FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 november 2020

Update: Franse agenten geschorst na geweld tegen zwarte man

In Frankrijk zijn vier agenten geschorst, nadat beelden opdoken waarop te zien is hoe ze hardhandig een Franse producer (41) te lijf gaan. Meer hierover in de Stentor.

Afgelopen zaterdag avond vond het incident plaats in de muziekstudio van Michel Zecler in Parijs. Een aantal politieagenten zouden de studio zijn binnen gegaan nadat de man in kwestie geen mondkapje had gedragen. Dat ontaardde in een vechtpartij waarbij de agenten circa een kwartier op de man hebben ingeslagen en geschopt. Alles is opgenomen door een bewakingscamera die in de studio van de man hing. Volgens de politieagenten gedroeg Zecler zich agressief. Zecler op zijn beurt beschuldigt de agenten van racisme, en heeft aangifte gedaan wegens racisme.

Update 23.20 uur

De vechtpartij is volgens Zecler als volgt ontstaan: als hij zonder mondkapje zijn muziekstudio in Parijs verlaat, ziet hij een politieauto. Hij besluit vervolgens, naar eigen zeggen, terug te keren naar zijn studio. Drie politieagenten komen achter hem aan en ondervragen hem bij de voordeur terwijl hij naar binnen wil gaan, hier ontstaat een woordenwisseling welke ontaardt in een vechtpartij net achter de voordeur. 

Inmiddels is er een tweede filmpje van het voorval  met Michel Zecler gepubliceerd. Dit filmpje is door een buurman opgenomen en laat zien hoeveel agenten en burgers er rondom de vechtpartij aanwezig waren. 

De buurman vertelt dat hij veel geschreeuw hoorde 'Ga weg, kom naar buiten, laatste waarschuwing' , hij ziet vervolgens dat de politie een traangasgranaat in de studio gooit om Michel Zecler naar buiten te werken. Als Zecler dan naar buiten loopt roepen de agenten 'Daar is hij, daar is hij' om Zecler vervolgens met een aantal agenten tegen de grond te werken. Verder vertelt de buurman dat een groepje van negen jongeren die Zecler te hulp wilden schieten op een ruwe manier werden tegengehouden door de politie.  

President Macron heeft net op Facebook en Twitter zijn afschuw over de beelden van Zecler uitgesproken. Hij vraagt de regering om voorstellen te doen voor een ‘effectievere strijd tegen alle vormen van discriminatie.’ Macron vindt op de eerste plaats dat politieagenten veilig hun werk moeten kunnen doen maar dat handelingen vanuit racisme absoluut niet zullen worden toegestaan. 'Frankrijk mag nooit haat of racisme laten floreren'

Morgen vinden er demonstraties in o.a. Lille, Lyon, Straatsburg en Parijs plaats tegen de omstreden wet Sécurité Globale en politiegeweld.

Eerdere berichtgeving:

Hieronder een gedeelte van de opnamen van de bewakingscamera;

F2-coureur Ilott gaat vanaf pole titelstrijd met Schumacher aan

De Formule 2 heeft een goede twee maanden stilgelegen, maar na de races in Sochi eind september is het dit weekeinde tijd voor het voorlaatste weekeinde. In Bahrein worden twee keer twee races verreden, net als in de Formule 1 wordt geracet op twee verschillende layouts.

Vrijdag was de kwalificatie voor de hoofdrace van zaterdagochtend, die om 10.10 uur Nederlandse tijd start. De poleposition ging daar naar Callum Ilott, de nummer twee in het kampioenschap en normaliter de enige overgebleven titelconcurrent voor Mick Schumacher. De Duitser kwam zelf niet verder dan de tiende plek op de grid, als de twee die posities in de race ook in zouden nemen gaat de leiding in het kampioenschap naar Ilott.

De Brit van UNI-Virtuosi krijgt de Braziliaan Felipe Drugovich van het Nederlandse MP Motorsport op de grid naast zich. Dan Ticktum en Marcus Armstrong starten vanaf de tweede rij, voor Zhou Guanyu en Giuliano Alesi.

Langlaufer Valnes stunt bij opening World Cup-seizoen

Ook voor de heren en dames langlaufers is het World Cup-seizoen dan eindelijk weer begonnen. In het Finse Ruka stond de eerste van drie etappes in de Ruka Triple op het programma, een sprint in klassieke stijl.

Bij de dames werd het een heus Zweeds feestje, hoewel dat ook weer niet heel verrassend is. Linn Svahn, de sprintsensatie van vorig seizoen, was oppermachtig en opende het seizoen in stijl. Achter haar ging de tweede plek naar landgenote Maja Dahlqvist, die Jonna Sundling op één tiende van het podium hield. De Noorse dames Lotta Udnes Weng en Ane Appelkvist Stenseth - de nummer één van de kwalificatie - kwamen er niet aan te pas, net als de Zweedse Emma Ribom.

De vrouwenfinale

De mannenfinale leverde een flinke stunt op, te beginnen op het slotklimmetje. Daar opende sprintkoning Johannes Høsflot Klæbo weer eens de aanval, maar landgenoot Erik Valnes bleef zowaar bij en ging hem bij het ingaan van de laatste bocht zelfs voorbij, waarna Valnes naar zijn allereerste World Cup-zege sprintte. Klæbo werd 'slechts' tweede, landgenoot Emil Iversen verzorgde met een ietwat verrassende derde plek op ruime afstand het Noorse podium. De Rus Alexander Bolshunov, de Noor Håvard Taugbøl en de verrassende Zwitser Jovian Hediger completeerden de finale.

De mannenfinale

Uitslag FC Twente - RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft vrijdagavond bij de start van de tiende speelronde van de Eredivisie een verrassende overwinning geboekt bij FC Twente. Uitgerekend Ola John had het op zijn heupen tegen zijn voormalige werkgever. Het werd 0-2. 

Halverwege de eerste helft sloeg Cyril Ngonge toe met een volley bij de tweede paal na een uitstekende actie van John, die sowieso geïnspireerd leek door het duel met zijn oude club. De tweede RKC-treffer werd ingeleid door Kik Pierie, die in de opbouw de bal zomaar verloor aan Finn Stokkers. De aanvaller kreeg de bal terug van de snel schakelende John en passeerde vervolgens de verraste Joël Drommel met een soort zwabberbal.

Door de triomf vindt RKC met negen punten aansluiting bij de middenmoot, terwijl FC Twente verzuimt om in punten naast Feyenoord te komen.

FC Twente

0 - 2

RKC Waalwijk

     22' Ngonge
 30' Stokkers
 
 Gele kaart: Pleguezuelo, Zerrouki,Pierie, Cerný, (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi
Pleguezuelo
Pierie
Smal
Bosch (L.Ilic/46)
Brama
Roemeratoe (Zerrouki/64)
Cerný
Danilo (Jeremejeff/63)
Dervisoglu (Lamprou/ 63)
  Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Quasten (Lutonda/83)
Anita
v.d.Venne
Tahiri (Azhil/70)
Ngonge (Gaari/83)
Stokkers (H.Mulder/ 89)
John (Daneels/46)

Spannende race opent World Cup-seizoen noordse combinatie

In het Finse Ruka is het World Cup-seizoen op de noordse combinatie vrijdag ook van start gegaan. In de buurt van de poolcirkel wordt dit weekeinde de Ruka Triple afgewerkt, vrijdag begon dat met een korte wedstrijd.

