Fraaie comeback bobsleeŽr Friedrich, De Bruin valt tegen

De World Cup bobsleeën komt dit weekeinde in actie in Altenberg en op de uiterst lastige Duitse baan bleek het vooral in de lichte monobobs soms lastig om overeind te blijven. Ook de tweemansbobs kwamen in actie, zondag is het de beurt aan de grote viermansbobs.

Monobob vrouwen
Na één run stond de Canadese Cynthia Appiah ietwat verrassend op de eerste plek, negen honderdsten van een seconde voor haar voormalige pilote en de nu voor de VS uitkomende Kaillie Humphries. Met Christine de Bruin volgde een tweede Canadese al op 0,32 seconden, net als Laura Nolte uit Duitsland, en verder stonden alleen de derde Canadese Melissa Lotholz (+0,36) en de Duitse Kim Kalicki (+0,42) binnen een halve seconde van de leiding.

In de tweede run ging Kalicki ondersteboven, hoewel ze zowaar weer overeind kwam en slechts zeven plekken verloor. Op dezelfde plek kieperde ook Lotholz omver, maar ook zij kwam op juiste wijze aan de finish - Nadezhda Sergeeva stond ondertussen aan de leiding. De Bruin stootte de Russische met 0,38 seconden van plek één, Nolte ging nog eens 0,07 sneller. Humphries knalde er 0,53 seconden onderdoor en dat leverde de winst op: Appiah kwam 0,06 seconden tekort, maar pakte als nieuwe pilote wel een fraaie tweede plek, voor Nolte.

Tweemansbob mannen
Na de eerste run stond Francesco Friedrich zowaar eens níet aan de leiding: de snelste tijd was voor landgenoot Johannes Lochner met remmer Christopher Weber, vijf honderdsten voor de Rus Rostislav Gaitiukevich met remmer Mikhail Mordasov. Friedrich en Alexander Schüller volgden op 0,16 seconden, met als belangrijkste uitdagers hun landgenoot Christoph Hafer met remmer Matthias Sommer (+0,28), de Canadese slee van Chris Spring en Mike Evelyn (+0,35), de Zwitser Michael Vogt met Sandro Michel en de Canadezen Justin Kripps en Ryan Sommer.

Kripps behield zijn positie in de tweede run, Vogt verloor met een matige run drie posities. Spring haalde uit en pakte met 0,29 seconden de leiding, waarvoor Hafer 0,07 seconden tekort kwam. Friedrich herstelde zich op zijn thuisbaan en pakte met 0,41 seconden de leiding, waarna Gaitiukevich zich met 0,27 seconden achterstand verzekerde van het podium. Lochner leek even voor Friedrich te kunnen blijven, maar foutjes onderin gooiden roet in het eten: tweede op 0,24 seconden en dus 'gewoon' de twaalfde zege op rij voor Friedrich. Ivo de Bruin en Jelen Franjic werden namens Nederland slechts 24e.