FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 augustus 2020

Tientallen doden, duizenden gewonden bij gigantische explosie Beiroet

In de Libanese hoofdstad Beiroet is dinsdag een gigantische explosie geweest. Het gebeurde in of bij de haven van de stad, wat er precies gebeurd is is nog niet duidelijk, maar vemoedens zijn er wel.

Op de locatie was al een forse brand gaande, waardoor veel mensen dat bijvoorbeeld vanuit flatgebouwen aan het filmen waren. In de grote rookwolken zijn kleine explosies te zien, waardoor het vermoeden bestaat dat het om een grote opslagplaats voor vuurwerk gaat.

Op een gegeven moment laaien de kleine explosies wat op, waarna de stad opgeschrikt wordt door een werkelijk gigantische explosie, gevolgd door een enorme drukgolf. De berichten spreken vooralsnog over gewonden, maar de kans lijkt uiterst klein dat het daar bij blijft.

Update 19.15 uur
Volgens diverse lokale media zijn inmiddels zeker elf lichamen geborgen, ooggetuigen zeggen dat er tientallen doden liggen in de gebouwen rondom het gebied waar de explosie plaats heeft gevonden.

Een hoge functionaris binnen de Libanese regering liet weten dat men vermoedt dat het níet om een vuurwerkopslagplaats gaat, maar dat vorig jaar in beslag genomen en zwaar explosief materiaal opgeslagen lag op de ontplofte locatie.

Door lokale media wordt ook benzeen genoemd als iets dat er mogelijk opgeslagen lag, net als raketten van Hezbollah.

Update 21.19 uur
Bij de explosie zijn volgens de Libanese minister van gezondheid tenminste 30 doden en 2500 gewonden gevallen.

Volgens een bron bij de Libanese veiligheidsdiensten is de enorme explosie veroorzaakt door een brand die overgeslagen is naar een nabijgelegen opslag van ammoniumnitraat. Ammoniumnitraat wordt in de meeste gevallen gebruikt als grondstof voor kunstmest.

Het Libanese Rode Kruis roept mensen op om bloed te doneren. Er is grote nood aan bloed van alle bloedgroepen.

Update 21.46 uur
Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn vijf mensen die betrokken zijn bij de Nederlandse ambassade gewond geraakt. De gewonden, onder wie tenminste vier Nederlanders, zijn werkzaam op de ambassade of een partner van een medewerker. Een van de slachtoffers is zwaargewond.

Update 23.40 uur
De aantallen zijn inmiddels opgehoogd naar ruim zeventig doden en meer dan vierduizend gewonden, niet verrassend voor een groot deel door zaken als rondvliegend puin en glas. Volgens een bron binnen de autoriteiten zou er maar liefst 2700 ton ammoniumnitraat op de locatie gelegen hebben.

Nadal niet op US Open vanwege corona

De US Open, dat eind deze maand in New York begint, moet het doen zonder titelverdediger Rafael Nadal. De Spanjaard heeft afgezegd uit angst voor het coronavirus.

"Het aantal coronagevallen neemt toe en het lijkt erop dat we het virus nog niet onder controle hebben."Dit besluit heb ik nooit willen nemen, maar ik heb besloten m'n hart te volgen en voorlopig reis ik liever niet," aldus Nadal.

Uit angst voor corona zeiden eerder al de Australiërs Ashleigh Barty (WTA-1) en Nick Kyrgios (ATP-40) af. Kiki Bertens is een van een grote groep tennissers die nog twijfelen over deelname.

Ophef om Tweet van Patrick Kicken

DJ/Columnist/verlichtmens/podcaster Patrick Kicken tweette over zijn bezoekje aan de Chinees:

Twitter boos!

Guido Weijers maakte er gewoon ook nog een grapje over!

Jan Roos ook nog!

FOK! zeg het maar! Kan dit allemaal?

RIVM rectificeert: 'Geen negatief reisadvies Rotterdam'

Wil je naar Rotterdam? Ga dan alleen als dat strikt noodzakelijk is. Epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM zei tegenover de camera van het RTL Nieuws als reactie op de recentste cijfers: 'Ga niet naar Rotterdam als het niet nodig is'.

In Rotterdam is een sterke stijging van het aantal COVID-19 besmettingen te zien. In de afgelopen twee weken verdriedubbelde het aantal positieve coronatests. De epidemioloog vindt het nog te vroeg om van een tweede golf te spreken maar noemt de cijfers wel 'zorgwekkend'. De GGD stelt dat er de afgelopen periode met name uitbraken zijn geconstateerd binnen families, onder studenten en op het werk.

Er is vanuit het RIVM nog geen officieel gewijzigd lokaal negatief reisadvies afgekondigd zoals bijvoorbeeld wel voor de Belgische stad Antwerpen geldt.

Update 20.15 uur:
Het RIVM krabbelt terug na de eerdere oproep niet af te reizen naar Rotterdam, de stad met de meeste nieuwe besmettingen van Nederland.

Epidemioloog Van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance bij het RIVM, stelt in een toelichting dat haar antwoord volgde op een vraag over tripjes naar Rotterdam. "Dit is geen negatief reisadvies. Wij geven als RIVM geen reisadviezen voor Nederland. Ik bedoelde dat je drukke plekken moet vermijden, zoals het centrum van Rotterdam. Datzelfde geldt ook voor andere centra van steden waar je geen afstand kunt houden, of het nu Amsterdam of Utrecht. Denk goed na over waar je heengaat."

De rectificatie kwam na kritiek vanuit de burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Je kunt veilig naar Rotterdam komen", reageert de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester. "Als je je maar houdt aan de regels: 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en handen wassen". Het bericht om alleen naar Rotterdam te komen als dat noodzakelijk is, klopt niet.

De Vrij verkozen tot beste verdediger van de Serie A

Stefan de Vrij is door de organisatie van de Serie A verkozen tot beste verdediger van het afgelopen seizoen. Prijs voor de beste speler ging naar Paulo Dybala van Juventus.

Naast de wedstrijden uit de reguliere competitie werd ook gekeken naar de prestaties in de Italiaanse beker en Supercup. De Vrij kwam afgelopen seizoen tot 34 competitiewedstrijden en werd met zijn club Internazionale tweede in de Serie A, op slechts één punt van kampioen Juventus.

Overige prijzen
Beste speler: Paulo Dybala (Juventus)
Beste aanvaller: Ciro Immobile (Lazio Roma)
Beste middenvelder: Alejandro Gómez (Atalanta Bergamo)
Beste verdediger: Stefan de Vrij (Internazionale)
Beste doelman: Wojciech Szczesny (Juventus)
Grootste talent: Dejan Kulusevski (Parma)

Luigi De Siervo, baas van de Serie A: “Het was een abnormaal jaar, maar deze spelers hebben ook in deze moeilijke omstandigheden hun talenten getoond. Ze hebben onze zorgen verlicht met geweldige prestaties. Onze grote dank gaat uit naar deze spelers voor hun inzet, professionaliteit en opofferingsgezindheid.”

Bodycambeelden arrestatie George Floyd gelekt

De angst op het gezicht van George Floyd zodra de agent een pistool op zijn hoofd richt terwijl hij in zijn auto zit, is vandaag voor het eerst te zien. DailyMail.com heeft exclusief videobeelden verkregen van de bodycams van agenten Thomas Lane en Alex Kueng, die deel uitmaakten van de dodelijke arrestatie van Floyd op Memorial Day in Minneapolis.