Het schansspringen werd gewonnen door de pas 19-jarige Oostenrijker Johannes Lamparter. Het toptalent sprong 11 en 24 seconden voorsprong bij elkaar op de Est Kristjan Ilves en de Japanner Ryota Yamamoto, waarvan gezien hun langlaufvaardigheden echter verwacht mocht worden dat ze op dat onderdeel opgeslokt zouden worden door de mannen erachter.

Die mannen werden aangevoerd door de Noor Jarl Magnus Riiber, vorig seizoen uiterst dominant. Hij gaf 32 seconden toe en mocht elf seconden voor de Duitser Manuel Faißt starten. De voornaamste kanshebbers op de slechts vijf kilometer lange langlaufwedstrijd leken verder de van een blessure teruggekeerde Oostenrijker Mario Seidl (+0:45), de Noor Jens Lurås Oftebro (+0:47) en de Japanner Akito Watabe (+0:52), met misschien ook nog de Duitser Fabian Rießle (+1:12).

Op de langlauflatten had Lamparter halverwege nog dertien tellen voorsprong op Riiber, die Yamamoto al gepasseerd was en Ilves verrassend genoeg nog in z'n rug had. De door Oftebro en Faißt aangevoerde rest leek al te ver weg om nog voor het podium te kunnen gaan, tenzij Ilves en Yamamoto beiden in zouden storten. Riiber sloot met een kleine anderhalve kilometer te gaan bij Lamparter aan en ondertussen bleek de conclusie over de andere twee wat voorbarig.

Yamamoto zakte in rap tempo door de achtervolgende groep, Ilves moest ook vrezen voor zijn podiumplek. Op het laatste klimmetje viel Riiber aan, maar Lamparter beet zich vast. Het was echter nét niet genoeg en dus ging de winst naar Riiber, voor Lamparter, die zijn eerste podiumplek ooit pakte. Plek drie was voor Oftebro, die Faißt het nakijken gaf. Ilves finishte als vijfde en zorgde zo alsnog voor een keurige verrassing.

Crisis FVD: Forum zakt weg in peiling, mogelijk partij rond Nanninga

Sinds het liveblog over de crisis  bij Forum voor Democratie gisteravond sloot zijn er vrijwel geen ontwikkelingen meer geweest op het slagveld dat deze crisis bij Forum voor Democratie is geworden. Vandaag houden we hier de ontwikkelingen voor jullie bij.

Update 21.17 uur:

De laatste update van vandaag is er eentje voor de mensen die nog niet genoeg popcorn op hebben. Vanavond is Joost Eerdmans bij Beau op RTL4 om zijn verhaal te doen over de turbulente laatste dagen:

Update 20.55 uur:

Er bestaat een mogelijkheid dat er een partij rond Annabel Nanninga wordt opgericht, die geluiden gaan aldus Johan Almekinders, de (nu oud-)fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Overijssel. Hij splitste zich, met het grootste gedeelte van de oud FVD-fractie, af.

"Het is een heel goede mogelijkheid om gewoon samen te werken en eventueel ook zelf mee te doen aan de verkiezingen", zo vertelt Almekinders in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar goed die zijn al over drie maanden, dus hoe realistisch dat is weet ik niet."

Vooralsnog gaat de afsplitsing in Overijssel van Forum voor Democratie zelfstandig verder zo vertelt Almekinders. "Maar er zijn andere initiatieven die contact hebben gezocht met ons. En ik heb ook contact gehad met Annabel, en andere mensen in Forum die misschien ook nog iets willen doen."

Update 20.38 uur:

Tijd voor een overzicht van de stand van zaken over de blijvers en vertrekkers bij Forum. Vooral de situatie in Noord-Brabant ligt gevoelig omdat de FVD daar in de coalitie zit. Mocht de fractie daar scheuren dan is er een grote kans dat de coalitie daar strand:

 Update 20.02 uur:

Forum voor Democratie meer dan halveert in de laatste peiling van Maurice de Hond. In de peilingen van zijn hand scoorde FVD over het algemeen hoger dan bij de andere peilers. Maar nu is ook bij De Hond de bodem in zicht. Forum zakt van 8 naar 3 zetels. Grote winnaar is de PVV die vier virtuele zetels wint.

Update 18.40 uur:

In een gesprek met de pers laat Baudet er geen twijfel over bestaan dat hij geen goed woord over heeft voor de coupplegers binnen zijn partij, zoals hij ze noemt. Hij noemt de beschuldigingen aan zijn adres over uitspraken tijdens een diner vorige week vrijdag "roddels". De (oud) partijleider kan zich de uitspraken dat "bijna iedereen een antisemiet is" en andere dingen niet herinneren. Hij omschreef de avond als ruzieachtig en "mensen hadden een glaasje" op en "provoceerden elkaar".

Baudet wil dat de bestuursleden Rob Rooken en de waarnemend voorzitter Lennart van der Linden, opstappen. Die twee lieten de politicus uitschrijven als bestuurslid om een algemene ledenvergadering mogelijk te maken. "Dit kan niet, ze moeten hun biezen pakken", aldus Baudet.

"Ze zijn gewoon naar de Kamer van Koophandel gegaan om mij uit te schrijven. Dit is de manier waarop zij omgaan met de situatie. Tegen de regels in mij uitsluiten", zo vertelt Baudet. Met de FVD-politici in de provincies die nu opstappen heeft hij weinig op. "De mensen hebben gestemd op mij! Ze proberen de partij te kapen, maar mensen hebben gestemd op mij, op Theo (Hiddema, red.) en op Paul Cliteur."

Volgens het Algemeen Dagblad is Baudet nog altijd bestuurslid. "Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt overigens (nog) niet dat Baudet is uitgeschreven, zelfs Astrid de Groot die gisteren nog uit het bestuur zou zijn gestapt staat er nog geregistreerd", zo schrijft de krant

Update 15.39 uur:

Wat jullie nog tegoed hebben is een rondje langs de velden van de blijvers en de politici die uit de partij stappen. Het belangrijkste is daarbij de Eerste Kamer. Daar is een groot gat in de macht van Forum voor Democratie geslagen. Senatoren Toine Beukering, Hugo Berkhout (vervanger Nanninga), Otto Hermans en Bob van Pareren hebben besloten niet langer onder de vlag van Forum verder te gaan. Hiermee is de senaatsfractie nog maar 4 zetels groot, dat was ooit 12.

In Limburg doet het opvallende feit zich voor dat Gedeputeerde Ruud Burlet de partij vaarwel zegt maar dat de fractie wel aangesloten blijft bij de FVD. 

Friesland blijft vooralsnog ook bij Forum. De Friese fractievoorzitter Goudzwaard meldt dat hij alleen bij FvD blijft als Baudet opstapt. Ook de rest van de fractie wacht de ontwikkelingen af.

Saillant detail van het vertrek van Otto Hermans is dat Baudet nu één van zijn grootste fans kwijt is:

Update 15.07 uur:

Het zijn gekke tijden zeggen ze dezer dagen wel eens maar dat is in de het geval van Forum voor Democratie nog voorzichtig uitgedrukt. Inmiddels is er grote onduidelijkheid of Baudet nou wel of niet nog in het bestuur van de partij zit. Om 13.54 uur twitterde het bestuur van de partij dat het de (oud) partijleider uit partijleiding had gezet. "Inmiddels is Thierry Baudet uitgeschreven als bestuurder bij de KvK. Dat is helaas noodzakelijk voor het organiseren van een eerlijke en ordentelijke ledenraadpleging", aldus het bestuur.

