Jacinda Ardern boekt monsteroverwinning met Labour in Nieuw-Zeeland

Premier Jacinda Ardern en haar regerende Labourpartij lijken af te stevenen op een grote overwinning in de verkiezingen in Nieuw-Zeeland.  Na het tellen van ruim 85 procent van de stemmen gaat Labour aan kop met 49 procent van het aantal stemmen. Oppositiepartij National Party volgt met circa 27 procent van de stemmen op ruime afstand.

Labour krijgt voorlopig 64 van de 120 zetels van het parlement. Het is voor het eerst sinds 1996 dat een partij de absolute meerderheid heeft. In 1996 werd er een mixed-member proportional representation kiessysteem ingevoerd en sindsdien is er altijd een coalitie of minderheidsregering aan de macht. De Nationals moeten het doen met 35 zetels. ACT (liberaal/libertair) winnen negen zetels en komen op tien zetels. De Groenen boeken ook twee zetels winst. 

Arderns huidige coalitiepartner New Zealand First doet het minder goed. Volgens de eerste stembusuitslagen lijkt die partij met 2,3 procent van de stemmen niet eens de kiesdrempel van 5 procent te halen. 

In een toespraak bedankte Ardern haar achterban en vertelde ze toe te kijken naar de komende regeringsperiode van drie jaar. "Jullie hebben de grootste hoeveelheid steun gegeven in vijftig jaar tijd", aldus de jubelende premier. 

De verkiezingen van zaterdag zijn een maand later dan de bedoeling was. De gang naar de stembus werd uitgesteld vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus in het land, maar die is inmiddels redelijk onder controle. Hoewel er wel weer nieuwe coronagevallen zijn gemeld.