Floyd stierf nadat agent Derek Chauvin op 25 mei negen minuten zijn knie in de nek van, de onder invloed van drugs zijnde, Floyd had gelegd. De beelden laten in detail zien hoe Floyd voor zijn leven smeekte, nog vóór zijn strijd die eindigde met de dood.

De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.


Bodycambeelden arrestatie George Floyd (Bron: YouTube)

Meer dan 7600 aanvragen voor WO II-vergoeding transporten NS

In een jaar tijd hebben ruim 7600 mensen een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming wegens de deportaties van de Nederlandse Spoorwegen (NS) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een speciaal in het leven geroepen commissie onder leiding van oud-burgemeester Job Cohen kende al vijfduizend uitbetalingen toe.

Vandaag is de laatste dag dat slachtoffers en nabestaanden zich bij de 'Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WO II Transporten NS' kunnen melden, zo schrijft de NOS. De regeling kwam er na een jarenlange strijd van Amsterdammer en Holocaust-overlever Salo Muller.

Muller verloor zijn beide ouders in de oorlog. In een interview met AT5 zei hij vorig jaar: "Het is een kleine pleister op een hele grote wond, zo moet je het zien. Als je je moeder, vader, broertje of zusje vermoord hebt zien worden in de kampen, dan kan geld dat nooit repareren. Hoe groot het bedrag ook zou zijn."

Deutsche Bahn
Hoewel hij een jaar geleden nog aangaf te verlangen naar een periode van rust, heeft Muller de pen toch weer opgepakt om nogmaals om een kleine pleister te vragen. De Deutsche Bahn (de Duitse NS) moet volgens hem een zelfde soort regeling in het leven roepen en pleisters gaan uitdelen. Bondskanselier Angela Merkel kreeg ook een brief van Muller. Zij heeft teruggeschreven en volgens Muller geeft ze aan de zaak te gaan bestuderen.

De ongeveer vijfhonderd nog in leven zijnde Joden, Roma en Sinti die door de NS naar de vernietigingskampen zijn vervoerd, krijgen allemaal 15.000 euro. Weduwen en weduwnaars krijgen 7500 euro. Kinderen krijgen 5000 of 7500 euro.

Over ruim duizend aanvragen voor een tegemoetkoming moet de commissie nog een besluit nemen. Of Sylvana Simons al contact met Muller heeft opgenomen om te vragen waarom hij het wél voor elkaar heeft gekregen om 'herstelbetalingen' te krijgen en de nazaten van slaven nog niet, is nog niet bekend. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

'Draag op werk of bruiloft hippe ni**erbruine schoenen'

Wie een paar mooie schoenen wil, kan vast via de webwinkel van Amazon wat leuks vinden. Wil je echter op je werk uitleggen welke kleur schoenen je nou aanhebt, dan kan je met onderstaande schoenen bij sommige collega's ongetwijfeld wat minpunten scoren.

'Nikkerbruine stappers' waren namelijk te koop bij de e-commerce gigant. "Voor op het werk, een bruiloft, of als je een lekker informele levensstijl hebt, dan is deze schoen een goede keuze", zo klonk het op de site. Er werd nog net niet aangeraden om het bij een ouderwetse lynchpartij te dragen.

Natuurlijk ging Amazon overstag na een aantal social media-klagers en de advertentie is inmiddels al verwijderd. Uiteraard zijn er een aantal verbolgen racisme-roepers die de advertentie nog vol in beeld het internet laten overgaan.

Mollema komt net te kort voor winst in slotetappe La Route d'Occitanie

Bauke Mollema is er net niet in geslaagd om de vierde en laatste etappe in de La Route d'Occitanie. De Nederlander van Trek-Segafredo moest in een lastige genoegen met een tweede plaats, net achter de Fransman Benoît Cosnefroy. Egan Bernal is de eindwinnaar in de Franse rittenkoers.

Vandaag stond de laatste rit in de La Route d'Occitanie. Nadat gisteren een bergrit door de Pyreneeën op het programma met drie beklimmingen was het vandaag wat makkelijker voor de renners, maar in de anderhalve kilometer lag er toch een aardig klimmetje aan 8,5% gemiddeld. Een mooie aankomst voor de puncheurs.

Voordat de renners aan de slotklim kwamen moesten de renners eerst nog ruim 190 kilometer afleggen over voornamelijk vlakke wegen. Al vroeg in de etappe ontstond een kopgroep van elf man en kregen een voorsprong van ruim vier minuten op het peloton. Fausto Masnada zou de beste uit de kopgroep zijn en met tien kilometer te gaan had de Italiaan nog ruim één minuut voorsprong.

Masnada zou het niet gaan halen en bij het opdraaien van de klim liet Miguel Ángel López zich zien. De Colombiaanse klimmer van Astana probeerde het samen met ploeggenoot Omar Fraile, maar het tweetal raakte niet weg. Wat het Astana-duo niet lukte was de aanval van Benoît Cosnefroy wel de goede. De renner sloeg direct een mooi gaatje op de slotklim en zou aan de finish twee seconden over houden op Bauke Mollema, die het sprintje won van de achtervolgers.

Egan Bernal eindigde samen in het groepje van Mollema en pakt daarmee de eindwinst in La Route d'Occitanie. De winnaar van de Tour de France van het afgelopen won de Franse rittenkoers voor zijn ploeggenoot Pavel Sivakov.

Laatste trailer voor The Boys 2

Over precies een maand begint het tweede seizoen van Amazons superheldenserie The Boys. Hiervoor is nu de laatste trailer vrijgegeven.

In het nog heftigere en krankzinnige tweede seizoen zijn The Boys op de vlucht voor de wet. Ze worden opgejaagd door de Supes en proberen zich wanhopig te hergroeperen en terug te vechten tegen Vought. Ondergedoken proberen Hughie (Jack Quaid), Mother's Milk (Laz Alonso), Frenchie (Tomer Capon) en Kimiko (Karen Fukuhara) zich aan te passen aan een nieuw normaal, dit alles gebeurt terwijl Butcher (Karl Urban) nergens te vinden is. Tegelijkertijd moet Starlight (Erin Moriarty) haar plaats in The Seven innemen, want Homelander (Antony Starr) wil de volledige macht overnemen. Zijn macht wordt echter bedreigd door de toevoeging van Stormfront (Aya Cash), een social media-savvy en nieuwe Supe, die haar eigen agenda heeft. Daarbovenop komt nog dat de Supervillain-dreiging centraal staat en zorgt voor veel lawaai, terwijl Vought probeert te profiteren van de paniek in het land.

De eerste drie afleveringen van het tweede seizoen komen op vrijdag 4 september uit. Daarna worden de nieuwe afleveringen elke volgende vrijdag beschikbaar gemaakt, met als hoogtepunt een epische seizoensfinale op 9 oktober.

Estafetteploeg verdedigt titel niet op EK wielrennen

Op het EK wielrennen later deze maand in het Franse Plouay zal de gemengde tijdritploeg de titel niet verdedigen. Nederland is zowel Europees- als wereldkampioen in de gemengde ploegentijdrit.

De Nederlandse wielerbond kan geen representatief team opstellen door de overvolle wielerkalender. Er zullen ook geen Nederlanders meedoen aan de individuele tijdrit bij de mannen.

De KNWU zal half augustus de selectie bekend maken voor het EK.

Konijnen met grof geweld vermoord in Baambrugge

Op zaterdagmiddag 18 juli trof de eigenaar van de hobby-/kinderboerderij aan de Grevenstukstraat in Baambrugge tot zijn grote ontzetting twee konijnen dood aan. De kopjes zaten onder het bloed. Ook acht kippen en twee hanen waren verdwenen. De politie is op zoek naar getuigen.