Baudet riep echter in een verklaring, die hij 14.05 uur plaatste, de bestuursleden die tegen hem zijn op te stappen. "Zolang Van der Linden en Rooken niet vertrekken, kan FvD niet deelnemen aan de verkiezingen", zo stelt de politicus. De uittocht van opstandige leden juicht de politicus toe en hij gunt het ze dat ze een eigen partij op richten.

De strijd aan de top gaat door terwijl de partij leeg loopt.

Update 12.04 uur:

Zoals verwacht druppelen langzaam de berichten of FVD-politici bij de partij blijven. In Drenthe verlaten 4 van de 6 Statenleden de partij. "De intentie is om als onafhankelijke fractie door te gaan, maar daar denken we nog over na. Ik wil in ieder geval graag door, maar onder welke naam weten we nog niet", aldus de Drentse fractievoorzitter Thomas Blinde op de site van RTV Drenthe. "Genialiteit en gekte liggen dichtbij elkaar. Het kwartje is, onder werkdruk of wat dan ook, de verkeerde kant op gevallen", zo vulde hij aan bij 1op1.

In Noord-Holland hebben nu 5 van de 8 Statenleden de partij verlaten. Aan NH Nieuws vertelde Gerard Köhler dat het al sinds de onthullingen van de dubieuze app-berichten in mei rommelde binnen Forum voor Democratie. "We hebben het toen wel besproken, en ik heb aangegeven dat ik vond dat Baudet moest opstappen, dat sloeg in als een bom. Maar niet veel later werden we, behalve ik, één voor één gebeld door het hoofdbestuur en ons de huid vol gescholden. Er was dus gelekt."

Update 11.37 uur:

De fractie van Forum in het Europees Parlement heeft haar positie bepaald. De Europarlementariërs steunen het bestuur en het plan dat op tafel ligt. Ze zullen daarom de partij niet verlaten. De fractie neemt uitdrukkelijk afstand van Baudet en Freek Jansen en van hun uitspraken. Ook Jan Cees Vogelaar, nummer 9 van de voorlopige kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, heeft zich bij dit statement aangesloten.

Hoe staat het er nu voor: 

De situatie is nog steeds dat het bestuur een plan heeft neergelegd om uit de impasse te komen. Kern van het plan is dat Baudet een spreekverbod krijgt en dat een algemene ledenvergadering zich zal uitspreken over het mogelijk royeren van Baudet. Ook zou er op die vergadering een compleet nieuw bestuur gekozen moeten worden.

Dit plan ging vele FVD-politici niet ver genoeg en ze stapten op. Forum is daardoor een fors deel van het politieke kader van de partij kwijtgeraakt en van een groot deel is het nog onbekend of ze bij de partij blijven. De opgestapte politici blijven hun werk doen en behouden hun zetel maar doen dit niet langer onder FVD-vlag.

Door het vertrek van veel tegenstanders krijgt Thierry Baudet weer langzaam greep op de partij. Door het vertrek van bestuurslid Astrid de Groot is er in het bestuur niet langer een meerderheid die Baudet weg zou willen hebben. Opvallend genoeg houdt Baudet zich al ruim 19 uur stil. De vraag is of hij afwacht wat er gebeurt of dat hij daadwerkelijk op de eisen van het bestuur is ingegaan en een spreekverbod hanteert. 

Vandaag zullen waarschijnlijk meer Forum-politici hun positie kenbaar maken maar tot die tijd een overzicht van de situatie tot nu toe:

De liveblogs van de afgelopen dagen:

Crisis FVD: dreigt scheuring binnen Forum? Dit zijn de kampen

Crisis FVD: leegloop begonnen, Baudet krijgt partij langzaam terug

Een korte samenvatting van de dag van gisteren:

Oranje net als in de WK-finale opnieuw afgedroogd door de VS

Het Nederlands vrouwenelftal heeft de oefeninterland tegen de Verenigde Staten in Breda kansloos met 0-2 verloren. De Amerikaanse doelpunten waren van Rose Lavelle en Kristie Mewis. Oranje kwam in de hele wedstrijd tot geen enkele echte doelpoging. 

De wedstrijd was een herhaling van de WK-finale van 2019, toen Oranje met 2-0 verloor. Bij Oranje ontbrak bondscoach Sarina Wiegman wegens privé-omstandigheden en spits Vivianne Miedema met een heupblessure, bij de wereldkampioen was sterspeelster Megan Rapinoe afwezig. Die andere ster, Alex Morgan, begon op de bank. 

Waar Oranje de afgelopen maanden kwalificatiewedstrijden speelde voor EK, kwamen het Amerikaanse team ruim negen maanden voor het laatst in actie.261 dagen geleden voor het laatst in actie. Maar daarvan was in het lege Rat Verlegh Stadion weinig te merken. De VS stond als een huis en het ontbrak Oranje aan ideeën, waardoor Nederland voor rust geen enkele kans kreeg. Aan de andere kant waren er mogelijkheden genoeg voor de Verenigde Staten.

Na achttien minuten schoot Lynn Williams de bal vlak over het doel en scoorde Christen Press na een klein half uur raak. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Voor Oranje was het fijn dat er geen VAR was. In de 41e minuut kwamen de Amerikanen wel op voorsprong. Lieke Martens verspeelde de bal op de Amerikaanse helft, waarna de bal na een razendsnelle counter bij Rose Lavelle terechtkwam. De speelster van Manchester City plaatste de bal fraai in de kruising.

In de tweede helft was het spelbeeld niet anders. Oranje kon nog steeds geen potten breken en de Verenigde Staten hadden het duel geheel onder controle. De 0-2 viel in de zeventigste minuut. Invalster Kristie Mewis reageerde attent op een doorgekopte bal en rondde af met een knap schot.

Drie minuten voor tijd kon eindelijk de eerste kans van Nederland worden genoteerd. Een schot van Jill Roord ging via een Amerikaans been net naast. Voor de VS leek Morgan vlak voor tijd, op fraaie wijze, nog de 3-0 te maken. Maar ook deze goal werd wegens buitenspel afgekeurd en opnieuw was het fijn dat de VAR niet aanwezig was. Nederland heeft nog een flinke inhaalslag te maken willen ze volgend jaar olympisch kampioen worden. 

Aanstaande dinsdag nog eerst de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kosovo. Daarna kan het Nederlands elftal echt toe gaan werken richting de Olympische Spelen. 

Basketballers winnen van Zweden en houden zicht op het EK

Het Nederlandse basketbalteam heeft vrijdag met 78-76 gewonnen van Zweden. Door de winst blijft Oranje zicht houden op kwalificatie voor het EK van 2022.

Vrijdag en zondag staan in Istanboel de derde en vierde wedstrijd van groep D op het programma. Nederland treft in deze groep Turkije, Zweden en topland Kroatië. In februari won Nederland van Turkije en verloor het van de Kroatische team.

Oranje had het vrijdagmiddag lastig tegen Zweden, op papier de zwakste tegenstander in de groep. Zweden kwam tot twee keer toe op een ruime voorsprong. Het Nederlandse team wist weer op gelijke hoogte te komen en daarna zelfs tien punten voorsprong te nemen tot 76-66. In de slotfase maakten de Zweden het toch nog spannend en kwamen terug tot op twee punten.

