FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 februari 2021

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD aangekondigd

Nintendo heeft een HD-remaster aangekondigd van The Legend of Zelda: Skyward Sword voor Nintendo Switch. De game kwam uit voor Nintendo Wii en maakte gebruik van de Wii Motion Plus-accessoire.

Voor de HD-remaster maakt de game gebruik van de Joy-Con om de bewegingen uit de game na te bootsen, maar heeft ook knoppenbesturing toegevoegd voor wie dat liever wil. Met deze besturing gebruik je het rechterpookje om je zwaard te besturen.

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD komt op 16 juli uit voor Nintendo Switch.

Hyrule Warriors: Age of Calamity krijgt meer content

In een redelijk nietszeggende trailer heeft Nintendo een uitbreidingspas aangekondigd voor Hyrule Warriors: Age of Calamity. De uitbreidingspas is vanaf vandaag te koop en content komt uit in mei, juni en november.

De eerste DLC betreft een bonus en geeft een nieuw wapen en kostuum voor Link. De eerste echte grote update komt in juni en voegt nieuwe fighters en nieuwe wapen types toe. Daarnaast zijn er sterkere vijanden en meer uitdagingen te vinden. Ook de laatste DLC in november voegt nieuwe figheters en stages toe. Ook nieuwe skills voor bestaande personages maken dan deel uit van het pakket.

Square Enix kondigt Project Triangle Strategy aan

Square Enix kondigt een nieuwe tactische RPG aan voor Nintendo Switch. Het betreft Project Triangle Strategy (tijdelijke titel) en lijkt een soort crossover tussen Project Octopath Traveler en Final Fantasy Tactics.

In de game zijn drie gebieden in constante oorlog om belangrijke voorraden zout en ijzer. De game zit vol met twists, complotten en meer. Hierdoor zijn keuzes die jij als speler maakt belangrijk en hebben invloed op jouw 'Conviction', dat uiteindelijk het verloop van het verhaal bepaald en wie jouw kant in de oorlog versterkt.

Helaas komt de game pas in 2022 uit, maar wel komt vandaag nog een demo beschikbaar. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Items uit Super Mario Bros komen naar Animal Crossing: New Horizons

Nintendo kondigt een crossover aan tussen Super Mario Bros. en Animal Crossing: New Horizons. Dit is ten ere van het 35-jarig jubileum van Super Mario. De update komt uit op 25 februari, maar de de items zijn pas vanaf 1 maart te bestellen bij Nook Inc.

We zien onder andere outfits van Mario en Luigi, Thwomps, coin blocks en een Super Mushroom. Een speciaal items zijn warp pipes, waarvan je er twee kunt plaatsen op je eiland. Vervolgens kun je deze gebruiken om snel van A naar B te warpen.

No More Heroes 3 komt uit op 21 augustus

Na lang wachten hebben we eindelijk twee dingen waar fans naar uitkeken: gameplay van No More Heroes 3 en een release date van de game.

In No More Heroes 3 nemen aliens de aarde over en organiseren daar een intergalactisch toernooi. Uiteraard doet Travis Touchdown mee om op deze manier de invasie tegen te gaan. Hoe dit in zijn werk gaat, zie je in onderstaande trailer.

Nadat de game 2020 niet meer haalde, hebben we nu een specifieke datum om naar uit te kijken: 27 augustus.

Nintendo kondigt nieuwe Mario Golf aan

Nintendo heeft een nieuwe Mario Golf aangekondigd, namelijk Mario Golf Super Rush. Het is de tweede Mario Sports-game die uitkomt voor Nintendo Switch na Mario Tennis Aces.

De game is met klassieke, maar ook met motion controls te spelen. Uiteraard moet je rekening houden met de wind, het terrein en nog veel meer. Ook zijn er andere modi om mee aan de slag te gaan, zoals Speed Golf waarin je zo snel mogelijk moet golfen.

Ook is er een story mode, waarin je aan de slag gaat als Mii-personage. Door matches te spelen verbeter je jouw personage door diverse stats te upgraden. Mario Golf Super Rush komt 25 juni uit en is vanaf vandaag te pre-orderen.

Random Pics van de Dag #236

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Fall Guys stuntelen hun weg naar Nintendo Switch

Deze zomer waren er twee absolute hits: Among Us en Fall Guys. De eerste was al beschikbaar op Nintendo Switch en de tweede komt binnenkort ook naar de console.

In Fall Guys moet je een serie van grappige uitdagingen voltooien en uiteindelijk proberen te winnen door de kroon te bemachtigen. In de zomer kunnen we de strijd ook aangaan op Nintendo Switch, maar een specifieke release date blijft nog even uit.

Pyra en Mythra uit Xenoblade Chronicles 2 naar Smash Bros. Ultimate

Pyra en Mythra, onze grootborstige vriendinnen uit Xenoblade Chronicles 2, banen hun weg naar Super Smash Bros. Ultimate. Ze maken deel uit van het tweede DLC-pakket voor de game.

De vechtersbazen komen in maart beschikbaar in Smash Bros. Ook licht Sakurai ongetwijfeld binnenkort de fighters toe in een aparte video, of en wanneer dit is, daar moeten we nog even op wachten.

De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Waterpoloërs na fraaie comeback naar kwartfinales OKT

De Nederlandse waterpolomannen hebben op het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam een uiterst belangrijk punt gepakt. In de vierde wedstrijd werd Frankrijk op een 11-11 gelijkspel gehouden.

Nederland begon niet geweldig en herstelde zich ook niet echt, wat resulteerde in een 5-9 achterstand na drie kwarten. Jesse Koopman, Guus van IJperen en Jorn Muller (2x) brachten de ploeg echter op zeer indrukwekkende wijze op gelijke hoogte: 9-9.

Twee keer kwam Frankrijk alsnog weer op een voorsprong, waaronder met minder dan een halve minuut te spelen, maar Jorn Winkelhorst en in de allerlaatste seconden Muller zorgden toch voor het gelijkspel.

Na zeges op Duitsland en Roemenië - en tussendoor een zware nederlaag tegen topper Kroatië - is Nederland in de groep van zes zeker van de top-4, nodig voor een plek in de kwartfinales. De top-3 van het OKT plaatst zich voor de Spelen in Tokyo.

Biatleet Lægreid wereldkampioen op koningsafstand

Op het wereldkampioenschap biatlon in Pokljuka heeft Sturla Holm Lægreid het koningsnummer gewonnen. De Noorse revelatie van het seizoen veroverde het goud op de individuele wedstrijd over twintig kilometer, waarbij elke misser een strafminuut in plaats van een strafronde oplevert.

Er werd aanvankelijk niet geweldig geschoten, maar Quentin Fillon Maillet hield het bij twee missers en noteerde een prima tijd. Die stond niet lang: Johannes Dale wist de schade te beperken tot één misser en was aan de finish een ruime halve minuut sneller dan Fillon Maillet, waarna het afwachten werd voor de jonge Noor.