Uit forensisch dierenonderzoek blijkt dat de konijnen door bruut geweld om het leven zijn gebracht. De politie heeft buurtonderzoek gedaan. Maar helaas hebben ze nog niet kunnen vaststellen wat er precies is gebeurd op de kinderboerderij.

Daarom hebben ze hulp nodig. Weet jij meer over wat er zich heeft afgespeeld bij de kinderboerderij in Baambrugge? Of heb je van vrijdag 17 juli tot zaterdagmiddag 18 juli iets opvallends gezien in de omgeving van de kinderboerderij? Neem dan contact op via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Dildo kwijt?

Geen vergunning en dus geen publiek zaterdag bij Ajax-RKC

Ajax speelt het oefenduel van zaterdag tegen RKC zonder publiek. Dit omdat er nog geen vergunning is afgegeven door de gemeente Amsterdam. Daardoor heeft Ajax niet de toestemming die nodig is om de gewenste plusminus 9.000 toeschouwers toe te laten.

Ajax speelt thuis twee oefenwedstrijden, zaterdag dus tegen RKC en volgende week donderdag tegen FC Utrecht. Al op 15 juli werd een vergunningsaanvraag voor beide wedstrijden bij de gemeente Amsterdam ingediend. Daarin was ook een uitgebreid plan conform het KNVB-protocol en de RIVM-richtlijnen omtrent het coronavirus opgenomen.

Op basis daarvan meenden Ajax en de Johan Cruijff ArenA dat het mogelijk was om op een verantwoorde en veilige manier het stadion met ongeveer 9.000 supporters te vullen, hetgeen ongeveer 16 procent van de huidige capaciteit is. Omdat de vergunning maandagavond nog steeds niet was afgegeven, heeft Ajax die plannen nu noodgedwongen moeten staken.

Ajax stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat er tegen FC Utrecht wel supporters aanwezig kunnen zijn en zal opnieuw met de gemeente in contact treden om de vergunning te krijgen.

De totale capaciteit van de Johan Cruijff ArenA is sinds deze zomer ruim 55.500.

Geen vergunning en dus geen publiek zaterdag bij Ajax-RKC (WikiCommons/Onderwijsgek)
Geen vergunning en dus geen publiek zaterdag bij Ajax-RKC (WikiCommons/Onderwijsgek)

COVID-19: 2588 nieuwe besmettingen en 6 doden, totaal 55.955 en 6150

Het aantal positieve tests op COVID-19 in Nederland neemt wederom toe. Het aantal besmettingen is afgelopen week (28 juli 10.01 uur  t/m 4 augustus 10.00 uur) is 2588. Dat zijn er 1259 meer dan het aantal meldingen van vorige week. In totaal zijn er 55.955 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Van deze  patiënten zijn er de afgelopen week 44 opgenomen in het ziekenhuis, 21 meer dan vorige week. Tot nu toe zijn er 11.959 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6150 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Stefan Bradl vervangt Marquez in Brno

HRC-testrijder Stefan Bradl vervangt MotoGP-coureur Marc Márquez tijdens het aankomend raceweekend in Brno. Dit heeft Repsol Honda zojuist laten weten. Het nieuws komt niet onverwacht nadat maandagavond bekend werd dat de regerend wereldkampioen een tweede keer is geopereerd aan zijn gebroken rechterarm. 

De breuk in zijn humerus liep de 27-jarige Catalaan twee weken geleden op in een crash tijdens de openingsrace in Jerez. De titanium plaat die het bot fixeerde, raakte beschadigd door overbelasting en is vervangen in de tweede operatie. 

Bradl valt in voor Márquez zodat de Spanjaard meer tijd heeft om te herstellen. De Duitse motorcoureur nam in 2019 al deel aan vier MotoGP-races en scoorde met een tiende plaats op de Sachsenring zijn beste positie. Van zijn zeven starts in de MotoGP in Brno pakte hij driemaal een top-10 finish. Bradl geeft aan zin te hebben om weer op de Honda te klimmen ondanks dat de coronacrisis het testen heeft bemoeilijkt: “Allereerst wil ik Marc (Márquez) een spoedig herstel wensen (...) Ik kijk er naar uit om weer op de Honda RC213V te rijden, door de wereldwijde pandemie hebben we niet kunnen testen zoals we normaal deden dus het zal wat tijd kosten om weer te wennen aan de motor en MotoGP maar ik heb de superbike een paar keer verreden dus ik weet dat mijn fitness goed is.”

Bradl verschijnt zondag op de grid naast Alex Márquez, broertje en teamgenoot van Marc Márquez. 

Boete van 95 euro voor niet dragen mondkapje in verplichte gebieden

Wie vanaf woensdag in bepaalde delen van Amsterdam geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. De verplichting voor het dragen van een mondkapje is voor iedereen vanaf 13 jaar geldt op vijf drukke plekken in de binnenstad, zoals de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat.

Op de Wallen, Kalverstraat en Nieuwendijk moeten bezoekers dag en nacht een mondkapje dragen, zowel in winkels als op straat. Op de markten aan de Albert Cuypstraat en Plein '40-'45 geldt de verplichting tijdens markttijden.

Vanaf morgen, woensdag 5 augustus dus, is het voor iedereen vanaf 13 jaar in delen van de stad verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen. Het gaat om gebieden waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende uitwerking hebben gehad of leiden tot ongewenste economische effecten. De mondkapjesverplichting is een experiment en komt niet in de plaats van de 1,5 meter regel

De gemeente start dit experiment vanwege de zorgen over het toenemende aantal besmettingen met het coronavirus. Het RIVM concludeerde onlangs dat het dragen van een mondkapje ertoe kan leiden dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden tot elkaar. Met behulp van dit experiment wordt gekeken of dit ook daadwerkelijk het geval is.

In de gebieden waar de draagplicht geldt, worden borden geplaatst. Winkeliers en marktkooplui worden voorzien van postermateriaal. Hosts wijzen de eerste dagen op de introductie van de mondkapjesplicht en delen gratis mondkapjes uit.

Het experiment duurt waarschijnlijk 3 tot 4 weken. Daarna komt er een evaluatie.

Geen spoedeisend belang, hof vindt verwijdering rapport Jehova's niet nodig

In opdracht van de Minister (van Justitie en Veiligheid, voor Rechtsbescherming) heeft de Universiteit Utrecht een onderzoek gedaan naar de afhandeling van seksueel misbruik binnen de gemeente van Jehovah’s getuigen. Jehovah’s getuigen wilden via een kort geding bij de rechtbank publicatie van het rapport dat daarvan is opgemaakt tegenhouden. De rechtbank heeft die vordering afgewezen, waarna de Minister het rapport naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en het rapport op verschillende websites is gepubliceerd.

In hoger beroep vorderen de Jehovah’s Getuigen verwijdering van het rapport van twee websites en het plaatsen van een rectificatie op deze sites. Daarnaast vorderen zij de Minister op te dragen een brief te sturen aan de Tweede Kamer met rectificerende mededelingen over het rapport.

De beslissing
Het hof beslist dat de Jehovah’s getuigen geen spoedeisend belang (dat is een belangrijk vereiste in een kort geding) meer hebben bij die vorderingen: het rapport is inmiddels al gepubliceerd, ook op andere websites, zodat voor verwijdering of rectificatie onvoldoende urgentie bestaat. Bovendien is niet aannemelijk dat verwijdering van het rapport van de websites ertoe zal leiden dat het parlement het onderwerp niet zal bespreken. Daarnaast geldt nog dat het zich niet verdraagt met de staatsrechtelijke verhoudingen dat de civiele rechter een Minister opdraagt een brief te sturen naar de Tweede Kamer, waarin staat wat de Tweede Kamer moet doen of laten naar aanleiding van het rapport.