Komend zondag moet Oranje het opnemen tegen Turkije. De laatste twee groepswedstrijden zijn in februari.

Stand groep D (*)
1. Nederland 3-5 (-1)
2. Kroatië 2-4 (+26)
3. Zweden 3-4 (-11)
4. Turkije 2-2 (-14)
(*) Nummers 1 t/m 3 naar het EK

Minister Van Engelshoven wil seksuele geaardheid en etnische achtergrond registreren

De VVD roept minister Van Engelshoven (D66) van Onderwijs Cultuur en Wetenschap op om haar betuttelracisme te staken. De partij wordt hierin gesteund door CDA, PVV en SGP. 

Aanleiding is haar Nationaal Actieplan voor meer diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs. Daarin zijn streefcijfers verwerkt om meer vrouwen en mensen met niet-westerse afkomst op belangrijke posities in het hoger onderwijs te krijgen. De minister is van mening dat het daaraan schort. 

Hoe de huidige status is weet de minister echter niet. Hogescholen en universiteiten registeren van hun medewerkers namelijk niet de seksuele geaardheid of de etnische achtergrond. In haar actieplan schrijft ze dan ook dat er een nulmeting gedaan moet worden om te bekijken wat de huidige stand van zaken is. 

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma vind dat de minister zich schuldig maakt aan 'betuttelracisme'. De minister blijft echter bij haar plan en geeft aan: "Activisme is nodig om Nederland divers te maken." Dinsdag wordt het VVD voorstel tegen turven in stemming gebracht.

Fall Guys krijgt winterseizoen

Voor het derde seizoen van Fall Guys krijgt de battle royale een winterthema. 300 twittergebruikers kregen een stukje van het promotieplaatje opgestuurd, die ze bij elkaar moesten puzzelen.

Meer informatie dan de promo hebben we nog niet, maar we zien onder ander een pinguin-en sneeuwpopkostuum. Ook lijken de deelnemers door een nieuwe modus te waggelen waarbij ze door bewegende gaten moeten zien te springen. Mediatonic heeft in ieder geval beloofd dat seizoen 3 groter zal zijn dan seizoen 2 en heeft meer mensen ingehuurd om die belofte waar te maken.

COVID-19: 5790 nieuwe besmettingen en 84 doden, totaal 508.866 en 9267

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5790 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 508.866 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 188 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1251 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 23 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 518 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 84 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9267 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Op de rol: 'Ik heb geen last van mijn libido'

Op rechtspraak kom je naast heel veel informatie en uitspraken ook enkele verslagen van rechtzittingen bij de politierechter. In het verslag van eergisteren het verhaal van Bert (een gefingeerde naam) die van mening is dat het in een openbare bibliotheek, zittend met je piemel in een fles, terwijl je naar plaatjes van jonge meisje kijkt duidt op een plasprobleem.

Bert* heeft thuis kennelijk geen computer, dus op een regenachtige woensdagmiddag in maart van dit jaar stapt hij naar de Kanaleneilandbibliotheek in Utrecht. Bert (62) nestelt zich daar achter de computer. Hij waant zich de enige bezoeker in de internethoek. Bert gaat aan de slag. Hij surft op het internet, haalt onder tafel zijn piemel uit zijn broek en steekt hem in een fles.

Dat had geen seksuele lading’, vindt Berts raadsman. ‘Als je je piemel in een fles kunt stoppen dan heb je geen erectie, anders zou het een zeer ingewikkeld verhaal worden.’ Hoe dan ook, Bert blijkt toch niet de enige in de internethoek. Een mede-biebbezoeker slaat gade dat Bert naar plaatjes van jonge meisjes in ‘hun ondergoed’ kijkt en ziet ook dat hij ‘op en neergaande bewegingen’ met zijn hand maakt. Zij roept de beheerder erbij en met zijn piemel nog uit zijn broek wordt Bert weggetrokken van de computer.

Badkleding
Vandaag zit Bert voor de Utrechtse politierechter. Bert heeft zich volgens de officier van justitie namelijk zitten aftrekken in de bibliotheek, en daarmee schond hij de eerbaarheid. Helemaal niet, zegt Bert. ‘Mijn hand ging op en neer omdat die fles dreigde weg te glijden. Mijn bewegingen waren onschuldig. Ik had gedronken en het was wat wazig. Het was puur plassen in de fles. Dat is niet normaal, dat weet ik ook wel, maar ik heb níet gemasturbeerd. Ik keek ook niet naar meisjes in hun ondergoed, maar naar meisjes in badkleding.’ Heeft hij zijn piemel tentoongesteld? Ook niet. Bert: ‘Ik ben hardhandig weggetrokken door die man van de bibliotheek. Ik heb geprobeerd om alles terug te stoppen, maar het kan zijn dat toen een stukje te zien was. Ik heb het niet opzettelijk willen laten zien. Ik ben blij dat ik u dat hier kan vertellen.’

Plasprobleem
‘U zegt dat het niet normaal was wat u deed, maar u deed het wél’, merkt politierechter Anneke Werner op. Bert: ‘Dat klopt, iemand anders zou dat niet doen. Ik heb een plasprobleem. Ik wilde niet naar het toilet, want dan zou iemand anders op mijn plek gaan zitten.’ Volgens Bert was het heel rustig in de bibliotheek, maar volgens de beheerder was het helemaal niet rustig. Dat is het nooit op woensdagmiddag. ‘De bibliotheek was voor 70 tot 80 procent gevuld met kinderen onder de 14, die er met hun ouders waren’, citeert politierechter Werner de beheerder. ‘Dat was echt aan de andere kant van de bibliotheek’, reageert Bert.

Stoornis
De politierechter oppert de aanwezigheid van kinderen in de bieb niet voor niets. Ze heeft namelijk 2 rapportages van de reclassering ontvangen, en die liegen er niet om. Bert heeft veel pedoseksuele delicten gepleegd (hij heeft een 54 pagina’s dik strafblad) en veel hulp gekregen, maar hij valt steeds terug in zijn oude gewoonten. ‘Daar lijkt dit feit in de bibliotheek goed in te passen’, zegt politierechter Werner. Onderzoek in het Pieter Baan Centrum in 2015 wees uit dat Bert lijdt aan een ziekelijke stoornis op het gebied van seksualiteit in de vorm van pedofolie. ‘Dat is veranderd. Het is ook jammer dat de reclassering schrijft dat hulpverlening niet heeft gebaat’, meent Bert. ‘Ik heb 4 jaar gemaximaliseerde tbs gehad en ben daarna doorbehandeld. Ik heb een bestaan opgebouwd. Ik heb weer contact met mijn familie, ik heb een woning en ik doe vrijwilligerswerk. Het is niet allemaal kommer en kwel. Ik wil ook best medicijnen tegen alcoholgebruik en libidoremmers gebruiken. Maar ik heb geen last van mijn libido; ik loop niet met een stijve rond.’