Johannes Thingnes Bø schoot in liggende positie alles raak, maar staand had hij twee keer één misser, waardoor hij bij de finish een halve seconde achter Fillon Maillet terecht kwam. Ondertussen werden de ogen op twee mannen gericht: Lægreid en de Duitser Arnd Peiffer waren beiden rap onderweg en schoten vlekkeloos.

Peiffer kwam bij de vierde schietbeurt aan en schoot ook daar alle vijf schijven omver, waardoor hij Dale's tijd zou gaan verbeteren. Lægreid deed echter hetzelfde en was nog eens sneller onderweg dan Peiffer. Aan de finish was de Noor de beste en goed voor goud, Peiffer pakte op 16,9 seconden een fraaie zilveren medaille, voor Dale (+40,9).

Met een hoog startnummer en twintig treffers pakte de jonge Rus Said Karimulla Khalili een prachtige zesde plek, vermoedelijk de eerste biatleet van Afghaanse komaf ooit met zo'n resultaat. De Belg Florent Claude schoot het negentiende schot mis, maar werd wel mooi twintigste, Thierry Langer (2+1+1+1) noteerde de 77e tijd en Tom Lahaye-Goffart (3+2+0+2) eindigde als 97e.

Heerenveen schakelt Feyenoord uit na knotsgekke kwartfinale, VVV na verlengingen door

VVV en Heerenveen hebben zich geplaatst voor de halve finales van de KNVB Beker. VVV had verlengingen nodig tegen NEC, terwijl Heerenveen leek af te stevenen op uitschakeling tegen Feyenoord, maar draaiden in de laatste tien minuten een 1-3 achterstand om in een 4-3 overwinning.

Heerenveen - Feyenoord
In een rustige helft stond Heerenveen bij rust met 1-0 voor dankzij een doelpunt van Rami Kaib. De linksback schoot in na een voorzet van Mitchell van Bergen. Feyenoord kwam vlak voor rust nog goed weg nadat een doelpunt van Henk Veerman door de VAR werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Na rust draaide Feyenoord de wedstrijd direct om. Dankzij doelpunten van Bryan Linssen, Steven Berghuis en Lutsharel Geertruida kwamen de Rotterdammers op 1-3, al had Heerenveen bij een stand van 1-1 nog wel een penalty gemist.

Feyenoord had de wedstrijd volledig onder controle totdat Steven Berghuis zijn tweede gele kaart kreeg. In de slotfase gaven de Rotterdammers de wedstrijd volledig uit handen. Benjamin Nygren maakte in de 81e minuut de 2-3, Henk Veerman zorgde in de 87e minuut voor de gelijkmaker en Siem de Jong maakte in de 89ste minuut de winnende treffer, waardoor Heerenveen nu tegen Ajax in de halve finale speelt.

NEC - VVV
VVV zorgde in de eerste helft voor het meeste gevaar en de Venlose VV kwam ook terecht op voorsprong. Wie anders dan Georgios Giakoumakis was de doelpuntenmaker voor VVV. De Griekse spits kreeg de bal gelukkig voor zijn voeten via een verdediger van NEC. Dat was ook tevens de ruststand.

In de tweede helft kon VVV de wedstrijd al vroeg beslissen. Na een lage voorzet van Leon Guwara kreeg Anastasios Donis de kans, maar de Griek miste de bal volledig. Aan de andere kant werd NEC wat dreigender en via een afstandsschot van Elayis Tavsan kwam de eerste waarschuwing van de Nijmeegse ploeg.

Na bijna een uur spelen maakte NEC gelijk. Rangelo Janga draaide weg bij twee verdedigers van VVV en schoot vervolgens raak. Dat de doelpuntenmaker bij zijn actie een VVV-shirtje had vastgepakt, werd door de arbitrage niet gezien. In het vervolg van de reguliere speeltijd kreeg Tavsan op aangeven van Janga de beslissing op zijn schoen, maar hij kon de VVV-doelman niet passeren. Aan de andere kant was Vito de Crooij nog dicht bij een doelpunt.

Op het eind van de eerste verlenging viel de beslissing in deze kwartfinale van het KNVB Beker-toernooi. Giakoumakis was ditmaal de aangever. De Griekse topscoorder in de eredivisie bediende Shabani, die in de korte hoek raak schoot. In de resterende tijd die volgde probeerde NEC het wel, maar tot grote kansen leidde dat niet voor de ploeg uit Nijmegen.

Noorse skiërs na chaotische finale wereldkampioen in teamwedstrijd

Het wereldkampioenschap alpineskiën in Cortina d'Ampezzo heeft de parallelonderdelen achter de rug. Na de individuele wedstrijden van dinsdag was het woensdag tijd voor de landenwedstrijd, waarbij al snel weer één van de twee parcoursen oneerlijk veel sneller was dan de ander.

Wereldkampioen Zwitserland had een bye in de achtste finales, omdat er maar vijftien teams aan de start stonden. Italië kwam met moeite langs Finland, maar de eerste verrassingen volgden een ronde later: Duitsland schakelde Italië uit, Zweden wist knap van Oostenrijk te winnen.

Halve finales
In de halve eindstrijd nam Zwitserland het op tegen Noorwegen. Wendy Holdener klopte Kristina Riis-Johannessen, Fabian Wilkens Solheim sloeg terug met winst op Sandro Simonet en Thea Louise Stjernesund bracht Noorwegen met winst op Camille Rast op matchpoint. Semyel Bissig wist vervolgens met winst op Sebastian Foss-Solevaag voor 2-2 te zorgen, maar zijn winnende tijd was 0,02 seconden te langzaam om de tiebreaker te winnen en dus ging Noorwegen naar de finale.

In de andere halve finale stonden Duitsland en Zweden tegenover elkaar, waarbij de Zweedse Estelle Alphand tegen Andrea Filser de finish niet haalde. Kristoffer Jakobsen versloeg Alexander Schmid, Sara Hector was Emma Aicher simpel de baas: 2-1. Stefan Luitz was vervolgens te sterk voor Mattias Rönngren, maar op basis van de tijden - bij een gelijkspel telt de combinatie van de tijden van de snelste man plus de snelste vrouw - ging Zweden door.

Finales
Holdener klopte Aicher in de strijd om het brons, Luitz bracht Duitsland op gelijke hoogte door Simonet te verslaan. Filser was vervolgens te sterk voor Rast, waarna het aan Schmid en Bissig was. Weer won de Zwitser een beslissende run, maar weer was hij net niet snel genoeg om de tiebreaker te winnen: op 0,12 seconden pakte Duitsland het brons.

De finale werd geopend met Noorse winst van Stjernesund op de Zweedse Alphand. Vervolgens ging Jakobsen in de fout tegen Foss-Solevaag, waardoor de Noor niet finishte en de Zweed met een langzame tijd won, maar de run werd opnieuw gedaan - de jury oordeelde dat sprake was van hinder - en dit keer won de Noor met vijf honderdsten. Hector klopte Riis-Johannessen ondertussen, maar Solheim haalde het Noorse goud binnen door Rönngren het nakijken te geven: 3-1.