Strijd bij D66 gaat tussen Kaag en taxichauffeur Ton

De strijd om het lijsttrekkerschap bij D66 zal gaan tussen Sigrid Kaag en Ton Visser. De kandidatuur van Kaag is de afgelopen tijd al breed uitgemeten in de pers, maar Ton Visser is voor velen de grote onbekende. Hij deed 2002 en 2016 ook al een gooi naar het lijsttrekkerschap maar kreeg destijds niet genoeg steun. De stembussen voor de leiderschapsstrijd zijn vanaf 20 augustus tot 2 september geopend en eenieder die een stem wil uitbrengen maar nog geen lid van de partij is kan alsnog lid worden en stemmen.

Omdat we Kaag wel kennen, willen we graag Visser zijn kandidatuur wat meer uitlichten. In december vertelde Visser in het Brabants Dagblad al dat hij lijsttrekker wilde worden en daarbij wist hij al wel dat hij de underdog zou zijn. "Natuurlijk zijn er betere kandidaten dan ik. Maar hé, PSV is ook beter dan AZ? En wie van die twee staat het hoogst? Alleen wie zich niet aanmeldt, heeft geen enkele kans", aldus de aspirant partijleider die docent Engels en taxichauffeur is.

Visser is net als Kaag een man van de wereld, alleen wel net iets anders. "Ik heb een tijdlang nergens gewoond en over de hele wereld gezworven. Slapen op een bankje in Central Park is gedurfder dan je kandidaat stellen als partijleider van D66."

De mogelijk aanstaand leider van de Democraten verbleef de laatste tijd in China waar hij zijn visie voor de partij op een rijtje zette. Daaruit blijkt wel dat Visser net wat anders naar de politiek kijkt dan te doen gebruikelijk.

"Al heel lang kijken we vanuit een bijna onwrikbaar frame naar politiek. Het frame van links en rechts. Progressief en conservatief. Een beetje een achterlijk frame. De wereld is zo heel erg veel kleurrijker dan die ubersimplificatie", zo schrijft Visser op zijn blog. "Zelfs met de toevoeging midden blijft het een beschamend povere poging de politieke werkelijkheid te vatten. Een belediging voor onze menselijke intelligentie."

Daarnaast vindt de kandidaat lijsttrekker dat het alleen nog maar over winnen en verliezen gaat in de politiek. "Democratische politiek is allang niet meer een platform om tot besluiten te komen, het is verworden tot een arena waarin wedkampen gevoerd worden. Het gaat allang niet meer om verschillen van inzicht, het gaat er al lang niet meer om gezamenlijk wijze besluiten te nemen", aldus Visser.

"Best te begrijpen. Onze hele samenleving is doortrokken van competitie en concurrentie. Niet alleen in de politiek, ook in de economie en zelfs in de rechtspraak denken we in winnen en verliezen. Een lekker gemakkelijk frame. Winnen is goed, verliezen fout. Gemak dient de mens, dus waarom zouden we het niet eenvoudig houden?", zo filosofeert de bijzondere D66-kandidaat.

"Maar eenvoud bedriegt. En die simpele opvatting van politiek wordt gevaarlijk als winnen het doel op zich wordt. Het gaat erom te winnen, en soms gaat het erom vooral niet te verliezen. Wie wil er nou een loser zijn? Als je wint heb je vrienden. Maakt niet uit hoe. Het doel heiligt de middelen en het doel is winnen, niet een goed besluit", zo concludeert Visser.

Mocht je na het lezen van dit alles geïnspireerd worden dan heb je nu je kans om deze verkiezing te beïnvloeden want als je lid wordt van D66 mag je straks meestemmen tijdens de lijsttrekkersverkiezing.

"Intern document laat enorme loonkloof binnen Blizzard zien"

Uit een document wordt duidelijk dat de loonkloof tussen de managers en de werknemers nog extremer is dan gedacht bij Blizzard Entertainment, bekend van games zoals World of Warcraft, Diablo en Overwatch. Een anonieme werknemer maakte een spreadsheet aan waarbij werknemers werd aangemoedigd hun salaris en loonsverhogingen van de afgelopen jaren te delen, dat een heel ander beeld schetst dan Blizzard zelf had gedaan na intern onderzoek.

Jason Schreier heeft voor persbureau Bloomberg de spreadsheet in mogen zien. De spreadsheet was een reactie op een intern onderzoek van Blizzard over eerlijk loon, dat de ontwikkelaar vorige maand publiceerde nadat duidelijk werd dat meer dan de helft van Blizzard-medewerkers ontevreden was over hun loon. De resultaten van dat onderzoek waren reden voor tumult binnen het communicatiekanaal Slack.

De spreadsheet bevat tientallen anonieme salarissen. Veel van de loonsverhogingen zitten onder de 10 procent: een schril contrast met de 40 miljoen dollar die CEO Bobby Kotick en de 15 miljoen dollar die CFO Dennis Durkin opstreek. En hoewel sommige producers en ontwikkelaars meer dan 100.000 dollar per jaar kunnen verdienen verdient de bulk van de werkkracht slechts het minimumloon, of zitten daar net boven. Hier vallen beroepen zoals testers en werknemers van de klantenservice onder.

De persoonlijke verhalen zijn nog schrijnender. Een werknemer die al meer dan tien jaar voor Blizzard werkt heeft slechts een loonsverhoging van vijftig cent gekregen, en nog minder verdient omdat deze minder overwerkt. Andere werknemers vertellen verhalen zoals het overslaan van maaltijden om de huur te betalen en de gratis koffie op kantoor te gebruiken om de honger te stillen, of alleen havermout te eten en lunches met het team over te slaan. Een derde van de werknemers stelden hun kinderwens uit omdat ze wisten dat ze het niet konden betalen. Veel ex-werknemers van Blizzard vertelden dat ze slechts een significante loonsverhoging kregen nadat ze verkasten naar een andere ontwikkelaar, zoals Riot Games (League of Legends) waarvan het hoofdkwartier ook in Californië ligt.

"Ons doel is altijd geweest dat we onze werknemers eerlijk en in verhouding met andere bedrijven belonen", zegt woordvoerder Jessica Taylor in een reactie. "[...] Dit jaar hebben de beste presteerders een salarisverhoging van twintig procent gekregen en hebben meer werknemers een promotie gekregen. Onze investering in salarissen is consistent met de voorgaande jaren."

De rapportage is niet het eerste teken aan de wand dat het rommelt binnen het personeelsbestand van Blizzard. De ontwikkelaar ontsloeg eerder 800 werknemers vorig jaar, vlak nadat de ontwikkelaar een recordjaar had gerapporteerd aan aandeelhouders. Ook de controverse rond Hearthstone-speler Blitzchung, die verbannen werd van professionele toernooien nadat hij zijn steun uitsprak voor de protesten in Hong Kong, deed veel stof opwaaien.

Activisionblizzard

Street Fighter V gratis te spelen (voor twee weken)

Street Fighter V zal vanaf woensdag 5 augustus op de PlayStation 4 gratis te spelen zijn. De game krijgt dan namelijk een trial van twee weken, waarbij de gehele Champion Edition beschikbaar is.

De Champion Edition van Street Fighter V bestaat uit alle 40 personages. Of alle 34 stages en de meer dan 200 kostuumpjes ook beschikbaar zullen zijn, is nog maar de vraag. In ieder geval is het een mooi instapmomentje om te kijken of je de gehele game wat vindt of niet.