Weggeplukt
Bert is inmiddels wel gedwongen opgenomen in de Van der Hoeven kliniek in Utrecht. Maar dat levert niets op, zegt Bert. ‘Ik ben weggeplukt uit de samenleving terwijl het goed ging. Ik ben geparkeerd in een instelling waar ze geen raad met mij weten.’ Wat de reclassering betreft zou Bert weer tbs moeten krijgen en voor onderzoek terug moeten naar het Pieter Baan Centrum. Een nieuw zedendelict ligt namelijk op de loer. Dat laatste moet worden voorkomen, vindt officier van justitie Rolf Limburg, maar zijn ‘handen zijn gebonden.’ Het is volgens hem zonneklaar dat Bert zich zichtbaar heeft zitten aftrekken in de bibliotheek, maar daarvoor kan hij geen tbs met dwangverpleging eisen. ‘Hier staat een maximumstraf van 3 maanden op; het is niet het zwaarste feit in het Wetboek van Strafrecht.’

Trits
Hoewel de reclassering blijft vinden dat tbs met dwangverpleging de beste straf/oplossing voor Bert is, heeft ze de officier van justitie een maatregelenpakket voor Bert toegestuurd waarmee hij wel uit de voeten kan. Officier van justitie Limburg: ‘Dat is een hele trits: een meldplicht, ambulante behandeling, begeleid wonen, dagbesteding. Volgens de richtlijnen zou ik moeten denken aan een geldboete van 250 euro, maar dat is hier niet passend. Als stok achter de deur eis ik een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand, met een proeftijd van 3 jaar. Als Bert ook maar 1 van de bijzondere voorwaarden aan zijn laars lapt, dan draait hij de cel in.'

Trui
Wat Bert in de bieb deed was niet normaal, maar het was geen schennis van de eerbaarheid, vindt advocaat Fer Grijmans. ‘Mijn cliënt keek niet naar kinderporno. Je kunt er van alles van vinden, maar het staat iedereen vrij om naar advertenties van meisjes in badkleding te kijken. Er is eerder zoiets gebeurd en toen is geoordeeld dat er geen sprake was van kinderporno. Mijn cliënt heeft een blaasprobleem. Dus nam hij 3 flesjes mee naar de bibliotheek. Hij haalt zijn piemel onder tafel uit zijn broek als hij moet plassen. Hij wilde niet zijn piemel laten zien. Hij had zijn trui eroverheen. Een getuige zegt dat mijn cliënt bewegingen maakte en concludeert daaruit dat hij zat te masturberen. Dat blijkt nergens uit.’ Bert verdient vrijspraak. Als de rechter vindt dat Bert wél een straf verdient, dan zou zij hem naast de trits voorwaarden een voorwaardelijke werkstraf moeten geven. ‘Mijn cliënt heeft meer dan 25 jaar in de gevangenis gezeten. Met een maand erbij schiet je niets op.’

Verleden
Politierechter Werner vindt dat Bert geen vrijspraak verdient. ‘Als je kijkt naar de plek waar dit is gebeurd en onder welke omstandigheden, dan meen ik dat u de eerbaarheid hebt geschonden. Ik heb u horen zeggen dat het u stoort dat uw verleden u wordt nagedragen, maar dat verleden speelt wél een rol bij de inschatting of u weer de fout in kan gaan.’ Op basis van dat verleden begrijpt de rechter ‘heel erg goed’ de zorgen van de reclassering, maar tbs met dwangverpleging zit er wettelijk niet in. Een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand past volgens politierechter Werner wel. ‘Als het in de toekomst toch fout gaat, dan moet u vastgezet kunnen worden om rust te brengen. Van de bijzondere voorwaarden leg ik u een meldplicht op en moet u meewerken aan klinische behandeling op basis van de huidige zorgmachtiging. Ik leg u ook begeleid wonen, ambulante behandeling en dagbesteding op. U moet ook meewerken aan middelencontrole en u moet contact met minderjarigen vermijden.’

* Dit is niet zijn echte naam.

Weer World Cup-podium voor skeletonster Bos

Skeletonster Kimberley Bos heeft ook de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen afgesloten met een podiumplek. Na haar tweede plek van een week eerder, pakte de Nederlandse dit keer een gedeeld derde plek, wederom in het Letse Sigulda, waardoor ze tweede staat in het klassement.

In de eerste run was de Oostenrijkse Janine Flock opnieuw met enige afstand de snelste, net als een week eerder. De Russische startraket Elena Nikitina gaf 0,31 seconden toe en Bos maakte met 0,41 seconden achterstand en een derde plek weer een sterke indruk.

Verder leek het vooral te gaan tussen de Duitse Tina Hermann (+0,51), de Belgische Kim Meylemans (+0,53) en de Duitse Jacqueline Lölling (+0,58), heowel ook het Britse duo Laura Deas en Ashleigh Pittaway en de jonge Duitse rookie Hannah Neise nog in de buurt bleven.

Regerend World Cup-kampioene Lölling kende geen beste tweede run en kwam achter Deas terecht, waarna Meylemans 0,08 seconden toe moest geven op de Britse - daarmee was de Belgische wel zeker van een plek in de top-6. Hermann dook 0,27 onder Deas door, met de top-3 nog aan de start.

Bos startte sneller dan Hermann, maar leverde dat ook weer in: aan de finish had ze precies dezelfde tijd als de Duitse. Nikitina ging er na haar bekende raketstart 0,15 seconden onderdoor, maar Flock pakte met wéér een baanrecord en 0,65 seconden voorsprong overtuigend opnieuw de winst.

Doorbraak in N35-dossier: rijksweg tussen Zwolle en Twente aangepakt

De N35, rijksweg tussen Wijthmen en Nijverdal, wordt aangepakt. Minister Cora van Nieuwenhuizen, van Infrastructuur en Waterstraat, laat in een brief weten dat ze gaat investeren in de rijksweg om zo de verkeersveiligheid, leefbaarheid en doorstroming met name op het traject tussen Wijthmen en Raalte, en rond Mariënheem te verbeteren. 

LIVE: Wereldrecord 24 uur hardlopen?

Je hebt gekke mensen en je hebt echt gekke mensen. Kilian Jornet zit daar nog een stukje boven, getuige zijn activiteit die hij vrijdagochtend begonnen is: een poging om het wereldrecord 24 uur hardlopen te verbreken.

De 33-jarige Spanjaard is verre van kansloos, hij wordt gezien als een van de beste ultralopers en berglopers aller tijden. Zo'n zes uur (rijden, niet hardlopen) ten noorden van Oslo ligt de atletiekbaan van Måndalen en daar lopen Jornet en een paar anderen 24 uur lang hun rondjes.

De uitdaging is niet al te ingewikkeld: om het wereldrecord te pakken moet Jornet zaterdagochtend om 11.00 uur voorbij de 303,56 kilometer zijn die de legendarische Griekse ultraloper Yiannis Kouros in 1997 liep.

Overigens is die Kouros nog weer een stukje gekker: de mafkees heeft ook onder meer wereldrecords op zijn naam op de 48 uur (473 kilometer) en de zes dagen (1038 kilometer), naast talloze zeges in dergelijke wedstrijden en in de heroïsche Spartathlon, waar hij de vier snelste tijden ooit liep.

Jornet's poging om Kouros uit de boeken te lopen is tot zaterdagochtend hier live te kijken:


Celstraf en tbs geŽist na pogingen tot verkrachting van vrouw (18) en meisje (13)

In Casteren en Hulsel werden in maart en mei van dit jaar bijna een vrouw van 18 en een meisje van 13 verkracht. Het maakte diepe indruk op ze. Kort na de tweede poging werd een 35-jarige man uit Diessen opgepakt als verdachte. Hij stond vanmiddag voor de rechter. De officier van justitie eiste een langdurige gevangenisstraf en tbs tegen de man.

