Noorse skiŽrs na chaotische finale wereldkampioen in teamwedstrijd

Het wereldkampioenschap alpineskiën in Cortina d'Ampezzo heeft de parallelonderdelen achter de rug. Na de individuele wedstrijden van dinsdag was het woensdag tijd voor de landenwedstrijd, waarbij al snel weer één van de twee parcoursen oneerlijk veel sneller was dan de ander.

Wereldkampioen Zwitserland had een bye in de achtste finales, omdat er maar vijftien teams aan de start stonden. Italië kwam met moeite langs Finland, maar de eerste verrassingen volgden een ronde later: Duitsland schakelde Italië uit, Zweden wist knap van Oostenrijk te winnen.

Halve finales
In de halve eindstrijd nam Zwitserland het op tegen Noorwegen. Wendy Holdener klopte Kristina Riis-Johannessen, Fabian Wilkens Solheim sloeg terug met winst op Sandro Simonet en Thea Louise Stjernesund bracht Noorwegen met winst op Camille Rast op matchpoint. Semyel Bissig wist vervolgens met winst op Sebastian Foss-Solevaag voor 2-2 te zorgen, maar zijn winnende tijd was 0,02 seconden te langzaam om de tiebreaker te winnen en dus ging Noorwegen naar de finale.

In de andere halve finale stonden Duitsland en Zweden tegenover elkaar, waarbij de Zweedse Estelle Alphand tegen Andrea Filser de finish niet haalde. Kristoffer Jakobsen versloeg Alexander Schmid, Sara Hector was Emma Aicher simpel de baas: 2-1. Stefan Luitz was vervolgens te sterk voor Mattias Rönngren, maar op basis van de tijden - bij een gelijkspel telt de combinatie van de tijden van de snelste man plus de snelste vrouw - ging Zweden door.

Finales
Holdener klopte Aicher in de strijd om het brons, Luitz bracht Duitsland op gelijke hoogte door Simonet te verslaan. Filser was vervolgens te sterk voor Rast, waarna het aan Schmid en Bissig was. Weer won de Zwitser een beslissende run, maar weer was hij net niet snel genoeg om de tiebreaker te winnen: op 0,12 seconden pakte Duitsland het brons.

De finale werd geopend met Noorse winst van Stjernesund op de Zweedse Alphand. Vervolgens ging Jakobsen in de fout tegen Foss-Solevaag, waardoor de Noor niet finishte en de Zweed met een langzame tijd won, maar de run werd opnieuw gedaan - de jury oordeelde dat sprake was van hinder - en dit keer won de Noor met vijf honderdsten. Hector klopte Riis-Johannessen ondertussen, maar Solheim haalde het Noorse goud binnen door Rönngren het nakijken te geven: 3-1.