 

Xbox Store ziet er fris en fruitig uit

Microsoft heeft zijn Microsoft Store opgefrist waardoor de Store er weer als nieuw uitziet. Microsoft geeft aan dat de gehele stroe volledig opnieuw is ontworpen en zou daardoor twee keer zo snel zijn. De vraag is of je hierdoor meer gaat kopen of niet.

Vanaf 5 augustus kunnen Xbox Insiders al supersnel browsen voor de laatste games. De Storee zou namelijk binnen 2 seconden ingeladen moeten zijn, kinderen onder de 18 jaar krijgen dit keer geen gewelddadige games te zien en er komt een Wish List aan. In deze lijst kun je games opnemen en krijg je een seintje als je een game in de aanbieding is.

Major Nelson praat je helemaal bij in zijn vlog hoe opgewonden hij wordt van de nieuwe Store.

OM gestart met afhandeling verzetzaken noodverordeningen

Het Openbaar Ministerie (OM) is gestart met het beslissen op verzetschriften die zijn ingediend tegen een boete op grond van de noodverordeningen. De officier van justitie beoordeelt de zaken en brengt de zaak vervolgens voor de rechter of vernietigt de strafbeschikking. De eerste zaken die aan de rechter worden voorgelegd, komen eind september en begin oktober op een zitting.

Sinds eind maart kunnen politie en Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) een proces-verbaal uitschrijven voor overtreding van een van de COVID-19 noodverordeningen. Deze processen- verbaal worden beoordeeld door het OM en bij voldoende bewijs wordt een strafbeschikking opgelegd.

Herbeoordeling
Degene die zo’n strafbeschikking heeft gekregen kan daartegen in verzet gaan als hij of zij het er niet mee eens is. Volgens de laatste peildatum op 28 juni 2020 is er ruim 3000 keer verzet ingesteld tegen een strafbeschikking op grond van de noodverordening. Deze zaken worden opnieuw door het OM beoordeeld. Daarbij kijkt de officier van justitie enerzijds naar het proces-verbaal en de noodverordening die op dat moment en op die plek gold en anderzijds naar de in het verzetschrift aangedragen omstandigheden en argumenten. De officier van justitie stelt daarna opnieuw vast of er in een zaak nog sprake is van een strafbaar feit waar voldoende bewijs voor is. Als dat het geval is, legt de officier van justitie de zaak aan de rechter voor. Is het proces-verbaal bij nader inzien onvoldoende onderbouwd en is geen sprake meer van een bewijsbaar strafbaar feit, dan vernietigt (seponeert) de officier de strafbeschikking. Ook kan de officier een lager boetebedrag opleggen als wél sprake is van een strafbaar feit, maar de omstandigheden een lagere boete rechtvaardigen.

Rechtszittingen
De komende periode worden alle verzetten tegen een strafbeschikking op grond van de noodverordeningen beoordeeld. Inmiddels zijn de eerste kantonzittingen voor deze zaken gepland: op 28 september in Utrecht, 5 oktober in Arnhem en 8 oktober in Rotterdam. Degenen die in verzet zijn gegaan tegen de strafbeschikking krijgen dan de mogelijkheid om hun argumenten toe te lichten, waarna de rechter alles overweegt en een beslissing neemt over de zaak. Van de zaken waarin de strafbeschikking wordt vernietigd of een lager boetebedrag wordt opgelegd krijgen de betrokkenen bericht.

NVWA wist sinds 2017 van poolvossen in kleine, draadgazen kooien, maar weigert nog steeds te handhaven

Op 15 mei ontdekten onderzoekers van Animal Rights vijf vossen in kleine, draadgazen kooien op een nertsenfokkerij in het Brabantse dorp Wilbertoord. Animal Rights diende een handhavingsverzoek in bij de NVWA, publiceerde de beelden op 20 mei en de PvdD en de SP stelden Kamervragen. Op 25 mei werden de dieren uit die vreselijke omstandigheden bevrijd en aan Animal Rights overgedragen.

Op 20 juli beantwoordde minister Schouten de Kamervragen; op 30 juli kwam de reactie van de NVWA op het handhavingsverzoek. “In het kort komt het er op neer dat de NVWA de vossen en hun abominabele huisvesting al in 2017 heeft gezien,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.” Ze trad toen niet op en is ook nu niet van zins dat te doen.”

NVWA al in 2017 op de hoogte
Hoewel de NVWA op Twitter aanvankelijk ontkende dat men wist dat op dit bedrijf vossen werden gehouden, blijkt niet alleen dat men hiervan al vanaf 2017 op de hoogte was, maar dat de NVWA de huisvesting in kleine, draadgazen kooien wel best vond. Minister Schouten: “In 2017 zijn deze vossen gezien tijdens een inspectie. De nertsenhouder had in het verleden vossen gehouden voor de bontfokkerij en was daar in verband met het verbod mee gestopt. Het is niet verboden om (pool)vossen te houden als hobby- of gezelschapsdier (althans als niet-productiedier), mits er niet meer mee gefokt wordt voor het bont. De houder hield zich aan deze voorwaarden. In 2017 was daarom geen aanleiding tot nader onderzoek of handhaving.”

NVWA weigert te handhaven
De reactie van de NVWA op het handhavingsverzoek is zo mogelijk nog schokkender: ”Tijdens de inspectie op 20 mei 2020 zijn de dieren beoordeeld. Vastgesteld is toen dat er sprake was van het onthouden van zorg aan de dieren zoals bedoeld in artikelen 2.1 en 2.2 van Wet. Op vrijdag 22 mei, dus twee dagen na deze inspectie en voordat er door de NVWA (herstel- of straf) maatregelen konden worden opgelegd, werd de NVWA geïnformeerd door nertsenhouderij Selten dat de poolvossen op maandag 25 mei zouden worden overgedragen aan Veldhoven Zoo. Uit het bericht dat uw cliënt op 26 mei 2020 op de website heeft geplaatst, zouden de dieren zijn afgestaan aan uw cliënt. Om deze reden kan er door de NVWA niet handhavend worden opgetreden en wijs ik […] uw verzoek om handhaving af.”

Vermeulen: “Wat de NVWA hier in principe tegen iedere vee- en dierhouder zegt is: Je kan je dieren zoveel en zolang mishandelen als je wil, zolang je je maar snel van ze ontdoet zodra je betrapt wordt. De NVWA verleent een vrijbrief voor dierenmishandeling.”

“Drie van deze vossen hebben negen jaar van hun leven in deze vieze, krappe kooitjes doorgebracht boven hun eigen uitwerpselen. De twee jongste dieren hebben uit frustratie hun staarten afgekloven. Alle vijf vossen hadden in meer of mindere mate uitgegroeide teennagels,” beschrijft Vermeulen de omstandigheden die Animal Rights aantrof. “Het is opnieuw onverteerbaar hoe de NVWA dierenmishandelaars de hand boven het hoofd houdt.”

Animal Rights
Animal Rights accepteert vanzelfsprekend het besluit van de NVWA niet. "De NVWA-inspecteur heeft vastgesteld dat er sprake was van het onthouden van zorg aan de dieren. De NVWA dient nu een bestuurlijke maatregel (boete) te treffen of de zaak door te verwijzen naar het Openbaar Ministerie voor een strafrechtelijk onderzoek," zegt Vermeulen. "Wij tekenen in ieder geval bezwaar aan tegen deze beslissing.”

