut-Behrami uit Zwitserland (+0,64), de Noorse dames Ragnhild Mowinckel (+0,71) en Mina Fürst Holtmann (+0,82), Sara Hector uit Zweden (+0,96) en de Poolse Maryna Gasienica-Daniel (+0,99) nog binnen een seconde van Shiffrin bleven - Petra Vlhova uit Slowakije stond op exact één tel op de negende plek.

In de tweede run leverde Vlhova een plekje in bij de Italiaanse Marta Bassino, die dertiende stond na één manche. Gasienica-Daniel zakte vier plekken terug, Hector leverde er zeven in en Holtmann kwam op 0,12 seconden van Bassino terecht. Met 0,58 seconden nam Mowinckel dan de leiding over en met 0,09 seconden ging de Noorse ook voorbij Gut-Behrami.

Brignone was nog eens 0,10 seconden sneller, waarna Worley na 2013 en 2017 een gooi kon doen naar de wereldtitel. Ze was goed onderweg, maar voor eigen publiek ging het fout: met de finish in zicht gleed de Française onderuit. Daarmee was het aan Shiffrin om het te beslissen en ondanks wat foutjes deed de Amerikaanse het: met 0,12 seconden voorsprong pakte ze het goud, voor Brignone en Mowinckel.

De vanaf dit seizoen voor Tsjechië uitkomende Nederlandse Adriana Jelinkova eindigde op 5,00 seconden als 29e, Kiara Derks ging met een keurige 34e plek terug naar het hotel (+8,79).