Een avondje sporten eindigt in een nachtmerrie voor een jonge vrouw van 18. Op woensdagavond 25 maart rond 19.00 uur is ze aan het hardlopen in natuurgebied de Wagenbroeken in Casteren. Wanneer ze plots van de weg wordt getrokken door een onbekende man, weet ze een weiland in te vluchten. Ze wordt achtervolgd door de man en komt ten val. Hij houdt zijn hand voor haar mond: “Je moet je bek houden, anders vermoord ik je!” Terwijl de man zich verder aan haar vergrijpt en haar broek naar beneden probeert te trekken, bijt de slachtoffer haar belager in zijn vinger. Hij gaat ervandoor. Ondanks uitgebreid onderzoek weet de politie de man niet te pakken.

Nieuwe poging
De politie legt direct een link met de poging tot verkrachting in Casteren, wanneer op vrijdag 15 mei hetzelfde gebeurt bij een meisje van 13. Ze is aan het skeeleren wanneer ze die middag rond 14.00 uur de bosjes wordt ingetrokken. Haar belager is veel sterker en bindt haar vast met tiewraps. Ook krijgt het doodsbange meisje ducttape op haar mond. Terwijl hij haar betast laat de tape los. Het meisje gilt. Een stel dat hun hond toevallig uitlaat, schiet te hulp. Ze zien de verdachte vluchten. Terwijl de politie volop bezig is met het opsporen van de dader, meldt de verdachte zich op 21 mei op het politiebureau in Eersel. De 35-jarige man uit Diessen wordt direct aangehouden.

Intentie
In verschillende verklaringen bekent hij de feiten, maar hij ontkent de intentie te hebben gehad om zijn slachtoffers te verkrachten. De officier van justitie denkt daar anders over, onder meer door een belastende verklaring in zijn eerste verhoor. Daarnaast vindt het NFI op de binnenzijde van de onderbroek van het eerste slachtoffer DNA-sporen van de verdachte, terwijl hij stellig ontkent in de broek van de vrouw te zijn geweest. Maar ook in de tweede zaak is het voor de officier van justitie meer dan duidelijk wat zijn bedoeling was.

Voorbereidingshandelingen
Het OM heeft geen enkele reden om aan te nemen dat de intenties van de verdachte op 15 mei anders waren: “De ducttape en tiewraps passen veel beter bij een voorgenomen verkrachting dan bij een aanranding. Voordat hij toesloeg had hij nota bene de tape al afgescheurd en op zijn been geplakt.” Naast deze handelingen zijn er nog meer bewijzen die volgens het OM wijzen op een poging tot verkrachting. Zo heeft de man kort voor de feiten op zijn computer termen ingevoerd als: ‘young skate girl rape’. Die dragen bij aan het bewijs van de intentie die de verdachte heeft gehad.

Verstandelijk beperkt
De psycholoog stelt dat verdachte een licht verstandelijke beperking heeft, een sociale angststoornis met paniekaanvallen en een persoonlijkheid die zich kenmerkt door vermijdende afhankelijke en dwangmatige trekken en een stoornis in alcohol- en cannabisgebruik. De psycholoog is van mening dat deze stoornis de gedragskeuzes en gedragingen van verdachte hebben beïnvloed ten tijde van het plegen van de delicten en komt dan ook tot de conclusie dat de poging tot verkrachting in verminderde mate aan verdachte valt toe te rekenen.

Enorme impact
De officier van justitie stond tijdens de zitting uitvoerig stil bij de grote gevolgen voor de slachtoffers, op wie het hele gebeuren een ongekend grote impact heeft gehad. Over het jonge meisje: “Deze man heeft haar zoveel meer ontnomen dan haar lichamelijke integriteit. Kan dit meisje straks een normale seksuele relatie aangaan als je dit als 13-jarige hebt meegemaakt.” Dat het uiteindelijk voor beide feiten bij een poging is gebleven, is te danken aan deze meiden zelf en aan twee oplettende getuigen. Beide meiden hebben zich hevig verzet en geschreeuwd en gegild: “Gelukkig maar, want anders was dit ongetwijfeld heel anders afgelopen.”

Het OM eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar tegen de verdachte. Verder wordt de rechtbank gevraagd om tbs met voorwaarden op te leggen voor de duur van twee jaar. Uitspraak in de zaak is over twee weken.

Gommers; geen reden voor versoepelingen coronamaatregelen voor kerst

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, heeft als boodschap voor Nederland om kerst maar een jaartje over te slaan. Het is volgens hem nog te vroeg om de coronamaatregelen rond de kerstdagen te versoepelen, zei hij in gesprek met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 (NPO Radio 1).

'Ik wacht even de resultaten en prognoses van het RIVM af. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor versoepelingen', aldus Gommers. Hij tekent daar wel bij aan dat mensen goed op elkaar moeten letten tijdens de kerst. 'De kerstdagen worden vaak gebruikt om de eenzaamheid tegen te gaan. Het zijn de meest donkere dagen. We mogen ook geen oud en nieuw vieren en vuurwerk afsteken. We moeten zorgen dat we op elkaar letten', aldus de arts. Meer hierover op Skipr.

Vaccinatiegraad bij kinderen stijgt voor het eerst in jaren

Meer ouders laten hun kinderen inenten tegen ziektes. Voor het eerst in vijf jaar is de zogeheten vaccinatiegraad gestegen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dit doordat er meer aandacht is voor het belang van vaccinaties. Het cijfer is echter nog niet terug op het niveau van ongeveer zes jaar geleden.

Van alle kinderen die in 2017 zijn geboren, kreeg 93,6 procent de prik tegen bof, mazelen en rodehond toen ze daarvoor aan de beurt waren. Dat is 0,7 procentpunt meer dan een jaar eerder. Iets meer dan de helft van alle meisjes uit 2005 werd gevaccineerd tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Dat is een toename van 7,5 procentpunt ten opzichte van vorig jaar. Meer hierover bij Skipr.

The Crew 2-update nu gratis beschikbaar

The Chase, de eerste episode van de nieuwste update voor The Crew 2, is nu gratis beschikbaar voor alle spelers op PlayStation 4, Xbox One, Windows PC en Stadia.

De update introduceert een nieuw seizoensgebonden systeem, gecentreerd rond het nieuwe in-game bedrijf Motorflix, een televisieproducent. Spelers worden gerekruteerd om de hoofdrol te spelen in verschillende televisieshows met seizoensgebonden afleveringen.

Elk seizoen duurt vier maanden en bestaat uit twee opeenvolgende episodes van twee maanden. Tijdens The Chase kruipen spelers in de rol van een professionele coureur van Vault Corp, een private bank. Het doel is duidelijk: spelers moeten de slechteriken stoppen voordat ze de stad ontvluchten. De update introduceert daarnaast een nieuwe manier om in-game beloningen te ontgrendelen door middel van de Motorpass. Via deze pas krijgen spelers de kans om iedere episode, aan de hand van dagelijkse en seizoensgebonden missies, 50 levels aan beloningen vrij te spelen. De Motorpass bevat zowel gratis als premium beloningen, waaronder exclusieve voertuigen.