'SOS' op strand redt leven zeelieden op verlaten eilandje

De Federale Staten van Micronesië, niet bepaald een land waar we erg vaak iets over horen in het nieuws. Nu komen ze toch even in de aandacht en wel om een fijne reden: drie zeelieden zijn gered, nadat ze op het piepkleine en verlaten eilandje Pikelot waren gestrand.

De drie waren met hun motorbootje onderweg van eilandengroepje Poluwat naar een ander eilandengroepje, Pulap. Ze zouden daar naar het meest noordelijke eiland gaan, ook Pulap genaamd en met ruim negenhonderd inwoners goed voor het gros van de bewoners van die groep.

Hun bootje raakte echter uit koers en kwam zonder brandstof te zitten, waarna ze een kilometer of 150 ten westen van Poluwat strandden op Pikelot. Ter illustratie: het hoofdeiland van Pulap ligt een dikke veertig kilometer ten noordoosten van Poluwat.

De drie zeelieden schreven in koeienletters SOS op het strand en dat werd na drie dagen uiteindelijk opgepikt door Australische en Amerikaanse vliegtuigen in de buurt - Micronesië ligt ten noorden van Australië en ten zuiden van het Amerikaanse Guam, grofweg.

Het Australische ministerie van Defensie stuurde een schip en helikopter richting het eiland, waar de heren werden voorzien van eten en drinken en een medische controle. Ze waren allemaal in orde en een boot vanuit de hoofdeilanden van Micronesië was onderweg om ze op te halen.

Het is niet de eerste keer dat mensen strandden op eilanden in Micronesië. Vier jaar geleden gebeurde dat ook met drie zeelieden, die enkele dagen vast zaten op Fanadik, een onbewoond eilandje van de atol Pulap. Zij schreven HELP met palmbladeren op het strand en werden ook gered.

Agenten niet vervolgd voor racisme in besloten appgroep

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat de agenten, naar wie een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van uitlatingen in een WhatsApp-groep, niet vervolgen.

Begin juli meldden media de beschikking te hebben over racistische berichten in een WhatsApp-groep waaraan politieagenten deelnamen. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft onderzocht of de agenten zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie.

Uit het onderzoek is gebleken dat sommige uitlatingen zeker laakbaar en niet passend zijn voor politiefunctionarissen. De wet schrijft voor dat dergelijke uitspraken alleen strafbaar zijn als die in het openbaar worden gedaan. Dat is in dit geval niet gebeurd, want de agenten zaten in een besloten WhatsApp-groep.

Het OM heeft daarom besloten om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de betrokken politieambtenaren. Wel gaat de politie de zaak intern nader onderzoeken.

Verdachte carjacking aangehouden na langdurige achtervolging

De politie kreeg dinsdagmorgen omstreeks 06.45 uur een melding dat een medewerker van een beveiligingsbedrijf van zijn auto was beroofd. Op de Capellalaan in Hoofddorp kwam de medewerker oog in oog te staan met een man die hem bedreigde met een mes. De bedreiger ging er vervolgens met de auto van het beveiligingsbedrijf vandoor.

De auto was voorzien van een track-en-trace systeem. Dit leidde ertoe dat de politie in Velsen-Noord de auto in het zicht kreeg. De bestuurder kreeg een stopteken waar hij niet aan voldeed. Hij reed met zeer hoge snelheden en pleegde diverse verkeersovertredingen tijdens zijn vluchtpoging. De achtervolging zette zich voort in de richting van Wijk aan Zee, Beverwijk en Heemskerk. Aan de achtervolging deden diverse politievoertuigen mee. Ook was de politiehelikopter aanvliegend.

Inmiddels in Castricum aanbeland, op de Soomerwegh nabij de Zeeweg, kon een politieman zijn bus dwars voor de auto zetten. De man probeerde nog weg te komen en kwam daarbij in aanraking met de politiebus. Hierna is de bestuurder aangehouden en geboeid. Het mes lag nog op het dashboard van de auto. De man is overgebracht naar het politiebureau in Haarlem waar hij later wordt verhoord.

Druktemonitor Utrecht gelanceerd

Inwoners en bezoekers die er in de provincie Utrecht veilig op uit willen, kunnen vanaf vandaag terecht op druktemonitorutrecht.nl. Op deze website is te zien op welke toeristische plekken het druk of rustig is.

Veel Nederlanders vieren dit jaar vakantie in eigen land. Om bezoekers en inwoners op een verantwoorde manier te laten genieten van de natuur, cultuur en andere recreatie-activiteiten in onze regio, kunnen ze nu vooraf checken hoe druk het ergens is. Ook zijn rustige alternatieven op de online kaart te zien. Gedeputeerde Arne Schaddelee: “De druktemonitor is een hulpmiddel waarmee je kunt bepalen waar je wilt recreëren. Hiermee willen we bijdragen aan de spreiding van de drukte, zodat bezoekers veilig kunnen genieten van al het moois dat onze provincie te bieden heeft. En we hopen dat toezichthouders hierdoor minder vaak hoeven in te grijpen.”

De druktemonitor is een online kaart waarop je in één oogopslag ziet waar het rustig, gemiddeld of druk is. Met de hulp van ondernemers, beheerders van natuur- en recreatiegebieden, binnensteden. BOA’s en andere lokale experts wordt de informatie op de kaart actueel gehouden. Zij geven enkele keren per dag door hoe druk het in hun omgeving is. Deze informatie wordt verwerkt op de kaart. Gedeputeerde Arne Schaddelee: “We zijn heel blij dat zoveel organisaties uit onze regio meewerken aan de druktemonitor. Dit lukt alleen als we het samen doen.“

Neerslagtekort loopt flink op door heet en zonnig weer

Het neerslagtekort gemiddeld over Nederland loopt de komende week op tot circa 250 mm. Hiermee behoort het groeiseizoen van 2020 tot de droogste 5% sinds het begin van de metingen in 1906. De droogte kent grote regionale verschillen. In het westen en noorden is het neerslagtekort op veel plaatsen minder dan 200 mm, maar in het zuidoosten is het lokaal al meer dan 300 mm.

Het neerslagtekort wordt bepaald over het groeiseizoen en dit start op 1 april. Het is de berekende verdamping minus de gevallen neerslag verspreid over het land. Deze waarde geeft een goede indicatie hoe droog of nat het groeiseizoen is.

2020 kende een uitzonderlijk droge april en mei. Juni en de eerst helft van juli waren beduidend natter, maar in de tweede helft van juli liep het neerslagtekort weer op en 25 juli kwam het neerslagtekort voor het eerst dit jaar boven de 200 mm uit. Dat dit voor het derde jaar op rij gebeurde was een unicum. Inmiddels bedraagt het tekort zo’n 218 mm.

Neerslagtekort loopt komende dagen flink op, geen recordwaarden
De komende dagen is het droog, zonnig en wordt het heet. Er is zelfs een grote kans op een hittegolf. Pas in de loop van volgende week neemt de buienkans weer toe.

Op een zonnige zomerdag in augustus is de verdamping al gauw 5 mm per dag. Het neerslagtekort kan in een week tijd met 35 mm oplopen en zal begin volgende week op ruim 250 mm liggen.

Sinds 1970 waren alleen 1976 en 2018 droger dan dit jaar. In 1976 liep het neerslagtekort in het eerste deel van augustus op naar ruim 300 mm. Ook in 2018 was het tekort, met circa 290 mm begin augustus, hoger.

Lage grondwaterstanden in het zuiden en oosten
Verspreid over het land zijn er flinke verschillen in het neerslagtekort. Het droogste deel van Nederland is het zuiden van Gelderland, het noordoosten van Brabant en het noorden van Limburg. Hier bedraagt het neerslagtekort lokaal al 300 mm en dit zal komende zeven dagen oplopen tot ruim 330 mm.