Van Barneveld definitief terug met Tourkaart van de PDC

Raymond van Barneveld keert definitief terug als professioneel darter. De vijfvoudig wereldkampioen veroverde woensdag op de slotdag van de finaleronde van Qualifying School in het Duitse Niedernhausen een Tourkaart van de PDC.

Van Barneveld had na zeges op de Duitser Daniel Mayer (6-0), Benito van de Pas (6-4) en Willem Mandigers (6-0) voldoende aan het bereiken van de vierde ronde. Hij kwam daarmee op acht punten en kon niet meer via de ranking een kaart mislopen. De 53-jarige Hagenaar mag dankzij het bemachtigen van een Tourkaart weer meedoen aan alle Players Championships en kwalificatietoernooien op de Euro Tour. 

Van Barneveld nam ruim een jaar geleden, na zijn roemloze uitschakeling in de eerste ronde op het WK, afscheid. Het geld raakte echter op en kondigde in september een comeback aan. Barney slaagde er woensdag niet in om dagwinnaar te worden. Hij won in de vierde ronde nog wel van de Duitser Marin Schindler, die een negendarter gooide, maar verloor in de kwartfinales met 5-6 van zijn langenoot Niels Zonneveld, die op basis van de Order of Merit ook al zeker was van een Tourkaart.

Zonneveld greep wel naast de dagwinst. De Uitgeester ging in de finale met 4-6 onderuit tegen de Rus Boris Koltsov, die zich in een rijtje voegde met de Belg Geert De Vos, Geert Nentjes en de Duitser Florian Hempel. Zij zijn de dagwinnaars en komende de komende twee jaar uit op het hoogste niveau.

Met negen punten eindigde Van Barneveld achter Schindler en Zonneveld (beiden tien punten) als derde op de Order of Merit. Ook de Oostenrijker Zoran Lerchbacher, de Tsjech Adam Gawlas, de Duitser Michael Unterbuchner, de Griek John Michael en de Oostenrijker Robert Marijanovic (zes punten) pakten via die weg een Tour-kaart.

European Qualifying School - Dag vier - Laatste zestien
Rowby-John Rodriguez 6-1 Kenny Neyens
Adam Gawlas 6-3 Owen Roelofs
Boris Koltsov 6-4 Michael Rasztovits
Michael Unterbuchner 6-3 Stefan Nilles
Niels Zonneveld 6-3 Patrick Bulen
Raymond van Barneveld 6-4 Martin Schindler
Robert Marijanovic 6-5 Lukas Wenig
Rusty-Jake Rodriguez 6-5 Christian Kist

Kwartfinales
Adam Gawlas 6-2 Rowby-John Rodriguez
Boris Koltsov 6-5 Michael Unterbuchner
Niels Zonneveld 6-5 Raymond van Barneveld
Robert Marijanovic 6-3 Rusty-Jake Rodriguez

Halve finales
Boris Koltsov 6-2 Adam Gawlas
Niels Zonneveld 6-4 Robert Marijanovic

Finale
Boris Koltsov 6-4 Niels Zonneveld

Biden vindt genocide Oeigoeren een 'cultuurdingetje'

De Amerikaanse president Joe Biden vindt blijkbaar dat de Chinese leider Xi Jinping het Oeigoeren-vraagstuk op zijn manier prima oplost. De doorlopende genocide en marteling van de Soennitische minderheid neemt inmiddels haast industriële vormen aan, maar Biden vindt het een 'cultuurdingetje'.

Tijdens een optreden voor CNN zei de bejaarde Biden dat dit soort dingen, zoals ook de repressie van Hongkong, gewoon bij China hoort. "Het land functioneert gewoon beter als er interne eenheid is", zo zegt Sleepy Joe.

Biden kwam weer enorm slecht uit zijn woorden tijdens deze Town Hall meeting, waarbij politiek leiders vragen van het gewone volk beantwoorden. "Ik ga me niet fel uitspreken tegen wat hij doet in Hongkong, wat hij met de Oeigoeren doet in de bergen in het westen van China, en Taiwan-China en het één-China-beleid door het af te dwingen, maar ik zei, hij zei, hij begrijpt dat", wist hij toch nog knap in een ademteug uit te kramen.

"Xi Jingping heeft zijn redenen om een strak geleid China aan te hangen. Cultureel gelden er in elk land nu eenmaal verschillende normen en waarden en er wordt van hun leiders verwacht dat ze die volgen", zo bleef hij het repressieve Communistische beleid, waarbij minderheden in kampen systematisch worden verkracht, gesteriliseerd of uiteindelijk zelfs vermoord, op een vreemde manier verdedigen.

Op de vraag of het gedrag van China gevolgen heeft, daar schoof Biden de verantwoordelijkheid af op de Verenigde Naties. "Natuurlijk heeft het gevolgen en Xi weet dat. Wat ik doe is, is duidelijk maken dat we, in feite, onze rol als woordvoerders van mensenrechten bij de VN en andere organisaties die hun gedrag kunnen beïnvloeden, blijven benoemen."

'Vergeten vaccinatie'
Creepy Joe was niet al te sterk overigens, in zijn interview met het volk. Zo leek hij compleet vergeten te zijn dat hij al twee vaccinaties achter de rug heeft. In december 2020 en in januari van dit jaar heeft Biden beide doses van zijn vaccinatie gekregen, zelfs nog voor de camera's van nationale tv-zenders.

Biden wist echter te vertellen dat "er nog geen vaccin was toen ik president werd". Daarbij vergeet Biden voor het gemak even dat onder zijn voorganger Donald Trump twee farmaceuten, dankzij een enorme financiële impuls van Trump, in recordtijd twee vaccins wisten te produceren.

Biden stamelde iets over "Het belangrijkste is echter...het is één ding dat het vaccin, dat we nog niet hadden toen ik in functie kwam, maar een vaccinator. Hoe krijg je het vaccin in iemands arm", terwijl hij zelf al weken geleden gevaccineerd is met het Amerikaanse Pfizer/BioNTech-vaccin.

FTM: “Nederland houdt smartengeld achter”

Nederland houdt onterecht smartengeld achter dat zou zijn bedoeld voor Nederlandse dwangarbeiders van de Birmaspoorweg. Dat claimt Follow the Money (FTM). Het zou gaan om zeker 221 dwangarbeiders of hun nabestaanden.

Het smartengeld is terug te voeren op de verkoop van de Birmaspoorlijn aan Thailand na de capitulatie van Japan. Thailand betaalde in totaal 1.250.000 Britse pond, dat werd verdeeld over verschillende landen die bij de bouw van de Dodenspoorlijn betrokken waren of wiens onderdanen daar tewerk werden gesteld. Nederland zou in totaal 100.003 Britse pond hebben ontvangen, bedoeld als smartengeld voor de in totaal 17.235 rechthebbenden. Dat is fl. 61,73 per dwangarbeider. In totaal zouden zeker 221 dwangarbeiders nooit iets hebben ontvangen, waardoor in totaal ruim fl. 13.500, volgens FTM € 203.541,- euro (gecorrigeerd op basis van indexatie), dus niet is uitgekeerd.

