Sneeuwstorm Pakistan: meerdere toeristen doodgevroren in hun auto

Meer dan 20 mensen zijn onderweg naar een populair skiresort in Pakistan overleden. Zoals duizenden anderen kwamen ze met hun voertuigen vast te zitten op onbegaanbare wegen toen ze werden verrast door hevige sneeuwval.

De regio rond het kleine Pakistaanse stadje Murree ligt slechts ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van Islamabad op een hoogte van ongeveer 2300 meter. Het is een populaire reisbestemming voor de inwoners van de hoofdstad. De sneeuwval van donderdag zorgde er blijkbaar voor dat tienduizenden mensen dit weekend naar Murree wilden, de hotels waren  volgeboekt.

Vrijdag werd men op weg daarheen echter verrast door hevige sneeuwval. De wegen naar Murree werden een 'dodelijke val' voor minstens 22 mensen, zeiden de autoriteiten. Er viel meer dan 120 centimeter sneeuw. Duizenden voertuigen kwamen daardoor vast te zitten en de temperatuur daalde tot min acht graden Celsius. Zeker zes mensen zijn doodgevroren in hun auto. De politie vermoedt dat de andere slachtoffers zijn gestikt zijn door de uitlaatgassen van hun auto.

Soldaten in actie
Duizenden voertuigen zijn sindsdien uit de sneeuw bevrijd, zei minister van Binnenlandse Zaken Sheikh Rashid Ahmed, maar velen zitten nog steeds vast.

De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen voor Murree en laten geen dagjesmensen of vakantiegangers meer toe. Alle toegangswegen zijn geblokkeerd. Alleen reddingswerkers en voertuigen die voedsel brengen voor degenen die vastzitten, mogen doorgelaten worden, zei Ahmed. Er zijn soldaten gevraagd die een speciale bergopleiding hebben gehad. De lokale autoriteiten zeiden dat zelfs de sneeuwruimers niet meer door de sneeuw heen konden komen.

De Pakistaanse premier Imran Khan was geschokt en overstuur. "De ongekende sneeuwval en het grote aantal mensen die vertrokken zijn van huis zonder de weersomstandigheden te controleren, maakten het districtsbestuur onvoorbereid", schreef hij op Twitter.

Zware sneeuw tot zondagavond
Inwoners van de regio helpen de getroffen toeristen met voedsel en dekens. Maar ook zij worstelen nu met de ongewoon zware sneeuwval: "De gasflessen zijn op en er is geen drinkwater in de meeste gebieden - het is ofwel bevroren of de waterleidingen zijn beschadigd door de extreme kou", vertelde een toerist aan de persbureau AFP. De mobiele telefoonverbindingen zijn slecht en er is niet genoeg eten voorradig in de hotels.

De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken gaf aan dat er veel toeristen waren ondergebracht in de stad. Er zijn noodkampen opgezet in scholen en sportscholen voor degenen die de stad hebben weten te bereiken. Volgens de meteorologen moet er tot zondagavond zware sneeuwval worden verwacht.

De stad Murree, met een bevolking van 30.000 inwoners, is een pittoreske vakantiebestemming en trekt jaarlijks meer dan een miljoen toeristen. Het is niet ongebruikelijk dat toegangswegen in de winter worden geblokkeerd door een dikke laag sneeuw.