Spannende race opent World Cup-seizoen noordse combinatie

In het Finse Ruka is het World Cup-seizoen op de noordse combinatie vrijdag ook van start gegaan. In de buurt van de poolcirkel wordt dit weekeinde de Ruka Triple afgewerkt, vrijdag begon dat met een korte wedstrijd.

Het schansspringen werd gewonnen door de pas 19-jarige Oostenrijker Johannes Lamparter. Het toptalent sprong 11 en 24 seconden voorsprong bij elkaar op de Est Kristjan Ilves en de Japanner Ryota Yamamoto, waarvan gezien hun langlaufvaardigheden echter verwacht mocht worden dat ze op dat onderdeel opgeslokt zouden worden door de mannen erachter.

Die mannen werden aangevoerd door de Noor Jarl Magnus Riiber, vorig seizoen uiterst dominant. Hij gaf 32 seconden toe en mocht elf seconden voor de Duitser Manuel Faißt starten. De voornaamste kanshebbers op de slechts vijf kilometer lange langlaufwedstrijd leken verder de van een blessure teruggekeerde Oostenrijker Mario Seidl (+0:45), de Noor Jens Lurås Oftebro (+0:47) en de Japanner Akito Watabe (+0:52), met misschien ook nog de Duitser Fabian Rießle (+1:12).

Op de langlauflatten had Lamparter halverwege nog dertien tellen voorsprong op Riiber, die Yamamoto al gepasseerd was en Ilves verrassend genoeg nog in z'n rug had. De door Oftebro en Faißt aangevoerde rest leek al te ver weg om nog voor het podium te kunnen gaan, tenzij Ilves en Yamamoto beiden in zouden storten. Riiber sloot met een kleine anderhalve kilometer te gaan bij Lamparter aan en ondertussen bleek de conclusie over de andere twee wat voorbarig.

Yamamoto zakte in rap tempo door de achtervolgende groep, Ilves moest ook vrezen voor zijn podiumplek. Op het laatste klimmetje viel Riiber aan, maar Lamparter beet zich vast. Het was echter nét niet genoeg en dus ging de winst naar Riiber, voor Lamparter, die zijn eerste podiumplek ooit pakte. Plek drie was voor Oftebro, die Faißt het nakijken gaf. Ilves finishte als vijfde en zorgde zo alsnog voor een keurige verrassing.