Uit het onderzoek van FTM blijkt onder andere dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken, bij de beoordeling van aanvragen, "eigen voorwaarden" zou hebben gecreëerd, waardoor rechthebbenden onterecht nul op rekest kregen. Het ministerie heeft aanvragen onder andere hebben afgewezen, omdat "alleen mannen die daadwerkelijk aan de spoorlijn hebben gewerkt, recht hebben op een vergoeding". Daarmee werden erfgenamen effectief buitengesloten. Van het oorspronkelijk aan Nederland uitgekeerde bedrag zou volgens het ministerie inmiddels niets meer over zijn. Dat suggereert dat het smartengeld in zijn geheel zou zijn uitgekeerd. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen (SAIP) spreken dat tegen.

Zes jaar cel en tbs tegen ex-verslavingsgoeroe Keith Bakker geëist voor verkrachting

De officier van justitie heeft vandaag zes jaar cel en TBS geëist tegen een 60-jarige voormalig hulpverlener die verdacht wordt van verkrachting van een minderjarige met wie hij een afhankelijkheidsrelatie onderhield. Daarnaast eiste de officier een beroepsverbod voor de maximale duur van dertien jaar en ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel van 89.250 euro.

Het politieonderzoek naar de voormalig hulpverlener is gestart nadat het slachtoffer in september 2018 aangifte tegen hem deed. Het meisje had vanaf haar zestiende jaar gedurende ruim twee jaar een relatie met de bijna veertig jaar oudere man. In 2012 was dezelfde man in een vergelijkbare zaak tot vijf jaar cel veroordeeld. Hij kreeg toen een beroepsverbod opgelegd voor de duur van tien jaar.

Nadat de verdachte zijn in 2012 opgelegde gevangenisstraf had uitgezeten, werd hij opgevangen door een kerkgenootschap. Daar ontmoette hij in februari 2016 het toen 16-jarige meisje dat met een eetstoornis kampte. In de visie van het OM heeft de verdachte haar door zijn ‘gewiekste en manipulerende gedrag’ aan zijn wil onderworpen. Het meisje heeft in de periode dat ze nog geen achttien jaar oud was geen weerstand kunnen bieden tegen de psychische druk en een psychisch bedreigende situatie. Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat verdachte een afhankelijkheidsrelatie met het kwetsbare meisje onderhield, zowel financieel als sociaal.

Verliefd
Verschillende getuigen hebben verklaard dat de verdachte zich richting het meisje als hulpverlener opgestelde, ondanks zijn beroepsverbod. De verdachte zelf ontkent tot op heden dat daar sprake van was, hij zou haar noch hebben behandeld noch zich als hulpverlener hebben opgesteld. Ook ontkent hij dat hij voor haar achttiende verjaardag seks met haar heeft gehad. Het OM ziet geen enkele reden om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van het gedetailleerde relaas van de aangeefster.

De officier van justitie in haar requisitoir: 'Dat het slachtoffer verliefd is geworden of denkt verliefd te zijn geweest op een veertig jaar oudere man is slechts te danken geweest aan zijn geoefende methodiek en geraffineerde aanpak waarbij hij ook dit kwetsbare meisje langzaam maar zeker van haar omgeving heeft losgeweekt, heeft ingepalmd en zich bijzonder heeft laten voelen zodat hij seks met haar kon hebben. (-) Door hem is ze misbruikt, gemanipuleerd, onder druk gezet, geïsoleerd totdat ze met hulp van haar ouders zich uit deze relatie heeft weten te bevrijden.'

Herhaling
De verdachte kon pas op 1 oktober 2019 in Nederland worden aangehouden en verhoord omdat hij zich lange tijd in het buitenland had opgehouden. De verdachte heeft meegewerkt aan een psychologisch en psychiatrisch onderzoek met uitzondering van een milieuonderzoek. Daarom heeft het OM in mei 2020 verzocht de verdachte te laten observeren in het Pieter Baan Centrum (PBC). Volgens deskundigen van het PBC heeft verdachte bij herhaling inconsistent en tegenstrijdig verklaard.

De officier van justitie noemde de zaak "een vrijwel exacte herhaling van de feiten waar verdachte in 2012 vijf jaar cel voor heeft gehad". 'Ik concludeer dan ook dat verdachte lak heeft gehad aan alles. Niet alleen aan die eerdere forse veroordeling maar ook aan zijn beroepsverbod. In deze zaak zijn er in de visie van het OM met uitzondering van een licht verminderde toerekeningsvatbaarheid alleen strafmaat verhogende factoren die ik zal benoemen.'

Betaald
Uit het onderzoek is komen vast te staan dat verdachte ondanks het in 2012 opgelegde beroepsverbod meer personen als hulpverlener behandelde en daar ook voor betaald heeft gekregen. Dat wederrechtelijk verkregen vermogen – vastgesteld op 89.250 euro – dient wat het OM betreft te worden ontnomen. Om het forse recidivegevaar terug te dringen eiste de officier naast de celstraf TBS met dwangverpleging. Ten slotte eiste de officier een beroepsverbod voor de maximale duur van dertien jaar.

Verenigd Koninkrijk: Vrijwilligers laten zich besmetten met COVID-19

Het is een uniek onderzoek: om COVID-19 beter te kunnen onderzoeken, worden vrijwilligers in Groot-Brittannië bewust besmet met het virus. Dergelijke tests met menselijke proefpersonen zijn in veel landen controversieel.

Voor een beter begrip van COVID-19 wil het Verenigd Koninkrijk bewust proefpersonen besmetten met de ziekteverwekker. Het wordt 's werelds eerste dergelijke "Human Challenge" studie over Sars-CoV-2, kondigde het Britse ministerie van Economische Zaken aan.

Maximaal 90 vrijwilligers tussen de 18 en 30 jaar zouden in een "veilige en gecontroleerde omgeving" aan het virus worden blootgesteld. We zijn op zoek naar gezonde jonge mensen. De proefpersonen zouden vooraf niet worden ingeënt, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Het ministerie geeft aan dat het project zou de komende weken moeten starten. De wens is om meer te weten te komen hoe het immuunsysteem reageert op het virus en hoe geïnfecteerde virusdeeltjes weer worden verspreid. De studie zal een belangrijke rol spelen bij de verdere ontwikkeling van COVID-19 vaccins. In vervolgonderzoeken kunnen proefpersonen worden gevaccineerd met een aangepast vaccin en vervolgens worden blootgesteld aan COVID-19.

Deze werkwijze bij het testen van vaccins heeft het voordeel dat de effectiviteit relatief efficiënt kan worden getest. De gebruikelijke procedure is om eerst tienduizenden mensen te vaccineren en dan hierna te beoordelen of er minder mensen uit deze groep op natuurlijke wijze besmet raken met COVID-19 dan in een niet-gevaccineerde controlegroep.

"Human Challenge Trials", waarbij gezonde mensen worden blootgesteld aan een ziekteverwekker, werden in het verleden gebruikt om griep- of malariavaccins te ontwikkelen. In tegenstelling tot de huidige geplande Britse studie, kregen de proefpersonen echter wel een mogelijk actief ingrediënt toegediend.