Tijdens het eerste seizoen van The Crew 2 krijgen spelers nog steeds de kans om 28 nieuwe voertuigen te ontgrendelen of aan te schaffen, waaronder de Chevrolet C8 Stingray 2020 of de Lamborghini Veneno Interception Unit 2013. Tevens introduceert iedere episode nieuwe gethematiseerde evenementen, exclusieve beloningen en nieuwe gamemodi. Als laatste introduceert de gratis update het nieuwe merk Creators, dat freelance 3D-artiesten de mogelijkheid biedt om elk seizoen een nieuw voertuig te ontwerpen. De eerste auto die wordt toegevoegd aan het Creator merk is de K.S. Masked Leader 2020, ontworpen door Khyzyl Saleem, een getalenteerde Britse 3D-designer.

The Crew 2 is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia.

Pokťmon wil wat speciaals doen met 25-jarig bestaan

The Pokémon Company International heeft tijdens de jaarlijkse Macy’s Thanksgiving Day Parade de aandacht gevestigd op de aankomende viering van het 25-jarig bestaan van het merk Pokémon.

Een groep Pikachu danste op Herald Square in New York op het welbekende Pokémon-themalied. Aan het eind van het optreden ontvouwden Pokémon Trainers een banner met het officiële logo van de viering. Dit jaar zweefde er alweer voor de twintigste opeenvolgende keer een gigantische Pikachu-ballon tussen de wolkenkrabbers van Manhattan.

Wat ze van plan zijn met het jubileum weten we niet, maar we gaan het vast nog horen.

Pokemon 25-jarig jubileum logo

NFL: Washington verslaat aartsrivalen Cowboys en blijft in leven

Het was Thanksgiving in de VS en dat betekent dat Thursday Night Football wat uitgebreider is: niet één, maar drie wedstrijden. Dat werden er dan toch weer twee, want de Pittsburgh Steelers en Baltimore Ravens zagen hun kraker verplaatst worden naar zondag in verband met COVID-19-besmettingen.

Voor de tiende keer kwam het Washington Football Team - de voormalige Redskins - op Thanksgiving naar Dallas voor een strijd tegen de rouwende Cowboys: krachtcoach Markus Paul werd twee dagen eerder met spoed naar het ziekenhuis gebracht en overleed woensdag plotseling op 54-jarige leeftijd, de reden daarvan is nog niet bekendgemaakt.

Na een field goal van Greg Zuerlein (Cowboys) noteerde Antonio Gibson namens Washington de eerste touchdown, hoewel een 54-yard pass van Andy Dalton op Amari Cooper de Cowyboys weer langszij bracht. Dat werd voor rust omgedraaid: een field goal van Dustin Hopkins en een 5-yard touchdown pass van Alex Smith op Logan Thomas draaiden het om, Zuerlein's field goal zorgde voor 13-17.

In het tweede kwart volgde van beide teams een field goal, in het vierde kwart sloeg Washington hard toe. Gibson rende vanaf 23 yards de endzone in en vervolgens was het ook vanaf 37 yards raak. De deur ging definitief op slot door een 15-yard interception return van Montez Sweat: 16-14. Washington zit nog lang niet in de play-offs, maar de winst op de Cowboys heeft de hoop in elk geval enigszins realistisch gehouden, terwijl het voor Dallas nu wel erg lastig gaat worden.

De andere wedstrijd ging tussen de Detroit Lions en Houston Texans, twee ploegen die de play-offs bijna zeker wel kunnen vergeten. De Texans hadden vrijwel de hele wedstrijd de overhand, onder meer geholpen door vier touchdown passes van quarterback Deshaun Watson, waardoor een 14-23 voorsprong bij rust uitgebreid werd naar een 25-41 overwinning en een 4-7 record voor beide ploegen dit jaar.

Minder oversterfte tijdens tweede golf, maar na 9 weken nog steeds hoog

De oversterfte tijdens de eerste golf van de corona-epidemie was na negen weken voorbij, maar tijdens de tweede golf is de sterfte na eenzelfde tijd nog steeds verhoogd. In week 47 (16 tot en met 22 november 2020) overleden naar schatting 3.350 mensen en is de sterfte ongeveer 350 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Tijdens de eerste golf overleden in negen weken (week 11 tot en met week 19) bijna 9.000 meer mensen dan je in deze periode zou verwachten. In de eerste negen weken van de tweede golf (week 39 tot en met week 47) was de oversterfte naar schatting 3.900.

Vanaf week 39 is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. Sindsdien overleden bijna 30.000 mensen. Naar schatting zouden er in die weken (week 39 tot en met week 47) bijna 26.000 mensen overlijden als er geen corona-epidemie was geweest. De oversterfte was daarmee 3.900. In de eerste golf (week 11 tot en met week 19) overleden er 36.000 mensen, terwijl zonder corona naar schatting 27.000 mensen zouden overlijden. In deze periode was de oversterfte 9.000.

In de periode voor de eerste golf (week 1 tot en met week 10) overleden er ruim 2.000 mensen minder dan verwacht. Tussen de eerste en tweede golf (week 20 tot en met week 38) overleden er evenveel mensen als verwacht. In deze periode was er tijdens de hittegolf (week 33 en 34) sprake van oversterfte, in de andere weken was de sterfte gemiddeld wat lager dan verwacht als er geen corona-epidemie was geweest.

Relatieve oversterfte meer dan gehalveerd
In de eerste golf van de corona-epidemie (week 11 tot en met 19) overleden 33 procent meer mensen dan verwacht, tegen 15 procent in de eerste negen weken van de tweede golf (week 39 tot en met week 47). De relatieve oversterfte is dus meer dan gehalveerd.

Tijdens de eerste en tweede golf overleden in alle leeftijdsgroepen meer mensen, maar vooral onder 65-plussers. In de tweede golf is er bijna geen sprake meer van oversterfte bij de groep jonger dan 65 jaar, terwijl deze in de eerste golf nog 14 procent was.

Net als in de eerste golf overlijden er ook in de tweede golf meer mannen dan vrouwen. In week 39 tot en met week 47 was de sterfte onder mannen 18 procent hoger dan verwacht, terwijl de sterfte onder vrouwen 12 procent hoger was dan wanneer er geen corona-epidemie was geweest.

De sterfte onder mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg was in de eerste golf sterk verhoogd (52 procent oversterfte). Ook in de tweede golf overlijden relatief meer Wlz-zorggebruikers (20 procent oversterfte), maar het verschil met de overige bevolking is nu minder groot.

Regionale spreiding
In de eerste golf was de sterfte vooral verhoogd in Limburg en Noord-Brabant. In de eerste negen weken van de tweede golf (week 39 tot en met week 47) is de relatieve oversterfte het hoogst in Zuid-Holland (26 procent), gevolgd door Overijssel (20 procent). In Limburg is de oversterfte tijdens de tweede golf daarentegen laag (5 procent). Als enige provincie is in Drenthe de oversterfte in de eerste negen weken van de tweede golf hoger dan in de eerste golf. Groningen heeft in beide golven geen oversterfte gehad en Zeeland (nog) niet in de tweede golf.

Sterfte aan COVID-19 tot en met juni bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met juni 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden iets meer dan 10.000 mensen aan COVID-19 van maart tot en met juni 2020, zoals het CBS op 1 oktober publiceerde. De oversterfte in die periode wordt dus volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus. Meer informatie over de regionale verdeling van de sterfte aan COVID-19 op basis van de doodsoorzakenverklaringen is te vinden in het gisteren gepubliceerde nieuwsbericht van het CBS.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Tot en met juni 2020 heeft het RIVM 6.180 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd. In week 39 tot en met week 47 registreerde het RIVM 2.646 overleden COVID-19-patiënten (stand 24 november 2020). In de tussenliggende periode ging het om minder dan 200 overleden COVID-19-patiënten.

