Duitse bobsleeŽrs domineren; eerste zege Kalicki en 50e voor Friedrich

In het Duitse Königssee is de voorlaatste World Cup van het seizoen in het bobsleeën alweer afgewerkt. Er stonden vier wedstrijden op het programma, Ivo de Bruin kwam namens Nederland tot een 16e en 22e plek.

Tweemansbob mannen
Niet geheel verrassend stonden de Duitsers bovenaan na de eerste run. Francesco Friedrich was met remmer Thorsten Margis weer eens de snelste, alleen Johannes Lochner en remmer Eric Franke (+0,05) bleven in de buurt. Benjamin Maier en Kristian Huber (+0,41) uit Oostenrijk bezetten de derde plek en moesten de Canadees Justin Kripps met remmer Cam Stones (+0,48) achter zich houden, met nog enkele teams op grofweg een tiende van Kripps.

Kripps en Stones verdedigden hun positie in de tweede manche, Maier en Huber gingen er 0,19 seconden onderdoor. Lochner en Franke kwamen niet in de problemen en waren nog eens 0,76 seconden sneller, maar zelfs dat was niet genoeg: Friedrich en Margis wonnen weer eens, dit keer met 0,20 seconden voorsprong.

Monobob vrouwen
De Amerikaans Kaillie Humphries liet haar klasse zien en sloeg een groot gat: Stephanie Schneider uit Duitsland volgde op 0,30 seconden, de Amerikaanse Elana Meyers Taylor stond op 0,33 seconden en ook Martina Fontaniva uit Zwitserland (+0,39) en de verrassende Zuid-Koreaanse Kim Yoo-ran (+0,45) deden in elk geval nog mee om de podiumplekken.

Ondanks een glijpartij onderin wist Kim haar vijfde plek knap te verdedigen en zelfs een positie te winnen: Fontanive viel vier plekken terug. Meyers Taylor ging 0,31 seconden sneller en ging voorbij Schneider, die na een stevige glijpartij 0,13 seconden te langzaam was. Humphries kon het vervolgens afmaken en was ongenaakbaar: ze won met 0,62 seconden voorsprong, een wereld van verschil.

Viermansbob mannen
Francesco Friedrich was weer eens de snelste in de eerste run, het is inmiddels een standaard gegeven. Landgenoot Christoph Hafer volgde ietwat verrassend op 0,29 seconden, voor de Oostenrijkse slee van Benjamin Maier (+0,31) en de derde Duitse slee, die met Johannes Lochner (+0,33) aan het stuur. De rest, aangevoerd door de Canadees Justin Kripps, had al meer dan een halve seconde achterstand.

Met Kripps aan de leiding werd in run twee de strijd om het podium geopend, Lochner nam de leiding met 0,24 seconden over en moest die met 0,13 weer afstaan aan Maier. Hafer hield het niet vol en viel met 0,16 seconden twee posities terug, met alleen Friedrich te gaan. Dat werd niet spannend en samen met Thorsten Margis, Alexander Schüller en Martin Grothkopp pakte hij zijn 50e World Cup-overwinning.

Tweemansbob vrouwen
Duitsland tegen Noord-Amerika in run één: Stephanie Schneider en Tamara Seer waren het snelst, de Amerikaanse slee van Elana Meyers Taylor en Sylvia Hoffman volgde op 0,03 seconden. Ook de Duitse dames Kim Kalicki en Ann-Christin Strack (+0,10) deden nog mee, net als het Canadese duo Christine de Bruin/Sara Villani en de Amerikaanse dames Kaillie Humphries/Lauren Gibbs (beiden +0,23).

Humphries viel in run twee 0,02 seconden achter de Oostenrijkse Katrin Beierl en haar Nederlands/Oostenrijkse remster Jennifer Onasanya terecht. De Bruin hield het wél net vol: één honderdste van een seconde sneller dan Beierl. Kalicki haalde hard uit en ging maar liefst 0,56 seconden sneller, waar Meyers Taylor met 0,46 seconden niet bij in de buurt kwam. Schneider tikte haar slee alle kanten op, behalve de goede, en werd op 0,25 seconden tweede; Kalicki pakte zo haar allereerste overwinning.