'De veiligheid van de vrijwilligers staat voorop', aldus het Britse ministerie. De klassieke COVID-19 variant, die sinds maart 2020 in Groot-Brittannië voorkomt, wordt voor de vrijwillige besmetting van de proefpersonen gebruikt en niet de veel besmettelijkere Britse variant B.1.1.7 die sinds kort in het land rondwaart. Artsen en wetenschappers zouden na de besmetting  de proefpersonen uitgebreid monitoren. De vrijwilligers krijgen een vergoeding voor hun deelname.

Partners in het onderzoek zijn het London Imperial College en het farmaceutisch onderzoeksinstituut hVivo, dat al soortgelijke onderzoeken heeft uitgevoerd voor andere middelen.

In veel landen worden studies met menselijke proefpersonen als onethisch beschouwd. Daarnaast zijn er ook medische bedenkingen, onderzoeken met menselijke proefpersonen kunnen een verkeerd beeld geven, als de bevindingen zijn opgedaan met één bepaalde categorie proefpersonen. De conclusies bij jonge en gezonde mensen zijn mogelijk niet relevant voor ouderen en chronisch zieken. Maar juist deze laatste twee groepen hebben het meest te vrezen van een COVID-19 besmetting. Kunstmatig tot stand gebrachte infecties komen overigens maar zelden overeen met de infecties zoals men deze oploopt in het dagelijks leven.

COVID-19: 3416 nieuwe besmettingen en 89 doden, totaal 1.038.156 en 15.017

LET OP: De besmettingscijfers van vandaag zijn niet representatief aangezien er een deel van de teststraten gesloten (geweest) is in verband met de winterse omstandigheden.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3416 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.038.156 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 177 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1399 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 34 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 520 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 89 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.017 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Eerste trailer voor Cruella met Emma Stone

Zojuist is de eerste trailer voor Cruella door Disney vrijgegeven. Al eerder werd via verschillende social media kanalen de release van de trailer in combinatie met de poster aangekondigd. 

In Cruella ziet de kijker het verhaal achter de wereldberoemde slechterik Cruella de Vil uit 101 Dalmatiërs. Van mode-ontwerpster met een obsessie voor hondenvachten naar een teistering voor iedereen; wat beweegt deze vrouw om te doen wat ze doet, hoe is ze een slechterik geworden en wat is haar precies aangedaan? 

Het project werd al in 2011 aangekondigd, maar kwam daarna op pauze te staan. De film kreeg een nieuwe boost toen Emma Stone werd gecast als het titelpersonage en Glenn Close aangetrokken werd als uitvoerend producent. De releasedatum stond eerder op december, maar werd vanwege verschillende omstandigheden uitgesteld.

De film komt op 28 mei 2021 in de Amerikaanse bioscopen. Naast Emma Stone zullen ook Emma Thompson, Mark Strong en Paul Walter Hauser te zien zijn. De regie is in handen van Craig Gillespie, die eerder I, Tonya maakte. 

Lekker wijf ontslagen, want 'te lekker'

Het leven gaat niet altijd over rozen. Een understatement waar Claudia Ardelean zeker over kan meepraten. De 27-jarige Roemeense is namelijk ontslagen, omdat ze te lekker zou zijn.

Dolblij was het voormalige fotomodel toen ze begin deze maand werd aangenomen als vrijwilliger in het bestuur van een ziekenhuis. Ze besloot een selfie te maken voor het gemeentehuis van Cluj en slingerde deze op 8 februari op de socials met als onderschrift: "Ik ben dankbaar voor het vertrouwen en de steun van de Nationale Liberale Partij van Cluj!"

Het spontane kiekje kwam de mooie blondine op veel kritiek te staan. Veel trollen beweerden namelijk dat Claudia het baantje alleen had te danken aan haar uiterlijk. En niet omdat ze een dubbele graad heeft in zowel Rechten als Europese ethiek.

Het plaatselijke ziekenhuis kon zich echter wel vinden in de kritiek en heeft haar ontslagen. Met als reden dat ze 'te mooi' is om de handen uit de mouwen te steken. De gemeenteraad betreurt het incident en onderschrijft de kwaliteiten van het mokkel. Gelukkig is Claudia inmiddels weer aan de slag als advocaat bij een lokale firma.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door CLAUDIA ARDELEAN (@claudiaardelean_)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door CLAUDIA ARDELEAN (@claudiaardelean_)

Het nutteloze feitje van de dag: ABBA in de F1

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In de loop van de jaren hebben vele bijzondere coureurs in de Formule 1 gereden, maar wist je dat de drummer van ABBA ook F1-coureur is geweest? Slim Borgudd drumde in eerdere muziekprojecten van Björn Ulvaeus en zo kwam hij dus als drummer bij ABBA terecht. De band maakte door middel van sponsoring ook zijn Formule 1-loopbaan mede mogelijk. Naast een goede sponsor kon Borgudd best aardig racen, zijn beste prestatie was een zesde plaats bij de Britse Grand Prix, destijds goed voor 1 WK punt.

De Zweed reed uiteindelijk twee seizoenen rond in de Formule 1, in 1981 bij ATS en in 1982 bij Tyrell. Bij die laatste werd hij al na drie races aan de kant geschoven.

ABBA in de F1 (WikiCommons/Hans van Dijk / Anefo)
ABBA in de F1 (WikiCommons/Hans van Dijk / Anefo)

Voorman offert koe in zijn zoektocht naar goede metselaars

Bouwvakkers hebben op een bouwlocatie in Kazachstan een koe geofferd aan de goden. De lokale bevolking heeft geklaagd over deze actie nadat de beelden online waren verschenen, dit heeft geleid tot een politieonderzoek.  

De verbijsterende gebeurtenis vond maandag plaats in de hoofdstad Nur-Sultan op het dak van een onafgemaakt gebouw.

De koe werd met een kraan naar de bovenste verdieping van een in aanbouw zijnde gebouw getild, in scènes die deden denken aan een Borat-film.

Het idee om het dier te slachten kwam bij voorman Olzhas Yesenalin, nadat hij met personeelsproblemen te maken kreeg. Hij zei tegen de lokale media: 'Het is lastig om om goede arbeiders te vinden in onze stad. Ik had grote problemen om bekwame metselaars te vinden en in zulke situaties kun je alleen maar op God vertrouwen. Dus besloot ik een offerritueel op het dak uit te voeren.' 

De heer Yesenalin voegde eraan toe: 'We hebben de koe gedood en gebeden voorgelezen. Daarna hebben we de koe geslacht het vlees aan mensen in nood gegeven.' 

Een video, gefilmd door getuigen, toont de laatste minuten van het ten dode opgeschreven dier. De aan het varken gebonden koe probeert zich los te maken terwijl ze naar de offerplaats wordt gehesen. 

Justitie heeft nog niet besloten of het incident als dierenmishandeling zal worden behandeld, wat een strafbaar feit is.