Schatting week 47
De cijfers over week 47 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 4 december publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 47. De cijfers zijn dan completer.

Rode Kruis: Soedan kan Ethiopische vluchtelingenstroom nauwelijks aan

Soedan wordt op dit moment overspoeld door een grote stroom van vluchtelingen uit Ethiopië. "We maken ons grote zorgen over het tempo waarin de humanitaire behoeften toenemen. Veel van de vluchtelingen zijn uitgeput en hebben honger door de lange afstanden die ze hebben afgelegd om hier te komen. Ze maken zich zorgen over de families die ze hebben achtergelaten. De blik op de gezichten van de kinderen verraadt dat ze duidelijk diep getroffen zijn door wat er gebeurt", aldus Afaf Yahya, directeur van de Soedanese Rode Halve Maan (de Rode Halve Maan behoort tot de Rode Kruis- en Rode Halve Maan beweging). Sinds het begin van gevechten in de Ethiopische regio Tigray zijn meer dan 40.000 mensen de grens met Soedan overgestoken en het aantal neemt met de dag toe.

De vluchtelingenstroom komt op een moment dat Soedan al in een complexe humanitaire noodsituatie verkeert. Door de grootschalige overstromingen sinds juli hebben al meer dan 875.000 mensen behoefte aan humanitaire hulp. Veel voedselgewassen zijn verloren gegaan of grotendeels beschadigd tijdens de overstromingen. De stijgende inflatie heeft geleid tot een explosieve stijging van de voedselprijzen en andere basisgoederen, en als gevolg van de overstromingen en de toename van muggen blijven malaria en andere ziektes door gebrek aan schoon drinkwater een ernstig gezondheidsrisico vormen naast de dreiging van COVID-19.

“Er is op dit moment nog een gebrek aan alles, zowel aan de grens waar mensen wachten op registratie en verder transport, als in de vluchtelingenkampen zelf. Zo is er een tekort aan schoon drinkwater, voldoende wc’s, douches en kan afval niet worden afgevoerd. Door het gebrek aan hygiëne is er een groot risico op uitbraak van besmettelijke ziektes, naast het risico op corona-besmettingen. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk afstand te houden tussen de vluchtelingen in de kampen, maar dat is in de praktijk nauwelijks vol te houden”, vertelt Jesper Jansweijer, projectmanager van het Nederlandse Rode Kruis in Soedan.

De Soedanese Rode Halve Maan heeft haar activiteiten aan de grens met Ethiopië uitgebreid om het groeiende aantal Ethiopische vluchtelingen dat het land binnenkomt, te ondersteunen. De provincies Kassala en Gedaref - een gebied dat al zwaar is getroffen door de overstromingen - biedt onderdak aan de vluchtelingen uit Ethiopië. In de tijdelijke opvangcentra in Lukdi en Um Rakuba in Gedaref en Hamdaiet in Kassala is dringend behoefte aan voedsel en water, onderdak, eerste hulp en medische zorg, evenals aan psychosociale ondersteuning.

De Soedanese Rode Halve Maan heeft in Hamdaiet een mobiele kliniek neergezet waar nu eerste hulp wordt verleend en andere medische consulten plaatsvinden. De teams van de Rode Halve Maan verlenen psychosociale hulp en brengen mensen met complexere medische noden over naar andere klinieken of ziekenhuizen in de buurt. Ook zijn er noodhulpgoederen uitgedeeld aan zo’n 500 gezinnen en is de planning om nog eens onder 500 gezinnen hulpgoederen te distribueren. Afaf Yahya vertelt: "We hebben vier gemeenschappelijke onderkomens gebouwd en zeven gemeenschappelijke keukens en vier toiletunits neergezet. Ook hebben we de weg van Doka naar Um Rakuba hersteld om het vervoer van de vluchtelingen naar het opvangcentrum te versnellen en te vergemakkelijken.”

FOK! Wat een weer: geleidelijk aan droger

Vanochtend valt er in een strook van zuidwest naar noordoost lokaal regen of motregen en is het nevelig. In het noordwesten en zuidoosten komen opklaringen voor. Met name in het noordwesten komen in deze opklaringen mistbanken voor, deze zullen in de loop van de ochtend oplossen. In de middag wordt het op de meeste plaatsen droog en is het overwegend bewolkt, hoewel het zuiden kans op enkele opklaringen maakt. De maxima liggen tussen 6°C in het noorden en 10°C in het zuidoosten. De zwakke wind komt aanvankelijk uit uiteenlopende richtingen en wordt in de loop van de dag oostelijk.

In de nacht naar zaterdag zijn er brede opklaringen, met in de zuidelijke helft ook enkele wolkenvelden. In de loop van de nacht ontstaat er in de noordelijke helft van het land op veel plaatsen mist. Het blijft droog. De minimumtemperaturen liggen tussen -1°C in het oosten en zuidoosten en 5°C aan zee. Er staat een zwakke, aan zee matige oostenwind.

Zaterdagochtend gaat de mist maar langzaam over in lage bewolking. In de middag lost deze lage bewolking vervolgens op, maar in het noorden en het midden gebeurt dit niet doordat er vanuit Duitsland lage bewolking wordt aangevoerd. De kans op zon is het grootst in de zuidelijke provincies. Het blijft overal droog. De middagtemperaturen variëren van 5°C in het noorden en 10°C in het zuidoosten. De oostenwind is matig. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Charged was in Westzaan bij molen "de Schoolmeester"
Charged was in Westzaan bij molen "de Schoolmeester"

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Koning opent Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Koning Willem-Alexander heeft gisteren de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen geopend. Hierdoor is er nu een nationale begraafplaats waar veteranen bijgezet of begraven kunnen worden.

De koning maakte een wandeling over de begraafplaats. Hij sprak daarbij met verschillende mensen die hebben meegeholpen aan deze laatste rustplaats.

De begraafplaats ligt naast Nationaal Ereveld Loenen. Met de komst is een langgekoesterde wens van Nederlandse veteranen vervuld. Zij hebben al langer de behoefte aan een laatste rustplaats voor hun kameraden. Nederland telt zo’n 115.000 veteranen.

Bij de begraafplaats is een herdenkings- en educatiecentrum. Hier kunnen bezoekers zich laten informeren over de inzet van Nederlandse burgers en militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en internationale vredesmissies.

1e bijzetting
Op 1 december wordt de 1e veteraan bijgezet. Het gaat om luitenant-kolonel Tivadar Spier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet. Hij werd op 12 juli 1955 benoemd tot ridder 4e klasse in de Militaire Willems-Orde vanwege zijn optreden als commandant tijdens de ‘politionele acties’ in Nederlands-Indië. Op 17 juni 2010 overleed hij op 93-jarige leeftijd.

Spier wordt samen met zijn vrouw bijgezet. Dat gebeurt met beperkt militair ceremonieel.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #57
special
Random Pics van de Dag #795
review
Ralph Fiennes serveert in The Menu een avondmaal om nooit te vergeten
special
AI Picture Gallery #56
special
Random Pics van de Dag #794
special
AI Picture Gallery #55
©FOK.nl e.a.