In deze regio zijn de grondwaterstanden nog altijd zeer laag. Vooral voor bomen is dat een probleem, omdat deze dieper wortelen. Bovendien betekent een lagere grondwaterstand minder beschikbaarheid van water om bijvoorbeeld landbouwgrond te beregenen.

En dan moet je dus gaan beregenen (Foto: Pixabay)
En dan moet je dus gaan beregenen (Foto: Pixabay)

Ksa op koers met Wet Koa

De Kansspelautoriteit (Ksa) ligt op koers met de Wet Kansspelen op afstand (Koa). Dat zegt René Jansen, voorzitter van de Ksa, in een interview met het (Engelstalige) online platform Focus Gaming News.

Zodra de Wet Koa in werking treedt, kunnen bij de Ksa vergunningsaanvragen voor het in Nederland mogen aanbieden van kansspelen via internet worden ingediend. De Ksa is momenteel bezig de vergunningsprocedure in te richten. 'Het is een ingewikkelde wet, er komt veel kijken bij de aanvraag van een vergunning. Maar we zitten op schema. Als het zover is, is de Ksa er klaar voor', aldus René Jansen.

Inwerkingtreding
De officiële streefdatum van inwerkingtreding van de nieuwe wet is 1 januari 2021. De wet doet in hoofdzaak twee dingen: online gokken wordt gelegaliseerd en gereguleerd en de eisen op het gebied van verslavingspreventie worden aangescherpt. In het interview zegt René Jansen er vanuit te gaan dat de wet een paar maanden later van kracht wordt, aangezien minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (verantwoordelijk voor het kansspelbeleid) zich in die richting uit heeft gelaten. De minister heeft gezegd bereid te zijn kansspelbedrijven tegemoet te komen, aangezien (ook) zij te lijden hebben onder de coronacrisis.

Marktvisie
In het interview komen ook andere onderwerpen aan de orde, zoals de recent gepubliceerde consultatieversie van de Marktvisie kansspelen. Marktordening en markttoezicht vanuit de publieke belangen. Hierin schetst de Ksa hoe marktordening en markttoezicht op de kansspelmarkt via instrumenten als vergunningverlening, regulering en voorlichting in haar ogen optimaal kunnen worden vormgegeven.

Politie zoekt getuigen na gewapende overval Nijmegen

De politie is op zoek naar getuigen die meer kunnen vertellen over een gewapende overval in Nijmegen gisterochtend. Iets over 10:30 uur werd er bij een drogist aan de Molenweg onder bedreiging van een mes geld uit een kassalade weggenomen.

De vermoedelijke dader heeft een donkere huidskleur, is rond de 1 meter 90 lang en was gekleed in een zwart t-shirt, zwarte broek, zwarte schoenen en droeg een bivakmuts. De overvaller rende na de overval de Bloemendaalseweg op en vervolgens rechts de Dikkeboomweg op in de richting van de Voorstadslaan. Daar pakte de verdachte een fiets uit een tuin en vluchtte met de fiets verder.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Verraad en mysterieuze moorden in dramaserie Commando's

Een Nederlands special forces team, geleid door commandant John de Koning, wordt in het grootste geheim naar Nigeria gestuurd om een door Boko Haram ontvoerde gijzelaar te bevrijden. De missie gaat gruwelijk mis en eindigt in een nachtmerrie. Een paar jaar later raakt John verwikkeld in een reeks mysterieuze moorden en zetten bedrog, verraad en de trauma’s van die geheime missie het leven van hem en zijn oude teamgenoten volledig op zijn kop. 

Terug in Nederland heeft John zijn leven weer aardig op de rit met een gezin en een baan als beveiliger. Als John de opdracht krijgt om een Nigeriaanse minister tijdens een bezoek in Nederland te beveiligen, blijkt dat de man te zijn die hij met zijn team destijds moesten redden. Een man die een monster bleek te zijn en die er nu voor zorgt dat die missie nog een levensgevaarlijk staartje krijgt.

De tiendelige bloedstollende actiethriller Commando’s met onder anderen Werner Kolf, Kay Greidanus, Egbert-Jan Weeber, Teun Kuilboer, Bilal Wahib en Chiem Vreeken is vanaf zondag 30 augustus te zien bij AVROTROS op NPO 3.

Coronacrisis jaagt online winkelen aan in het tweede kwartaal

De detailhandel heeft in het sterk door corona beïnvloede tweede kwartaal van dit jaar duidelijk meer omzet behaald dan in het tweede kwartaal van 2019. De totale omzet steeg met 5,9 procent. De internetverkopen kenden in het tweede kwartaal een nog niet eerder vertoonde groei. De ondernemers in de detailhandel zijn wel minder optimistisch over de vooruitzichten voor het derde kwartaal. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.

Er waren in het tweede kwartaal grote verschillen in ontwikkeling tussen sectoren. In de foodsector groeide de omzet sterk door onder meer thuisconsumptie als gevolg van de sluiting van de horeca, terwijl in de non-foodsector sterk uiteenlopende ontwikkelingen per saldo leidden tot omzetverlies. Het volume, de omzet van de detailhandel die is gecorrigeerd voor prijsveranderingen, steeg met 3,6 procent.

Uit omzetcijfers over de jaren 2017-2019 blijkt dat het tweede kwartaal voor de detailhandel wat omzet betreft na het vierde kwartaal het belangrijkste kwartaal van het jaar is. Het tweede kwartaal was in die jaren gemiddeld goed voor bijna 26 procent van de jaaromzet.

Recordgroei internetverkopen
De internetomzet van de detailhandel was in het tweede kwartaal 54,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de hoogste groei tot nu toe gemeten. Bij de pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) was de omzet 45 procent hoger. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 68 procent. In maart werden verregaande maatregelen getroffen in de bestrijding van het coronavirus, de gedeeltelijke lockdown. Mensen werd geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Sommige winkels sloten de deuren. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit de internetomzet van de detailhandel omhoog gestuwd.

Kwartaalomzet foodsector hoger
In de foodsector was de omzet in het tweede kwartaal van 2020 7,5 procent hoger, de grootste stijging sinds de start van de meting in 2005. Deze hogere omzet kwam vooral tot stand door toegenomen verkopen van supermarkten na het bekend worden van de maatregelen in verband met de coronapandemie. Ook de gedwongen thuisconsumptie vanwege de horecasluiting droeg ertoe bij dat de supermarktomzet in het tweede kwartaal 7,9 procent hoger lag dan een jaar eerder. De omzet van speciaalzaken zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen groeide ook onder de corona-omstandigheden en was in het tweede kwartaal 4,7 procent hoger.

Grote omzetfluctuaties in non-foodsector
De coronacrisis heeft ook in de non-foodsector grote invloed gehad op de omzet. In het tweede kwartaal van 2020 zette deze sector 1,6 procent minder om dan in dezelfde periode in 2019. In het tweede kwartaal waren vooral de omzetten van de kledingbranche (-29,5 procent) en de schoenenbranche (-25,3 procent) fors lager. Er waren echter in de non-foodsector ook diverse branches die flink meer hebben omgezet in het tweede kwartaal van 2020. De omzetten in de doe-het-zelfbranche (+26,6 procent), bij de verkopers van consumentenelektronica (+16,3 procent), recreatieartikelen (+10,8 procent) en meubels en woninginrichting (+8,8 procent) stegen het sterkst ten opzichte van een jaar eerder.