Politiewoordvoerster Elmira Shaulenova zei: 'Alle betrokkenen zijn bekend en zullen worden verhoord door de politie. Het incident wordt onderzocht, en waar nodig worden maatregelen in overeenstemming met de huidige wetgeving van de Republiek Kazachstan genomen.'

Kabinet helpt noodlijdende dierentuinen met subsidieregeling dierentuinen COVID-19

Minister Schouten heeft 39 miljoen beschikbaar gesteld voor dierentuinen die in financiële problemen zijn gekomen door de corona pandemie. Dierentuinen kunnen zich vanaf 22 februari 2021 aanmelden voor de subsidieregeling dierentuinen COVID-19, waarmee zij op korte termijn een subsidiebedrag kunnen ontvangen. De regeling voorziet in een tegemoetkoming voor de hoge vaste kosten die dierentuinen maken voor de verzorging van de dieren, terwijl zij als gevolg van de coronacrisis gesloten zijn voor bezoekers. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.

Minister Schouten: 'Dierentuinen hebben het zwaar. Ze zijn gesloten, maar tegelijkertijd loopt de zorg voor de dieren door. Het kan niet zo zijn dat het welzijn van de dieren in gevaar komt, bijvoorbeeld doordat er geen budget is voor voedsel. Met deze regeling die nu beschikbaar komt, krijgen de dierentuinen wat lucht. Maar de komende periode zal zwaar voor hen blijven. Ik zie gelukkig ook diverse particuliere initiatieven die de dierentuinen helpen.'

Het kabinet bekijkt of de nu vrijgemaakte € 39 miljoen voldoende is. In december heeft het kabinet een aanvullende reservering van € 17 miljoen gemaakt om eventuele nieuwe problemen te ondervangen. Nadat de eerste openstelling is afgerond informeert het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Tweede Kamer over de besteding van dit bedrag.

Alle dierentuinen in Nederland die een dierentuinvergunning hebben en betalende bezoekers ontvangen, kunnen aanspraak maken op de subsidie. De subsidie draagt bij aan de kosten voor het dierenwelzijn, zoals de noodzakelijke verzorging van de dieren en de kosten voor het onderhoud en inrichting van dierenverblijven.

Om dierentuinen in de toekomst weerbaar te maken voor plotselinge veranderingen in bijvoorbeeld het aantal bezoekers, moeten dierentuinen een transitieplan opstellen. In dit plan beschrijven dierentuinen ook hoe ze kijken naar het dierenwelzijn, educatie en conservatie in hun dierentuinen in de toekomst.

De regeling wordt op 22 februari 2021 opengesteld voor een periode van drie weken. Dierentuinen kunnen zich voor meer informatie melden bij RVO.

Man (24) pleegt belastingfraude voor 240.000 euro

De FIOD heeft dinsdag 16 februari een 24-jarige man uit de gemeente Noordoost-Friesland aangehouden. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude dat is gestart na een signaal van de Belastingdienst.

De aangehouden verdachte is ondernemer. Het vermoeden is dat hij omzetbelasting terugvroeg bij de fiscus waarbij hij gebruik maakte van vervalste facturen. De Nederlandse schatkist is hierdoor benadeeld voor een bedrag van circa 240.000 euro.

De FIOD doorzocht de woning van de man en het bedrijfsadres in de gemeente Woerden. Hierbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Twee dagen oude hybride auto vliegt in brand na ontploffing tijdens het rijden

In Duitsland is tijdens het rijden een twee dagen oude plug-in hybride Volkswagen Golf GTE in brand gevlogen. Volkswagen onderzoekt het incident. Zo meldt het AD.

De gloednieuwe VW Golf GTE, met slechts 300 km op de teller, vloog in brand tijdens het rijden in de plaats Hilgershausen (Hessen). De eigenaar meldde een felblauwe flits te hebben gezien en een luide knal te hebben gehoord. Deze waren zo hevig dat de autoramen naar buiten werden geduwd. De inzittenden liepen slechts lichte verwondingen op omdat ze de auto snel konden verlaten.

De accu van de auto was volgens de brandweer meerdere keren in brand gevlogen. Om brandende elektrische auto's te blussen wordt door de brandweer gebruik gemaakt van speciale containers. Zo'n container was al naar de brandende auto getransporteerd maar hoefde niet te worden gebruikt om de brandende Volkswagen te blussen.

Update van Civilization VI verschijnt op 25 februari

Firaxis heeft een nieuwe video gedeeld die de nadruk legt op aankomende veranderingen, aanpassingen en toevoegingen die in de februari-update naar Civilization VI komen.

De februari-update is gratis beschikbaar voor iedereen die in het bezit is van Civilization VI en gaat live op donderdag 25 februari. Voorafgaand aan de release zal Firaxis een community livestream houden op woensdag 24 februari om 20:00 uur.

Naast enkele wijzigingen in de balans bevat iedere game-update een nieuwe functie, zoals een scenario, gamemodus of aanpassing. De update van deze maand bevat de optionele gamemodus Barbarian Clans, evenals de Leader Selection Pool en een aantal balansaanpassingen en aanvullende wijzigingen op basis van feedback van spelers.

Civilization VI is uit op Windows, OS X, Linux, iOS, Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4 en Android.

Outriders komt 1 april ook naar Google Stadia

Square Enix maakt bekend dat Outriders op 1 april naar Google Stadia komt. De game verschijnt voor Stadia inclusief de exclusieve Stream Connect-functie waarmee spelers de gameplay van hun vrienden in realtime kunnen bekijken via een picture-in-picture-overlay.

"We vinden het geweldig om samen met Google Outriders naar Stadia te brengen met Stadia-exclusieve functies en de hoogste performance-levels, zodat spelers kunnen genieten van de best mogelijke ervaring op alle ondersteunde apparaten", aldus Jon Brooke, co-studiohoofd van Square Enix External Studios.

Outriders verschijnt op 1 april 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, pc en Stadia.

Outriders op Stadia (Foto: Square Enix)

Marvel's Avengers op next-gen consoles en nieuwe held Hawkeye 18 maart verkrijgbaar

De 'next-gen' versie van Marvel’s Avengers verschijnt op 18 maart 2021 voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S, samen met de tweede nieuwe speelbare held voor de game: Clint Barton, ook wel bekend als Hawkeye, de boogschutter met een onfeilbare precisie. Spelers die de PlayStation 4- of Xbox One-versie van de game bezitten, kunnen zonder extra kosten upgraden naar de volledige next-gen-versie en hun save-game overzetten om hun voortgang te behouden.

Naast de nieuwe speelbare superheld en het nieuwe hoofdstuk in het doorgaande Avengers Initiative-verhaal van de game, introduceert Marvel’s Avengers Operation: Hawkeye – Future Imperfect ook een sterke nieuwe schurk: Maestro, een versie van de Hulk met Bruce Banners hersens en de Hulks kracht en vaardigheden, maar dan gek geworden in een apocalyptische toekomst.

Het verhaal van Future Imperfect is een vervolg op Taking AIM, het verhaal van Clint Bartons protégé Kate Bishop. Spelers komen meer te weten over Hawkeyes zoektocht naar Nick Fury, de leider van SHIELD, in de hoop dat hij kan helpen om AIM te stoppen. In plaats daarvan ontdekt Hawkeye een gevaarlijk nieuw wapen dat werd gebouwd door Scientist Supreme Monica Rappaccini, een wapen dat het lot van de mensheid zou kunnen veranderen. Onderweg raakt Clint verwikkeld in een tijdreis-experiment dat hem laat reizen naar een toekomstige aarde die is vernietigd door kosmische krachten en wordt bewoond door Maestro, een oudere, verknipte versie van Hulk die even slim als sterk is.

Wetsvoorstel Alcoholmeter in consultatie

Het opleggen van een alcoholverbod draagt bij aan een veiligere samenleving. Maar liefst 26% tot 43% van het geweld in Nederland is gerelateerd aan alcohol. Minister Grapperhaus stuurt daarom een wetswijziging voor advies naar betrokken organisaties, die de landelijke invoering van de Alcoholmeter regelt. Dat is een betrouwbaar controlemiddel voor de naleving van het alcoholverbod, omdat het een enkelband is die via het zweet continu alcoholgebruik meet.

Mensen die veroordeeld worden voor een strafbaar feit dat onder invloed gepleegd is, kunnen als bijzondere voorwaarde een alcoholverbod opgelegd krijgen. De Alcoholmeter meet betrouwbaar of dit verbod wordt nageleefd en iemand dus niet drinkt. Dat is gebleken uit een aantal succesvolle pilots. De alcoholenkelband kan op dit moment echter alleen op vrijwillige basis ingezet worden, omdat een juridische grondslag ontbreekt. Met dit wetsvoorstel kan de Alcoholmeter straks ook verplicht ingezet worden, nadat de rechter of het openbaar ministerie een alcoholverbod opgelegd heeft.

Nu wordt de naleving van het alcoholverbod gemiddeld twee keer per week door de reclassering gecontroleerd via bloed- of urineonderzoek, of een blaastest. Het is daarmee een momentopname, waardoor het alcoholverbod tussentijds overtreden kan worden. De Alcoholmeter meet het alcoholgebruik continue.

De maatschappelijke schade van alcoholmisbruik wordt op 2,3 tot 4,2 miljard euro per jaar geraamd. Als ook private kosten worden meegewogen loopt de schade op tot 6,1 miljard euro. De Alcoholmeter helpt alcoholmisbruik, het plegen van misdaden en rijden onder invloed van alcohol te voorkomen.

Tbs voor bedreiger van mensen uit mediawereld

De rechtbank Rotterdam heeft dinsdag een 37-jarige man ontslagen van rechtsvervolging voor het bedreigen van mensen uit onder andere de mediawereld en de Rotterdamse burgermeester Ahmed Aboutaleb. De man wordt door deskundigen als ontoerekeningsvatbaar gezien. Wel wordt de man tbs met dwangverpleging opgelegd.

Doodsbedreigingen
De man heeft diverse malen bedreigingen geuit bij verschillende bedrijven en instanties waaronder het Openbaar Ministerie. Zo sprak hij op 30 juli 2020 een bericht in op het telefoonnummer van de parketvoorlichting van het Openbaar Ministerie waarbij hij diverse mediapersoonlijkheden, burgemeester Aboutaleb met de dood bedreigde. Eerder had hij in januari 2019 al medewerkers van twee mediabedrijven met de dood bedreigd.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de verdachte een licht verstandelijke beperking heeft en een stoornis door cannabisgebruik. Vanuit zijn verstandelijke beperking begrijpt de verdachte de wereld om hem heen niet. Hij betrekt hierdoor zaken nogal snel op elkaar of zichzelf en ziet er dreiging in. Dit zorgt er voor dat hij niet alleen gemakkelijk angstig en achterdochtig (en kortdurend psychotisch) wordt, maar ook geagiteerd, wat zich regelmatig uit in verbale agressie.

Niet toerekeningsvatbaar
De verdachte wordt hierdoor als niet toerekeningsvatbaar gezien en de bewezenverklaarde feiten kunnen hem daarom niet worden toegerekend. Dit leidt er toe dat de verdachte niet strafbaar is en zal worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

De verdachte heeft verklaard geen behandeling nodig te hebben en ook geen medewerking te zullen verlenen aan welke hulpverlening dan ook. De rechtbank is daarom van oordeel dat voor de veiligheid van anderen het oplegging van tbs met dwangverpleging noodzakelijk zijn.

Auto te water, bestuurder (91) komt om het leven

Dinsdagmiddag rond 14:30 uur overleed een 91-jarige man uit Zwijndrecht nadat hij met zijn auto door een nog onbekende oorzaak te water raakte bij de Veerplaat in Zwijndrecht. Naar de oorzaak van het incident wordt onderzoek gedaan.

Rond 14:30 uur kreeg de politie de melding van een auto te water bij de Veerplaat aan de Lindtsedijk in Zwijndrecht. Door de snelheid van de stroming kon de auto niet direct gelokaliseerd worden. Diverse hulpdiensten hebben hard gewerkt om het voertuig te vinden en uit het water te halen. Dit lukte uiteindelijk rond het einde van de middag. Helaas werd in het voertuig de 91-jarige bestuurder aangetroffen. De politie doet verder onderzoek naar de oorzaak van het incident.

92 procent woningen op aardgas begin 2019

Op 1 januari 2019 was 5,7 procent van de woningen aardgasvrij, twee jaar eerder was dit nog 5,0 procent. In 2017 en 2018 zijn ruim 12.000 bestaande woningen aardgasvrij gemaakt. In nieuwbouwwoningen is centrale verwarming op gas de meest voorkomende hoofdverwarmingsinstallatie, met bijna 60 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het grootste deel van de Nederlandse woningen maakt voor verwarming gebruik van een cv, 89,5 procent begin 2019. Dit kan zowel een individuele ketel als blokconstructie zijn. Begin 2017 was dit 90,4 procent. In absolute aantallen steeg het aantal woningen met cv, omdat er veel woningen met een cv-ketel zijn bijgebouwd in 2017 en 2018. Voor 3 procent van alle woningen begin 2019 is te weinig informatie over de hoofdverwarmingsinstallatie beschikbaar.

Van de aardgasvrije woningen is 90 procent aangesloten op stadsverwarming, en 10 procent heeft een all-electric hoofdverwarmingsinstallatie.

12.000 woningen aardgasvrij gemaakt
In 2017 en 2018 zijn ruim 12.000 bestaande woningen aardgasvrij gemaakt; deze woningen gebruiken helemaal geen gas meer begin 2019 terwijl ze dat in 2017 of 2018 nog wel deden. Van deze woningen was 69,9 procent een appartement, 14,9 procent een tussenwoning en 6,7 procent een vrijstaande woning. De helft van de aardgasvrij gemaakte woningen is gebouwd tussen 1965 en 1974.