Voor een aantal branches in de detailhandel werd in de periode 2017-2019 gemiddeld in het tweede kwartaal het grootste deel van de jaaromzet gehaald: de doe-het-zelfwinkels (gemiddeld 28 procent), de schoenenbranche (eveneens 28 procent) en winkels in recreatieartikelen (27 procent van de jaaromzet).

Ondernemers detailhandel minder optimistisch over derde kwartaal
Per saldo 3,2 procent van de ondernemers in de detailhandel verwachtte begin juli dat de omzet in het derde kwartaal zal afnemen, per saldo hetzelfde percentage verwachtte eveneens een daling van de personeelssterkte in het derde kwartaal. Overigens gaat per saldo 2,6 procent van de detailhandelsondernemers uit van een verbetering van het economisch klimaat in het derde kwartaal.

Aantal faillissementen stabiel
Het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel bedroeg in het tweede kwartaal van 2020 96, in het eerste kwartaal werden 97 faillissementen uitgesproken. In het tweede kwartaal vorig jaar kwam het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel uit op 98.

De cijfers in dit artikel zijn voorlopig en bijgewerkt tot en met 31 juli 2020.

Marc Marquez weer geopereerd, deelname Brno zeer onzeker

Marc Márquez is maandag in Barcelona voor een tweede keer geopereerd aan de bovenarm die hij brak in Jerez tijdens de eerste race van dit seizoen. Uit onderzoek bleek dat de titanium plaat die de humerus op zijn plaats hield door overbelasting beschadigd is geraakt. Daarom is deze nu vervangen door een nieuwe fixatie. Deze tegenslag betekent hoogstwaarschijnlijk dat de MotoGP-coureur dit weekend niet aanwezig zal zijn voor de race in Brno.

De Repsol-Honda-rijder moet 48 uur ter observatie in het ziekenhuis blijven waarna wordt bekeken of hij mee kan doen aan de Tsjechische ronde. Gezien de huidige omstandigheden lijkt het echter zeer onwaarschijnlijk dat we de Catalaan zondag aan de start zien verschijnen. Inmiddels staat de huidig wereldkampioen op 50 punten achterstand door twee gemiste races. De crash in Jerez maakte een einde aan de eerste race en in het tweede weekend liep de coureur tijdens de vierde vrije training toch tegen de limieten van zijn lichaam aan toen hij probeerde te racen, slechts enkele dagen na de oorspronkelijke operatie. Met een derde, en mogelijk zelfs vierde, gemiste race is de titelstrijd voor Márquez vrijwel voorbij.

Constante training en belasting lijkt uiteindelijk het leven te hebben gekost van de titanium plaat, aldus paddockarts dr. Xavier Mir: "De eerste operatie was succesvol maar wat niet verwacht werd, is dat de plaat onvoldoende steun bleek te geven. Door een opeenstapeling van spanning in het geopereerde gebied heeft de plaat enige schade opgelopen, dus vandaag is de titanium plaat verwijderd en vervangen door een nieuwe fixatie. De coureur heeft in deze periode geen pijn gevoeld. Hij heeft altijd het medisch advies en het gevoel van zijn lichaam opgevolgd. Helaas heeft een overbelasting dit probleem veroorzaakt. Nu moeten we 48 uur wachten om te kunnen bepalen wat de hersteltijd zal zijn." 

Hoewel het officiele statement van dr. Mir aangeeft dat de 27-jarige Spanjaard het medisch advies heeft opgevolgd en luisterde naar zijn lichaam tijdens het herstel, leek het voor velen duidelijk dat Márquez te veel van zijn lichaam, en het vermogen ervan om te helen, vroeg. Dit kwam MotoGP en de artsen op kritiek te staan, hoewel zij volhouden dat het medisch onderzoek om 'fit to race' verklaard te worden, afdoende is. Zolang een rijder geen gevaar vormt voor anderen ('fit to race'), ligt de keus om toch de baan op te gaan uiteindelijk bij de coureur en zijn team.

FOK! Wat een weer: de scherpste kantjes gaan er wel vanaf

Boe!

Gisteren zagen we voor voorlopig de laatste keer een goed gevulde radar. In het zuiden viel het op zich wel mee, want daar vielen nauwelijks buien. Ook in het midden en deels oosten was er niet al te veel aan de hand. Daar waren de buien meer lokaal. In het westen en noorden vielen echter soms behoorlijke hoeveelheden, iets wat ik gisteren ook aankondigde. 

Het buiencircus trok met name over Zeeland, Zuid-Holland, delen van Noord-Holland en Friesland. Later op de middag ontstonden ze ook in Flevoland, Overijssel en Drenthe. In deze gebieden vielen soms echt forse buien. Er kwam stevig onweer bij voor en ook hagel is gerapporteerd. Ook verschenen er diverse waterhozen ten tonele. 

Uiteindelijk leverde dit buiencircus in Hoek van Holland 44 mm op, In Damwoude 30 mm, Den Helder 20 mm. In Den Oever vermoedelijk nog een stuk meer, want daar bleven de buien maar aangroeien. Helaas zijn er ook pechvogels. En inderdaad. Ik was er weer zo één. Een paar donderslagen en een beetje regen. De totale oogst uit twee buien was slechts 5 mm. Even verderop in Zaandam viel al 15 mm, en in Landsmeer 16 mm. Ik greep er dus weer eens naast en dat is niet de eerste keer dit seizoen.  

Vandaag schijnt op veel plaatsen de zon, maar er ontstaan ook stapelwolken. In het noordoosten is er nog een kleine kans op een bui, maar elders in het land blijft het droog. De maxima schommelen tussen de 19 graden op de Wadden tot 24 in Limburg. Er staat niet veel wind en die draait later op de dag naar zuid.

En dan komt de hitte. Woensdag wordt het al zo'n 26 graden, maar donderdag t/m zaterdag wordt het vrijwel overal tussen de 28 en 35 graden. 

Er zijn echter wel aanwijzingen dat het op zondag koeler gaat worden, zeker in het noorden. En mogelijk daarna ook elders. Zo heet als de kaarten de afgelopen dagen waren, zo zijn ze nu behoorlijk aan het afkoelen op termijn. We wachten het nog even af, maar de scherpste kantjes gaan er wel vanaf. 

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Purmerend met bewolking (Foto: Pukeko)
Mooie luchten in Purmerend de afgelopen dagen. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Racen voor geld en auto's in Project CARS 3

Uitgever Bandai Namco en ontwikkelaar Slightly Mad Studios hebben een nieuwe trailer voor Project CARS 3 uitgebracht, genaamd "What Drives You".

Nieuw in de franchise is het koopsysteem. Door hard te racen en in-game Credits te verdienen kun je honderden auto's van 's werelds meest elitemerken kopen en racen op circuits over de hele wereld in alle weersomstandigheden en alle seizoenen. Met Credits en XP kun je authentieke prestatie-upgrades en aanpassingsopties kopen voor de exclusieve auto's, inclusief wielen, banden, bodykits, velgen en personalisatie-opties.

Project CARS 3 heeft een volledig opnieuw ontworpen controllerervaring, een nog nauwkeuriger en leuker stuurmodel, aanpasbare vaardigheidsinstellingen voor elk niveau van de bestuurder en alle weersomstandigheden en alle seizoenen. Het spel bevat meer dan 200 racemonsters die over 140 tracks hun ding kunnen doen.

Project CARS 3 komt 28 augustus uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Laatste reviews en specials
review
13 Sentinels: Aegis Rim
special
Random Pics van de Dag #108
review
The Outer Worlds: Peril on Gorgon
special
Random Pics van de Dag #107
special
VrijMiBabes #19 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #19
©FOK.nl e.a.