De provincie Utrecht is koploper in het aardgasvrij maken met 0,4 procent van de bestaande woningen. Loppersum en Purmerend zijn met 4,6 procent de gemeenten waar de meeste woningen aardgasvrij gemaakt zijn. In Loppersum ervaren de bewoners direct de negatieve gevolgen van de aardgaswinning. In Purmerend ligt al sinds de jaren tachtig een warmtenet.

34 procent van de nieuwbouw aardgasvrij
Bij woningen in die in 2017 of 2018 zijn opgeleverd, ruim 120.000 woningen, was individuele cv de meest voorkomende hoofdverwarmingsinstallatie (59 procent), gevolgd door all-electric en stadsverwarming (beide 20 procent). Van deze nieuwbouwwoningen gebruikt 65 procent nog gas voor ruimteverwarming en 34 procent helemaal geen gas.

De vijf gemeenten met het hoogste aandeel in 2017 en 2018 gebouwde aardgasvrije nieuwbouwwoningen zijn Vaals (96 procent), Zeewolde (94 procent), Westervoort (93 procent), Vlieland (93 procent) en Vlissingen (87 procent). In absolute aantallen worden de meeste aardgasvrije nieuwbouwwoningen in en rond studentensteden gebouwd.

Eerstgeborene het vaakst een hoge opleiding

De kans dat kinderen een hoge opleiding afronden is het grootst in gezinnen met drie kinderen. Binnen gezinnen met meer dan één kind zijn eerstgeborenen gemiddeld het hoogst opgeleid. Eerstgeborenen en kinderen uit een gezin met 2 of 3 kinderen hebben meer kans op een hoge opleiding, hoger beroepsonderwijs (hbo) of universiteit (wo), dan kinderen uit een groter gezin, zo blijkt uit nieuw CBS-onderzoek. In dit onderzoek is nagegaan wat het hoogst behaalde opleidingsniveau is van 35-jarigen die tussen 1971 en 1981 werden geboren.

Soortgelijke resultaten werden al eerder in Nederland en ook in andere landen gevonden. Ouders hebben hulpbronnen die ze aan hun kinderen meegeven (afgezien van genetische aanleg): intellectuele vaardigheden, financiële middelen, tijd en energie. De inzet van deze hulpbronnen bepaalt tot op zekere hoogte (maar zeker niet volledig) de ontwikkeling en de onderwijsprestaties van hun kinderen. Deze ouderlijke hulpbronnen zijn eindig. Ouders met grote gezinnen moeten deze hulpbronnen met vele kinderen delen en per kind kunnen zij minder investeren.

Grootste kans op hoge opleiding bij 3 kinderen
Kinderen uit kleinere gezinnen hebben gemiddeld een hoger opleidingsniveau dan kinderen uit grotere gezinnen. In gezinnen met 3 kinderen is de kans het grootst dat de kinderen (gemiddeld) een hoge opleiding krijgen. In gezinnen met 6 of meer kinderen is de kans op het afronden van een hoge opleiding gemiddeld het kleinst. In gezinnen met 3 kinderen heeft 43 procent een hoog opleidingsniveau, in de grootste gezinnen (met 6 of meer kinderen) is dat 27 procent. In gezinnen met één kind is 37 procent hoogopgeleid. Enig-kinderen bereiken gemiddeld minder vaak een hoog opleidingsniveau dan kinderen die deel uitmaken van een gezin met 2, 3 of 4 kinderen. De data staan het niet toe dit direct te meten.

Oudste kind uit gezin met 3 kinderen vaakst hoogst opgeleid
De oudste kinderen in een gezin hebben het vaakst een hoge opleiding. Van de eerste kinderen uit gezinnen met minstens 2 kinderen heeft 43,6 procent een hoge opleiding. Derde kinderen doen het iets minder goed dan tweede kinderen: 38,9 procent versus 39,8 procent heeft een hoge opleiding. Bij vierde, vijfde en zesde kinderen zijn de kansen op een hoge opleiding een stuk minder groot.
In termen van kansen op een hoge opleiding (hbo of wo) komen de oudste kinderen uit een gezin van drie kinderen net boven alle andere kinderen uit. Van hen heeft 46 procent de kans op een diploma hoger onderwijs. Daarna volgen de oudste kinderen uit gezinnen met 4 en 2 kinderen. Later geborenen in grote gezinnen (5 of meer kinderen) hebben gemiddeld de laagste kans op een hbo/wo-diploma.

Benadrukt moet worden dat de gevonden samenhangen niet causaal zijn en de verschillen niet zeer groot. Niet alle oudste kinderen binnen gezinnen met meer kinderen zijn het hoogst opgeleid en niet alle kinderen uit relatief grote gezinnen zijn laag opgeleid. Dat eerstgeborenen gemiddeld iets hoger uitkomen qua opleiding hangt mogelijk samen met hun bijzondere rol of positie binnen gezinnen. Ze hebben net wat langer dan tweede of latere kinderen de ongedeelde aandacht van de ouders. En ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij de opvoeding en bij het schoolwerk van de jongere kinderen. In deze rol ontwikkelen zij ook hun eigen vaardigheden. Er kunnen naast verklaringen omtrent het delen van hulpbronnen ook andere, bijvoorbeeld meer psychologische verklaringen een rol spelen.

De meeste moeders van de kinderen uit de onderzochte geboortejaren kregen twee (53 procent) of drie kinderen (21 procent). Ruim 16 procent kreeg één kind, 6 procent kreeg er vier. Gezinnen met 5 kinderen (1,8 procent) en 6 of meer kinderen (1,6 procent) kwamen het minst vaak voor.

FOK! Wat een weer: uit de vriezer, in de bewolking

winterbanner

Vanochtend hebben we te maken met wolkenvelden, maar soms is ook de zon te zien. Het is op de meeste plaatsen droog. Vanmiddag en vanavond kan er met name in het noorden en westen af en toe regen vallen of een bui voorkomen. De maximumtemperatuur ligt tussen 8°C in het noorden en 12°C in het zuidoosten van het land. Op de Waddeneilanden en vlak langs het IJsselmeer blijft de temperatuur duidelijk achter. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer af en toe (vrij) krachtig. Vanavond draait de wind geleidelijk naar zuid.

In de nacht naar donderdag is er veel (hoge) bewolking en blijft het droog. De minima liggen rond 5°C. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidenwind.

Donderdag overdag wordt de bewolking dikker en in de loop van de middag gaat het van het zuidwesten uit regenen. In de avond wordt het van het westen uit droog en klaart het breed op. De maximumtemperaturen komen uit tussen 9°C in het uiterste noorden en lokaal 14°C in het zuidoosten. Aan de lijzijde van grote wateroppervlakken waar nog smeltend ijs aanwezig is, blijft de temperatuur enkele graden achter. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. Later in de middag en in de avond draait de wind van het westen uit naar west tot zuidwest en neemt iets af. (Bron: KNMI)

 

 Paulus-de-crosskabouter crosste afgelopen weekend over het ijs.
Paulus-de-crosskabouter crosste afgelopen weekend over het ijs. (foto: Paulus-de-crosskabouter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.